Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 40

2004
‎Jarraitzen duena berdin (edo gutxien aldatzen dena): Kontsumitzaileak, oro har, konfiantza du elikagaietan, baina mesfidantza agertzen jarraitzen du kontsumitzeko prest dagoen janariarekiko eta hanburgesategi eta antzekoetarako janari azkarrarekiko. Konfiantza handiena duten elikagaiak “naturalenak” dira.
‎Elikagaien kalitate eta segurtasunean konfiantza du, gutxi batzuetan izan ezik: kontsumitzeko prest dagoen janaria, fast food eta transgenikoak. Autonomoa eta indibidualista da, eta informazio iturri gisa konfiantza handiena bere zirkulurik hurbilenean du.
2005
‎g egunean. Non dagoen Janaria prestatzeko eta ontzeko erabiltzen dugun mahaiko gatza (sodio kloruroa) elikagaiak dira sodio gehien duten elikagaiak; zehazki, gatz gramoak, gutxi gorabehera, %40 sodio dauka, hau da, 400 miligramo inguru. Elikagai freskoek ere sodioa dute beren osaeran.
2006
‎Edo janari bila, seguruenik. Hain zuzen ere, zientzialariek uste dute ibilaldi horiek lotura zuzena dutela eskura dagoen janari kopuruarekin. Zenbat eta janari gehiago, bide laburragoa egin du hartzak janari bila.
2008
‎Gluzidotan edo karbohidratotan aberatsa den edozein elikagai hartzen dugunean, odoleko glukosa maila handitu egiten da pixkanaka, almidoiak eta azukreak digeritu eta asimilatu ahala. Gluzidoak xurgatzeko abiadura elikagaia osatzen duten mantenugaien araberakoa izaten da, hala nola zuntz kantitatea, baita digestioan urdailean eta hesteetan dagoen janariaren osaera ere. Indize glizeriko altua edo baxua izateak adierazten du, hurrenez hurren, azukreak azkar edo mantso xurgatzen diren hestean.
‎Madril: hiriaren bihotzean dagoen janari italiarreko lokal baten dastatze menuaren kostua erdira murrizten da (50 eurotik 25 eurora) on line erreserba egite hutsagatik. Bartzelona:
2009
‎TXIMISTA k mahai gainean dagoen janari guztia begiratzen du.
‎“Ezin duzu hanburgesarik jan”; eta beste batzuk irensten laguntzen dutenak: “Platerean dagoen janari guztia amaitu behar da”. AEBko Yale Unibertsitateko Psikologia Saileko kideek egindako “Eating Behaviors” aldizkari zientifikoan argitaratutako artikulu baten arabera, gurasoen arau jokabide horiek eragina izan dezakete helduen bizitza osorako elikadura ohituretan.
‎Nor arduratzen da hoteleko istripuez? Igerilekuan erortzea, galtzada harriak egoera txarrean daudelako, kristal gardeneko ate seinalatugabeek kolpatzea, egoera txarrean dagoen janariak eragindako intoxikazioak… Bezero batek horrelako egoera bati aurre egiten dionean, galdera hau sortzen da: nork erantzungo dio bezeroari, bidaia agentziari edo hotelari?
‎Janaria hestegorritik urdailera pasatzen uzten duen irekigunearen itxierako balbulari kardia esaten zaio. Eta balbula moduko horrek ondo ixten ez duenean, urdailean erdi digeritua dagoen janariak alderantzizko bidea egiten du, eta hestegorrira itzuliko da, grabitatearen kontrako norabidean, behetik gorantz nolabait esateko. Hestegorria ez dago prestatua urdaileko eduki azidoa jasateko, eta horrek azidotasuna eragingo du, bihotzerrea bezala ezagutzen dugun sentsazioa.
2011
‎Tiroketa 10:00ak jota zirenean gertatu da (18:00ak Euskadin), Tucsonen iparraldean dagoen janari denda baten aurrean. Cliffords Kongresua zure etxe ondoan herritarrei hurbiltzeko ekimenaren lehen ekitaldia egiten ari zen.
2012
‎gure hortzak txikiago bilakatu ziren eta gure barrunbe torazikoa ere bai. Eboluzionatu egin genuen oso landuta dagoen janaria, hau da," kozinatuta" dagoen janaria jateko. Elaboraturik gabeko janaria jateko errai eskergak, heste izugarri handiak behar dira, eta horiek babesteko barrunbe toraziko itzela, txinpantzeen kasuan bezala.
‎gure hortzak txikiago bilakatu ziren eta gure barrunbe torazikoa ere bai. Eboluzionatu egin genuen oso landuta dagoen janaria, hau da," kozinatuta" dagoen janaria jateko. Elaboraturik gabeko janaria jateko errai eskergak, heste izugarri handiak behar dira, eta horiek babesteko barrunbe toraziko itzela, txinpantzeen kasuan bezala.
2013
‎Motzean azalduta, Elikagaien Bankuak sobera dagoen janaria bildu eta janari horren beharrean daudenen artean banatzen du. Bertan aritzen diren langileak boluntarioak dira, musu truk egiten dute lan.
‎b) Erabili Ekigunean dagoen Janarien konposizioak eta energia balioak informazio testua, kontsumitutako janarien kilokaloriak (kcal) kalkulatzeko.
‎Hainbat arazo sortzen dituzte, eta oharkabean pasatzen dira hitzaldi on baten eta topaketaren alaitasunaren esparruan. Horietako bat beharrezkoa ez den «mokadutxoa» da, oraindik mahai gainean dagoen janari pusketak hartzen dituena, nahiz eta goserik ez izan. Hori, neurri batean, janaria hor dagoelako gertatzen da.
‎Turroiak ongi kontserbatzen dira eta izozkailua dago: beti izango dugu soberan soberan dagoen janaria.
2014
‎Jaietan soberan dagoen janaria nola aprobetxatu
2015
‎b) Erabili Ekigunean dagoen Janarien konposizioa
2016
‎b) Erabili Ekigunean dagoen Janarien konposizioa informazio testua kontsumitutako janarien kilokaloriak
‎2 Noizbait ikusi duzue, seguru, egoera txarrean dagoen janari ontziraturen bat.
‎b) Erabili Ekigunean dagoen Janarien konposizioa informazio testua kontsumitutako janarien kilokaloriak (kcal) kalkulatzeko.
‎Maskotarentzat leku bero eta lasaia egon behar du, konfiantza sentitzen lagunduko diona. Txakurrak jakin behar du zein den bere tokia, non atseden hartu ahal izango duen, traba egin gabe, non dagoen janaria eta edaria, eta paseotik irteteko eta beharrak betetzeko ordutegiak. Giro lasaiak lasaitu egingo zaitu etxera iristen zarenetik.
‎Zergatik eskatu iturriko ura edo jatetxetik sobran dagoen janaria etxera eramatea ez da lotsagarria
‎Mozketa egiten duenarentzat, taberna batean iturriko ura eskatu edo etxera eramateko jatetxe batean soberan dagoen janaria, artikulu hau da. Ekintza horiek eta besteek ingurumenean eta ekonomian duten eragina jakiteak konbentzitzeko konbentzitu gaitzake, eta ateratzen zaigun kolore bakarra ez da coloradoa, berdea baizik.
‎Arduradunek ez lukete eragozpenik jarri behar, beti jan baitaiteke beste edozein produkturekin batera. 2 Jatetxetik sobran dagoen janaria eramatea Egoera onean dauden 179 kilo elikagai alferrik galtzen dira pertsonako Giza kontsumorako munduko elikagaien ekoizpenaren herena galdu edo baztertu egiten da Nazio Batuen arabera; Europako Parlamentuak, berriz, kalkulatzen du egoera onean dauden 179 kilo elikagai galtzen direla pertsonako, eta horrek kostu ekonomikoak eta ingurumen kostuak eragiten dituela. Jatetxean uzten den janaria zaborretara botako dute.
‎Establezimendu begetariano honek, bertako eta denboraldiko produktuak erabiltzeaz gain, inguruko denda eta banatzaileek emandako soberakinak aprobetxatzen ditu. Bezeroei soberan dagoen janaria eraman eta, horretarako, material biodegradagarriz egindako kaxa batzuk ematen zaizkie doan. Haren sustatzaileek, Justin Horne sukaldariak eta Jonathan Krauss enpresaburuak (irudian), hainbat arrazoi ekologikotan eta solidarioetan parte hartzen dute.
2017
‎2 Noizbait ikusi duzue, seguru, egoera txarrean dagoen janari ontziraturen bat.
‎Izan ere, egoera hori «aztertu beharreko osasun publikorako mehatxu» dela uste dute. Jateko prest dagoen janaria da gizakion infekziorik ohikoena. Hori dela eta, adituek behin eta berriz diote fabrikatzailearen gomendioak eta osasun agintarien jarraibideak betetzen direla.
‎Garrantzitsua da, beraz, egun hauetan guardia ez jaistea eta sukaldean eta erabiliko diren tresnekin higiene baldintza egokiak izatea. Artikuluak azaltzen du nola planifikatu, prestatu eta zerbitzatu Eguberrietako errezetak eta zer egin daitekeen soberan dagoen janariarekin.
‎Kasu horretan, horretarako prestatutako ontzietan gorde behar da, hozteari edo tenperatura altuenari eusteko, kasuaren arabera. Zer egiten dut sobera dagoen janariarekin Ohikoa da, Gabonetako otorduen ondoren, elikagaiak soberan edukitzea. Batzuetan, berriz erabil daitezkeen elikagaiak botatzen dira.
2018
‎Guraso elkarte nagusiek ere eredu hori kritikatzen dute gehien, eta salatzen dute lerro hotzak gero eta gehiago zabaltzen ari da, batez ere ikastetxe berrietan antz handiagoa duela aurrez kozinatuta dagoen janariarekin eta ez hainbeste etxekoarekin.
‎Beste ideia bat bazkarira edo afarira gonbidatutako pertsonen artean soberakinak banatzea da. Zer egin sobera dagoen janariarekin 2 Berrerabiltzea artea da Gindak zituen beirazko ontzi bat zaborra izan daiteke, baina baita piku lehorrak gordetzeko ontzi bat ere. Opari kaxa huts bat hondakin bat izan daiteke, edo eranskailuak gordetzeko kaxa bihur dezakegu, edo opari bikaina katuarentzat. Eta Gabonetako otar bat lore saltzaile izan daiteke.
2019
‎Hostoan dagoen janaria hustutzeko bidea ikusgarria egiten zaigu. Hostoak kolore berriak hartuko ditu.
‎Baina urrats hori funtsezkoa da despentsan ordena jartzeko eta behar ez dena ez erosteko, azkenean zaborretara botako baita. Hasiberrientzako janariaren inbentarioa Etxean dagoen janariaren zerrenda osoa egiteko modurik errazena orri zuri bat hartu eta hiru zatitan banatzea da (jakitokia, hozkailua eta izozkailua) edo, aldiz, hiru orri hartzea, bat eremu bakoitzerako. Lehenik, gosariko bazkariaren zerrenda egitea (zerealak, oloa, esnea, ogia, etab.) eta ziurtatu irina, banilla, legamia, arrautzak edo gosariak prestatzeko erabiltzen dugun beste edozein elikagai sartzen dela.
‎Batzuetan, kontsumitzeko egokiak diren egunetan dagoen janariari lizunak eragiten dio, eta kolore berde urdinxka hartzen du leku batzuetan (ez elikagai osoan). Adibiderik ohikoena moldeko ogia da.
‎Carmen Joar Casanova, Castilleja de la Cuestako (Sevilla) osasun zentroko lehen mailako arretako familia medikua eta nire medicoononline.es atariaren sortzailea, azaldu digu garai honetan zer eragin izan duten, zer diren, zer prebentzio neurri hartu behar diren eta nola tratatu behar diren, aholku horiei jarraitu eta gure opor maiteez gozatzeko. 1 Gastroenteritisa Hesteetako gaitz hori hainbat kausek eragin dezakete, hala nola birusak edo egoera txarrean dagoen janaria, eta udako ohikoena da. Sintomak?
2020
‎Gauza bera gertatzen da iraungitze data igaro ondoren saldu ez diren milaka produkturen supermerkatuetan edo jatetxeetan, neurriz kanpoko janari kopuruak ematen baitituzte, eta horrek bi arazo sortzen ditu: gehiegizko pisua eta loditasuna (platerean zenbat eta gehiago ikusi, orduan eta gehiago jaten dugu) eta edukiontzietara sobera dagoen janaria. Ondoko mahaietako jatetxeetako mahaietako platerei erreparatu besterik ez dago.
2021
‎Etxetik kanpo ordu askoan lan egiten dutenek eta etxeko lanetan laguntzeko pertsonarik ez dutenek, lanetik itzultzean duten denbora gutxian egin dituzte. Jesús Garrido pediatrak dioenez, horrek lagundu egiten du etxean “batez ere aurrez prestatutako industria ekoizpeneko elikagaiak kontsumitzen, eta jateko prest dagoen janari asko egoten. Janari industrialaren ezaugarri bat da lehiakideek baino gehiago saltzeko lehiakideenak baino hobeto jakin behar duela.
2022
‎Aimar, erabat lur jota nago. Eguneko albisteetan entzun dut berria, atzo gauean Laura, nire etxe aurrean dagoen janari dendako andrea, hil dutela; nik han erosten dut egunero zerbait.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia