2002
|
|
Elikagai enpresen ustiatzaileei dagokienez, jarduteko betebeharra ezarri da, produktua erretiratzeaz gain, produktuari buruzko informazioa agintari eskudunei eta kontsumitzaileei emateaz gain, produktuak berreskuratzea ere barne hartzen duena. Gainera, egiten utzi behar dute, eta agintariekin lankidetza aktiboa izan behar dute, hornitzen edo hornitzen
|
duten
elikagai batek izan ditzakeen arriskuak saihestu edo murrizteko. Estatu kideek zaindu egin behar dute betebehar horiek kontrol ofizialen sistema baten bidez betetzen direla.
|
2004
|
|
aperitiboak eta afariak. Txikienek ere gustukoen
|
duten
elikagaietako bat dira. eta haien prestaketa erraza, batez ere aurrez prestatutako jakiak erosten badira, kroketak eta antzekoak elikagai arrunt bihurtzen ditu batzuen izozkailuan familiak.
|
|
Elikatze katearen azken faseetan, kontrol funtzio espezifiko batzuk erreserbatzen dizkie txikizkako salmentaren edo banaketaren arduradunei, eta behartuta daude segurtasun baldintzetara egokitzen ez diren produktuak kentzera, beren jardueraren mugen barruan; eta lankidetza funtzioak, berriz, ekoizleek, transformadoreek, fabrikatzaileek edo agintariek hartutako neurrietan, eta horiei trazabilitatea lortzeko beharrezko informazioa eman diete. Lankidetzan aritzeko betebehar orokor bat exijituko zaie agintariekin elikagai enpresen ustiatzaile guztiei, hornitzen edo hornitzen
|
duten
elikagai baten arriskuak saihesteko edo murrizteko hartutako neurriei dagokienez. Izan ere, horietako edozeinek uste badu edo pentsatzeko arrazoirik badu merkaturatu duen elikagaietako bat osasunerako kaltegarria izan daitekeela, berehala eman du horren berri, bai eta azken kontsumitzailearentzako arriskuak prebenitzeko hartu diren neurrien berri ere.
|
2005
|
|
Elikagai bat aberastutzat jotzen da hura osatzen
|
duten
elikagaietako baten edo batzuen proportzioa haren osaera normala baino handiagoa denean eta aldaketa hori modu artifizialean egiten denean. Urteetan zehar, elikagai ugari gehitu zaizkie mundu osoko elikagai eta edariei, gomendio dietetikoak betetzeko eta berariazko mantenugairen baten gabeziak konpontzeko.
|
2006
|
|
Kontsumitzaileek gehien estimatzen
|
duten
elikagaietako bat haragia da, eta gainerako elikagai taldeek baino askoz gehiago kontsumitzen du. Gaur egun, haragiaren gehiegizko kontsumoak arterioesklerosia edo kardiobaskularra bezalako gaixotasunekin du zerikusia.
|
|
Kontsumitzaileek gehien estimatzen
|
duten
elikagaietako bat haragia da, eta gainerako elikagai taldeek baino askoz gehiago kontsumitzen dute. Diru gutxi irabazten duten herrialdeetan ia ezinezkoa da haragia maiz jatea, eta horrek esan nahi du erraiak eta gantz, tendoi edo kartilago asko duten piezak gehiago kontsumitzea.
|
|
Omega gantz azidoekin aberastutako arrautzak ez dira batere berriak. Helburua da kardiologoek gehien iraintzen
|
duten
elikagaietako bat birziklatzea eta prebentzio kardiobaskularreko estrategien giltzarri bihurtzea. Orain, azkenik, kardiologoek saiakuntza kliniko baten bidez frogatu dute beren ontasunak benetakoak diren ala ez.
|
|
Gizakiek gehien estimatzen duten substantzietako bat da gatza, eta, espeziekin batera, naturaltzat jotzen diren sukaldean erabiltzen diren substantzietako bat da. Azukrearekin batera, kontsumitzaileek gehien estimatzen
|
duten
elikagaietako bat da, nahiz eta naturalak izan, osasunerako propietate negatiboak dituzte gehiegi hartuz gero, batez ere arteria hipertentsioarekin duten loturagatik. Arazoa haurren artean antzematen hasi da.
|
2008
|
|
Laranja zukuarekin Laranja zukua bitamina askoko elikagaia da, anemia tratatzeko osagarri medikoetan burdina xurgatzen duen elikagaia, hala nola burdin sulfatoa. Burdina eta bitamina ugari
|
duten
elikagaiak batera hartzea da helburua, hala nola laranja zukua baraurik, kiwia, mandarinak edo ura limoi zukuarekin. Horrela bermatzen da organismoaren burdin erreserbak azkarrago birjartzea.
|
2009
|
|
Alergia gehien sortzen
|
duten
elikagaietako bat dira, bereziki kakahueteak.
|
|
Fruitu lehorrak oso elikagai elikagarriak dira; 100 gramoko 500 kaloria baino gehiago dituzte, batez beste, proteinak, gantz asegabeak eta bitamina, mineral, zuntz eta fitokimiko ugari. Baina kopuru interesgarrietan mantenugai asko izateaz gain, alergiarik gehien sortzen
|
duten
elikagaietako bat ere badira, batez ere txikienen artean, eta, bereziki, kakahueteak dira alergikoenak.
|
2011
|
|
Nutrizioaren ikuspegitik, energia pelotazo bat da menua. Gluzemia indize handia
|
duten
elikagaiak bata bestearen atzetik ematen dira, azkar prozesatzen direnak eta azukre bihurtzen direnak, ase gabe. Soberakina egiten dela jakinez gero bakarrik konpentsatuko da Ordu gutxiren buruan, berriz gosea izango du haurrak, eta litxarreria, izozki eta freskagarri gehiagotarako lekua.
|
2012
|
|
Azken horiek ematen dute kadmio gehien, ez maila altuagoak dituztelako, gehien kontsumitzen den elikagaietako bat delako baizik. Kadmioa krustazeoetan Itsaskia ere kadmio maila kontzentratzen
|
duten
elikagaietako bat da, batez ere erraietan. Krustazeoen kasuan, kadmioa haragi zurian dago batez ere, eta Espainian oso zabalduta dago.
|
2013
|
|
Kontsumitzaileek gehien estimatzen
|
duten
elikagaietako bat da haragia. Behi, txerri, ardi eta ahuntz espezietako animalien janarietatik dator elikagai hau, eta baldintza higieniko kontrolatuak izan dituzte.
|
|
Txakurraren anorexia eta arazo psikologikoak Txakur batek anorexia izan dezake, bakardadeak, tristurak edo estresak eraginda Arazo psikologikoak, hala nola, txakurraren txakurrarengandik banantzeak edo lagunik gabe bizi diren animalien bakardadeak, animaliaren antsietatea edo estresa, anorexia eragiten dute txakurrean. «Badira bakarrik bizi diren animaliak, eta justu justu jaten dute, haien jabeek eguneroko pentsua baino gustukoen
|
duten
elikagai bat jartzen dutelako», dio Ignacio Arijak, nutrizioan espezialista den albaitariak eta Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko irakasleak. Jabearen edo zakur zakurraren heriotzagatik zakurraren tristurak anorexia sor dezake kanalean.
|
2015
|
|
Gauza gutxi daude, hotza iristean, esne bero edalontzi bat baino. Haurrek eta helduek gehien onartzen
|
duten
elikagaietako bat esnea da, gosaritan, askarietan, errezeta ugaritan eta baita afarian ere, lo egin aurretik. Hala ere, produktu nutritiboa izan arren, bitamina eta mineral ugaritan aberatsa adibidez, kaltzioa guru faltsuek gehien zigortzen duten elikagaietako bat da, eta oinarri zientifiko gutxiko dieta zurrumurruak zabaltzen dituzte, baina sare sozialetan ospe handia dute.
|
|
Haurrek eta helduek gehien onartzen duten elikagaietako bat esnea da, gosaritan, askarietan, errezeta ugaritan eta baita afarian ere, lo egin aurretik. Hala ere, produktu nutritiboa izan arren, bitamina eta mineral ugaritan aberatsa adibidez, kaltzioa guru faltsuek gehien zigortzen
|
duten
elikagaietako bat da, eta oinarri zientifiko gutxiko dieta zurrumurruak zabaltzen dituzte, baina sare sozialetan ospe handia dute. Artikulu honetan, hurbiletik berrikusten dira garrantzitsuenak.
|
2016
|
|
Arraina bi egunez eduki daiteke hozkailuan. Nola erabili arrautza Salmonellarekin gehien kutsatzen
|
duten
elikagaietako bat da arrautza, batez ere udako hilabeteetan eta tenperaturak igotzen hasten direnean. Patogenoa oskoletik edo hegazti infektatuetatik irits daiteke.
|
2017
|
|
Alde batetik, arnasbideetan gorputz arrotz bihurtzeko aukera dago. Eta, bestetik, alergien arriskua, fruitu lehorrak dira adin txikikoetan gehien eragiten
|
duten
elikagaietako bat. Artikulu honetan, fruitu lehorren eta istripu arriskuaren arteko erlazioari buruzko xehetasunak ematen dira, hau da, noiz gomendatzen den fruitu lehorrak ematea haurrei, nola jokatu alergia arriskua dagoenean eta, halakorik badago, produktuen etiketak irakurtzea.
|
|
Ur edo olio pixka batekin nahastu daiteke, eta, horrela, gurin moduko bat prestatu ogia edo gailetak egiteko edo jogurtarekin, entsaladekin, zoparekin, saltsekin eta beste plater batzuekin nahastu. Fruitu lehorrekiko alergia, haurren artean ohikoenetakoa Fruitu lehorrak dira, bestalde, haurren elikadura alergietan gehien eragiten
|
duten
elikagaietako bat, arrautzek, behi esneak eta arrainak baino ez baitute gainditzen. AEParen arabera, lau urtetik beherakoen %6 eta 8 artean alergikoak dira elikagairen batekiko, eta horien artean, bostetik ia bat (%18, 8) fruitu lehorrei dagokie.
|