2003
|
|
Jaso itzazu erorita edo helduegi
|
dauden
fruta eta barazkiak.
|
|
Erosotasuna, noski. Espero dezagun haiei esker egoera freskoan
|
dauden
fruta eta barazkien kontsumoa handituko dela; Espainian, hamabi urtean, Europako gainerako lurraldeetan, batez ere frutetan, goranzko joera jaitsi zen, eta, horri esker, urteko %2, 5eko erritmoan berreskuratu ahal izan da. Bost kide ditut egunean.
|
2005
|
|
Informazio hori, orain arte, ez da beharrezkoa osagaien zerrenda zehaztea. Elikagai produktu batean fruta, barazki edo perretxiko nahasteak erabiltzen badira, eta nahasketa horiek pisu aldetik batere nagusitzen ez badira, eta proportzio desberdinetan erabiltzen badira, osagaien zerrendan frutak, barazkiak edo perretxikoak jarri ahal izango dira, ondoren proportzio aldakorrean, eta bertan
|
dauden
fruta, barazki edo perretxikoen zerrenda. Etiketa berriak planteatzen duen arazo nagusietako bat etiketa zuzen interpretatzea da.
|
2006
|
|
Produktu horien eboluzio eta heltze faseak ezagutzea ezinbestekoa da produktu horiek bildu aurretik eta ondoren bizirik irauteko eta gaixotasunak eta alterazioak agertu aurreko eta ondorengo egoerak ulertu eta baloratzeko. Landan bildu ondoren, fisiologikoki helduta
|
dauden
frutek eta barazkiek, edo heltze prozesua osatu gabe (merkatura iritsi baino lehen kontserbatzen direla ziurtatzeko), barne bilakaera metabolikoari eusten diote, arnasketaren bidez, faktore entzimatiko eta kimikoen bidez. Faktore horiei esker, oreka ezin hobea lortzen dute heldutasun organoleptikoaren ezaugarrietan. Ezaugarri horiek honako hauei dagozkie:
|
2009
|
|
Uzta heldutasun indizera iristean eta kalitate ezin hobeko unean biltzen da. Hauts eta pestizida hondarrak garbitzen dira, hostoekin eta lurrarekin batera; egoera txarrean
|
dauden
frutak baztertzeko hautatzen dira, eta tamainaren arabera sailkatzen dira. Zukua ateratzeko hainbat sistema erabiltzen dira.
|
2010
|
|
Erabiltzeko prest
|
dauden
Fruta eta Barazki Garbituen Espainiako Elkarteak (IV. Gama), AFHORLAk, “IV. Gamako Ekoizpen Praktika Egokien Gida” eguneratu du, berriki onartu diren irizpide mikrobiologikoei buruzko lege aldaketetara egokitzeko, Fepex Landare Esportatzaileen Elkarteen Espainiako Federazioak jakinarazi duenez. Beste hobekuntza batzuk ere gehitu dira, “produktua merkatura eramateko baldintzen bermeak are gehiago handitzen laguntzen dutenak”, ziurtatu zuten.
|
2012
|
|
Garia, letxuga, errefauak eta sagarrak maiz erabiltzen dira, batez ere, hartzitu gabeko sagar zukuetan. Egoera txarrean
|
dauden
frutak edo landareak erabiltzean sortzen da arriskua, zukuak edo bestelako deribatuak ekoizteko. Ondorio kaltegarriak ditu landareentzat, animalientzat eta gizakientzat.
|
2013
|
|
CONSUMER EROSKI Foiea bezala, patea ogitxo batzuekin zerbitzatzen da. Produktu mota honekin laguntzeko gehien gustatzen den ogia mahaspasena, xigortu xerra mehetan, nahiz eta merkatuan era askotako ogiak
|
dauden
fruta, piku eta fruitu lehorrekin, baita tipula ogiak ere, zaporeari kontraste atsegina ematen diotenak. Bai patea bai foiea ontzi txikitan, koilaratxotan, buztinezko edo pírexezko ontzi indibidualetan aurkeztu daitezke, fruta zatitxoekin edo onddo salteatua adibidez:
|
2015
|
|
Sasoiko fruta eta barazkiak erabiliz gero, erosketen zenbatekoa murriztuko da. Mahatsak, errege sagarrak, laranjak, mandarinak eta granadak oso prezio onean
|
dauden
frutak dira, eta platerei zaporea eta kolorea ematen diete. Kardua, borraja, aza gorria edo eskarola bezalako barazkiek emango diote menu bakoitzari puntu osasungarria.
|
2017
|
|
, eta hainbat elikagaitan aurki daiteke: hegazti gordinak, arrautzak, abelgorri eta txerri haragia eta, zenbaitetan, garbitu gabe
|
dauden
fruta eta begetalak.
|
2020
|
|
Sartu orduko sabaiko hodi zabalei erreparatu die Lezetak, eta hodietan tarte erregularretan haize hotza botatzen duten zulo biribilei. Segituan sumatu du ez dutela behar bezala hozten, eta hozte sistemak behar bezala funtzionatzen ez duen guztietan bezala, jenero gehiena handik erretiratua dute biltegiko langileek, beste nabe batera edo beste kamara frigorifikoetara eramana; horrela daude pabiloiaren hasieran
|
dauden
fruta biltegiratzeko tokiak, denak jeneroz erdi hustuta.
|
2022
|
|
Freskagarriak dira eta bitamina, mineral eta substantzia antioxidatzaile ugari dituzte. Almibarretan
|
dauden
frutek, aldiz, azukre gehiago dute, eta gutxiago kontsumitu behar dira. Etxeko zukuek ere zapore gozoa ematen diote dietari.
|
2023
|
|
Ontziratutako eta jateko prest
|
dauden
fruta eta barazkiei buruzko zalantza guztiak argituko ditugu, laugarren gamako elikagai egokiak dieta osasungarri batean, janaria prestatzeko astirik ez dagoenean.
|