Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 74

2001
‎Aportatzen dituen bitamina gehienak liposolubleak dira (A, D eta bitaminak), bitamina gehien duen elikagaietako bat izaki: 25 mg/ 100 g.
‎Gorringoaren kolorea horiaren eta laranjaren artekoa da, eta gantz aseak, kolesterola eta bestelako osagai koipetsuak ditu, lezitina esaterako. Gorringoan, halaber, bitamina liposolubleen (A, D), hidrosolubleen (tiamina, erriboflabina) eta mineralen (burdina, fosforoa, zinka, selenioa eta sodioa) kantitate txikiak daude (arrautza mineral horretan aberatsenetakoa da). Kolesterol ehuneko handiena duen elikagaietako bat da (500 mg inguru 100 gramoko), eta gorringoan dago. Gorringoaren kolore horixka tipikoa xantofilinari zor zaio, nutrizio baliorik ez duen pigmentuari.
‎Arrautzaren kasuan, erlazio hori onuragarria da odoleko lipidoen mailan duen eraginari dagokionez, hau da, gantz poliasegabearen proportzioa (koipe ona) gantz asea (koipe txarra) baino handiagoa da. Hala ere, kolesterol edukia dela eta, errezelo gehien duen elikagaietako bat da, eta horren kontsumoa nabarmen jaitsi da azken urteotan. Baina kontrola eta moderazioa elikagai jakin batean zentratzea ez dago justifikatuta.
‎Horregatik da garrantzitsua animalia osasuntsuak izatea eta, ondorioz, eremu pobreenetan bizi diren pertsonen osasungarritasuna. Esne freskoa eta animalien osasun sarea Jende guztiak ez du sarbide hori osasungarria dela uste dugun elikagai baterako. Horixe da Las Antillas uharterik handienaren kasua, Kuban, non, esnea arrazionalizatzearen ondorioz, 6 urtetik beherako haurrei eta gaixorik daudenei soilik ematen baitzaie esnea.
2002
‎Kontsumitzaileek beren gain hartu behar dute elikagai baten segurtasunaren erantzukizuna, OCUk dioenez.
‎Kontsumitzaileak bere gain hartu behar du elikagai baten segurtasunaren ardura, “erosten duenetik mahai gainean jartzen duenera arte”, adierazi zuen atzo José María Múgicak, Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Erakundeko (OCU) zuzendari nagusiak, Donostian elikadura segurtasunari buruzko kanpaina bat aurkezten duen bitartean. Mikak ziurtatu zuen elikagaien lau intoxikaziotatik hiru kontsumitzailearen portaeraren ondorio direla, eta ez ekoizleen ondorio.
2003
‎Azterketa Sigma Dos enpresak egin zuen joan den azaroan eta abenduan. Atzo FIABen urteko bileran aurkeztutako inkestak berretsi duenez, Espainiako kontsumitzaile gehienak markista da, hau da, markaren ospean konfiantza handia du elikagai baten kalitatea baloratzeko orduan. Hori kasuen %79, 2an gertatzen da, eta kasuen %89, 4an, gainera, erosketa prozesu horietan oso garrantzitsutzat jotzen da establezimenduak eragiten dion konfiantza.
‎Gantzari dagokionez, nahiz eta proportzio handi samarrean egon, gantz azido saturatu eta monoasegabeak gutxi dira dituzten gantz azido poliasegabeekin alderatuta. Gainera, arrautzaren eta sesamoaren ondoren izaten da, lezitina gehien duen elikagaietako bat, eta horrek erraztu egiten du haien sukaldaritza aprobetxamendua. Gainerako lekaleekin alderatuta, sojak dekalio, burdina, iodoa, magnesio, potasio eta fosforo gehiago ditu, baita azidofolikoa eta beste zenbait bitamina ere, hala nola B1, B2, B3 eta B6 Konposizio taula (zati jangarriaren 100 g ko) Kcal (n) Proteinak (g) Koipeak (g) Karbohidratoak (g) Zuntza (g) Burdina (mg) 370,2 35,9 € 18:00 15,8 15,7 9,7 Zinka (mg) Potasioa (mg) Kaltzioa (mg) Abita.
2004
‎aperitiboak eta afariak. Txikienek ere gustukoen duten elikagaietako bat dira. eta haien prestaketa erraza, batez ere aurrez prestatutako jakiak erosten badira, kroketak eta antzekoak elikagai arrunt bihurtzen ditu batzuen izozkailuan familiak.
2005
‎Horregatik pertsona batek burdina osagarriak ahotik hartu behar dituenean, fakultatiboak aholkatzen dio gosaria irentsi aurretik har ditzan, bitamina ugari duen elikagairen batekin (kiwia, zitrikoak, etc.).
‎Baldintza horiek, nolanahi ere, metagarriak ziren. Izan ere, uste zuten elikagai batek lehen baldintza betetzen zuela egiaztatze hutsak ez zuela berez frogatzen produktu hori merkaturatzeak osasun publikorako arriskurik ez zuela. Epaiaren arabera, bai Neerlandar Gobernuaren azalpenetatik, bai irekitako salbuespenak eskatzeko prozeduretan eskumena duten agintari nazionalek hartutako erabakietatik ondorioztatzen zen lehen baldintza betetzen zela elikagaiak kaltegarriak ez baziren, hau da, elikagai kopurua berez arriskutsua ez bazen, Neerlanderako populazioaren elikaduran mantenugai horren gainerako iturriak edozein izanda ere.
‎Alde batetik, elikagai galera horri zifrak jartzen dizkionean, nutrizio igurikimenak errealitatera egokitzeko aukera eman baitezake, eta tarte luzeetan landareak garraiatzeko denbora muga zentzuzkoak jartzeko aukera. Izan ere, espinakak dira nutrizio eduki handiena izatea espero den landareetako bat, bereziki folatoa, garagardo legamiarekin eta arkume gibelarekin batera mantenugai horretan eduki handiena duen elikagaietako bat. Folatoa funtsezkoa da odoleko globulu gorriak eratzeko eta zelulak hazi eta zatitzeko.
‎Elikagaiak azkar eta tenperatura baxuan hozten ez badira (hazkuntza muga 8 °C an dago), mikroorganismoa ugaldu egiten da, eta horrek arriskuan jartzen du elikagai kutsatua jaten duten kontsumitzaileen osasuna. Salmonelosian eragin handiena duen elikagaietako bat arrautza freskoarekin egindako maionesa bezalako saltsak dira, eta horiek salmonela eraman dezakete beren oskolean. Erraza da hemendik produktura igarotzea, eta salmonela errotik kentzea lan zaila da, mikroorganismoa hain dago egokituta, ezen maila askotan aurkitzen baita.
2006
‎Bertan, bitamina liposolubleen (A, D), hidrosolubleen (tiamina, riboflabina) eta mineralen (burdina, fosforoa, zinka, selenioa eta sodioa) kopuru txikiak ere badaude. Arrautza da kolesterol portzentaje handiena duen elikagaietako bat, 100 gramo bakoitzeko 500 mg inguru, gorringoan aurkitzen dena, baina baditu beste osagai batzuk ere, hala nola lezitina eta gantz asegabe ugari, elikagaiaren kolesterola xurgatzea mugatzen dutenak.
‎meloia, marrubiak, baiak, piperrak eta tomatea. bitaminari buruzko gomendioak betetzeko, nahikoa da egunero gutxienez bitamina hori duen elikagai bat hartzea, hala nola zitrikoen, barazkien, entsaladen… zuku naturala. – bitamina:
2007
‎Kalitatezko irudiarekin zerikusi handiena duen elikagaietako bat ardoa da. Mahats zuku batetik zuzenean lortzen den %100 begetala da, eta hartzitu egiten da, zenbait prozesuren ondoren ezaugarri organoleptiko desberdinak dituen produktu heldu bat lortzeko.
‎Eta, beste alde batetik, profil ez osasungarria duten produktuen alde alegazioak egin ez daitezen (adibidez, alkoholak edari alkoholdunetan edo gehiegizko koipeak edo azukreak produktu jakin batzuetan), erregelamenduak «nutrizio profila» kontzeptua ezartzen du, eta, hartara, elikagai baten osaeraren ildo nagusiak mugatzen ditu, alegazioak egin ahal izateko. Horrek esan nahi du elikagai batek berez propietate onuragarriak baditu bere osaeraren ondorioz desiragarriak ez diren beste batzuekin, propietate positiboak goretsi ahal izango direla, baina, aldi berean, argi eta garbi azalduko dela elikagai horren kontsumoarekin lotutako ondorio ez osasungarriak. Edari alkoholdunek ezin izango dute “nutrizio profilen” modalitate hori erabili, araudiak ez baitu onartzen horrelako edarietan% 1,2tik gorako graduazioa duten alegazio osasungarriak aurkezteko aukerarik.
2008
‎Laranja zukuarekin Laranja zukua bitamina askoko elikagaia da, anemia tratatzeko osagarri medikoetan burdina xurgatzen duen elikagaia, hala nola burdin sulfatoa. Burdina eta bitamina ugari duten elikagaiak batera hartzea da helburua, hala nola laranja zukua baraurik, kiwia, mandarinak edo ura limoi zukuarekin. Horrela bermatzen da organismoaren burdin erreserbak azkarrago birjartzea.
‎Haragi gordina da kontrol handiena behar duen elikagaietako bat: bere jatorrizko animaliek, behiek eta arkumeek, esaterako, pertsonei transmititzen ahal zaizkien gaixotasunak dituzte.
‎Haragi gordinari eta E.coli bakterioari lotutako beste arrisku faktore batzuk egon badaitezke ere, molekula baten presentzia (N glikolilneuraminikoa, Neu5Gc) gizakiak berez sortzen ez duena, nahiz eta, Shigarekin batera, bere ehunetan integratzen den elikagai gordinak jan ondoren, hala nola haragia edo esnea, hanburgesi eritasuna, gaixotasun larri horren ondorio izan daitekeen. Duela bost urte, Estatu Batuetako adituek frogatu zuten giza ehunek molekula xurgatzen zutela haragi gorri gordina jatearen ondorioz, frutak, barazkiek edo arrainak izan dezakeen Neu5G azido mailarik handiena duen elikagaietako bat baita. Orduan, adituek egindako ikerketak, besteak beste Ajit Varki Medikuntza Molekular eta Zelularreko katedradunak San Diegoko Medikuntza Fakultatean, frogatu zuen, nahiz eta pertsonek ez duten molekula modu naturalean ekoizten, haragi gorriek egiten dutela, eta horrek ateak irekitzen zituela molekula horrekin haragia jateak zer ondorio izan zitzakeen zehazteko, eta zer kopurutan.
‎Baina, ez bakarrik jatorria, elikagaien osagaiak argi agertzea ere garrantzitsua da Rodriguezek dioenez: «Hamar osagai dituen elikagai bat erosten badut, jakin nuke osagai bakoitza nondik datorren. Merkataritza mugimendu handiak daude, eta eskakizun zorrotzagoak egin genituzke inportazioetan».
2009
‎Bizitzako lehen hilabeteetan agertzen da, eta ehun haurretik bosti eragiten die, hau da, hogeitik batek du gaixotasuna. Esnea da haurraren ekzemarekin zerikusi gehien duen elikagaietako bat. Ebidentzia zientifikoko iturririk entzutetsuenetako baten arabera, Cochrane azterketa, kasu honetan, proteina hidrolizatuak dituzten formulei buruzkoa da, bularreko haurren alergiei eta elikadura intolerantziari aurrea hartzeko.
2010
‎Konposatu fenoliko horiek eragin onuragarriak dituzte, hala nola, eragin antioxidatzailea, antiinflamatorioa, antibirala edo antialergikoa. Flavonoide ugari duen elikagaietako bat da tipula, eta, beraz, deskribatutako propietate antioxidatzaileak eta antimikrobianoak ditu. Berezitasun horiei esker, elikagaien teknologian agente kontserbadore natural gisa erabil daiteke, batez ere kipula horia, flavonoide iturri bikaina eta ahalmen antioxidatzaile handia duena, Bartzelonako Unibertsitateko Nutrizio eta Bromatologia Sailak (UB) eta UPCko Nekazaritzako Elikagaien Ingeniaritza eta Bioteknologia Sailak egindako ikerketa baten arabera.
‎Diru gehiago behar duen elikagai bat jatean plazer gehiago sentitzeak azalpen neurobiologikoa izan lezake garunean, eta horrek adierazten du produktua hobeto hautematen eta baloratzen dela garestiagoa delako. Salneurria kanpoko eragile ere izan liteke, eta horrek balioko lieke administrazioei osasun publikoko estrategia gisa elikagaiak eskuratzean eragiteko, bai osasuntsuenen kontsumoa sustatzeko, bai erosketa murrizteko eta, beraz, osasungarritasun gutxien dutenak jateko.
‎Ikertzaileek txokolatea eta gazta erabili zituzten irudimena aski dela irudimenezko elikagai horietako bat erretzeko. Lanaren egileek esperimentu batzuk egin zituzten, eta parte hartzaile batzuek imajinatu behar zuten elikagai bat kantitate handitan hartzen zutela, hala nola txokolatinak edo gazta. Beste batzuek pentsatu behar zuten elikagai horiek gutxiago edo beste elikagai bat baino gehiago kontsumitzen zutela.
2011
‎Europako Batasun osoan ebaluazio metodo bateratuak sortzeko bi irizpideak nola erlazionatzen diren jakitea da lehentasunetako bat. Onura gehien dituen elikagaietako bat arraina da. Hala ere, arrain urdin gehiegi edatea, kasu batzuetan, substantzia arriskutsuetatik eratorritako arriskuekin lotu daiteke, hala nola dioxinekin, PCBekin edo metilmerkurioarekin.
‎Nutrizioaren ikuspegitik, energia pelotazo bat da menua. Gluzemia indize handia duten elikagaiak bata bestearen atzetik ematen dira, azkar prozesatzen direnak eta azukre bihurtzen direnak, ase gabe. Soberakina egiten dela jakinez gero bakarrik konpentsatuko da Ordu gutxiren buruan, berriz gosea izango du haurrak, eta litxarreria, izozki eta freskagarri gehiagotarako lekua.
‎Adibidez, zesioa, tuberkulu batzuen erroei lotzen zaien elementu erradioaktiboa. Itsaskia da kutsadura erradiologikorako arrisku handiena duen elikagaietako bat eta erradiazio natural gehien biltzen duena. Ostrak, txirlak edo moluskuak kontsumitu ohi dituen pertsona batek beste produktu batzuekin baino %50 erradiazio gehiago jaso dezake.
‎Zenbat eta gehiago murtxikatu elikagai bat, orduan eta handiagoa izango da urdailean egotea eta asetasuna. Egiaztatu ahal izan denez, kaloria berak eta azukre kontzentrazio bera dituen elikagai batek ondorio fisiologiko desberdinak ditu, besteak beste, asetasuna, hartzen den egoeraren arabera. Laranjak, zukuan, eragin asetzaile txikiagoa du laranja bera osorik janda baino.
2012
‎Gari zahia da zuntz disolbaezin gehien duen elikagaietako bat, gari alearen kanporengo geruza, alegia (baita gainerako zerealena ere); osoko irinek ere asko izaten dute, baita horiekin egindako produktuek edo zahia daukatenek ere.
‎Burdina duen elikagai bat jan eta ondoren zuku azido bat hartzeak (laranja ura edo limoi ura) lagundu egiten du gure organismoak hobeki xurga dezan mineral hori.
‎5 Ahoratutako elikagaiaren kantitatea eta testuingurua: kaltea sortzeko gai den bakterio kontzentrazioa duen elikagai bat jateak ez du nahitaez gaixotasuna sortuko. Kasuak kasu, jaten den kantitatea txikia bada, agian ez dira osasun arazoak nabarituko; ezta ere, kontzentrazioa altua izan arren, ahoratutako bakterien kopurua nahikoa ez bada.
‎tenperatura altua denean, inguruan burbuila txikiak hautematen dira, eta, ondorioz, gainazalera igotzen da. Ur asko duen elikagai bat arrautzaztatu edo birrindu, ur horrek gehiegizko gantzak xurga ez ditzan. Haragia frijitzean, oilaskoa esaterako, gantzak galtzen ditu eta oliba olioa xurgatzen du, hau da, batzuetan kaltegarria baino onuragarriagoa den gantz trukea dago.
2013
‎Sugarrak% 90 inguru dira. Kasu horietan, txakurrak jan ez duen elikagairen bat hartu du, edo elikagai gehiegi hartu duena. Beste arrazoi batzuk ere baditu txakurrak:
‎IRIS enpresa buru dela, 2010etik bost herrialdetako adituek (Espainia, Irlanda, Erresuma Batua, Danimarka eta Turkia) lan egin dute pasteurizazioaren ordezko metodoak garatzeko. Kontuan izan behar da esnea, balio biologiko handikoa denez, mikroorganismo patogenoak hazteko arrisku handia duen elikagaietako bat dela. Kutsatutako esne gordinaren ondorioz pertsonei eragin diezaieketen eritasun nagusien artean Salmonellak eragindakoak daude, E. Koli o Staphylococcus aureus, esnetara irits daitekeena ekoizpen prozesuan zehar hainbat bidetatik.
‎CONSUMER EROSKI Bestalde, karga gluzemikoak gaitz hori jasateko arriskua areagotzen du. Karga gluzemikoak karbohidratoak dituen elikagai bat hartu ondoren erabiltzeko edo biltegiratzeko zenbat glukosa dagoen adierazten du. Hala, karga gluzemiko handia duen dieta odolaren glukosa karga handia izango da, eta, erabiltzen ez bada, hori gorde egingo da.
‎Txakurraren anorexia eta arazo psikologikoak Txakur batek anorexia izan dezake, bakardadeak, tristurak edo estresak eraginda Arazo psikologikoak, hala nola, txakurraren txakurrarengandik banantzeak edo lagunik gabe bizi diren animalien bakardadeak, animaliaren antsietatea edo estresa, anorexia eragiten dute txakurrean. «Badira bakarrik bizi diren animaliak, eta justu justu jaten dute, haien jabeek eguneroko pentsua baino gustukoen duten elikagai bat jartzen dutelako», dio Ignacio Arijak, nutrizioan espezialista den albaitariak eta Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko irakasleak. Jabearen edo zakur zakurraren heriotzagatik zakurraren tristurak anorexia sor dezake kanalean.
2014
‎Izenik ez duen gaitza du Kontxi Pereiroren (Barakaldo, 1974) bederatzi urteko semeak. Ezin du elikagai bat bera ere jan; denek egiten diote kalte. Bizkaian bost kasu ezagutzen dituzte.
2015
‎Azukrea lehenbizikoen artean agertzen bada, horrek esan nahi du elikagai horren osagai nagusietakoa dela eta, beraz, azukre eta kaloria ugari duen elikagai bat dugula esku artean.
‎Baina zaporeaz, alergiez eta intolerantziez gain, beste faktore batek ere eragin handia izan du edari begetalek halako arrakasta izan dezaten: esaten da (oinarri handirik gabe bada ere) behi esnea dela gaixotasun kronikoen egungo tasetan eragin handiena duen elikagaietako bat eta beste gaitz arinago batzuekin ere baduela zerikusia, adibidez mukiekin.
‎Kasu gehienetan, lizuna duen elikagai batek gorrotoa eragiten du, produktua ez delako freskoa. Baina lizun guztiak ez dira berdinak.
‎pavlenti Bestalde, azukre edo gantz kopurua murriztu dela esaten denean, %30 murriztu behar da azukre edo gantz kopurua. Hala ere, gantz gutxiago duen elikagai batek azukre gehiago eduki dezake, eta alderantziz, eta, beraz, energi ekarpena ez da beti txikiagoa izango. Bi kasuetan, bai light elikagaian bai gantzak edo azukreak gutxitu diren elikagaian, baliteke gatz asko duten produktuen aurrean egotea.
‎altze Mundu osoko pertsonen elikaduran, arrautza oso garrantzitsua da. Kalitate handiko proteina iturri bikaina da, eta etxeko sukaldeetan presentzia handia duen elikagaietako bat da. Aldakortasuna dela eta, egokia da sukaldean prestatzeko:
2016
‎Produktua babestu egiten dute aldaketetatik, baita zaharmintzetik (gantz edo olio ugari duen elikagai batek zapore desatsegina hartzen du denbora baten buruan) eta kutsaduratik ere, eta horrekin batean, erraztu egiten du horiek erabiltzeko eta biltegiratzeko lana.
‎Kasu honetan, erregulazioa nahiko argia da. Beraz, indarrean dagoen legeriarekin bat datorren elikagai produktu bat erosten denean, elaborazio prozesuan ezaugarri bereziak dituen elikagai bat dago. Hona hemen kontzeptu nagusiak:
2017
‎Hazien burdina organismoak hobeto xurgatzen du bitamina ugari duen elikagairen batekin konbinatuta, eta horrexegatik etorri ohi dira hain ongi begetal platerekin eta fruta entsaladekin.
‎Horregatik, aspalditik, Osasunaren Mundu Erakundeak hainbat kanpaina jarri ditu abian, eta kanpaina horietan egunean gutxienez 400 gramo fruta eta barazki kontsumitzea gomendatzen da, hau da, egunean bost errazio. Baina, aholku ugari eman arren eta herritarrek haien onurei buruz jakin arren, barazkiak dira haurren eta helduen artean jarraitzaile gutxien dituen elikagaietako bat. Hurrengo artikuluan egoera hori aldatzeko ideia batzuk ematen dira.
‎Irudia: luknaja Itxura normala duen elikagai bat kaltegarria izan daiteke osasunarentzat, egoera egokiak gertatzen badira. Horrek adierazten du itxura, testura, usaina edo zaporea ez direla adierazle fidagarriak ehuneko ehunean.
‎Plastikoen (edo beste material batzuen) kontsumoak eta plastikoa garraiatzeak ere inpaktu batzuk sortzen dituzte, eta inpaktu horiek kontuan hartu behar dira. Zer ingurumen inpaktu du elikagai batek. Inpaktua erabilitako garraio motaren araberakoa izango da (kamioia, trena, bai eta produktua kontsumitzaileari helarazteko egindako kilometroak ere.
‎Azukre erantsia. Azukre hori aparte gehitzen zaio lehen zuen elikagai bati. Adibidez, opilak, galletak, gozoak, postreak, jaki prestatuak edo freskagarriak.
2019
‎Salentzat, argudio okerra da. «Nutri Score kalkulatzeko moduak bermatzen du azukre, gantz, gatz edo kaloria gehiegi duen elikagai batek ez dituela alde onak errentatzen. Gosaltzeko zereal azukretsuek edo gantzatsuegiek ezin dute zuntz dietetikoa eduki, eta fruta, barazki, fruitu lehor eta lekadunak soilik hartuko dira kontuan, edukiaren %40, gutxienez, baldin badute.
2020
‎Ez du axola ontzian adierazitako kontsumo datan egotea. Baina… baliteke itxura ona duen elikagai bat egoera txarrean egotea?
‎Irudia: adonyig Begi hutsez, zaila da arriskutsuak eta gainerakoak bereiztea; beraz, oro har, lizunik ez duen elikagai batean lizuna badago, botatzea gomendatzen da, mikotoxinen ondorio kaltegarriak saihesteko. Eta kontu handiz egin (adibidez, bildu), mikotoxinak gure organismoraino irits baitaitezke sudurretik, kutsatutako lizunaren partikularen bat arnastuz gero.
‎Elikagaiak gure azterketa gainditzen badu, kontsumorako egokia dela uste dugu eta jatea erabaki dugu. Baina portaera horrek nahigabe larriak eragin diezazkiguke, batez ere iraungitze data duen elikagai baten aurrean bagaude, adibidez, prestatutako poltsa entsalada baten aurrean. Izan ere, elikagaietan gara daitezkeen patogeno askok ez dute ezaugarri organoleptikoen aldaketarik eragiten, hala nola salmonella, listeria edo campylobacterrekin.
‎Zer egin genuke? Ez dugu jakiten data igarota duen elikagai batek kalterik egiten ez duen; beraz, egokiena etiketaren oharrak errespetatzea da. Hau da, ez ginateke iritsi behar data pasa den elikagai bat kontsumitu ahal dugun edo ez planteatzera.
‎Ondoren, hozkailuan desizoztu eta 24 ordu baino lehen prestatu. Garaiz iristen ez bagara eta data igarota duen elikagairen bat aurkitzen badugu, ezin dugu konpon adierazi behar ditugun aukerekin: izozteak ez du elikagaiaren egoera hobetzen eta ez ditu patogenoak ezabatzen.
‎Horregatik komeni da produktu horiek gordinik jatea edo tenperatura altuetan ez prestatzea. Gainera, bitamina asko dituen elikagai bat prestatzean, bitamina horiek egoste uretara pasa daitezke. Horregatik, ur hori aprobetxatzea edo ur soberakina (lurruna, presio eltzea…) sortzen duten egosketak saihestea gomendatzen da.
‎Nola lortu. Lurrunetan edo txirletan egindako berberetxo errazio batekin 24 mg lortzen dira, burdina gehien duen elikagaietako bat baita. Kantitate hori dilista plater batekin ere lor dezakezu (8 mg).
2021
‎Aldi huntan ere bideo bidez ariketa bat egin dute. Familiari galdegina izan zaio, etxean zuen elikagai bat tokikoa edo (ta) ekologikoa eta beste bat industriala xerkatzea. Koordinatzaileak kontatzen du, pertsonek erakutsi behar zutelarik industriala, bazutela ahalke bat bezala, argudiatu beharrean zergatik hori erosi zuten.
‎Arraina anisakisarekin jateak kontrako bi erreakzio mota eragin ditzake: anisakiosia, edozein pertsonarengan parasito bizia irenstean agertzen dena eta sintoma gastrointestinalekin agertzen dena, eta anisakisaren proteinekiko alergia, zeina sentikorrak diren eta parasitoa (bizia edo hila) duen elikagai bat kontsumitu duten pertsonengan soilik agertzen baita. Azterlan batzuen arabera, hegaztiek anisakisak kutsatutako arrain irinez elikatzen badira, proteina alergenikoek hegaztien hestea zeharkatu eta haragira pasa litezke.
‎Hau da, azukre proportzio bera duten bi produktuk (adibidez, 15 gramo 100 ml bakoitzeko edo 100 g bakoitzeko) puntuazio desberdina izango dute elikagai edo edarien arabera. 15 g azukre/ 100 ml dituen edari batek 10 puntu negatibo izango ditu; 15 g azukre/ 100 g dituen elikagai batek, berriz, 2 puntu baino ez. Zer zentzu du Igarabak ur ontziratuari aplikatzeak?
‎Zenbat irauten du esnea hozkailuan irekita? Zalantzak dituzu elikagai batekin. Hobe zentzumenez ez fidatzea Elikagaia egoera onean dagoen ez dakigunean, usaindu edo probatu egiten dugu, arriskuaz ohartarazten digun aldaketaren bat hautematen saiatuz.
‎elikagai bat egoera ezin hobean egon daiteke eta patogeno edo toxina karga handia izan dezake; beraz, ezin gara zentzumenez fidatu. Inoiz ez dugu elikagai bat probatu behar jaten dugun ala ez erabakitzeko. Zalantzaren aurrean, zaborretara.
‎Gatza Kopuru handia du (0,99 g 100 ml-ko). Osasun Ministerioak uste du elikagai batek “gatz gutxi” duela, baldin eta 100 ml bakoitzeko 0,25 g baditu, eta “gatz asko”, 1,25 g tik aurrera. Nahasi egin daitezkeen alderdi ez nutrizionalak Irudia:
‎Jolas edo josteta moduan, elikadurari buruzko ikaskuntza egiten zen, produktu freskoekin, sasoiko elikagaiekin eta hurbileko produktuekin. Horrek esan nahi zuen elikagai bat kalitate prezio erlazio hutsetik askoz haratago balioesteko ezinbestekoak ziren ezaugarri guztiak aintzat hartu behar zirela.
‎Mantenugaien konbinazioek ez dute balio “Elikagai kritikoetan bakarrik oinarritzen diren etiketek muga deigarria dute: gatzetan puntuazio negatiboa ematen duen baina askoz baliotsuagoak diren beste elikagai batzuk dituen elikagai bat egon daiteke”, dio Babiok. Merkatuan ehunka konbinazio daude eta horrek zaildu egiten du kontsumitzailearen erabakia:
‎Erditzearen ondoren, txakurrak proteinak dituen elikagai bat eta kumeak hazteko leku lasai bat behar ditu.
2022
‎Control de la manera de la manera de la medida. Kapsaizina Substantzia hori elikagai pikante askotan egoten da, bereziki txileak gure koipe zuria hona aldatzeko ahalmen handiena duen elikagaietako bat da. beixa. Baina oraingoz eragin hori medikamentuekin baino ez da ikusi; beraz, txili mina jan ez du inor argituko.
‎Ardoak bihotzaren osasuna babesten du? Zer esan nahi du elikagai bat" mediterraneoa" dela. Izan daiteke obesitatea eta egon daiteke osasuntsu?
‎Nutrizioaren ikuspegitik ez da gomendagarria gozoki hori okerrera egitea, substantzia toxikoen eraginpean jartzen gaituelako. Zer esan nahi du elikagai bat «mediterraneoa» dela. Aipamen hori, mediterraneoa, elikagai askotan agertzen da, baina ez dago legez zehaztuta.
‎gordinik edo gutxi eginda daudela jakinda. Elikagaien segurtasuna inoiz baino hobeto hobetu zuten hiru teknikak 4 Patatak Patata da gure herrialdeko sukaldeetan presentzia handiena duen elikagaietako bat. Frijituak, tortillan, labean, egosita eta baita mikrouhin labean ere, osagai oso aldakorra dira, eta mahaikideek estimatzen dute; baita sukaldarien poltsikoak ere.
‎Seguru ez dugula igarri, baina ogia orain dela urte batzuk baino gutxiago gazitzen da. Espainian, oinarrizko elikagai hori da gure dietan gatz gehien duen elikagaietako bat, eta, horregatik, 2004 urteaz geroztik, Osasun Ministerioaren eta fabrikatzaileen artean hitzarmenak egin dira gatz kopurua pixkanaka murrizteko. Horrenbestez, 100 g ko 2,2 g tik 1,63 g ra pasatu zen.
‎Itsaskia odolean Gezurra. Itsaskiak kolesterol eduki handia du, baina kolesterola duen elikagai bat jateak ez du esan nahi kantitate hori arterietan metatzen denik. Gainera, itsaski guztiek ez dute kopuru bera:
2023
‎Ilar freskoek 1 mg sodio dute, baina kontserban, kopurua 222 mg-raino igotzen da (0,5 g gatz). Kopuru horiek txikiak izaten jarraitzen dute; izan ere, Espainiako Bihotzaren Fundazioaren arabera, 100 gramo bakoitzeko 0,3 gramo gatz baino gutxiago duen elikagai batek “gatz gutxi du”. Nola atera etekin guztia lekaleei Proteina osoa lortzea Proteina baten nutrizio kalitatea bere aminoazidoen arabera neurtzen da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia