2001
|
|
Lasarteko bere jatetxea munduko gidarik onenetan agertzen da eta euskal sukaldaritza tradizional, sukaldaritza berri eta egilearen
|
beraren
sukaldaritzarekiko topaketa bikain gisa kalifikatzen da.
|
2003
|
|
Menda lorategian,
|
bere
sukaldaritza balioaz haratago
|
2005
|
|
Jogurta
|
bere
sukaldaritza ikurra da, eta, esaten denez, herrialde horretako biztanleen bizitza luzeraren erantzulea.
|
|
Izan ere, anisakis parasitoa, beren esanetan, arrain gordina, marinatua edo gutxi prestatua hartuz gero soilik da arriskutsua. Egia esan, arrisku erlatiboa da, baina Espainiako kontsumitzaileak gutxi ezagutzen du, eta gero eta interes handiagoa du gastronomia berriak aurkitzeko, baita arrain gordina
|
bere
sukaldaritzaren oinarri gisa erabil dezaketenak aurkitzeko ere. Izan ere, badirudi argi dagoela kontsumitzaile batzuen elikadura ohitura berriek anisakis kasu gehiago eragin dituztela, eta hori kontrolatzea komeni dela, horretarako ezarritako araudia zorrotz kontrolatuz eta aplikatuz, eta kontsumitzaileari informazio gehiago emanez, bai agintariek bai operadoreek, batez ere arrain saltzaileek eta sukaldariek.
|
|
Mateok, berriz, ez zuen inora joan nahi.
|
Berari
sukaldaritzan aritzea gustatzen zitzaion, eta hori, lanean, igarri egiten zen. Ez dakit, agian arazoekin hasi baino lehenagoko garaiak ekarriko zizkion gogora, kontua da gustura ikusten nuela.
|
2007
|
|
Florentziako Le Tre Lumache (hiru barraskiloak) tabernan sukaldari aritu ondoren, Sandro Boticcelli lagunarekin batera jatetxea zabaldu zuen. Bertan
|
bere
sukaldaritza berritzailea praktikan jarri ahal izan zuen, baina arrakasta gutxirekin. Izan ere, Berpizkundeak sormenaren eztanda ekarri zuen hainbat esparrutan, baina italiarren urdailek Erdi Aroko ohiturak mantentzen zituzten oraindik cinquecentoan.
|
|
página de cocina de Yahoo! ...un benetako luxua da, irudi asko eta esanguratsuak, errezeta proposamenak, osagai, herrialde, balio energetiko, ordutegi eta beste hainbaten araberako bilaketak eta beste gauza mordo bat dauka.Bertako bideo bilduma ederrean mundu osoko jakiak prestatzeko modua aurkezten da era didaktiko eta atseginean.Ingelesez baino ez, tamalez.Los Podcast de Guisando.org!hasieran, komunitateko bloga izan zen eta
|
bertan
sukaldaritzako errezetak ematen ziren, beren osagaien zerrenda, argazki polit eta guzti; areago, Podcast formatuko (MP3 erreproduzigailuetara Saretik deskarga daitezkeen ahots grabazioak, alegia) irratsaioa ere bertan zetzan baina, urteak joan urteak etorri, indarretik galdu du, errezeta zerrenda geza bilakatu arte.Dena den, 2005 urtera arte egin ziren ahots grabazioak berdingabeak dira, bai podc...
|
|
Roberts irakasleak uste du, ezinbestezko koordinazioa dela-eta, gizaki hark mintzabidea bazuela. Eta, utzitako aztarrenetan antzeman daitekeenez, sua erabiltzen zuen
|
bere
sukaldaritzan.
|
|
Indonesiako bazkariaz gain, jatetxe txinatar asko daude herrialde osoan. Komunitate horrek
|
bere
sukaldaritza sartu zuen eta pixkanaka Indonesen gustura egokituz joan zen, espezia gehiago sartuz edo dekorazioa zainduz. Plateretako osagaien aniztasuna Errezeta bakar batean, arroza koko esnearekin, dilistak soja saltsan, aza barietate desberdinak, haragi gisatu asko saltsan espeziekin eta arrain pixka bat nahasten dira.
|
|
Sukaldaritzako aplikazioak Duela milurtekoetatik, sukarra, buruko mina eta hesteetako arazoak tratatzeko erabiltzen da sustraia medikuntza tradizionalean. ‘Kuzu’ ren almidoi aberastasunak azaltzen ditu
|
bere
sukaldaritza ezaugarri lodigarriak. Bere sustraiko hauts koilarakada bat uretan disolbatuko da, pikorrik gabeko egitura gelatinakara lortu arte, eta gehitzen zaion edozein plater loditu egingo du (zopak, saldak, pureak, ahiak edo budinak), baita tarta edo pasteletarako betegarriak ere.
|
2009
|
|
Edozein gisaz, deslokalizazioak ekarri zizkigun guri ere multinazional horiek guztiak, sorterria abandonaturik, eta ez Euskal Herriaren nortasuna eta
|
bertako
sukaldaritza maite zutelako, merkeak ginelako baizik. Dagoeneko ez gara ordea.
|
|
Bazkal ondoren agertu zigun
|
bere
sukaldaritzaren filosofia. Jatea zein gauza intimoa den, larrua jotzearen ondoren intimoena, berak prestatutako jakiak nola guk gorputzean sartuko genituen, agian gustatuko zitzaizkigula, agian ez, guri emozioak sentiaraztea zela berak nahi zuena.
|
|
Hain zuzen ere, sukaldaritzan egindako saio horrek ekarri zuen Ipar Euskal Herrira.
|
Bertako
sukaldaritzaren ospea anitzetan entzun ondoren, gertutik ezagutzea deliberatu zuen.
|
2010
|
|
oso berriak, baina sukaldaritza tradizionalean oinarrituta, hori baita amarengandik jaso dudana.
|
Bere
sukaldaritzaren izaera tradizionalaz gain, praktikotasuna azpimarratu du, ez baita ezer arraroa erosi behar. Nahikoa da toki guztietan dauden osagai onak eta txinparta pixka bat izatea.
|
|
Azken geltoki horrek
|
bere
sukaldaritza beste maila batera eraman zezakeela erakutsi zion Najati, eta munduko 50 jatetxe onenetara idatzi zuen, horietan ikasten jarraitzeko asmoz. 27k baiezkoa eman zioten.
|
|
Euskal sukaldariek
|
bertako
sukaldaritza ezagutaraziko dute Txinan
|
|
Ez izan modernistegia eta bueltatu herrialdeko eta
|
bertako
sukaldaritzara.
|
2011
|
|
Euskal Herriko produktuak,
|
bertako
sukaldaritzarekin gertatzen den bezala, goiko postuetan daudela esango nuke nik. Noski, goi goian daude oso produktu onak direlako.
|
|
Oraingo honetan, Mendibitzu baserriko txahal haragi ekologikoarekin egindako pintxoak ekarri ditu Romerok. Hiru laguntzaile izan ditu berarekin; izan ere, haragia plantxan momentuan egitekoa baita: Iker, Ariane eta Leylan, hirurak Hasierako Lanbide Prestakuntzako sukaldaritza moduluko ikasleak, Jesus Romero laguntzera eta
|
berarengandik
sukaldaritza eskola praktikoak hartzera etorritakoak.
|
2012
|
|
inork ezin ziezaiokeen aitzakiarik jarri hark platerean eskainitakoari. Aitak, baina, ezberdin egiten zituen gauzak eta agian ezberdintasun horregatik zitzaien erakargarri
|
bere
sukaldaritza etxekoei, ezagutzen zutenarekin alderatuta ezohikoa zitzaielako, alegia. Jateko mota guztiak prestatzerakoan erakusten bazuen ere aitak bere eskua, postreetan nabarmenagoa edo zirudien gauza edo aldaera gehiago prestatzeko zeukan trebetasunak.
|
|
C.M.M.K. Empresa handi horrek bazituen tokian
|
bere
sukaldaritza eta janlekuak. Hazkurri eta salgaien tokira bidaltzea itsas ontziz eta airekoz egiten zuten.
|
2013
|
|
Jatetxe horretara joan naizen bakoitzean Marinettirekin gogoratzen nintzela erantsi nion komisarioari,
|
bere
Sukaldaritza Futuristaren Manifestuarekin alegia, eta 1931tik aurrera antolatu zituzten banketeen inguruko zertzelada batzuk kontatu nizkion.
|
|
Sukaldari lanetan Bartzelona, Tarragona eta Cacesereko zenbait jatetxetan ibiltzeaz gain, munduan barrena ere bidaiatu du. Japonia, Mexiko, Italia, Grezia eta New Yorken izan da
|
bertako
sukaldaritza eta kultura ezagutzen.
|
|
Biluzik ikusi nuen egunean, biluzten
|
bere
sukaldaritzarako abilezia Joshentzat, ezkongai ona zela ohartu nintzen.
|
2014
|
|
Ikastaro ederrak egin ditugu El Bulli jatetxean. Baina sukaldari bakoitzak bere nortasuna jarri behar du
|
bere
sukaldaritzan. Norberari gustatzen zaion hori garatu behar da, eta bezeroei gustatzen bazaio, bide horretatik jarraitu.
|
|
3 urratsa. Katuari sari zaporetsuak ematen irakatsi Katu bakoitza desberdina da, eta baita
|
bere
sukaldaritzako gustuak ere. Felido batzuek jogurt naturala apaintzen dute; beste batzuek, berriz, elikagai hezearen latekin itsasten dute, eta beste batzuk hestebete zati txikietarantz erakartzen dira (indioilarra, adibidez, koipe txikia da, eta sari gisa eman daiteke).
|
|
Egunean zehar izanen dira erakusketa salmenta, teknika berezien erakustaldiak, haurrentzat animazioak, tokian
|
berean
sukaldaritza. 20 urteburu horren ospatzeko, larunbat arratsean piroteknia ikusgarri ibiltari bat izanen da eta ondotik, gaua bukatzeko, musika kontzertua.
|
2015
|
|
Japoniako sukaldaritza, Thailandia, Peruana, mexikarra… une bakoitzerako edo une honetako gogo aldartea laguntzeko. Laburbilduz, garbi dago dastamenean dastamena dagoela, baina kontsumitzaileak
|
bere
sukaldaritzatik beste batenera sartzeko balio erantsia eskatzen duela ere bai.
|
2018
|
|
Elkarte askok jadanik jakin arazia dute partaide nahi dutela izan, Herriko Etxea ere agertzen da sustengatzaile eta laguntzaile. Goizeko 10etan Ziburuko portuan eginen da
|
beraz
sukaldaritza lehiaketa berezi bat, nork prestatuko duen legatzik hoberena. Legatzaren prestatzeko baita molde bat baino gehiago, bakoitxak hautatzen du gustukoena duena.
|
|
Goizeko 10 etarik eguerdi arte behiki haragi mozte erakusketa. Denbora
|
berean
sukaldaritza tailerra. Select zinegelan aldiz, hitzaldi eta elkarrizketa, herriko haragiak nolako tokia daukan eta nolakoa hartzen ahal lukeen.
|
|
Edyk frijitzen baino ez dakiela aitortu dio, eta trebea dela makinak konpontzen eta oro har bihurkin edo mailuekin egin daitekeen edozer gauza atontzen. Saioari ondo iruditu zaio sukaldaria bera izatea, Edyk ez badio kritika gogorrik egiten
|
bere
sukaldaritzari.
|
2021
|
|
Nutrizioari buruzko oinarrizko ezagutzarik gabe, erraza da oreka gutxiko menuetan erortzea.
|
Bere
sukaldaritza estiloa tradizionalegia eta sinpleegia izan daiteke. Meal Solutions Prezioa.
|
|
Horien artean, besteak beste, Guillame Gomez eta Marc Veyrat nabarmentzen dira: lehenengoa Eliseo jatetxeko chefa da, 25 urte zituela MOF diploma eskuratzeagatik ezaguna; bigarrenari dagokionez, La Maison des Bois jatetxearen jabea da, eta landareetan, loreetan eta basa belarretan oinarritutako
|
bere
sukaldaritza estiloa «mundu osoan ospetsua» da, antolatzaileen hitzetan. Gainera, Donostia Gastronomika biltzarraren lehen jaialdian ere izan zen, 1999an.
|
2022
|
|
herrialde edo kultura bat baino gehiagotako (maiz, ekialde mendebaldearen arteko) herri sukaldaritzak, osagaiak, teknikak. elkartu eta bat egitearen emaitza denez, aurrekoez bestelako jaki eta zaporeak erdiesten ditu, aurrekoekin ia zerikusirik ez dutenak. Maiz, jatorri desberdinetako formulak eta osagaiak konbinatzen ditu, hala nola asiar latinoa, tex mex (Mexiko eta Texas), chifa (Txinatik etorkinek Perura eroanikoa), brasil peru japoniarra, etab. hori gertatu da etorritako sukaldariek herrialde berrian aritzearren, bertokoek kanpoan zerbait ikusi eta herrira ekartzearren, kanpora joan gabe ere hedabideen bitartez
|
bertako
sukaldaritzako zerbait aldarazteko ezagutu dutelako, etc. e) Egile sukaldaritza: sormenezkoa, koiunturari eta modei lotua, honaino aipaturiko iturri horietatik elikatu den sukaldariak txertaturiko bereizgarriarekin. f) Etno sukaldaritza:
|
|
Berez, gordinik jateko elikagaiak diren arren, frantsesezko hitzak(" gordinak") adierazten du
|
bertako
sukaldaritzan tradizionala den aperitiboa, barazki (azenario, apio, arabarba, zainzuri) edo fruta (mango, sagar, anana) gordinez osatutakoa. Jatekoak txikiak direnean (errefautxo, artaburuxka, kornixon) osorik aurkezten dira; bestela, ziri, zirrindola edo xerratan (kuiatxo, luzoker, barrengorriak), edo birrinduta (azenario, errefauak).
|