Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 67

2001
‎Kirten helduak oso sentikorrak dira kolpe mota guztiekiko, eta, beraz, batuketaz manipulatu dira. Bestalde, helduta dagoen fruta hori ez da hozkailuan gorde behar, ez baitu tenperatura baxuak jasaten. Hotza kontsumitu nahi bada soilik mantendu ahal izango da hozkailuan, mahaira eraman baino minutu batzuk lehenago.
‎Bestalde, sorbetearen ezaugarri nagusia da gutxienez %15 fruta eta %20 estraktu lehor eduki behar dituela. Aipaturiko motek, gainera, beren izenarekin batera, dagokien fruta edo frutaren izena eraman ahal izango dute, baldin eta gutxieneko fruta portzentaje hauek gehitzen bazaizkie masan, edo horien baliokidea zuku naturaletan edo kontzentratuetan: %15 oro har; %10 limoi, laranja, mandarina, tangerina eta pomeloetan; beste fruta azido batzuetan, hala nola Portzentaje horietara iristen ez badira, a zaporea aipatuko da, izozki motak adierazten duen oharraren ondoren.
2002
‎Sagar zuntzeko 2,4 g/ 100 g gehienak pektinaz osatuta daude. Sagarraren pektinaren bostena baino ez dago frutaren azalean, gainerakoa mamian; beraz, zuritzean kantitate txiki bat galtzen da. Pektinak badu berezitasun bat:
‎– –Elikagaietako burdinaren xurgapen organikoa handitzen du. Zein elikagaitan dagoen bitamina ia bakarrik dago fruta eta barazkietan. Ugaria duten elikagaiak honako hauek dira:
2003
‎Jaso itzazu erorita edo helduegi dauden fruta eta barazkiak.
‎Erosotasuna, noski. Espero dezagun haiei esker egoera freskoan dauden fruta eta barazkien kontsumoa handituko dela; Espainian, hamabi urtean, Europako gainerako lurraldeetan, batez ere frutetan, goranzko joera jaitsi zen, eta, horri esker, urteko %2, 5eko erritmoan berreskuratu ahal izan da. Bost kide ditut egunean.
‎Esportazioari dagokionez, munduko lehen postuan dagoen fruta hau Mexikokoa da, autore batzuen arabera, eta Peruko Andeetakoa, beste batzuen arabera. Papaiaren usainak meloia gogorarazten du, eta mamiaren, udarearen, meloiaren edo marrubiaren gozotasuna.
2004
‎Zukuari aromak eransteko unean, ordea, fabrikatzaileak hiru aukera ditu: dagokion fruta horren aroma naturalak gehitzea (arauak horixe du xedatua), naturalen berdin berdinak diren aroma sintetikoak baliatzea eta, hirugarren, aroma artifizialak erabiltzea.
2005
‎Informazio hori, orain arte, ez da beharrezkoa osagaien zerrenda zehaztea. Elikagai produktu batean fruta, barazki edo perretxiko nahasteak erabiltzen badira, eta nahasketa horiek pisu aldetik batere nagusitzen ez badira, eta proportzio desberdinetan erabiltzen badira, osagaien zerrendan frutak, barazkiak edo perretxikoak jarri ahal izango dira, ondoren proportzio aldakorrean, eta bertan dauden fruta, barazki edo perretxikoen zerrenda. Etiketa berriak planteatzen duen arazo nagusietako bat etiketa zuzen interpretatzea da.
2006
‎Produktu horien eboluzio eta heltze faseak ezagutzea ezinbestekoa da produktu horiek bildu aurretik eta ondoren bizirik irauteko eta gaixotasunak eta alterazioak agertu aurreko eta ondorengo egoerak ulertu eta baloratzeko. Landan bildu ondoren, fisiologikoki helduta dauden frutek eta barazkiek, edo heltze prozesua osatu gabe (merkatura iritsi baino lehen kontserbatzen direla ziurtatzeko), barne bilakaera metabolikoari eusten diote, arnasketaren bidez, faktore entzimatiko eta kimikoen bidez. Faktore horiei esker, oreka ezin hobea lortzen dute heldutasun organoleptikoaren ezaugarrietan. Ezaugarri horiek honako hauei dagozkie:
‎Cullen, CNRCko ikertzailea, fruta eta barazki kontsumoaren eta nerabezaroaren aurreko etapan arrisku handiena duten gorputz masaren indizeen (GMI) arteko alderantzizko erlazioa identifikatzea. Justifikazio medikoa Alderantzizko erlazioa dago fruta eta barazkien kontsumoaren eta nerabezaroaren aurreko aldian arrisku handieneko gorputz masaren indizeen artean. Nerabezaro aurreko nerabeei markatze zorrotz hori egiteak justifikazio medikoa du.
‎Gehien kontsumitzen diren haragia behi, ahuntz eta arkume gisakoak dira. Platanoaren aldaera guztiak Eskualde horretan dagoen fruta barietate handiak gastronomia aberasten du herrialdekoa. Guztien artean banana da frutarik onenetakoa.
‎Horrek desabantaila nabarmena dakar, erosotasunaren bilaketa hori etengabe sartu baita gure gizartean. Mundu osoan koipe eta azukre eduki handia duten elikagaietarako elikagaien trantsizioa azkartu ahala (oso atseginak ahosabaian, testura bigunekin, hala nola opilak edo jaki prestatuak, snack ak), arriskua dago fruta eta barazkiak baztertuta geratzeko pertsonen elikaduran. Orduan, zergatik ez da fruta eta barazki gehiago kontsumitzen?
2007
‎Adibidez, folato ugariko elikagaiek pankreako minbizitik babesten dute. Hala ere, ez dago fruta eta barazkien kontsumoarekin hain erlazio prebentibo argirik.
2008
‎Fruta honen kalitatea Brix graduen arabera baloratzen da, hau da, biltzen den unean dauden azukrearen eta azidoaren arteko erlazioaren arabera. Parametro horri BAR (Brix Acid Ratio) deritzo, eta zenbat eta helduago egon fruta, orduan eta azukre gehiago du. Zukuak egiteko, fruta heldua behar da, 8 edo 10 ºBrix eko BAR batekin.
2009
‎Zein alde dago fruta zukuen eta nektarren artean?
‎LEO sukaldean dago fruta jaten, eta MILENA sartzen da.
‎Uzta heldutasun indizera iristean eta kalitate ezin hobeko unean biltzen da. Hauts eta pestizida hondarrak garbitzen dira, hostoekin eta lurrarekin batera; egoera txarrean dauden frutak baztertzeko hautatzen dira, eta tamainaren arabera sailkatzen dira. Zukua ateratzeko hainbat sistema erabiltzen dira.
2010
‎Egun hartan Martzel aztoratuta sartu zen dendako atetik. Arratsaldeko zortziak ziren eta lauzpabost bezero zeuden fruta dendan. Sagar zorroa pisatzen zegoen alaba.
‎Azterketa horien arabera, ahabiak hartzeak adin aurreratuetan oroimena indartzen lagun dezake. Orain arte, lan zientifiko gutxi zeuden fruta horren gehigarriek pertsonen oroimenean duten eragina egiaztatzeko. Saiakuntzan, hilobietako boluntario talde bati (oroimena galtzen hasi zen) eskatu zitzaion egunean 2 edo 2,5 baso ahabi zuku hartzeko elikadura dendetan.
‎New Yorkeko (Estatu Batuak) Sinai Mendiko Medikuntza Eskolako The Tisch Cancer Institute k zuzendutako lan batek, “Journal of the National Cancer Institute” aldizkarian argitaratu denak, dio orain arte baino apalagoa izan daitekeela frutek eta barazkiek minbiziaren aurrean duten babes efektua. 400.000 gizon eta emakumeren datu dietetikoen azterketak erakusten du lotura estua dagoela fruta eta barazki asko kontsumitzearen eta gaixotasuna garatzeko arrisku orokor txikiagoaren artean. 1990ean, Munduko Osasun Elkarteak egunean bost fruta eta landare anoa jatea gomendatu zuen, minbizia eta bestelako gaixotasunak prebenitzeko.
‎IV. gamako fruta eta barazkien eskaintza eskariari egokitzen zaio berriro, kontsumitzaileek gero eta interes handiagoa baitute produktu horiekiko. Fruta, Barazki, Lore eta Landare Bizien Ekoizle eta Esportatzaileen Espainiako Federazioko (FEPEX) kide den Enplegurako Prest Dauden Fruten eta Barazkien Espainiako Elkartearen (AFHORLA) datuen arabera, barazkien sektorea izan da gehien eboluzionatu duena. Hartzaile nagusia “etxeko” kontsumitzailea den arren, eskaria beste elikadura sektore batzuetara zabaldu da, hala nola jatetxeetara eta catering zerbitzuetara.
‎Erabiltzeko prest dauden Fruta eta Barazki Garbituen Espainiako Elkarteak (IV. Gama), AFHORLAk, “IV. Gamako Ekoizpen Praktika Egokien Gida” eguneratu du, berriki onartu diren irizpide mikrobiologikoei buruzko lege aldaketetara egokitzeko, Fepex Landare Esportatzaileen Elkarteen Espainiako Federazioak jakinarazi duenez. Beste hobekuntza batzuk ere gehitu dira, “produktua merkatura eramateko baldintzen bermeak are gehiago handitzen laguntzen dutenak”, ziurtatu zuten.
‎Ahal den guztietan fruta azalarekin jatea komeni da, azalean baitago frutak duen zuntz kopuru handiena. Zuntzak komunera joaten laguntzen digu, gure hesteetako flora indartuz.
2011
‎Galdetutako pertsonen %54k adierazi zuen beren seme alabek bost otordu egiten dituztela egunero, eta hori gomendatzen dute elikadura osasungarria izateko. Haur txikiak dituzten Espainiako etxeen erosketa saskian ez dago fruta, urdaiazpiko egosia, barazkiak, lekaleak eta gaztatxoak. Philips Avent haurrentzako produktu enpresak egin du azterketa, eta, haren arabera, Espainiako haurren% 48k nahiago du haragia gainerako janarien aldean; aldiz, haurren haztegiek gutxien estimatzen dituzte barazkiak.
‎Hogei urterekin hil behar zuen. Bazirudien norbaitek sasoiz aurretik heldu zedin presatzen zuela, albait azkarren bildu beharra dagoen fruta bat bezala. Eta ni, zeinen inozoa nintzen.
2012
‎Garia, letxuga, errefauak eta sagarrak maiz erabiltzen dira, batez ere, hartzitu gabeko sagar zukuetan. Egoera txarrean dauden frutak edo landareak erabiltzean sortzen da arriskua, zukuak edo bestelako deribatuak ekoizteko. Ondorio kaltegarriak ditu landareentzat, animalientzat eta gizakientzat.
‎azalorea, Bruselako azak eta brokolia, batez ere. Gogoan izan behar da zenbat eta helduago egon fruta, barazki edo barazki bat eta zenbat eta kolore biziagoa izan, orduan eta handiagoa izango dela pigmentuen eta bitaminen kontzentrazioa. Luteina eta zeaxantina kopuru handitan daude artoan, espinaketan eta arrautzaren gorringoan.
2013
‎Zuntz gehien ematen duten elikagaien artean daude frutak eta barazkiak, irinkarak (ogia, pasta, arroza...), fruitu lehorrak eta lekaleak.
‎CONSUMER EROSKI Foiea bezala, patea ogitxo batzuekin zerbitzatzen da. Produktu mota honekin laguntzeko gehien gustatzen den ogia mahaspasena, xigortu xerra mehetan, nahiz eta merkatuan era askotako ogiak dauden fruta, piku eta fruitu lehorrekin, baita tipula ogiak ere, zaporeari kontraste atsegina ematen diotenak. Bai patea bai foiea ontzi txikitan, koilaratxotan, buztinezko edo pírexezko ontzi indibidualetan aurkeztu daitezke, fruta zatitxoekin edo onddo salteatua adibidez:
2014
‎Paperezko poltsa zulodun batean sartzen baditugu, eta ongi helduta dauden beste fruta klimateriko batzuk jartzen badizkiegu ondoan, lehenago onduko dira; izan ere, fruta onduak etilenoa askatzen du, eta helarazi egiten du hain umotuta ez dagoen fruta.
2015
‎Bertsolaria eta soinu jolea bazituzten, eta pandero bat ere bai, baina inork jotzen jakin ez, eta Lasak jo zuen panderoa," ahal zen moduan": " Abiatu aurretik, plazapean zegoen fruta dendako saltzaileak laranja bana eman zigun, biderako".
‎Kontxik ez zigun ezer erantzun. Mahai gainean zegoen fruta ezkutatu zuen hozkailuan, guk jan ez geniezaion edo, eta gelara itzuli zen. Gelako atea itxi baino lehenago Lorenzori begiratu zion, betilun, kioskeroak nik ematen niona baino higuin handiagoa eragingo balio bezala.
‎Hona hemen zenbait gomendio fruta jakin batzuentzat: Hozkailuan dagoen fruta kaxan gorde, 4 ºc an. Sagarrak eta udareak hozkailutik kanpo kontserbatzen dira.
‎Sasoiko fruta eta barazkiak erabiliz gero, erosketen zenbatekoa murriztuko da. Mahatsak, errege sagarrak, laranjak, mandarinak eta granadak oso prezio onean dauden frutak dira, eta platerei zaporea eta kolorea ematen diete. Kardua, borraja, aza gorria edo eskarola bezalako barazkiek emango diote menu bakoitzari puntu osasungarria.
2016
‎Eta zaintzailearen etxetxoaren atzean zegoen nagusiaren etxandia, bere baratze eta jardinekin handik ibairainoko lur-sail guztia hartzen zuena. Han ikasi zuen loreak bereizten, hortentsiak, kalak, krabelinak, gladioloak, zer ez zegoen hango jardinean; baratzearen ondoan zeuden fruta arboletan ez zegoen hainbeste klase: sagarrak eta udareak ziren gehienak, eta laranjondo bakar bat zegoen, beste inon ikusi ez zuena, dagokion klimatik kanpo egoteak ematen zion misterio kutsu harekin, indianoen etxe atariei palmondoek ematen zieten exotikotasunaren antzeko ukitu harekin.
‎Mahaia ere garbitzen du. Gero, ontzian dagoen fruta ere garbitzen du trapuarekin. Barre egiten du.
‎Eta Julio Basultto eta Juan Revera dietistek kontatuko digute nola gosaldu zure gosariak, Jesús Soria protagonista duen irrati elkarrizketa honetan. Gosari «diferitua» egiteko beste aukera bat taperra da, moztutako eta jateko prestatua dagoen fruta eskaintzeko aukera ematen baitu. Argazki postontziaren edukia, artikuluaren hasieran, taper era eraman daiteke inolako arazorik gabe.
‎Barazki izoztuen kasuan, mahaira biltzen diren baldintza berdinetan iristen dira mahaira. Hori dela eta, elikadura piramidearen bigarren postuan daude frutak eta barazkiak, eta, Osasunaren Mundu Erakundearen gomendioen arabera, egunean bost anoa kontsumitu behar dira, dieta osasungarriaren oinarria baitira. Ahaztu gabe aukera ugari eskaintzen dituztela platerak aurkezteko, eta koloretako eta elikagai zaporetsuz betetako menuak egiteko aukera ematen dutela.
2017
‎Barazkiak dira azoketan gehien saltzen diren produktuak (%32, 7). Ondoren daude fruta (%19, 2), arrautzak (%16, 6), esnekiak (%10, 5) eta eraldatuak marmeladak, menbrilloa, olioa, eztia edo sagardoa (%9, 5). Dibertsifikazio maila" aski garbia" da:
‎, eta hainbat elikagaitan aurki daiteke: hegazti gordinak, arrautzak, abelgorri eta txerri haragia eta, zenbaitetan, garbitu gabe dauden fruta eta begetalak.
‎Barazkiek, beraz, kirolariaren berreskuratzea hobetzen duten mantenugai ugari ematen dituzte, eta ezinbestekoak dira sistema immunologikoaren egoera hobetzeko. Gainera, elikadura piramidean bigarren postuan daude frutak eta barazkiak, eta, Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) gomendioen arabera, egunean hiru eta bost anoa bitartean kontsumitu behar dira, gutxienez, dieta osasungarriaren oinarria baitira. Barazkien arloko eskaintza eta barietatearen barruan, izoztuak nabarmentzen dira; izan ere, horiek prestatzeko oso erraza da, eta barazki freskoek ematen dituzte mikronutrienteak.
‎Inork inori aitortu gabe, uda osoa zeramaten behar baino fruta gehiago etxera ekartzen, Madaleni lana erraztearren. Madalenek poltsatik atera zuen mailatuta zegoen fruta. Ixabel lotsatu egin zen hala zegoela ohartzean, eta eskuak likatsu utzi zizkion udarea zuritu eta jan egin zuen, aurpegia zikinduz, horrelako irristaden ostean garrantzitsu baitzeritzon bere buruaren alde trauskilen bat agerian uzteari.
2018
‎Haurren artean ohitura osasungarriak sustatu nahi dira, eta, horrela, haurren obesitatearen egungo tasak eta gehiegizko pisuarekin lotutako gaixotasunak murriztu. 2023ra arte indarrean dagoen Fruta, Barazki eta Esne Kontsumoko Eskola Programa, autonomia erkidegoen eta Elikadura Ministerioaren (MAPAM) partaidetzarekin garatzen da ikasturte bakoitzean. Elikagai osasungarri horiek haurrei helarazteaz gain, haiei buruzko informazioa eta material didaktikoa ematen zaie, zer propietate dituzten edo zer onura dituzten ikas dezaten dietan.
‎Tantalusek ez zuen heriotzatik ihes egin adarretan zegoen fruta beti urrunegi zegoen ura bezala edateko makurtzen zen bakoitzean.
2019
‎Gaur egun ohituta gaude fruta mota jakinak jatorri zehatz batekin lotzen. Dela Hego Tiroleko sagarra, Kanariar uharteetako platanoa, Kretako mahaspasa edo, Euskal Herrira etorrita, Itsasuko gerezia...
‎e haurtxylikik Argi utzi dezagun hasieratik: ez dago fruta jateko modu hoberik, oso osorik. Ez da zukurik, irabiaturik edo likidotu, oso etxekotua bada ere, fruta ale baten ordez naturala erabil daitekeelako, eta hori horrela da hainbat arrazoirengatik.
2020
‎Gainera, ideia hauek hartu behar dira kontuan zure platerak osasungarriagoak izan daitezen: Fruta eta barazkietarako platerkada erdia Garbi dago frutak eta barazkiak izan behar direla gure dietaren oinarria, eta, beraz, gure platerean leku gehien hartzen duten elikagaiak. Izan ere, erdia osatuko dute.
‎Gaur egun, batez ere, mahastiak daude, monolaborantza da. Lehen, bazeuden fruta arbolak, animaliak, zerealak, olibondoak, almendrondoak… Eta lur jabe gutxiago zegoen.
‎Gaur egun, batez ere, mahastiak daude, monolaborantza da. Lehen, bazeuden fruta arbolak, animaliak, zerealak, olibondoak, almendrondoak… Eta lur jabe gutxiago zegoen.
‎Sartu orduko sabaiko hodi zabalei erreparatu die Lezetak, eta hodietan tarte erregularretan haize hotza botatzen duten zulo biribilei. Segituan sumatu du ez dutela behar bezala hozten, eta hozte sistemak behar bezala funtzionatzen ez duen guztietan bezala, jenero gehiena handik erretiratua dute biltegiko langileek, beste nabe batera edo beste kamara frigorifikoetara eramana; horrela daude pabiloiaren hasieran dauden fruta biltegiratzeko tokiak, denak jeneroz erdi hustuta.
2021
‎Postre horiek fruta zaporeak izaten dituzte: marrubia, ahabiak, fruta tropikalak… Kasu guztietan, ontziek dagozkien frutak erakusten dituzte. Horrek pentsaraz lezake fruta horiek osagaien parte direla, baina ez da hala.
‎Horrek pentsaraz lezake fruta horiek osagaien parte direla, baina ez da hala. Zapore horiek lortzeko usainak erabiltzen dira (usaina edo zaporea emateko erabiltzen diren gehigarriak), eta, beraz, ez dago fruta arrastorik haien osaeran, Reina eta Yellifr en izan ezik, fruta zukuak baitituzte, baina oso kopuru txikian, %12 eta %2, hurrenez hurren. Horregatik, ontzietan esaten dena ez da “gelatina marrubiekin”, “gelatina zapore marrubi” baizik.
‎Hormako gotelearen erliebea aztertzera pasatu zen ondoren, eta osasun zentrotik ateratakoan etxerako bidean dagoen fruta dendan erosi beharrekoak bere baitarako zerrendatzen hasia zenean esan zion ginekologoak zerbait gaizki zegoela eta biopsia bat egin ziotela. Gauza gehiago ere esan zizkion, baina ezin izan zion ezer ulertu.
2022
‎Freskagarriak dira eta bitamina, mineral eta substantzia antioxidatzaile ugari dituzte. Almibarretan dauden frutek, aldiz, azukre gehiago dute, eta gutxiago kontsumitu behar dira. Etxeko zukuek ere zapore gozoa ematen diote dietari.
‎Ondorioa Azukre askeen ehuneko handia duen produktua da. Jatorria fruta duen arren, ez daude frutaren egituraren barruan, eta mugatu egin behar da haren kontsumoa, kontrako ondorioak baititu. Hori ez da gertatzen fruta osoetan dagoen azukrearekin.
‎Erle horiei eta beste polinizatzaile batzuei esker (euliak, kakalardoak, hegaztiak eta saguzarrak), ugaldu egiten dira loreak dituzten naturako landareen %85 eta jaten ditugun laboreen %70 baino gehiago. Labore horien artean daude fruta gehienak eta bitamina eta elikagai gehien duten laboreetako batzuk.
‎Ez ninduen pertsonatzat. Saskian zeuden fruta aleak kontatzen zituen. 850 euroko soldata nuen, kontraturik gabe eta asteburuak libre, baina asteburuetan libratzeak 250 euroko gela bat hartzea zekarren.
‎–Zukua hozkailuan utzi dizut pitxer batean. Laranja garratzaren marmelada Iratiri eta plater batean zukuaren alboan moztuta dagoen fruta Aierti. Ez daukazu hanka sartzerik, eta bestela beraiek jakinaraziko dizute –gelditu gabe ari zitzaion hizketan.
‎Erosi berria. Badago frutarik. Mandarinak.
‎Proba bat zen. Argi zegoen fruta horiren bat aukeratu beharra neukala. Apur batean pen  tsatu nuen.
‎Zer mazedonia klase egingo dugu gaur, Felipe? —haserre antza dago fruta pieza bakoitza eskutan hartuz.
2023
‎Adibidez, fruta mozteko aizto berezi bat edo askoz errazagoa: jadanik moztuta dagoen fruta etxetik ekartzea, praktika horiekin lotutako arrisku mikrobiarrak gutxitzeko. Hori bai, oso garrantzitsua da kontuan hartzea moztutako fruta osoko fruta baino delikatuagoa dela.
‎Ontziratutako eta jateko prest dauden fruta eta barazkiei buruzko zalantza guztiak argituko ditugu, laugarren gamako elikagai egokiak dieta osasungarri batean, janaria prestatzeko astirik ez dagoenean.
‎Mugatu karbohidratoak eguneko kalorien %10 baino gutxiagora eta alkohola. Debekatuta daude frutak (baiak izan ezik), aleak, lekaleak eta azukre erantsiak. Iturria:
‎Horregatik, eta haurren obesitate tasak oso kezkagarriak direlako, gure txosten bereziak jasotzen duen bezala, funtsezkoa da gune horiek menu jasangarriak eta osasungarriak eskaintzea. Espainiak uste du Europako baratzea dela, baina gure haurrak zain daude fruta eta barazkien kontsumoan. Hala ere, eskola jantokiek errealitate hori alda dezakete.
‎hots, 2030 urtean lurren %25 ekologikoak izatea. Dena den, helburua lortzeko zorian daude fruten (%21) eta barazkien (%19) ekoizpenak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia