Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 112

2001
‎Aspaldian baino arrisku handiagoa ote du gaur egun jateak, eta antzeko galderek bisitarien arteko polemika suspertzen dute eta beraien artean elkarrizketan jarduteko gonbitea da.
2002
‎Endokrinoak eta pediatrak bat datoz, eta bat datoz gozokiak ez direla debekatu behar, baina bai zorrotzak baimena ematerakoan. Espainiako haurren ia erdiek astean behin hartzen dituzte gozokiak, eta hirutik batek egunean zehar jaten ditu gozoak edo txitak. Hala ondorioztatzen da Andaluziako Pediatria Elkartearen azterketa batetik, zeinak egiaztatzen baitu espainiarren% 55ek nutrizio «desegokia» duela.
‎Hasiera batean, ez dute susmorik Herbeheretako txerrien haragia salgai jarri izana. Sektoreko profesionalek egiaztatu dute txerri haragia hil eta bi egunetik hiru egunera jan ohi dutela. Halaber, Euskal Osasun Zerbitzuak atzo nabarmendu zuen txerrien haragiak ez duela «osasunerako inolako arriskurik», nahiz eta epe luzera, dosi handitan irentsi, antzutasuna eragin dezakeen.
‎Zakurrak hamar egunean jan gabe omen zeuden, eta goseak amorraturik. Azkenean, gosearen gosez, nagusiak jan egin zituzten.
2004
‎Ondoren, gazte mugimendukoak, Batasunakoak, sindikatuetakoak (ELA, LAB eta EHNE), kultur mugimendukoak, euskara mugimendukoak, giza mugimendukoak eta justizia administrazioak kalteturiko euskaltzaleak izan dira. Bakoitzetik 3 edo 4 pertsona izango zirela uste genuen, baina gazteen astean 14 egon dira, geroago konturatu ziren zazpi egun jan gabe egotea ez dela txantxetako gauza. Azkena herritarren eta abokatuen astea izan da.
‎Eskola adinean dauden milaka haurrek erabiltzen dituzte jantokiko zerbitzuak. Kalkuluen arabera, Espainiako haurrek urtean 165 egun jaten dituzte, batez beste, eta, beraz, eskolako jantokiak hezkuntza esparrua izan behar du haurrek jateko ohitura egokiak ikas eta har ditzaten. Gero eta zentro gehiagotan, jantokiaz arduratzen den taldeak edo elikadura kudeatzen duen enpresak dietisten aholkularitza du.
2005
‎Oheratzean, egunean zehar jandako guztia zetorkidan burura. Goizean kolakao ontzi bat, lau gaileta, errekreoan poltsa bat patata eta bi txupa txups, bazkarian untxia saltsan eta entsalada.
2006
Egunetan jan da jan aritu ondoren etzaten dira lehorrean
‎Ero baten moduan hasi zitzaidan alkandoraren mahukatik tiraka, eta egunak janik gabe daramatzan txakur batenak bezalako intziriak eginez:
2007
‎Frantziatik datorrena, beste edozein barietate baino horixkagoa da eta zapore bizia du. Gaur egun jaten dugun bezala prestatu zen lehen ziape mota da (pasta moduan). Bordeleko ziapea:
2008
‎Beste sintoma batzuk ere izaten ditu: nekatuta dago, kontzentrazioa falta zaio, errudun sentitzen da, goserik ez du edo eguna jaten pasatzen du, ezin du lorik egin?
‎Hozkailutik kanpo eduki daitezke guztiak ere zenbait hilabetez, baina behin irekita, likidoak hozkailuan sartu behar dira, eta lau egunen buruan jan, gehienez ere.
‎Gorputzak era askotako elikagaiak behar ditu, baina zahar batzuek jaki berdintsuak hartzen dituzte egunero. Askok oso gutxitan prestatzen dute jatekoa, eta plater bakar bat egiten dute hainbat egunetan jateko. Beste alde batetik, mastekatzeko eta irensteko zailtasunek dieta bigunak aukeratzera behartzen dituzte eta zahar batzuek modu desegokian egiten dituzte jatorduak.
‎Txori guztiek hegan egiteko ahalmena badute ere, oso espezie gutxi itsasokoak, enarak, sorbeltzak eta zenbait harrapari dira hegan doazela beren sabela betetzeko trebezia dutenak. Horrelako balentria egiteko gai ez diren espezieek itsasoak edo basamortuak igarotzean zenbait egunetan jan gabe ematen dute. Bizirik irauteko, hegazti gehienek energia erreserbak izaten dituzte gorputzean pilatuta:
2009
‎Artzainek, ordura arte ardiak bertan egotearen trukean, gaztak, dirua eta bildotsa eman ohi zizkieten. Eta bildots hori San Jose egunez jateko ohitura sano sustraituta egon da Jataben.
EGUNETAKO JATEKOAK
‎Zenbait elikagai jateko debekuaren aurrean, jatabearrek itsasotik ateratzen zuten bijili egunetarako jana. Basorda, Urbieta eta Basobaltzera (Arrastakulo izenarekin ere ezaguna) joaten ziren jatabear eta markaidarrak, haitzetara.
‎Bertan batez ere lapatan egiten zuten, kontuan izanda erdarazko erredun hilabeteetan baino ezin zirela hartu. Lapak eta hamarratzak hartzen zituzten bijili egunetan jateko. Lapak ardo eta ogiarekin jaten zituzten.
Egun jana prestatzeko olioa erabiltzen bada ere, lehenago, eta gerraosteko sasoietan batez ere, txerriaren koipea edo gantzagia erabiltzen zuten. Txerri koipea sarritan txerriaren puxikan gordetzen zuten.
‎Hori dela eta, ez da gomendatzen horrelako prestakinik takoperra jateko. Afarian, asteburuko uneren batean edo lanik egiten ez den egunetan jan daitezke. Jaki horiek saltsekin edo hornigai saldatsuekin batera jatea gomendatzen da, platera mamitsua eta erakargarria izan dadin.
‎Espainiako kontsumitzaileek, batez beste, hilean zortzi egunez jaten dute behi haragia, Ingurumen, Landagune eta Itsas Inguruetako Ministerioaren Kontsumoaren eta Elikagaien Banaketaren Behatokiak (MARM) egindako azterketa monografikoaren arabera. Zehazki, inkestatutakoen %48, 7k dio astean bitan edo hirutan kontsumitzen duela.
‎Eta hori bai, baliagarria. Gutxienez uso bat egunean jaten baitu. Urrixa bat aurkitzekotan ziren, ugaldu zedin.
‎Gizartearen kontsumo ohituretan eragiteko asmoz, martxan jarri dituzten bost gako nabarmendu ditu. Herritarrei ondo jateak duen garrantziaz informatzea; osasungintzako adituekin elikaduraren gaiaz aritzea; jangaien piramidea sortzea; egunean jan beharreko bost fruta edo barazkien inguruko kanpaina; eta, azkenik, haurren gizentasunari begira abian jarritako proiektua.
2010
‎Esaterako, orain mundu guztiak telebista daukanez etxean, telebistari esker famatu bihur zaitezke, baina ez duzu sekula ahaztu behar jende horrentzat egun batetik bestera desagertu zaitezkeela. Ez dira gutxi ahaztu ditugun aktore zoragarriak, egun jan ahal izateko medizina saltzen ari direnak. Negozio guztietan gertatzen dira halakoak, baina guri aurpegia ikusi egiten digute, eta hori oso arriskutsua da.
‎Gaur egun jaten dugun ogiak garai batekoak baino% 25 gatz gutxiago dauka.
‎Jesusen Lagundiko Loiolako buru Jose Mari Etxeberriak isilpean egin zien harrera hiru ordezkaritzei; Arrupe Etxeko arduradunarekin batera, bileretarako eta atsedenaldietarako gela eta aretoak erakutsi zizkien, eta negoziazio egunetan jan edanak ekarriko zizkieten ostatuko bi moja azpeitiarrak aurkeztu, negoziatzaileek etxe hartan izango zituzten konplize bakarrak. Etxe osoan, haiekin baino ez zuten topo egingo bileretako etenetan, ostatuko bezeroek eta beste langileek ezin baitzuten etxearen alde horretara sartu, pasilloan eta jantokiko ateetako batean jarritako panelek bidea ixten baitzieten:
‎Berak pitxarrak eta zeramika lanak erosi izan ditu beste urte batzuetan. Izan zen azokako lehen egunean jatekoen falta sumatu zuenik ere. Aurreko urteetan gozoak, likoreak eta abarrak izaten baitziren aukeran.
2011
‎Horri gehitu behar zaio egunaren buruan jaten dugun gainerako azukre guztia: eztigarri gisa erabiltzen dugun azukrea, produktu prestatuek daukatena (nektarrek, marmeladek, opilek, gozoek, galletek, gosaritako laboreek, jogurtek, irabiakiek, freskagarriek, goxokiek...), eta elikagaiek berezko dutena (frutak, eztiak, zukuek...).
‎Afariak osatu egin behar du egunean zehar jan dena, eta elikagai hauek eduki behar ditu:
‎Arraina hurrengo bi egunetan jatekoa bada (itsaskia, berriz, biharamunean), erabat garbitu eta hozkailuan gorde behar da, gainerako elikagaietatik isolatua, usainik eman ez diezaien; bestela, izozkailuan gordetzea komeni da.
‎Gazta freskoekin behar da kontu gehien: egin berritan erosi behar dira, eta hurrengo 4 egunetan jan; bitartean, hotzetan gorde behar dira.
‎Segurtasun falta hori dela-eta, aktoreekin ez omen da nahiko lukeen bezain komunikatiboa, kostatu egiten zaio, nahiz eta esan izan dioten errodajean ziurtasun itxura ematen duela: . Nik ez dut seguru ikusten neure burua filmaketan, beldur naiz, barne tentsioekin (hotzikarak ateratzen zaizkit ezpainean, ez dut bi egunetan jaten?) baina zalantzak galdetzen dizkidatenean dena oso landua dudala konturatzen naiz, badakit zer nahi dudan, eta hori transmititzen dut?. Gainera, izuak izu, oso esperientzia onak izan ditu aktoreekin; Amuak lana ekarri du gogora.
‎janda... Lemur koroadunek egunez jan ohi dute, ta oihanaren
‎Berrikuspenaren arabera, behaketa epidemiologikoek adierazten dute sagarren kontsumo erregularrak eta egunerokoak biriketako eta koloneko minbizia izateko arriskua murriztu dezakeela. Gomendio funtsatugabeak eta itxaropen irrealekoak egin beharrean, ez dago emaitza sendorik sagar eta minbiziaren prebentzioaren inguruan, eta zentzuzkoa da esatea egunean sagar bat jatea, egunean jan behar diren bost fruta eta barazki errazioetako bat bezala hartuta, medikutik urruntzen den aholku osasungarria dela. Sagarra eta sagar ozpina ez dira argaltzen.
2012
‎Halako egunetako jatekoak nahiko antzekoak ziren etxe guztietan. Lapikokoari ez zitzaion urdai, txorizo ez okelarik botatzen.
‎Beraz, ezin da esan elikagai batek, berak bakarrik, gizendu edo argaldu egiten duela; egunaren buruan jaten diren elikagai guztiek eta norberaren elikadura ohiturek (jaki kopurua, prestatzeko modua, elikagai mota...) egiten dute kaloria gutxiago edo gehiago barneratzea.
‎Kapibararen okela oso usaintsua da, eta lehortu ondoren garizumako bijilia egunetan jan ohi da. Hego Amerikako leku askotan uste dute kapibara jateak ez duela hausten okelaren debekua eta arraina balitz bezala jan daitekeela.
‎Baimena etorri omen zen, delako arrain hura bijilia egunetan jateko.
‎Deitu bezain laster, itsasora jauzi egin zuen niregana hurbiltzeko, eta txalupan sartu nuen, baina goseak eta egarriak erdi hilik zegoen. Opil bat eman nion, eta elurretan hamabost egun jan gabe goseak amorratua dagoen otso baten antzera jan zuen. Animalia errukarriari ura eman nion, eta, nahi zuena edaten utzi izan banio, lehertu egingo zen.
‎Nik uste nuen gosea izango zela okerrena, baina ondo moldatu nintzen. Hiru bat egun jan gabe pasatu genituen, nonbait lapurtutako barrita energetikoren bat izan ezik, baina ondo egon nintzen. Hotza ere ondo eraman dut.
‎Erreboiloaren ezaugarriak nola bereizi Erreboiloa prestatzeko eta bere zaporea ahalik eta gehien indartzeko trikimailu asko daude, eta bere propietate nutritiboak bere horretan mantentzen ditu. Egokiena arraina harrapatzen den egunean edo hurrengo egunean jatea da. Kasu horretan, nahikoa da hozkailuan gordetzea, hozteko airearekin lehortu ez dadin.
‎Gaua eguna jaten hasten denean izarrei begiratu eta neure amona zenaz oroitzen naiz; hark esaten zuen: –arazoa ez da izarrak atzamar puntekin ez ukitzea, arazoa da izarren argia begiekin ikusi ezin izatea?.
2013
‎Holango egunetan jatekoak hartzen dau garrantzia, beti ahalegin berezia egiten zan egunero jaten ez ziranak prestetan. Hasi aurretik beti errezau egiten zan, askotan aititak egiten eban, ganera; edo aitak.
‎Batzorde horrek berak ontzat jo zuen egunean jan beharreko hiru fruta ataletako baten ordez zuku dosi bat hartzea, baina ohar hau ere egin zuen: " Ez da komeni kontsumitzaileek, fruta fresko solidoen ordez fruta zukua har dezaten modu sistematikoan".
‎Etxean, denbora, papera eta arkatza eta urdaila hutsik daudela, asteko menuak planifikatuko dira, gainetik bada ere. Etxean zenbat egun jan behar diren, bazkarian zein elikagai egongo diren eta afarian (pasta, lekaleak, barazkiak, haragia, arraina, arrautzak…) eta agindutako jarraibide dietetikoaren arabera zenbat diru emango den kalkulatu behar da, eta, horretarako, behar beharrezkoa den guztia idatziko da zerrendan. Bi otordu nagusiak antolatu ondoren, gosariarekin eta meriendarekin jarrai daiteke:
‎Zakur elikatu edo meheak gantz eta proteina gehiago hartu behar ditu dieta bidez. Hala ere, ez da atera behar ile mehea, hainbat egunetan jan gabe daramana: urdaila sentikorragoa da luzapenarekiko, eta tente egon daiteke.
‎Barazkiak jateko unerik onena Barazkiak iluntasun ziklo konstanteetan gorde daitezke, haien nutrizio balioa ahalik eta gehien aprobetxatzeko. Zientzialari taldeak azaldu duenez, bilketaren ondoren fruta eta barazkien erloju zirkadianoei eusten bazaie eta osasunerako garrantzitsuak diren mantenugai eta fitokimikoen mailak kontrolatzen badira, interesgarria litzateke erloju zirkadianoei eustea eta elikagai horiek metabolito onuragarri gehien sortzen dituzten egunean jatea edo prestatzea. Hala, haren nutrizio balioek mesede egingo liokete kontsumitzailearen osasunari.
‎Jo egiten zuen. Eta batzuetan ez zion egunetan jaten ematen.
2014
‎Garai batean, ez zen botatzen horrenbeste janari zakarretara. Sobera geratzen zena hurrengo egunean jaten zen. Baina, gaur egun, joera handia dago janaria zakarretara botatzeko.
‎Hori dela eta, nutrizio arloko ezein batzordek ez du onartzen marmeladek eta konfiturek balio dutenik egunean zehar jan beharreko frutaren ordezko gisa.
‎Nola kontserbatu: hozkailuan gorde behar dira, eta erosi ondorengo 3 edo 4 egunetan jan.
‎Ilunpeak eguna janen zuen.
‎Konoaren erradioa da, eta altuera, 3 m. Badakigu behiek egunean 942 dm3 jaten dutela gutxi gorabehera. Zenbat egunerako jana izango dute baserrian, gaur depositu guztiak beteta badaude?
‎txakur esterilizatuak Gehiegizko pisua edo obesitatea saihesteko, zure maskotak egunean hartu behar duen elikagai kantitateari buruz orientatzeko unean. «» Pentsua balantza txiki batean pisatu edo janari neurgailu bat erabil daiteke esterilizatutako txakurrak egunean jan behar dituen anoa egokietara ahalik eta gehien egokitzeko», argitu du Arijak. Batzuetan, gomendagarriagoa izan daiteke eguneko pentsu kopurua errazio gehiagotan banatzea, txakurrak hobeto kontrolatutako gosea izan dezan.
‎Azienden erdia baino gehiago eman behar izan zien Jens Bodrogik holandarrei. Etxaldean lo egin zuten bost egunetan jan zuten zati bat. Gainerakoa bizirik eraman zuten.
‎Ez, jauna, ez nahastu, ez daukat, ez neukan, ez egin kasu itxurari... Egunak jan gabe, badakizue, edo behar den bezala jan gabe. Orduan ere halaxe egon nintzen, behar nuena jan gabe.
2015
‎Laburbilduz, gaur egun jaten den oliba kopurua ez da kezkatzeko modukoa, ez ematen dituen kaloriengatik eta ez gantzengatik, baina kezkatzekoa izan daiteke sodioari dagokionez, bai behintzat egunero kantitate handietan janez gero (adibidez, egunean 100 gramo janda, egunero hartu behar genukeen gatz guztia baino askoz gehiago barneratuko genuke).
‎Ez dago dena lehenbiziko egunean jan beharrik.
‎Gauak eguna jan.
‎Hiru lagunentzako adina bazen han, eta horixe zen helburua: hiru egunetarako jana prestatzea. Hoteleko egonaldia baino gehiago behar nuen beste ihesaldi edo itxialdi hau:
‎Lau egun jan eta ere, ez zaut betetzen Uzkurtu nizan orduko atheratzen zaut
‎Hotz handietan estalkitxoa kendu egiten zuela ziostan, eta gelako ate eta leihatila irekirik uzten zituela, gero estalkia jantzi eta atea ixtean, gorputzak atsegin har zezan, epeltasun handiagoz lasaitu dadin. Maiz gertatzen zen hirugarren egunean jatea; eta esan zidan ea zergatik harritzen nintzen, hartara ohitzen zenarentzat erraz egitekoa baitzen. Haren lagun batek esan zidan zortzi egun jan gabe egotea ere gertatzen zitzaiola.
‎Maiz gertatzen zen hirugarren egunean jatea; eta esan zidan ea zergatik harritzen nintzen, hartara ohitzen zenarentzat erraz egitekoa baitzen. Haren lagun batek esan zidan zortzi egun jan gabe egotea ere gertatzen zitzaiola. Otoitz egiten ari zenean izango zen, liluramendu handiak eta Jainkoaren maitasun eragin handiak izaten zituelako; haietako baten lekuko ni neu izan nintzen.
‎argia gabe iluna.) Jendea beldurturik zegoen: ez ote zuen gauak eguna janen. Eguna argirik gabe utziko?
2016
‎Ikus daitekeen bezala, egun jaten duguna baino dezente gehiago da hori.
‎Oso lagungarria izaten da egunean egunean jango dugunetik harago antolatzea menua, modu osasungarrian elikatzeko aukera emango baitigu.
‎Erruduntasun sentimendua, bere dieta murrizketei jarraitzen ez badie. Hurrengo egunean jatekoa gehiegi planifikatzea. Bere elikadura jokabidearen ondoriozko isolamendu soziala.
‎Baha bainan sukarrak beti atxikitzen eta jateat ez ukaiten. Pasatu nintxin hamabi egun kafesnian. zortzi bat egunez jateko parte erdia. Gero, beste egunak berriz, parte osoa.
‎Hango ogia oso beltza zen. Lehen egunean jango zenuen, bainan bigarrenean, bidean punpa eginen zuen harri legarrak bezala. Han gosea sartua zen.
‎Hango ogia, arrunt beltza zen. Lehen egunean janen zinuen, bainan bigarrenean bidean punpa eginen zuen harri kallabak bezala. Han gosea sartua zen.
‎Katuak bi aldiz egunean jaten du.
2017
‎Orduko, aterpetik kanpora genituen haimako oihala eta burdinak, sukaldea, baxera eta alfonbrak. Orobat sei egunetarako jatekoak eta aita, osaba eta hiruren puskak, aterpeko ate parean metatuak. Arrotzen bidaia zaku alimaleen faltan, tokiak ilunpeko zoko bat ematen zuen, gure kopetetako argi zirtzilak doi doi argiztatua.
‎Bukatzeko, Baionako txokolatea ere aipatu behar da. Han bizi ziren judu batzuei bururatu zitzaien kakao mingotsarekin gaur egun jaten den txokolatea egitea.
‎gosaria, goiz erdia, bazkaria, askaria eta afaria (afaldu ondoren, ordu asko pasatzen dira afariaren eta lotara joateko orduan). Horrek guztiak kaloria kontsumoa egunean zehar jaten eta banatzen denaren autokontrola errazten du. Era horretan, afariek eduki kaloriko neurritsua eman behar dute eta gantz edukian gehiegikeriak saihestu.
‎Ontzi hermetikoetan sartuko dira, non biltegiratze egunak kontrolatzeko gorde den eguna idatziko baita, eta gomendatzen direnak baino lanaldi gehiagotan egon ez daitezen. Eta sobrak datozen lau egunetan jaten ez badira, hobe da izoztea. Sobrak berriro erabili behar direnez, 70 ºc tik gora berotu behar dira, eta labean tenperaturak ez du 160 ºc tik beherakoa izan behar.
‎– Astearte eta ostegunetan joango naiz eta bost egunetarako jatekoa eramango diot. Mediku bisitena ordutegiaren arabera.
‎– Clemente berehala etorriko da janari txinatarrarekin, beti erosten du gehiegi eta bi egunez jan behar izaten dugu –lagundu zion Nievesek– Denetarik jaten duzue. Entsalada bat ere egin dezaket bestela, edo tortillatxo bat, edo biak.
2018
‎Hori gutxi balitz, 20 urtean 100.000 herritar biltzeari buruz jasotako datuak, Pelikulak Medicine hau diote: astean 11 egun jaten dutenek %9 eta %19 artean dute 2 motako diabetesa izateko arriskua. ; emaitza horiek hobetu egiten dira afariari buruz hitz egiten badugu.
‎5 Nola kontserbatu behar dut? Freskoa erosten badugu eta hurrengo egunean jaten badugu, nahikoa da hozkailuko alderik hotzenean jartzea (erraiak kentzea eta garbitzea). Horretarako, ontzi hermetiko batean jarri behar da, hozkailuko beste elikagai batzuetan usainik ez hartzeko.
‎Larreko sendagileak, ordea, bertzelako ikuspegia zuen Sanferminez, Argia aldizkarian 1924an idatzitakoaren arabera: " Gau eta egun jan eta edan, jauzi eta dantza, oihu eta karraxi, soñu txarrez harraboska. Aste huntan zer bestondo ilunak bazterretan!
2019
‎Eta Àngel Durántezek, Medikuntza Prebentiboan eta Zahartzearen Aurkako espezialistak, gogora ekarri du bitaminak mikronutrienteak direla, eta gure gorputzak ezin dituela sintetizatu, hau da, ezin dituela berak fabrikatu, eta, beraz, elikagaietatik lortu behar dituela, edo, bitaminaren kasuan, eguzki izpien esposiziotik. “Arazoa da gaur egun jateko eta bizitzeko moduak ez duela bermatzen mikronutrienteen ekarpena. Horregatik, gero eta bitamina arazo gehiago aurkitzen ditugu biztanlerian”, azaldu du.
‎Azken finean, zuk zurea ordaindu duzu, eta platerean dagoena bota egin behar dute. Zergatik ez dugu etxera eramanen eta hurrengo egunean jan. Zurea den jatekoa egina daukazu eta ez zara hondakin bat sortzen ari”.
‎Hiru egun jateke
‎Bera eta Aron goiko ohatze batera igo dira, baina bi presok hartua dute ordurako. Egunetan jan ez dutenez, ez dute borrokarako indar gehiago. Ahal duen ondoena, koltxoi lanak egiten dituen lastozko zaku batean kuzkurtu da Lale.
‎otarraina, urdaiazpikoa, karramarroa, arrain gorriak eta fruitu gorriak oro, ezin zitezkeen jan. Jatekotan, bakar bakarrik, eta beldurrik gabe hildakoen egunetan jan zitzaketen. Bi lurraldeotan, gorria heriotzaren margoa baitzen.
‎Piszifaktoria txiki bat. Hangoak ziren lehengo egunean jan genituen amuarrainak.
egun jaten dudana bozkatzen dudana
‎Garestiagoa da, baina ez du hutsik egiten. Pare bat egunetan jaten badute, akabo. Eta trankil, ez dituzu ikusiko hankaz gora leher eginda, ezkutatu egiten dira hiltzeko.
‎/ Aski jan gabeko ahuleria. / Lau egun jan eta ere, ez zaut betetzen ertzearen erdia. / Pusa ta pusa banendi balia...
2020
‎Hoteletik gertu dagoen pizzeria ere itxita zegoen, beraz, lehen eguneko supermerkatura joan gara hotdog bat jatera pepino saltsa gozoarekin. Gustura jan dut, horrek harritzen banau ere, lehen egunean jan nuen bezala, nahiz eta kale bazterreko koxka batean eseri behar izan afaltzeko. Hemengo plana.
‎Maukik ez zuen inoiz horrelako gizonik ezagutu, eta une beretik kontuz ibiltzea eta inoiz ez iraintzea erabaki zuen. Bere eskifaiako gizonak nola zanpatzen zituen ikusi zuen eta nola betetzen zituen girgiluz, nola haietako bat, hiru egunez jan gabe utzi zuen ere bai, arraunean tolet bat hautsi zuelako. Auzoan zebiltzan zurrumurruak bere belarrietara iritsi ziren eta Bunsterrek bere hirugarren emaztea indarkeriaz hartu zuela jakin zuen.
‎mustarda higuingarria, piper beltz zein gorriz bustiriko haragiak... Eskerrak Irunen duten etxea, eta beren kabuz prestatzen dituzten gauero hurrengo egunerako jatekoak. Gero hotzik jan behar izanik ere, etxekoa ala etxekoaren antzekoa beti nahiago.
‎Dakizunean batek garrasi egiten duela eta bestea isilik geratzen dela; batek begirada jasotzen duela eta besteak begiak jaisten dituela. Indarkeria, sumatua bada ere, har bat da, har bat egunak jaten dituena eta bizitza jaten duena. Hautsia sentitzen denaren bakardade hautsia.
‎–Gaur egun jan dugunarekin bihar eri... baina amets egiteko pasta badinagu.
2021
‎Adibidez, irin kantitate handia sortzen duen gari bat badugu, eta lehortearekiko erresistentea den beste bat, nahasi egin ditzakegu, irin asko sortzen duen eta lehortearekiko erresistentea den gari mota berri bat lortzeko. Horrek guztiak esan nahi du gaur egun jaten ditugun landare guztiak ez direla “naturalak” (basa landareak izan ezik, hala nola masustak), baizik eta gizakiak milaka urtetan aldatu dituela. Izan ere, gaur egun kontsumitzen ditugun landare askoren bertsio “naturalek” desio handia uzten dute beren jatorrizko bertsioan:
‎kalabazina eta kalabaza, piper berdea zein gorria, atal handietan moztutako patatak, cherry tomateak, tipula more bat, zenbait baratxuri ale. Hiru egunetarako jana behintzat izango du. Gauetan entsalada bat, gazpatxoz lagunduta, eta beste lanik ez.
‎–Egon geldi, mekaguensos. Bi mila egun jan gabe emanda ere ez zinateke geldirik egongo –esaten zidan anaiak, ziegako ohetik.
‎‣ Eztakipa, eztakipa... ✳ Atzeratzea, berandutzea... eguna janda edukitzeko modu bat da. Hortara, egunak berak ezkaitu menderatuko, ezkaitu jango... hustasunetik.
2022
‎urkatze bikoitz bat. Pero Biurrun, Tafallako biztanlea, urkan hilarazi zuten" por furtos que fizo" (lapurtzeagatik) eta" erregearen ogia" 23 egunez jan ondotik kartzelan, urkatu egin zuten. Ohikoa zen gorpua urkabetik zenbait egunez dilindan egotea, batzuetan ezin itoz zegoelako, jendaurrean lotsa eta eskarmentua erakusteko.
‎Ondoren, atera saltsa lapikotik, pasatu koladore txinatarretik edo puregailutik eta bota haragiaren gainera. Gisatu hori zaporetsuagoa da hurrengo egunean jaten bada. Eta saltsa lodiagoa izatea nahi bada, koilarakadatxo bat bota behar zaio saldatan disolbatutako arto irinarekin, eta irakinaldi bat eman, lodixeagoa gera dadin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
egun 28 (0,18)
egunean 26 (0,17)
egunetan 18 (0,12)
egunez 8 (0,05)
eguna 6 (0,04)
egunean zehar 6 (0,04)
egunetarako 5 (0,03)
Egunetan 2 (0,01)
egunak 2 (0,01)
egunaren buruan 2 (0,01)
egunerako 2 (0,01)
EGUNETAKO 1 (0,01)
Egun 1 (0,01)
Egunak 1 (0,01)
Egunez 1 (0,01)
egunen buruan 1 (0,01)
egunera 1 (0,01)
egunetako 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia