2002
|
|
Izozkia tanketik atera, ia izoztuta, eta hozkailuetan gordetzen diren ontzietan gordetzen da, gogortu arte. Izozkiak, beraz, egoera solidoan, erdisolidoan edo oretsuan
|
dauden
janari prestakinak dira, izozte baten ondorioz, eta hotz kateari eutsi behar diote kontsumitzaileari saltzen zaizkion arte, jatorrizko kalitatea ahalik eta gehien kontserbatzeko. Izozkailuan kontserbatzeko barrak, postreak, izozki kaxak eta abar erosi behar baditugu, etxera itzuli baino lehentxeago eta, ahal dela, isoterma poltsa batean (produktu izoztuetarako berezia) erosiko ditugu.
|
2005
|
|
Berehalakoan kontura gaitezkeenez, suspentsiboro berba jaten denari dagokio, eta iragazle berbak, berriz, jaten dena zelan lortzen den adierazten du. Nolanahi, elikadura mota horretan, ur ingurunean esekita
|
dauden
janari kiziak harrapatu edo iragazi egiten dira. Hiru fase nagusi hartzen ditu prozesuak:
|
|
Hiru fase nagusi hartzen ditu prozesuak: 1/ uraren garraioa elikadura egituretaraino (adibidez, bibalbio batean, brankiaraino), 2/ uretan
|
dauden
janari kiziak harrapatu, eta 3/ harrapaturiko kizien garraioa ahoraino. Elikadura mota hau nagusia da, besteak beste, belakietan, aszidietan (kordatuak), bibalbio gehienetan eta krustazeo, poliketo eta gastropodo askotan.
|
2007
|
|
Kasu batzuetan, gainera, frogatu dute zenbait bakterio azkarrago haz daitezkeela gatz giro «aberatsean», eta maila horiek murrizteak ez duela nabarmen handitzen bakterio jarduera. Gatz maila murrizten ari den esparruetako bat kontsumorako prest
|
dauden
janari izoztuena da, gero eta gehiago eskatzen baita. Erresuma Batuan, Irlandan eta AEBn, esaterako, kontsumitzen den gatzaren %80 elikagai prozesatuetatik dator, %20 haragitik eta produktu deribatuetatik, eta %35 inguru zerealetatik.
|
2009
|
|
Iragarkien laurdena jateko prest
|
dauden
janariena zen, gatz eta azukre gehiegi izaten duten zopenak eta saltsenak, batez ere. Beste laurden bat jaki gozoenak, azukre eta kaloria gehiegi dutenenak:
|
|
Horregatik da garrantzitsua beharrezko tresnak ezartzea, herrialdeak elikagaien katearen segurtasuna bermatzen duten baldintzetara egokitu ahal izateko. Listeriako inguraketa Codex Alimentarius ek landutako gaietako bat kontsumitzeko prest
|
dauden
janarietan “listeria monocytogenes” agertzea izan da. Adituek egindako ebaluazioan, ez da “inola ere onartzen”.
|
2012
|
|
Hala, saihestu egiten dira gehiegizko pisuko arazoak, nutrizio gabeziak edo desorekak, goi gamako elikagai komertzialen proposamenak kontuan hartzen dituztenak, zakurrentzat espezifikoak baitira. Txakurrarentzat debekatuta
|
dauden
janariak (txokolatea, tipula, mahaspasak, aguakatea) eta alergenikoak kendu behar dira errezetetatik. Gomendio horietatik abiatuta, albaitariaren errezetei eta jarraibideei jarraituz gero, etxean plater erakargarriak presta daitezke txakurrarentzat, eta, gainera, gure lagun iletsua egun horietako familia ospakizunetan sartzeko modu dibertigarria da.
|
2013
|
|
Bada, dieta hori osatzen duten elikagaien aztarna ekologikoa aztertuta, sortzen den piramidea aurrekoa bezalakoa da, baina iraulita: osasunaren ikuspuntutik elikagai piramidearen oinarrian
|
dauden
janariak aztarna ekologikoaren araberako piramidearen erpinean daude, eta alderantziz.
|
|
Horretarako aluminioa erabili dute. Hain zuzen, apalategi hondarrak, alanbreak, haien freskagarri ontziak, haien ogitartekoak biltzeko paperak, laberako prest
|
dauden
janari erretiluak eta beste. Aluminioa %100ean birziklatu daitekeen material bat da.
|
2015
|
|
Ameriketako Pediatria Akademiako Nutrizio Batzordeak (AAP) egin zuen, Pediatrics aldizkariaren 2015eko martxoko edizioan. Bertan, eskola elikadura nabarmen hobetu dela irakurri da, jangeletan, dendetan edo ikastetxeetako makina saltzaileetan
|
dauden
janarien eskuragarritasuna kontrolatzen duten programak inplementatu direnetik (edari azukretsuak, adibidez). Baina analisiak zerbait kezkagarria erakusten du:
|
2020
|
|
Adibide bat: haurtxoek eta haur txikiek jateko prest
|
dauden
janariak berotu behar direnez, Maria bainuan estalkirik gabe egitea komeni da, %15 murriztu baitezake haien eraginpean egotea. Halaber, kafea berotzea saihestu behar da.
|
2021
|
|
Garbitu eremurik zikinenak produktu jakin batean edo ozpinetan bustitako zapi batekin. Hortzetako eskuila zahar bat erabil dezakezu garbitzeko eta itsatsita
|
dauden
janari hondarrak kentzeko. Zazpi egunean behin garbitzea komeni da.
|