Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2003
‎Jaso itzazu erorita edo helduegi dauden fruta eta barazkiak.
‎Erosotasuna, noski. Espero dezagun haiei esker egoera freskoan dauden fruta eta barazkien kontsumoa handituko dela; Espainian, hamabi urtean, Europako gainerako lurraldeetan, batez ere frutetan, goranzko joera jaitsi zen, eta, horri esker, urteko %2, 5eko erritmoan berreskuratu ahal izan da. Bost kide ditut egunean.
2005
‎Informazio hori, orain arte, ez da beharrezkoa osagaien zerrenda zehaztea. Elikagai produktu batean fruta, barazki edo perretxiko nahasteak erabiltzen badira, eta nahasketa horiek pisu aldetik batere nagusitzen ez badira, eta proportzio desberdinetan erabiltzen badira, osagaien zerrendan frutak, barazkiak edo perretxikoak jarri ahal izango dira, ondoren proportzio aldakorrean, eta bertan dauden fruta, barazki edo perretxikoen zerrenda. Etiketa berriak planteatzen duen arazo nagusietako bat etiketa zuzen interpretatzea da.
2006
‎Produktu horien eboluzio eta heltze faseak ezagutzea ezinbestekoa da produktu horiek bildu aurretik eta ondoren bizirik irauteko eta gaixotasunak eta alterazioak agertu aurreko eta ondorengo egoerak ulertu eta baloratzeko. Landan bildu ondoren, fisiologikoki helduta dauden frutek eta barazkiek, edo heltze prozesua osatu gabe (merkatura iritsi baino lehen kontserbatzen direla ziurtatzeko), barne bilakaera metabolikoari eusten diote, arnasketaren bidez, faktore entzimatiko eta kimikoen bidez. Faktore horiei esker, oreka ezin hobea lortzen dute heldutasun organoleptikoaren ezaugarrietan. Ezaugarri horiek honako hauei dagozkie:
2009
‎Uzta heldutasun indizera iristean eta kalitate ezin hobeko unean biltzen da. Hauts eta pestizida hondarrak garbitzen dira, hostoekin eta lurrarekin batera; egoera txarrean dauden frutak baztertzeko hautatzen dira, eta tamainaren arabera sailkatzen dira. Zukua ateratzeko hainbat sistema erabiltzen dira.
2010
‎Erabiltzeko prest dauden Fruta eta Barazki Garbituen Espainiako Elkarteak (IV. Gama), AFHORLAk, “IV. Gamako Ekoizpen Praktika Egokien Gida” eguneratu du, berriki onartu diren irizpide mikrobiologikoei buruzko lege aldaketetara egokitzeko, Fepex Landare Esportatzaileen Elkarteen Espainiako Federazioak jakinarazi duenez. Beste hobekuntza batzuk ere gehitu dira, “produktua merkatura eramateko baldintzen bermeak are gehiago handitzen laguntzen dutenak”, ziurtatu zuten.
2012
‎Garia, letxuga, errefauak eta sagarrak maiz erabiltzen dira, batez ere, hartzitu gabeko sagar zukuetan. Egoera txarrean dauden frutak edo landareak erabiltzean sortzen da arriskua, zukuak edo bestelako deribatuak ekoizteko. Ondorio kaltegarriak ditu landareentzat, animalientzat eta gizakientzat.
2013
‎CONSUMER EROSKI Foiea bezala, patea ogitxo batzuekin zerbitzatzen da. Produktu mota honekin laguntzeko gehien gustatzen den ogia mahaspasena, xigortu xerra mehetan, nahiz eta merkatuan era askotako ogiak dauden fruta, piku eta fruitu lehorrekin, baita tipula ogiak ere, zaporeari kontraste atsegina ematen diotenak. Bai patea bai foiea ontzi txikitan, koilaratxotan, buztinezko edo pírexezko ontzi indibidualetan aurkeztu daitezke, fruta zatitxoekin edo onddo salteatua adibidez:
2015
‎Sasoiko fruta eta barazkiak erabiliz gero, erosketen zenbatekoa murriztuko da. Mahatsak, errege sagarrak, laranjak, mandarinak eta granadak oso prezio onean dauden frutak dira, eta platerei zaporea eta kolorea ematen diete. Kardua, borraja, aza gorria edo eskarola bezalako barazkiek emango diote menu bakoitzari puntu osasungarria.
2017
‎, eta hainbat elikagaitan aurki daiteke: hegazti gordinak, arrautzak, abelgorri eta txerri haragia eta, zenbaitetan, garbitu gabe dauden fruta eta begetalak.
2020
‎Sartu orduko sabaiko hodi zabalei erreparatu die Lezetak, eta hodietan tarte erregularretan haize hotza botatzen duten zulo biribilei. Segituan sumatu du ez dutela behar bezala hozten, eta hozte sistemak behar bezala funtzionatzen ez duen guztietan bezala, jenero gehiena handik erretiratua dute biltegiko langileek, beste nabe batera edo beste kamara frigorifikoetara eramana; horrela daude pabiloiaren hasieran dauden fruta biltegiratzeko tokiak, denak jeneroz erdi hustuta.
2022
‎Freskagarriak dira eta bitamina, mineral eta substantzia antioxidatzaile ugari dituzte. Almibarretan dauden frutek, aldiz, azukre gehiago dute, eta gutxiago kontsumitu behar dira. Etxeko zukuek ere zapore gozoa ematen diote dietari.
2023
‎Ontziratutako eta jateko prest dauden fruta eta barazkiei buruzko zalantza guztiak argituko ditugu, laugarren gamako elikagai egokiak dieta osasungarri batean, janaria prestatzeko astirik ez dagoenean.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia