Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 16

2007
‎Kausak eta adierazpenak kaotikoak izan arren, pertsona askok lasaitasuna aurkitzen dute elikadura mota aldatuz. Jasotako informazioagatik egiten dute, edo zerbait ondo sentitzen ez duten elikagaiak daudela ondorioztatu dutelako. Elikagai horiek ezinegona larriagotzen dute eta, are gehiago, migraina dutenek krisiaren hasierarekin lotzen dituzte.
2008
‎Ikerketen arabera, akrilamida 3 APtik abiatuta eratzen da, eta ez da tenperatura handiegirik behar horretarako. Hori dela eta, ohikoa da tratamendu termiko bat duten elikagaietan egotea, hala nola kakaoan edo kafean, eta horiek, prozesatzean, substantzia horren sintesia areagotu dezakete. Granvogl ek eta Schieberlel ek egindako azterlan batek, European Food Research and Technology k berriki argitaratua, 3 APA eta zenbait elikagaitan akrilamidaren edukiaren arteko korrelazioa aztertu du.
‎Tenperatura hori egin eta ordu gutxira egin behar da. Toxikatzeko arrisku handiagoa duten elikagaiak daude, eta beste batzuk, berriz, seguruagoak. Produktu egonkorrak eta higienizatuak aukeratzea da egokiena, hala nola gazta onduak egitea freskoen ordez, postre edo esneki industrialak baserritarren aurrean, edo xerra tortillaren aurrean.
2010
‎Hala ere, hobekuntza horiek guztiak gorabehera, ikerketek oraindik ere nahi ez den presentzia erakusten dute, nahiz eta haien maila eta arriskuak ez diren osasunarentzat arriskutsuak dieta orekatua egiten bada. Elikagaiak eta kutsatzaileak Ikerketa horietako bat, URVko adituek egina, Katalunian kontsumo orokorra duten elikagaiei dagokienez, kutsatzaileak (besteak beste, bifenilo polikloratuak (PCB), difenilo eter polikloratuak (PCDE) edo hidrokarburo aromatiko poliziklikoak (HAP) zenbateraino dauden zehaztean oinarritu da. Ondorio nagusi gisa, ondorio hau atera daiteke azterketatik:
2013
‎Zuntz gehien ematen duten elikagaien artean daude frutak eta barazkiak, irinkarak (ogia, pasta, arroza...), fruitu lehorrak eta lekaleak.
‎Kaloria hutsak energia asko ematen duten elikagaiei dagozkie, baina oso elikagai gutxi edo batere ez
‎Baina, zer esan nahi du? Kontzeptu hori energia asko ematen duten elikagaiei dagokie, baina oso elikagai gutxi edo batere ez. Adibidez, edari edo elikagai azukretsu batzuk, irinak edo azukre finduak eta alkohola.
2014
‎Hala ere, badira oinarrizko batzuk, gehiago behar dutenak edo funtzio espezifikoagoak dituztenak edo funtsezkoak direnak. Azken horrek esan nahi du gure gorputzak berez ezin dituela sortu, eta horregatik, eguneroko dieta osatzen duten elikagaietan egon behar dute beti. Gure organismoak 40 mantenugai desberdin behar ditu osasuntsu egoteko.
2016
‎Elikaduraren munduan, elikadura mito asko izan dira, inolako oinarririk gabe, asetzera arte errepikatzeagatik. Mito eta falazien artean, ospe txarra duten elikagaiak daude. Oro har, hori gertatzen da, uste delako gaixotasunak eta arazoak sortzen dituztela edo substantzia kaltegarriak dituztela, berez ez direnak.
2017
‎Berezko azukrea. Oraindik matrizea kontserbatzen duten elikagaietan dagoen azukrea da, adibidez, laranja baten edo leka berde baten barruan dagoena. Ez du arazorik osasunarentzat, fruta eta barazkiak jatea oso osasungarria baita.
2018
‎Osasungarria ez den dieta batek sei minbizi mota izateko arriskua areagotu dezake. Minbizia izateko arriskua areagotzearekin zuzeneko lotura duten elikagaiak daude, hala nola prozesatutako haragia (gazitu, ondu, hartzitu, ketu edo beste edozein prozesurekin eraldatu den edozein haragi mota, zaporea hobetzeko eta elikagaia kontserbatzeko). Eta badira gehiegizko pisua eta obesitatea eragiten duten elikagaiak ere (gantz saturatuak eta kaloria askoko elikagaiak), eta horrek 13 minbizi mota desberdin ere areagotzen ditu.
‎Multzo honetan, elikagai edo botika batzuk jateak eragiten ditu ohikoenak. Haurrengan alergia gehien sortzen duten elikagaien artean daude arrautza, behi esnea, arraina, krustazeoak eta itsaskiak, fruitu lehorrak eta lekaleak. Talde bakoitzeko elikagai bati edo batzuei eta talde batzuei alergia dakieke.
2020
‎Baina prozesatutako janarietan dago benetako arriskua. Mineralaren maila baxua duten elikagaien artean daude sagarrak, mertxikak, azenarioak, lekak, ogi zuria eta arroz zuria. Kontuz sodioarekin!
2021
‎Oro har, giro tenperaturan ordubete baino gehiago egon behar badu, hobe da poltsa isotermikoak erabiltzea. Etxean, lehenik eta behin, hotza behar duten elikagaiak dagokien lekuan jarri behar ditugu: hozkailuan edo izozkailuan.
2023
‎Hala, animalia jatorriko elikagaietako burdina (haragia, gibela, arraina eta arrautza gorringoa) hemo burdina da, eta hobeto xurgatzen da landareek (osoko zerealak edo aberastuak, lekaleak, barazkiak) ematen duten hemo gabeko burdina baino. Elikagaiek bitamina eta proteinak, besteak beste, burdina xurgatzen laguntzen duten elikagaiak daude. Era berean, elikagai jakin batzuetan burdina xurgatzea eragozten duten substantzia gehiago daude (azido oxalikoa, taninoak, fitatoak…), eta horiek kontuan hartu dira elikadura planifikatzeko orduan.
‎Normalean, gauean etortzen gara lagunok, parrandan irten aurretik zerbait jatera». Izan ere, urdaila betetzen duten elikagaiak daude azokan, edaten hasi aurretik jateko aproposak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia