Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 35

2001
‎Lasarteko bere jatetxea munduko gidarik onenetan agertzen da eta euskal sukaldaritza tradizional, sukaldaritza berri eta egilearen beraren sukaldaritzarekiko topaketa bikain gisa kalifikatzen da.
2003
‎Menda lorategian, bere sukaldaritza balioaz haratago
2005
‎Jogurta bere sukaldaritza ikurra da, eta, esaten denez, herrialde horretako biztanleen bizitza luzeraren erantzulea.
‎Izan ere, anisakis parasitoa, beren esanetan, arrain gordina, marinatua edo gutxi prestatua hartuz gero soilik da arriskutsua. Egia esan, arrisku erlatiboa da, baina Espainiako kontsumitzaileak gutxi ezagutzen du, eta gero eta interes handiagoa du gastronomia berriak aurkitzeko, baita arrain gordina bere sukaldaritzaren oinarri gisa erabil dezaketenak aurkitzeko ere. Izan ere, badirudi argi dagoela kontsumitzaile batzuen elikadura ohitura berriek anisakis kasu gehiago eragin dituztela, eta hori kontrolatzea komeni dela, horretarako ezarritako araudia zorrotz kontrolatuz eta aplikatuz, eta kontsumitzaileari informazio gehiago emanez, bai agintariek bai operadoreek, batez ere arrain saltzaileek eta sukaldariek.
‎Mateok, berriz, ez zuen inora joan nahi. Berari sukaldaritzan aritzea gustatzen zitzaion, eta hori, lanean, igarri egiten zen. Ez dakit, agian arazoekin hasi baino lehenagoko garaiak ekarriko zizkion gogora, kontua da gustura ikusten nuela.
2007
‎Florentziako Le Tre Lumache (hiru barraskiloak) tabernan sukaldari aritu ondoren, Sandro Boticcelli lagunarekin batera jatetxea zabaldu zuen. Bertan bere sukaldaritza berritzailea praktikan jarri ahal izan zuen, baina arrakasta gutxirekin. Izan ere, Berpizkundeak sormenaren eztanda ekarri zuen hainbat esparrutan, baina italiarren urdailek Erdi Aroko ohiturak mantentzen zituzten oraindik cinquecentoan.
‎página de cocina de Yahoo! ...un benetako luxua da, irudi asko eta esanguratsuak, errezeta proposamenak, osagai, herrialde, balio energetiko, ordutegi eta beste hainbaten araberako bilaketak eta beste gauza mordo bat dauka.Bertako bideo bilduma ederrean mundu osoko jakiak prestatzeko modua aurkezten da era didaktiko eta atseginean.Ingelesez baino ez, tamalez.Los Podcast de Guisando.org!hasieran, komunitateko bloga izan zen eta bertan sukaldaritzako errezetak ematen ziren, beren osagaien zerrenda, argazki polit eta guzti; areago, Podcast formatuko (MP3 erreproduzigailuetara Saretik deskarga daitezkeen ahots grabazioak, alegia) irratsaioa ere bertan zetzan baina, urteak joan urteak etorri, indarretik galdu du, errezeta zerrenda geza bilakatu arte.Dena den, 2005 urtera arte egin ziren ahots grabazioak berdingabeak dira, bai podc...
‎Roberts irakasleak uste du, ezinbestezko koordinazioa dela-eta, gizaki hark mintzabidea bazuela. Eta, utzitako aztarrenetan antzeman daitekeenez, sua erabiltzen zuen bere sukaldaritzan.
‎Indonesiako bazkariaz gain, jatetxe txinatar asko daude herrialde osoan. Komunitate horrek bere sukaldaritza sartu zuen eta pixkanaka Indonesen gustura egokituz joan zen, espezia gehiago sartuz edo dekorazioa zainduz. Plateretako osagaien aniztasuna Errezeta bakar batean, arroza koko esnearekin, dilistak soja saltsan, aza barietate desberdinak, haragi gisatu asko saltsan espeziekin eta arrain pixka bat nahasten dira.
‎Sukaldaritzako aplikazioak Duela milurtekoetatik, sukarra, buruko mina eta hesteetako arazoak tratatzeko erabiltzen da sustraia medikuntza tradizionalean. ‘Kuzu’ ren almidoi aberastasunak azaltzen ditu bere sukaldaritza ezaugarri lodigarriak. Bere sustraiko hauts koilarakada bat uretan disolbatuko da, pikorrik gabeko egitura gelatinakara lortu arte, eta gehitzen zaion edozein plater loditu egingo du (zopak, saldak, pureak, ahiak edo budinak), baita tarta edo pasteletarako betegarriak ere.
2009
‎Edozein gisaz, deslokalizazioak ekarri zizkigun guri ere multinazional horiek guztiak, sorterria abandonaturik, eta ez Euskal Herriaren nortasuna eta bertako sukaldaritza maite zutelako, merkeak ginelako baizik. Dagoeneko ez gara ordea.
‎Bazkal ondoren agertu zigun bere sukaldaritzaren filosofia. Jatea zein gauza intimoa den, larrua jotzearen ondoren intimoena, berak prestatutako jakiak nola guk gorputzean sartuko genituen, agian gustatuko zitzaizkigula, agian ez, guri emozioak sentiaraztea zela berak nahi zuena.
‎Hain zuzen ere, sukaldaritzan egindako saio horrek ekarri zuen Ipar Euskal Herrira. Bertako sukaldaritzaren ospea anitzetan entzun ondoren, gertutik ezagutzea deliberatu zuen.
2010
‎oso berriak, baina sukaldaritza tradizionalean oinarrituta, hori baita amarengandik jaso dudana. Bere sukaldaritzaren izaera tradizionalaz gain, praktikotasuna azpimarratu du, ez baita ezer arraroa erosi behar. Nahikoa da toki guztietan dauden osagai onak eta txinparta pixka bat izatea.
‎Azken geltoki horrek bere sukaldaritza beste maila batera eraman zezakeela erakutsi zion Najati, eta munduko 50 jatetxe onenetara idatzi zuen, horietan ikasten jarraitzeko asmoz. 27k baiezkoa eman zioten.
‎Euskal sukaldariek bertako sukaldaritza ezagutaraziko dute Txinan
‎Ez izan modernistegia eta bueltatu herrialdeko eta bertako sukaldaritzara.
2011
‎Euskal Herriko produktuak, bertako sukaldaritzarekin gertatzen den bezala, goiko postuetan daudela esango nuke nik. Noski, goi goian daude oso produktu onak direlako.
‎Oraingo honetan, Mendibitzu baserriko txahal haragi ekologikoarekin egindako pintxoak ekarri ditu Romerok. Hiru laguntzaile izan ditu berarekin; izan ere, haragia plantxan momentuan egitekoa baita: Iker, Ariane eta Leylan, hirurak Hasierako Lanbide Prestakuntzako sukaldaritza moduluko ikasleak, Jesus Romero laguntzera eta berarengandik sukaldaritza eskola praktikoak hartzera etorritakoak.
2012
‎inork ezin ziezaiokeen aitzakiarik jarri hark platerean eskainitakoari. Aitak, baina, ezberdin egiten zituen gauzak eta agian ezberdintasun horregatik zitzaien erakargarri bere sukaldaritza etxekoei, ezagutzen zutenarekin alderatuta ezohikoa zitzaielako, alegia. Jateko mota guztiak prestatzerakoan erakusten bazuen ere aitak bere eskua, postreetan nabarmenagoa edo zirudien gauza edo aldaera gehiago prestatzeko zeukan trebetasunak.
‎C.M.M.K. Empresa handi horrek bazituen tokian bere sukaldaritza eta janlekuak. Hazkurri eta salgaien tokira bidaltzea itsas ontziz eta airekoz egiten zuten.
2013
‎Jatetxe horretara joan naizen bakoitzean Marinettirekin gogoratzen nintzela erantsi nion komisarioari, bere Sukaldaritza Futuristaren Manifestuarekin alegia, eta 1931tik aurrera antolatu zituzten banketeen inguruko zertzelada batzuk kontatu nizkion.
‎Sukaldari lanetan Bartzelona, Tarragona eta Cacesereko zenbait jatetxetan ibiltzeaz gain, munduan barrena ere bidaiatu du. Japonia, Mexiko, Italia, Grezia eta New Yorken izan da bertako sukaldaritza eta kultura ezagutzen.
‎Biluzik ikusi nuen egunean, biluzten bere sukaldaritzarako abilezia Joshentzat, ezkongai ona zela ohartu nintzen.
2014
‎Ikastaro ederrak egin ditugu El Bulli jatetxean. Baina sukaldari bakoitzak bere nortasuna jarri behar du bere sukaldaritzan. Norberari gustatzen zaion hori garatu behar da, eta bezeroei gustatzen bazaio, bide horretatik jarraitu.
‎3 urratsa. Katuari sari zaporetsuak ematen irakatsi Katu bakoitza desberdina da, eta baita bere sukaldaritzako gustuak ere. Felido batzuek jogurt naturala apaintzen dute; beste batzuek, berriz, elikagai hezearen latekin itsasten dute, eta beste batzuk hestebete zati txikietarantz erakartzen dira (indioilarra, adibidez, koipe txikia da, eta sari gisa eman daiteke).
‎Egunean zehar izanen dira erakusketa salmenta, teknika berezien erakustaldiak, haurrentzat animazioak, tokian berean sukaldaritza. 20 urteburu horren ospatzeko, larunbat arratsean piroteknia ikusgarri ibiltari bat izanen da eta ondotik, gaua bukatzeko, musika kontzertua.
2015
‎Japoniako sukaldaritza, Thailandia, Peruana, mexikarra… une bakoitzerako edo une honetako gogo aldartea laguntzeko. Laburbilduz, garbi dago dastamenean dastamena dagoela, baina kontsumitzaileak bere sukaldaritzatik beste batenera sartzeko balio erantsia eskatzen duela ere bai.
2018
‎Elkarte askok jadanik jakin arazia dute partaide nahi dutela izan, Herriko Etxea ere agertzen da sustengatzaile eta laguntzaile. Goizeko 10etan Ziburuko portuan eginen da beraz sukaldaritza lehiaketa berezi bat, nork prestatuko duen legatzik hoberena. Legatzaren prestatzeko baita molde bat baino gehiago, bakoitxak hautatzen du gustukoena duena.
‎Goizeko 10 etarik eguerdi arte behiki haragi mozte erakusketa. Denbora berean sukaldaritza tailerra. Select zinegelan aldiz, hitzaldi eta elkarrizketa, herriko haragiak nolako tokia daukan eta nolakoa hartzen ahal lukeen.
‎Edyk frijitzen baino ez dakiela aitortu dio, eta trebea dela makinak konpontzen eta oro har bihurkin edo mailuekin egin daitekeen edozer gauza atontzen. Saioari ondo iruditu zaio sukaldaria bera izatea, Edyk ez badio kritika gogorrik egiten bere sukaldaritzari.
2021
‎Nutrizioari buruzko oinarrizko ezagutzarik gabe, erraza da oreka gutxiko menuetan erortzea. Bere sukaldaritza estiloa tradizionalegia eta sinpleegia izan daiteke. Meal Solutions Prezioa.
‎Horien artean, besteak beste, Guillame Gomez eta Marc Veyrat nabarmentzen dira: lehenengoa Eliseo jatetxeko chefa da, 25 urte zituela MOF diploma eskuratzeagatik ezaguna; bigarrenari dagokionez, La Maison des Bois jatetxearen jabea da, eta landareetan, loreetan eta basa belarretan oinarritutako bere sukaldaritza estiloa «mundu osoan ospetsua» da, antolatzaileen hitzetan. Gainera, Donostia Gastronomika biltzarraren lehen jaialdian ere izan zen, 1999an.
2022
‎herrialde edo kultura bat baino gehiagotako (maiz, ekialde mendebaldearen arteko) herri sukaldaritzak, osagaiak, teknikak. elkartu eta bat egitearen emaitza denez, aurrekoez bestelako jaki eta zaporeak erdiesten ditu, aurrekoekin ia zerikusirik ez dutenak. Maiz, jatorri desberdinetako formulak eta osagaiak konbinatzen ditu, hala nola asiar latinoa, tex mex (Mexiko eta Texas), chifa (Txinatik etorkinek Perura eroanikoa), brasil peru japoniarra, etab. hori gertatu da etorritako sukaldariek herrialde berrian aritzearren, bertokoek kanpoan zerbait ikusi eta herrira ekartzearren, kanpora joan gabe ere hedabideen bitartez bertako sukaldaritzako zerbait aldarazteko ezagutu dutelako, etc. e) Egile sukaldaritza: sormenezkoa, koiunturari eta modei lotua, honaino aipaturiko iturri horietatik elikatu den sukaldariak txertaturiko bereizgarriarekin. f) Etno sukaldaritza:
‎Berez, gordinik jateko elikagaiak diren arren, frantsesezko hitzak(" gordinak") adierazten du bertako sukaldaritzan tradizionala den aperitiboa, barazki (azenario, apio, arabarba, zainzuri) edo fruta (mango, sagar, anana) gordinez osatutakoa. Jatekoak txikiak direnean (errefautxo, artaburuxka, kornixon) osorik aurkezten dira; bestela, ziri, zirrindola edo xerratan (kuiatxo, luzoker, barrengorriak), edo birrinduta (azenario, errefauak).
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
bere 18 (0,12)
bertako 7 (0,05)
Bere 2 (0,01)
berean 2 (0,01)
Berari 1 (0,01)
Bertako 1 (0,01)
beraren 1 (0,01)
berarengandik 1 (0,01)
beraz 1 (0,01)
bertan 1 (0,01)
Argitaratzailea
Consumer 10 (0,07)
ELKAR 5 (0,03)
Berria 4 (0,03)
EITB - Sarea 3 (0,02)
Herria - Euskal astekaria 3 (0,02)
Pamiela 2 (0,01)
goiena.eus 1 (0,01)
UEU 1 (0,01)
Argia 1 (0,01)
Sustraia 1 (0,01)
erran.eus 1 (0,01)
Alberdania 1 (0,01)
Maiatz liburuak 1 (0,01)
Open Data Euskadi 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia