Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 156

2000
‎Errepublikarena eta Euskal Gobernuarena. Garai hartan, artean ez zegoen janari faltarik. Baina azken aldian abioien eta bonbardaketen faltarik ere ez.
2002
‎Izozkia tanketik atera, ia izoztuta, eta hozkailuetan gordetzen diren ontzietan gordetzen da, gogortu arte. Izozkiak, beraz, egoera solidoan, erdisolidoan edo oretsuan dauden janari prestakinak dira, izozte baten ondorioz, eta hotz kateari eutsi behar diote kontsumitzaileari saltzen zaizkion arte, jatorrizko kalitatea ahalik eta gehien kontserbatzeko. Izozkailuan kontserbatzeko barrak, postreak, izozki kaxak eta abar erosi behar baditugu, etxera itzuli baino lehentxeago eta, ahal dela, isoterma poltsa batean (produktu izoztuetarako berezia) erosiko ditugu.
‎Badira, halaber, beste helburu batzuetarako erabiltzen diren lege produktuak ere, hala nola laxanteekin. “Argi dago janaria astiro pasatzen bada hesteetatik, gehiago xurgatzen dela. Libragarriek, beherakoa eragiten dutenez, ez dute ia denborarik ematen xurgatzeko.
2003
‎Sukaldean, suteengatiko bost heriotzatik biren arrazoia, sutan zegoen janaria inork ez zaintzea da.
2004
‎Apirila hasiera zen, larra mugituta zegoen pixka bat, orduan lar punta hartu, azala kendu, eta esparragoa bezalaxe barrura. Hola egoteko janaririk onena bera da, indarra du. Dena den, nire kezka etxea zen.
‎Hemen barruan ez dago janaririk, ordea.
‎Izan ere, gaur egungo kontsumitzaileak kontuan hartzen du ontziratutako elikagaiek eskaintzen dioten erosotasuna, denbora aurrezten baitute eta prestatzen errazak baitira. “Erosleak azkartasuna eta sinpletasuna baloratzen ditu gehien, hartzen duenaren kalitatea ahaztu gabe, gero eta pertsona gehiago bizi baitira bakarrik eta gero eta denbora gutxiago baitago janaria prestatzeko”, dio Belén Blancok, Gaztela eta Leongo Automatizazio, Robotika eta Informazioaren eta Fabrikazioaren Teknologien Zentroko (Cartif) Elikagaien Industria saileko buruak. Kontsumitzaileek produktu ontziratuen marka ugari aurki ditzakete merkatuan.
‎Jarraitzen duena berdin (edo gutxien aldatzen dena): Kontsumitzaileak, oro har, konfiantza du elikagaietan, baina mesfidantza agertzen jarraitzen du kontsumitzeko prest dagoen janariarekiko eta hanburgesategi eta antzekoetarako janari azkarrarekiko. Konfiantza handiena duten elikagaiak “naturalenak” dira.
‎Elikagaien kalitate eta segurtasunean konfiantza du, gutxi batzuetan izan ezik: kontsumitzeko prest dagoen janaria, fast food eta transgenikoak. Autonomoa eta indibidualista da, eta informazio iturri gisa konfiantza handiena bere zirkulurik hurbilenean du.
2005
‎41 Deabrua beti deabru, eta borrokarako prest dago janari hondarrak lortzeko. Baina gehienetan istilu zalapartatsua baino ez da izaten.
‎Berehalakoan kontura gaitezkeenez, suspentsiboro berba jaten denari dagokio, eta iragazle berbak, berriz, jaten dena zelan lortzen den adierazten du. Nolanahi, elikadura mota horretan, ur ingurunean esekita dauden janari kiziak harrapatu edo iragazi egiten dira. Hiru fase nagusi hartzen ditu prozesuak:
‎Hiru fase nagusi hartzen ditu prozesuak: 1/ uraren garraioa elikadura egituretaraino (adibidez, bibalbio batean, brankiaraino), 2/ uretan dauden janari kiziak harrapatu, eta 3/ harrapaturiko kizien garraioa ahoraino. Elikadura mota hau nagusia da, besteak beste, belakietan, aszidietan (kordatuak), bibalbio gehienetan eta krustazeo, poliketo eta gastropodo askotan.
‎Ondoren, xehetasunez azalduko da nola dimentsionatu behar diren ohiko eremu eta instalazioak. Printzipio horren bidez, sukaldeko jarduera erraztu nahi da lan fluxu jarraituen bidez, eta horrek eragin zuzena izango du praktika desegokiak saihestean (adibidez, orgak pasatzea eragotziko duen maila bat dagoelako janaririk ez sartzea ganbera batean, edo ontzi zikinak lurrean uztea garbitu arte, plongearen neurriak ez baitaude proportzionatuta gainerako sukaldearekiko), eta edozein gunetan ezarritako higiene neurriak optimizatzea. Bibliografía LE mendiak, Lloret I. eta López MA.
‎Kolore ukitu bat ematen dute, eta testuren zaporea eta kontrastea ematen dute oso atsegina eta plateraren balio energetikoa ia handitzen ez duena; ur eta zuntz kopuruari esker, sentsazioa ematen dute asetasunarena. Gainera, barazkiak kuzinatzen badira, salda gorde daiteke egostea, barazki saldak edo haragi edo arrain saldak koipegabetuta daudelako janari bakoitzaren aurretik hartuz gero, helburu bikoitza dute: hidratatu eta ase, urdaila urez betetzen dutelako.
‎g egunean. Non dagoen Janaria prestatzeko eta ontzeko erabiltzen dugun mahaiko gatza (sodio kloruroa) elikagaiak dira sodio gehien duten elikagaiak; zehazki, gatz gramoak, gutxi gorabehera, %40 sodio dauka, hau da, 400 miligramo inguru. Elikagai freskoek ere sodioa dute beren osaeran.
2006
‎Edo janari bila, seguruenik. Hain zuzen ere, zientzialariek uste dute ibilaldi horiek lotura zuzena dutela eskura dagoen janari kopuruarekin. Zenbat eta janari gehiago, bide laburragoa egin du hartzak janari bila.
‎Zenbat eta janari gehiago, bide laburragoa egin du hartzak janari bila. Artikoan ez dago janari prestatua eskatzerik.
‎Zuzeneko erlazioa dago janari lasterraren kontsumoaren igoeraren (freskagarri gozatuak, hanburgesak, pizzak eta saltxitxak) eta pisuaren igoera progresiboaren artean, Nafarroako Unibertsitatearen ikerketa baten arabera. Ikerketa horren arabera, gainera, Espainian eta Europan obesitatearen nagusitasun gero eta handiagoaren erantzule da.
‎Ez dut betetzen. Ez dago janaririk eta ama ohean daukat aspalditik. Jada ez naiz sukaldeko leihoan itxaroten egoten.
‎Neska lur jota zegoan azken egun hauetan, hori egia duk. Baserrian ez duk ezer asko aurkituko, ez zegok janaririk herrian. Soilik ezkondu zineteneko Kattalinen soinekoa zegok bere ohe gainean.
2007
‎Kasu batzuetan, gainera, frogatu dute zenbait bakterio azkarrago haz daitezkeela gatz giro «aberatsean», eta maila horiek murrizteak ez duela nabarmen handitzen bakterio jarduera. Gatz maila murrizten ari den esparruetako bat kontsumorako prest dauden janari izoztuena da, gero eta gehiago eskatzen baita. Erresuma Batuan, Irlandan eta AEBn, esaterako, kontsumitzen den gatzaren %80 elikagai prozesatuetatik dator, %20 haragitik eta produktu deribatuetatik, eta %35 inguru zerealetatik.
2008
‎NARRATZAILEA Gizonek eta txakurrek egunero egiten dute borroka bizirauteko... / eta harrapakin ugari egoteak janaria pilatzeko eta eskasia garaian baliatzeko aukera ematen digu.
‎Ondoren, gorputza eskularrua balitz bezala itzuli, eta ondo garbitu gainerako erraiak kenduz. Azkenik, txibiak trapu garbi batekin lehortu, eta prest daude janaria prestatu eta ontzeko. Txibiak prestatu Txibien erabileraren arabera, zerrendatan zatituko ditugu edo osorik utziko ditugu betetzeko.
‎Gluzidotan edo karbohidratotan aberatsa den edozein elikagai hartzen dugunean, odoleko glukosa maila handitu egiten da pixkanaka, almidoiak eta azukreak digeritu eta asimilatu ahala. Gluzidoak xurgatzeko abiadura elikagaia osatzen duten mantenugaien araberakoa izaten da, hala nola zuntz kantitatea, baita digestioan urdailean eta hesteetan dagoen janariaren osaera ere. Indize glizeriko altua edo baxua izateak adierazten du, hurrenez hurren, azukreak azkar edo mantso xurgatzen diren hestean.
‎Madril: hiriaren bihotzean dagoen janari italiarreko lokal baten dastatze menuaren kostua erdira murrizten da (50 eurotik 25 eurora) on line erreserba egite hutsagatik. Bartzelona:
‎Oraino egun zenbait eta hegaldaka abiatuko ziren. Beren ama hanhemenka kurri zagon janari bila Gorrail ikusi zuenean bat batean. Hegal ukaldi batez harrapa arriskutik baztertu zen.
2009
‎Entsaladak ere badaude janari lasterra eskaintzen duten jantokien eskaintzan, baina saltsa eta bizigarri bereziekin gatzozpintzeko aukera ere ematen dute, eta entsalada arina izan behar zuena, horiek erantsita, kaloria askoko plater bihurtzen da.
‎Bestalde, frogatuta dago janariak aldartean ere eragiten duela, baina oso era pertsonalean. Jatea plazer iturri den arren, denei ez die berdin eragiten janari berberak, eta, plazerarekin batera, pertsona askori bestelako emozioak ere nahasten zaizkio.
‎Iragarkien laurdena jateko prest dauden janariena zen, gatz eta azukre gehiegi izaten duten zopenak eta saltsenak, batez ere. Beste laurden bat jaki gozoenak, azukre eta kaloria gehiegi dutenenak:
‎TXIMISTA k mahai gainean dagoen janari guztia begiratzen du.
‎“Ezin duzu hanburgesarik jan”; eta beste batzuk irensten laguntzen dutenak: “Platerean dagoen janari guztia amaitu behar da”. AEBko Yale Unibertsitateko Psikologia Saileko kideek egindako “Eating Behaviors” aldizkari zientifikoan argitaratutako artikulu baten arabera, gurasoen arau jokabide horiek eragina izan dezakete helduen bizitza osorako elikadura ohituretan.
‎Horregatik da garrantzitsua beharrezko tresnak ezartzea, herrialdeak elikagaien katearen segurtasuna bermatzen duten baldintzetara egokitu ahal izateko. Listeriako inguraketa Codex Alimentarius ek landutako gaietako bat kontsumitzeko prest dauden janarietan “listeria monocytogenes” agertzea izan da. Adituek egindako ebaluazioan, ez da “inola ere onartzen”.
‎Nor arduratzen da hoteleko istripuez? Igerilekuan erortzea, galtzada harriak egoera txarrean daudelako, kristal gardeneko ate seinalatugabeek kolpatzea, egoera txarrean dagoen janariak eragindako intoxikazioak… Bezero batek horrelako egoera bati aurre egiten dionean, galdera hau sortzen da: nork erantzungo dio bezeroari, bidaia agentziari edo hotelari?
‎Hala ere, argi dago espezie askok egokitu eta bizirautea lortu dutela iluntasunak eta fotosintesirik ez izateak asko mugatzen dituztela elikatzeko baliabideak. “Ertz kontinentaletan daude janari ugariaren eta ur ilunen eskasiaren arteko trantsizio eremuak. Trantsizio horrek egokitzapen eta biziraupen estrategia harrigarriak eragiten ditu”, azpimarratu du Robert S. Carney, Louisianako Unibertsitatekoa, eta proiektuaren arduradunetako bat.
‎Janaria hestegorritik urdailera pasatzen uzten duen irekigunearen itxierako balbulari kardia esaten zaio. Eta balbula moduko horrek ondo ixten ez duenean, urdailean erdi digeritua dagoen janariak alderantzizko bidea egiten du, eta hestegorrira itzuliko da, grabitatearen kontrako norabidean, behetik gorantz nolabait esateko. Hestegorria ez dago prestatua urdaileko eduki azidoa jasateko, eta horrek azidotasuna eragingo du, bihotzerrea bezala ezagutzen dugun sentsazioa.
‎Jatordu ugari eta pisuak saihestea komeni da, eta egunean 5 otordu arinago egitea. Aldez aurretik konturatuta bagaude janari edo edari batzuk (esne osoak, adibidez) ez digutela mesederik egiten, gure dietatik baztertzen saiatuko gara. Horrez gain, antsietatea baztertu eta giro lasaian jatea komeni da.
2010
‎Bista bistakoa da elkarri lotuta daudela janaria eta emozioak.
‎Ongi hezitako, egoki makillatutako eta ezin hobeto jantzitako gonbidatugaia naiz. Kalera irten orduko, azken lurrin ukituarekin, munduari esan nahi diot festa horretan ez nengokeela tokiz kanpo, eta bataz bestekoaren azpitik nengokeela janari eta edari kontuetan. Merke, beraz.
‎FENeko lehendakariak azaldu zuenez, horrelako produktuak ohikoagoak dira 35 urtetik beherako erosketen arduradunen artean, izan ere, “elikagai horiek berriki garatu dira gizartean, eta, beraz, zaharragoetan gehiago sartzen dira”. Kontsumoa zergatik hazi den ere aipatu zuen, hala nola janariaren “prestasun arazoak”, “gero eta denbora gutxiago baitago janaria prestatzeko”. Hala ere, fundazio horren ordezkariak adierazi zuen gero eta prestakin gehiago daudela eskuragarri “elikagaien piramidea betetzeko eta, are gehiago, egunean bost fruta eta barazki kontsumitzeko”, eta askok “jatetxearen kalitatea” dutela eta, horiekin, dieta mediterranearra egin daitekeela.
‎Garrantzizkoa da jakitea ez dagoela janari on edo janari txarrik; hau da, ezin dugu esan janari bat ona edo txarra den, bere horretan bakarrik. Horren ordez, elikadura estilo osasuntsuak eta ez osasuntsuak daudela esan behar dugu.
‎Ordea, denbora guztian etzanda egoteak sakrifiziorako zain dagoen abere otzan bat bezala sentiarazten zuen, eta bere buruari lana jartzea deliberatu zuen. Berehala, leku hartan zeuden janari guztien inbentarioa egiten hasi zen batetik bestera usainka ibiliz, aurrena dena buruan hartuz, eta gero, libreta bat bere arkatz ttiki eta guzti aurkitu zuenean —eta zer poza hartu zuen hura aurkitzean! Salbaziorako gakoa bailitzan! — orri haietan apuntatuz.
‎Gaua amets txarra zen eta jendeak gaua amaitzea baizik ez zuen espero, eguzkia bere argi errainu epelekin agertu eta ikusi ahal izateko. t, Eta ez zegoen janaria prestatzeko modu erosorik. Badakizue nola frijitzen zen arrautza sua lortu baino lehenagoko aro ospel haietan?
2011
‎Haur txikiek plater txikitik jan behar dute; hartara, haien adinari dagokion janari kopurua zerbitzatu diegu.
‎Tiroketa 10:00ak jota zirenean gertatu da (18:00ak Euskadin), Tucsonen iparraldean dagoen janari denda baten aurrean. Cliffords Kongresua zure etxe ondoan herritarrei hurbiltzeko ekimenaren lehen ekitaldia egiten ari zen.
‎22:55 Han dago janaria, ta bertan egingo dute lehenbiziko
dago janaria.
‎MANEX: Baina, zorionez, lortu zinan etxe batera heltzea eta han zegoen janariekin irautea.
‎Ondo zorroztutako aizto batekin, soberakin edo “bizar” horiek kentzen dira, eta, horrela, kokotxak uniformeak geratzen dira U forman, azalik eta hezurrik gabe. Prestatu ondoren, atera pixka bat eta prest daude janaria prestatzeko. Bakarrik edo akonpainamendu gisa Prestatzeko modurik ohikoena frijitzea, arrautza irinetan pasatzea edo pil pilean egindako saltsan prestatzea da.
‎BBVA (– ES32), BSCH (– ES81), Caixa Catalunya (– ES94), Caja Madrid (– ES49), La Caixa (Misio Salestarrek Santa Teresa del Niño Jesús Gatzagako misiorako ere laguntza eskatu dute, Dukouen, 30.000 lagun baino gehiago hartzen baitituzte. “Ez dago janaririk, jendeak lurrean lo egiten du, ez dute elkar hartzeko lekurik, komunak eta dutxak falta dira, ez dugu edateko urik”, ohartarazi du Vicente Grupelik. Erakundeak nazioarteko erakundeei dei egiten die herritarrei laguntza emateko eta gutxieneko garbitasun baldintzak betetzen dituen errefuxiatu eremu bat sortzeko.
‎Etxaldeak ere handiak ziren janari haiek guztiak gordetzeko, eta sendoak ere bai, hotzari eta hezetasunari aurre egiteko. Baso honetan, berriz, ez dago ez negurik ez udarik, eta ez dago janariak batu eta pilatu beharrik. Egunekoa edo, gehienik ere, biharamunekoa da konpondu beharrekoa.
‎Eta suizidio bikoitzarenak ere ez. Ezkutuko asmo bat zegoen janariaren aferan.
2012
‎Ikerketa berri batek azaldu du lotuta daudela janari lasterra jatea eta depresio egoerak pairatzeko arriskua handitzea
‎Juan Ignacio Diaz da erakunde horretako idazkari nagusia, eta haren esanetan, ez dago janari onik edo txarrik, dieta desorekatuak eta sedentarismorako ohiturak baizik, eta horiek omen dira Espainiako gizentasun tasaren errudun nagusiak.
‎Guztiz izuturik diot; egarriak itotzen bainengoen. Nire egarria piztea zen nonbait torturatzaileen asmoa, haragi min mina baitzen platerean zegoen janaria.
‎Baba lehorrekiko nutrizio desberdintasunak funtsezkoak dira, batez ere, balio energetikoari eta karbohidrato eta proteinen edukiari dagokienez. Denboraldia hain laburra da, aste edo hilabete gutxi batzuk besterik ez du irauten, eta merezi du jakitea hozkailuan lau egun ere fresko daudela, eta hainbat modu daudela janaria prestatzeko eta “lekale” hau aurkezteko, bilketak irauten duen bitartean dastatzeko.
‎Obedientzia lehiaketek jabeen maskotak ulertzeko gaitasuna frogatzen dute Hala ere, kontuan hartu behar da txakur bakoitza mundu bat dela. Maskotak erraz motibatzen dira gorespenen aurrean; beste txakur batzuk, berriz, oso gustura daude janariarekin. Horregatik, txakurraren nortasuna ezagutzea funtsezkoa da txakurra obedientziarako entrenatzen denean arrakasta izateko.
‎Ed.ward Txakur irrigarri edo aspergarri asko janari lapur bihurtzen dira Zenbait arrazoi daude txakur batek beretzat ez dituen elikagaiak eskuratzeko. Baliteke glotoi txakur bat beti irrikitan egotea janari gehiago jasotzeko, eta hala ez izatekotan, lotan egotea. Beste batzuetan, animaliak elikagai gehiago hartzeko ohitura bakarrik sentitzen dela adierazteko eta, ondorioz, jabearen arreta erreklamatzeko modu bat da.
‎Hala, saihestu egiten dira gehiegizko pisuko arazoak, nutrizio gabeziak edo desorekak, goi gamako elikagai komertzialen proposamenak kontuan hartzen dituztenak, zakurrentzat espezifikoak baitira. Txakurrarentzat debekatuta dauden janariak (txokolatea, tipula, mahaspasak, aguakatea) eta alergenikoak kendu behar dira errezetetatik. Gomendio horietatik abiatuta, albaitariaren errezetei eta jarraibideei jarraituz gero, etxean plater erakargarriak presta daitezke txakurrarentzat, eta, gainera, gure lagun iletsua egun horietako familia ospakizunetan sartzeko modu dibertigarria da.
‎gure hortzak txikiago bilakatu ziren eta gure barrunbe torazikoa ere bai. Eboluzionatu egin genuen oso landuta dagoen janaria, hau da," kozinatuta" dagoen janaria jateko. Elaboraturik gabeko janaria jateko errai eskergak, heste izugarri handiak behar dira, eta horiek babesteko barrunbe toraziko itzela, txinpantzeen kasuan bezala.
‎gure hortzak txikiago bilakatu ziren eta gure barrunbe torazikoa ere bai. Eboluzionatu egin genuen oso landuta dagoen janaria, hau da," kozinatuta" dagoen janaria jateko. Elaboraturik gabeko janaria jateko errai eskergak, heste izugarri handiak behar dira, eta horiek babesteko barrunbe toraziko itzela, txinpantzeen kasuan bezala.
‎Beti zaude janariaren alboan.
2013
‎Bada, dieta hori osatzen duten elikagaien aztarna ekologikoa aztertuta, sortzen den piramidea aurrekoa bezalakoa da, baina iraulita: osasunaren ikuspuntutik elikagai piramidearen oinarrian dauden janariak aztarna ekologikoaren araberako piramidearen erpinean daude, eta alderantziz.
‎Motzean azalduta, Elikagaien Bankuak sobera dagoen janaria bildu eta janari horren beharrean daudenen artean banatzen du. Bertan aritzen diren langileak boluntarioak dira, musu truk egiten dute lan.
‎b) Erabili Ekigunean dagoen Janarien konposizioak eta energia balioak informazio testua, kontsumitutako janarien kilokaloriak (kcal) kalkulatzeko.
‎Laslow costek kabinan ez dute zerbitzurik ematen. Ez dago janari eta edaririk doan, eta bidaiariak aparte ordaindu behar du. Hala ere, konpainia batzuek tresna elektronikoetarako korronte hartuneak edo eserleku zabalagoak eskaintzen dituzte.
‎Hainbat arazo sortzen dituzte, eta oharkabean pasatzen dira hitzaldi on baten eta topaketaren alaitasunaren esparruan. Horietako bat beharrezkoa ez den «mokadutxoa» da, oraindik mahai gainean dagoen janari pusketak hartzen dituena, nahiz eta goserik ez izan. Hori, neurri batean, janaria hor dagoelako gertatzen da.
‎Turroiak ongi kontserbatzen dira eta izozkailua dago: beti izango dugu soberan soberan dagoen janaria.
‎besteak beste, eskuorriak etxerik etxe buzoietan sartzea edo Azkoagain futbol zelaia txukuntzea. Bestalde, Gizarte Zerbitzuen bidez aurrez prestatutako otorduak jasotzeko izena emanda daudenei janari horiek ere Bidebarriko langileek eroaten dizkiete etxera. Otorduak ere ez dituzte eurek prestatzen, Sutondo enpresak baizik.
‎Horretarako aluminioa erabili dute. Hain zuzen, apalategi hondarrak, alanbreak, haien freskagarri ontziak, haien ogitartekoak biltzeko paperak, laberako prest dauden janari erretiluak eta beste. Aluminioa %100ean birziklatu daitekeen material bat da.
‎Mahaia oparo zegoen janariz eta edariz: arroz entsalada, patatarena, tabule, jogurtarekin egindako zopa hotza, kartoizko kutxatxotan ekarritako oilaskoa, hanburgesak eta haientzako parrilatxo elektrikoak, Kaliforniako gaztak izen euskalduneko bat tartean, Ona, Kaliforniako ardoak eta garagardo hotz hotzak.
‎—Ezin dugu ezer egin agintarien aurka erantzun du jende helduak. Gosete gogor honetan Kokoherriko sukaldeetan ez dago janaririk pertsonentzat, ukuiluetan edo ganberetan abereentzat bazkarik ez dagoen bezala. Nola hartuko ditu inork bada Urrumiakoak, ezinezkoa da eta?
2014
‎Sobera geratzen zena hurrengo egunean jaten zen. Baina, gaur egun, joera handia dago janaria zakarretara botatzeko. Alferrikako zaborra sortzen dugula esango al zenuke?
‎Beraz, argi dago janari eskaintzak sobera betetzen dituela elikadura beharrak. Janari eskaintza, ordea, ez dela erregularra, baina egoera honetara ere ongi moldatuta daude sarraskijaleak, halabeharrez.
‎Diru guztia eraman zuten. Lokalean zegoen janaria bi egun lehenago amaitua zen.
‎Gaur egun oraindik jende asko dago gaizki elikatua gutxiegi jaten duelako; baina, era berean, jende asko dago gaizki elikatua gehiegi jaten duelako. Gainera, gero eta eskuragarriago daude janari industrializatuak; gero eta eskuragaitzago, berriz, barazkiak, lekadunak, tuberkuluak eta frutak. Egungo elikadura mota eta bizitza sedentarioa direla-eta, jende gizen asko dago gure artean; ondorioz, jende askok dieta egiten du pisua galtzeko.
‎Jaietan soberan dagoen janaria nola aprobetxatu
‎Eguraldi onak etxetik kanpoko jarduerez gozatzeko eta hondartzako, parkeko edo mendiko sedentarismoari aurre egiteko aukera ematen du. Denbora gehiago dago janaria prestatzeko, hitz egiteko, lo egiteko eta mugimenduan egoteko. Baina… Ariketa gehiago egiten dugu?
‎Gaiztakeriaren bat egitera doan umearen antzera burua jaso eta alde guztietara begiratu du: ez dago zerbitzaririk berari begira, inguruko umeak olgetan daude janariarekin, nagusiak mugikorrean, agure bat azukre poltsa zabaldu nahian dago guztiz kontzentratuta eta James Bonden itxurako espioirik inguruan ez dagoela dirudi. Bera bakarrik dago jendez betetako leku horretan, beraz.
‎Ahalegindu nintzen betiko dendan, etxe aurreko Iñaxirenean, baina hark ez zuen sopakorik, ezta hurrengo okindegiak ere. Abiatu nintzen aldapa behera eta justu hasieran zegoen janari denda batean sartu nintzen. Un sopako, por favor, esan nuen eta saltzailea burlaka hasi zitzaidan, eskatzen nuena ulertuko ez balu bezala. fUn sopa que?
‎Nire garaian lanpetuegi geunden janari bila beisbolera jokatzen ibiltzeko.
‎Hobe da erabat mozkortuta egotea janaria heldu baino lehen.
‎Hemen ez dago janaririk.
2015
‎Oraingoz, baina, ez daukate ezkutaleku hoberik. Goseak ahulduta daude, gainera, eta han ez dago janaririk lortzeko modurik.
‎Izozkailuan dago janaria,
‎b) Erabili Ekigunean dagoen Janarien konposizioa
‎Zuzenbide zibilean, mantenuhitza ez dagokio janariari soilik, pertsonaren mantenurakooinarrizkoa den edozeri baizik: bizilekua, jantziak eta mediku zainketa.
‎Ameriketako Pediatria Akademiako Nutrizio Batzordeak (AAP) egin zuen, Pediatrics aldizkariaren 2015eko martxoko edizioan. Bertan, eskola elikadura nabarmen hobetu dela irakurri da, jangeletan, dendetan edo ikastetxeetako makina saltzaileetan dauden janarien eskuragarritasuna kontrolatzen duten programak inplementatu direnetik (edari azukretsuak, adibidez). Baina analisiak zerbait kezkagarria erakusten du:
‎Etxeko lanek denbora behar dute, baina etxe batek prozesu horietako asko optimizatzeko aukera ematen digu. Adibidez, sukaldean bitrozeramika eta labeak daude janaria zaintzen dutenak, eta itzaltzen direnean itzaltzen dira. Sistemak mezu bat bidaliko digu mugikorrera informazioa emateko!
‎Preso batzuen heriotza data, zigor ziegetan hildakoenarena batez ere, benetakoa baino bi egun geroagokoa izaten da; preso haiek paperetarako bi egun geroago hil ziren mundurako baino. Bi egun haietan, jagoleak ohartzen ez ziren bitartean, ziegakideek hildakoari zegokion janaria partekatzen zuten. Gehigarri xume bat.
2016
‎Basoen eraldaketaren garrantzia ere aipatu du Galartzak. Garai batean gaztainondoak, gereziondoak eta abar zeuden lekuan pinua dago orain, eta pinudietan ez dago janaririk erleentzat.
‎Eta hobeto dagoela loreak ekartzea, baina ez dela espero behar etxekoak unean bertan egongelan jartzea, azken batean bere aldez aurreko dekorazioa zaputz bailezakete. Eta nolabait ados nengoen janaria abisatu gabe ez ekartze horrekin, azken batean begira, orain hozkailuan tarta erdia neukan, auskalo noiz jango nuena, terako etorritakoak ekarria, eskatu gabe, nik jada pasteltxoak erosi izan ez banitu bezala. Beti berdina egiten zidan, baina atarramenturik ez; ez zeukan zentzurik hemengoei edukazioari buruz hitz egiteak, nire edukazioari buruz, edukazioa comme il faut.
‎b) Erabili Ekigunean dagoen Janarien konposizioa informazio testua kontsumitutako janarien kilokaloriak
‎2 Noizbait ikusi duzue, seguru, egoera txarrean dagoen janari ontziraturen bat.
‎Ba ideiarik ere ez! 3400 Urtean badago janaria ez usteltzeko gailu bat baina.. baina ez dakit hemen ibiliko den..
‎b) Erabili Ekigunean dagoen Janarien konposizioa informazio testua kontsumitutako janarien kilokaloriak (kcal) kalkulatzeko.
‎Maskotarentzat leku bero eta lasaia egon behar du, konfiantza sentitzen lagunduko diona. Txakurrak jakin behar du zein den bere tokia, non atseden hartu ahal izango duen, traba egin gabe, non dagoen janaria eta edaria, eta paseotik irteteko eta beharrak betetzeko ordutegiak. Giro lasaiak lasaitu egingo zaitu etxera iristen zarenetik.
‎Horregatik da hain beharrezkoa diabetesa diagnostikatua duten pertsonek guztia ikastea elikadura osasungarria izateko moduari buruz, horren mende baitago, hein handi batean, patologiaren kudeaketa egokia lortzea. Baina “elikadura osasungarriak” ez du zertan lotu gabetzeekin, eta ez dago janari on batekin gozatzearekin lotsarik. Hurrengo artikuluan, aberatsa jateko zenbait gako eskaintzen dira, bai eta diabetesa dagoenean ere.
‎Zergatik eskatu iturriko ura edo jatetxetik sobran dagoen janaria etxera eramatea ez da lotsagarria
‎Mozketa egiten duenarentzat, taberna batean iturriko ura eskatu edo etxera eramateko jatetxe batean soberan dagoen janaria, artikulu hau da. Ekintza horiek eta besteek ingurumenean eta ekonomian duten eragina jakiteak konbentzitzeko konbentzitu gaitzake, eta ateratzen zaigun kolore bakarra ez da coloradoa, berdea baizik.
‎Arduradunek ez lukete eragozpenik jarri behar, beti jan baitaiteke beste edozein produkturekin batera. 2 Jatetxetik sobran dagoen janaria eramatea Egoera onean dauden 179 kilo elikagai alferrik galtzen dira pertsonako Giza kontsumorako munduko elikagaien ekoizpenaren herena galdu edo baztertu egiten da Nazio Batuen arabera; Europako Parlamentuak, berriz, kalkulatzen du egoera onean dauden 179 kilo elikagai galtzen direla pertsonako, eta horrek kostu ekonomikoak eta ingurumen kostuak eragiten dituela. Jatetxean uzten den janaria zaborretara botako dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
dago 40 (0,26)
dagoen 40 (0,26)
zegoen 14 (0,09)
daude 12 (0,08)
dauden 12 (0,08)
daudela 3 (0,02)
zegok 3 (0,02)
zeuden 3 (0,02)
badago 2 (0,01)
baitago 2 (0,01)
egotea 2 (0,01)
egoteak 2 (0,01)
zaudenean 2 (0,01)
Badago 1 (0,01)
badaude 1 (0,01)
bagaude 1 (0,01)
dagoela 1 (0,01)
dagoelako 1 (0,01)
dagokio 1 (0,01)
dagokion 1 (0,01)
daudelako 1 (0,01)
daudenei 1 (0,01)
egon 1 (0,01)
egoteko 1 (0,01)
geunden 1 (0,01)
nengoen 1 (0,01)
nengokeela 1 (0,01)
zagon 1 (0,01)
zaude 1 (0,01)
zauden 1 (0,01)
zegoelako 1 (0,01)
zegokion 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
egon janari prestatu 10 (0,07)
egon janari denda 6 (0,04)
egon janari konposizio 4 (0,03)
egon janari on 4 (0,03)
egon janari guzti 3 (0,02)
egon janari kopuru 3 (0,02)
egon janari laster 3 (0,02)
egon janari bila 2 (0,01)
egon janari eraman 2 (0,01)
egon janari etxe 2 (0,01)
egon janari ez 2 (0,01)
egon janari gehiago 2 (0,01)
egon janari hondar 2 (0,01)
egon janari izoztu 2 (0,01)
egon janari kizi 2 (0,01)
egon janari nahiko 2 (0,01)
egon janari ontziratu 2 (0,01)
egon janari abisatu 1 (0,01)
egon janari afera 1 (0,01)
egon janari albo 1 (0,01)
egon janari aldarte 1 (0,01)
egon janari alderantzizko 1 (0,01)
egon janari alfer 1 (0,01)
egon janari asko 1 (0,01)
egon janari astiro 1 (0,01)
egon janari aurreikuspen 1 (0,01)
egon janari aztarna 1 (0,01)
egon janari bakoitz 1 (0,01)
egon janari batu 1 (0,01)
egon janari berotu 1 (0,01)
egon janari bi 1 (0,01)
egon janari bildu 1 (0,01)
egon janari eragin 1 (0,01)
egon janari erle 1 (0,01)
egon janari erretilu 1 (0,01)
egon janari eskaintza 1 (0,01)
egon janari eskuragarritasun 1 (0,01)
egon janari falta 1 (0,01)
egon janari garesti 1 (0,01)
egon janari goxo 1 (0,01)
egon janari heldu 1 (0,01)
egon janari herri 1 (0,01)
egon janari horiek 1 (0,01)
egon janari hozkailu 1 (0,01)
egon janari huste 1 (0,01)
egon janari ideia 1 (0,01)
egon janari idor 1 (0,01)
egon janari industrializatu 1 (0,01)
egon janari inor 1 (0,01)
egon janari iraun 1 (0,01)
egon janari italiar 1 (0,01)
egon janari jakin 1 (0,01)
egon janari jan 1 (0,01)
egon janari kate 1 (0,01)
egon janari lizun 1 (0,01)
egon janari lortu 1 (0,01)
egon janari nola 1 (0,01)
egon janari ohiko 1 (0,01)
egon janari osaera 1 (0,01)
egon janari partekatu 1 (0,01)
egon janari pertsona 1 (0,01)
egon janari pilatu 1 (0,01)
egon janari pixar 1 (0,01)
egon janari prestakin 1 (0,01)
egon janari pusketa 1 (0,01)
egon janari soilik 1 (0,01)
egon janari tragatu 1 (0,01)
egon janari ugari 1 (0,01)
egon janari usain 1 (0,01)
egon janari zaindu 1 (0,01)
egon janari zakar 1 (0,01)
egon janari zerrenda 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia