Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 48

2003
‎Produktu horiek haurren elikaduran duten zeregina baloratuko dugu. Aperitibo horien etiketaren arabera, arto edo gari irinez egindako produktua da, eta snack gazien osagai nagusiak dira, gehitzen duen gantzarekin eta frijitzeko erabiltzen denarekin batera. Produktuaren gainerakoa, funtsean, urak, gatzak eta gehigarri koloratzaile eta zaporeemaile baimenduen sorta askotarikoak osatzen dute.
‎Abantailak eta eragozpenak Olestra hirurogeiko hamarkadan aurkitu zen. Gantz oinarria duen gantzaren ordezkoa da; sakarosaren poliesterra, kate luzeko gantz azidoekin elkartuta, gantzen propietate fisikoak partekatzen dituena, baina gure traktu gastrointestinalean xurgatzen ez dena; beraz, ez du kaloriarik ematen. Abantailak* Ez du kaloria edo gantzik ematen, hestean ez baita xurgatzen.
‎bitamina: arrain oliotik edo lanolinatik lortzen da; artilea duen gantz metaketa. Elikagaiei gehitutako proteinak Gelatina:
‎Batez besteko edukia %12 eta %13 bitartekoa denez, proteina iturri egokitzat har daiteke, nahiz eta hori lisina (funtsezko aminoazidoa) gutxi duen. Hala ere, proteina osagarritasunaren kontzeptua kontuan hartuta, proteina hori jatorri desberdineko beste batzuekin (lekaleak, fruitu lehorrak, esnea, haragia…) konbina daiteke, eta aminoazido profil egokia duen nahastea sor dezake; hau da, kalitate handiko proteinak, gure organismoak metabolikoki egoki aprobetxa dezan.Pastak duen gantz kantitate txikia abantaila bat da, mantenugai horren kontsumoa murrizteko egungo gomendioak direla eta. Hala ere, elikagai hori aipatzen denean, kontuan hartu behar da platera nola egiten den.
2004
‎Joan den azaroan ezagututako lan honen emaitzen arabera, kaltzio gehigarria hartu zuten emakumeek besteek baino pisu eta gantz gehiago galdu zuten, baita kaloria berak hartuta ere. Ikertzaileek azaldu dutenez, metabolismoak gantz gehiago erretzen du kaltzio gehiago hartzen denean, eta kaltzioa, hain zuzen, gorputzak egun batean metabolizatzen duen gantzaren %10 izan daiteke. Kaltzioak koipea murriztea nola sustatzen duen, oraindik ez dute oso ondo ulertzen.
‎Elikagai horren ehun gramok 131tik 234 kaloriara bitarte izaten dituzte, gazta gantzatsua, erdikoipetsua edo erdigaingabetua den. Sailkapen hori ohikoagoa da gaztetan gaztetan gaztetan gaztetan baino, eta kontuan hartzen du gaztak duen gantz proportzioa. Oro har, esan daiteke gaztak gantz materia duela:
‎Estatistika Institutu Nazionalaren arabera, hau da Espainian gehien kontsumitzen den produktua, arrain, itsaski eta barazki guztien artean, arrautza irinetan pasatuta eta izoztuta eros daitezkeenak. Ikertzaileek diote aurrefrijitzeko etapa kentzean elikagaiak prozesu horretan xurgatzen duen gantz edukia ezabatzen dela. Elikadura, ingurumen eta ekonomia abantailak Arrautzaztatutako produktuen fabrikazio industrialean, aurrefrijitzeko etapa bat sartu ohi da.
‎Ikerkuntza Zientifikoen Kontseilu Gorenaren (CSIC) mende dagoen Valentziako Agrokimika eta Elikagaien Teknologia Institutuko (IATA) ikertzaile talde batek arrautza irinetan pasatutako elikagai izoztuak fabrikatzeko prozesu berri bat garatu du, aurrefrijitzeko etapa saihesteko. Prozedura horretan, CSICeko iturriek azaldu zutenez, ez da jakiak aurritura prozesuan xurgatzen duen gantz edukia gertatzen; izan ere, horren helburua arrautza irinetan pasatutako orearen koagulazioa lortzea da. Prozesu berriak orain arte modu industrialean erabilitakoaren etapa berberak ditu, aurrefrijituran izan ezik.
2006
‎Lehendik dagoena baino koipe gehiago ez gehitzeko, gomendagarria da zaporea nabarmendu olio pixka batekin marinatuta oliba olioa eta usain belar ugari, edo papillote erara prestatu. . Horrela, animalia estaltzen duen gantza bera, haragia mamitsu geratzen da eta hondarrak erretiluan geratzen den koipe urtua kendu egin daiteke. Honela erosten bada:
‎Horrek eragiten ditu beste arazo batzuk, hala nola diabetea; izan ere, gehiegizko energiak, bereziki elikagai oso hidrokarbonatuek, glukosarekiko intolerantzia edo intsulinarekiko erantzun egokirik eza dakar. Gainera, egoera horrek odolean zirkulatzen duen gantz kantitatea handitzea eragiten du, eta horrek kolesterol maila handia eragiten du, arterietako hipertentsioarekin batera arterioesklerosiaren arazoak eragiten baitituzte.
2007
‎Are gehiago, UCP proteinaren adierazpena nabarmendu da, bai ehun adiposo argian, bai ilunean, bai karraskarien gibelean; horrek adierazten du, oro har, metabolismo energetikoa eta, bereziki, lipidikoa estimulatzen direla. Gainera, CLA adipositu heldugabeak bereizteko gaitasuna mugatzera iristen da, eta horrek esan nahi du ez dela gantz kantitate handiak biltzeko gaitasuna duen gantz ehun berririk sortzen. Ondorioa argia eta oso interesgarria da, gutxienez a priori:
‎Horrela, gantz asearen, kolesterolaren eta kalorien ekarpena nabarmen murrizten da. Ahuntz haragiak (animalia helduarenak), berriz, esneko antxumeak duen gantza halako bi du, eta gogorragoa eta ez hain zaporetsua denez, gutxi kontsumitzen da. Antxumea beste haragi batzuekin konparatzen bada, hala nola arkume okelarekin(% 15 inguru du gantza), lehenak adin bereko arkume baten lipidoen erdia duela ikus daiteke.
‎Imagen: Sanja Gjenero Gaur egun, kontsumitzaile askok txerri haragiaren oso ikuspegi negatiboa dute oraindik, batez ere, duen gantz kantitateagatik. Arrazoia ez zaie falta, duela urte gutxi arte mota horretako haragia oso koipetsua eta kolesterola baitzen, eta, horregatik, adituek haragi mota horren kontsumo mugatua eta noizbehinkakoa gomendatzen zuten.
2008
‎Aldiz, gantz ehunezko betegarriek, oro har, eragozpen gutxiago dituzte. Kasu horretan, Morének dioenez, ahalik eta kanula gutxien duen gantz ehuna injektatzen da. Katalunian, 2007ko azken hiruhilekotik, 20 tratamendu egin dira aurpegiko lipoatrofiaren gantz txertoarekin, eta 64 tratamendu material sintetikoarekin, bi erreferentzia zentroetan:
‎Lehendik daukana baino koipe gehiago ez gehitzeko, komeni da zaporea nabarmentzea, oliba olio eta usain belar ugarirekin marinatua erabiliz edo papillotean kozinatuz. Horrela, animalia estaltzen duen gantza erabiliz, haragia mamitsu geratzen da eta erretiluan geratzen diren gantza urtuzko hondarrak atera daitezke. Piezaka hartuz gero, zati batzuk oso zaporetsuak dira labean egiten badira:
2009
‎Proportzioan gantz saturatu gehien eman duen izozkia Royne izan da(% 94), nahiz eta kopuruz berak eduki duen gantz gutxien (koko gantza erabiltzen duelako izango da, olio gantzetan horixe da-eta saturatuena).
‎Gradutan neurtzen da, eta zenbat gantz azido libre dituen adierazten du (edo azido oleiko portzentajea, olio mota horrek gehien izaten duen gantz azido mota); gantz azido libreak agertzen dira oliba olioak egoera txarrean egon direlako edo tratamendu desegokia eman dietelako.
‎Olestra da (olesan®) konposatu horietako bat; egitura aldatua duen gantza da, eta ez du ematen ez kaloriarik eta ez gantzik.
‎Hilabete batzuk lehenago, berriz, txosten bat onartu zuen parlamentu horrek berak, non baztergarritzat jotzen duen gantz, gatz eta azukre asko dituzten produktuak saltzea eskoletan, eta horrez gain, esaten du astean gutxienez hiru ordu eskaini behar litzaizkiokeela gorputz heziketako ikasgaiari.
‎Esne mota horrek behiarena baino kolore zuriagoa eta zapore sendoagoa du, eta, agian, desberdintasun horiek azalduko dute Espainian gutxiago kontsumitzen duela. Dena den, errazago digeritzen da eta duen gantzak gutxiago zahartzen du. Gainera, ahuntz esneak mami bigunagoa eratzen du ingurune azidoan behiarena baino, eta hori onuragarriagoa da urdaileko arazoak (ultzerak, esaterako) dituzten pertsonentzat.
‎Intxaurrak Intxaurrak gantz azido poliasegabeetan oso aberatsak diren elikagai koipetsuak dira, batez ere omega 3 motakoak, beste fruitu lehor batzuekin alderatuta eduki handiagoa dutenak. Eragin kardio osasungarria duen gantz azido hori garrantzitsua da arrain urdinaren koipean. Beraz, elikagai horiek kopuru eta maiztasun egokian sartzen dituen pertsona bat, elikadura orekatuaren arabera, bere propietateen onura jasotzen ari da.
2010
‎Haragietan, mugarik jartzekotan, haragi gantzatsua mugatu behar da, eta jatekotan, kendu egin behar zaio agerian duen gantza.
‎Omega daukan esneak, adibidez, behi esneak izaten duen gantz naturalaren ordez (saturatuaren ordez, zehazki), omega gantz polisaturatugabea eduki ohi du, zeina hobea baita osasunarentzat.
2011
‎Urdaiazpiko zatia giroko tenperaturan eduki behar da, leku fresko eta lehorrean, berezko duen gantzak estaltzen duela.
‎Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) Koipearen Institutuko ikertzaileek azido esteariko eduki handiko ekilore haziak egin dituzte, odoleko kolesterol maila handitzen ez duen gantz asea. Hazi horiekin ekilore olio mota berri bat sortu dute, eta hori “aukera osasungarriena” izan liteke giro tenperaturan gantz solidoak behar dituzten elikagaien industria ekoizpenerako, proiektuaren egileek adierazi dutenez.
2012
‎Gainerako errezetak eta platerak prestatzeko, gurinak ematen duen gantzaren ordez, oliba olioa erabili behar da, eta, ahal dela, birjina.
‎Txakur lodiaren sabelaldea biribildua da, zalantzarik gabe. Bere ehunetan metatzen duen gantza nabarmen zintzilik dago, eta sabelaldeko tolesak mugimendu handiekin kulunkatzen dira animaliak korrika egiten duenean. Gizentasunak zakurrari eragiten dizkion osasun arazoek berehala aldatzen dituzte txakurraren elikadura ohiturak.
‎haztatzea “, dio Manuel Lázaro albaitariak. Txakurraren toraxa eta sabelaldea eskuekin miatuz gero, txakurrak metatzen duen gantza gutxi gorabehera zehaztuko du. Txakurraren miaketa lagungarria izan daiteke txakurrak duen koipea zehazteko.
‎Urdaiazpiko ondua, hestebeteen ordez. Hestebeteak txerri giharra edo bestelako haragia eta koipea (batez ere urdaia) nahastearen ondorio dira; urdaiazpikoari, berriz, barruan duen gantzaren zati handi bat ken dakioke. Ogi txigortua gazta freskoarekin.
‎Aurpegiko, bularreko eta bizkarreko pikor formetan agertzen da, eta koipe gehiegi jariatzen da. Gantza da larruazalak modu naturalean hidratatzen duen gantza, hidratazio egoera ona izateko, baina pubertaroaren hormona aldaketek eragindako gehiegikeriak infekzioak errazten dituen poroak buxatzea eragin dezake. Propionbacterium acnes bakterioa, pertsonen larruazalean modu naturalean bizi dena, infekzioaren erantzulea da, buxadura batekin topo egiten duenean.
2014
‎Halaber, garrantzitsua da produktua ongi aukeratzea. Adituek aholkatzen dutenez, xaboi neutroak edo erabat azidoak eta ez perfumatuak erabiltzea komeni da, eta horrek ez du eragozten haurraren larruazala babesten duen gantza. 2 Haurtxoentzako hidratatzaile berezirik ez erabiltzea Lozioak eta olio hidratatzaileak jaioberrietan gomendatzen dira larruazala lehor, pitzatuta edo ezkatatuta dagoenean.
2015
‎Haragi produktu batek duen gantza disolbatzaile baten bidez erauztea, Soxhlet erauzgailu bat erabiliz.
‎Haragi produktu baten gantza produktu horrek duen gantz kantitatea besterik ez da. Emaitza pisu ehunekotan adierazten da.
‎/ The Ohio State University, Albaitari Medical Center Manuel Lazaro albaitariak azaldu duenez, «txakurren eta katuen gorputzeko gantz kantitatea ezagutzeko modurik errazena eskuak esploratzea da». Horretarako, gure lagun ilunaren toraxa eta abdomena haztatu behar ditugu, metatzen duen gantza gutxi gorabehera zehazteko. Edo ez, ordea.
‎4 Gainazalak garbitu eta desinfektatzea. Garbiketak bakterioak haztea errazten duen gantza kentzen du, eta desinfekzioak patogeno kopurua maila seguruagoetara murrizten du. Zainketa berezia behar da, elikagai gordinekin kontaktuan egon aurretik eta ondoren, gain gainean eta ebakitzeko oholekin, patogenoak luzaroan iraun baitezakete, batez ere hezetasuna badago.
‎Aberatsagoak direnez bezperan egiten badira, zaporeak kontzentratzen direlako, ez da kostatuko hozten uztea. Hori egitean, atsedenarekin, zapore ematen ez duen gantza agertzen da azalean, nahi ez diren kaloriak baizik. Kontu handiz kendu behar da, eta berriro berotutakoan, gisatuaren edo erregosiaren koipea nabarmen murriztea lortuko da.
2016
‎Kolesterola: gibelak sortzen duen gantz mota bat da, beharrezkoa dena funtzio organiko batzuk arautzeko.
‎1 Gaixotasun horien eragina nabarmen handitu da. 2 Azken urteotan elikadurak izan duen gantz gehiago (batez ere gantz saturatua eta gantz hidrogenatua) areagotu egin da, eta horrek zerikusia du gaixotasun kardiobaskularren intzidentzia eta larritasuna areagotzearekin. Panorama horren aurrean, patologia horien prebentziorako eta tratamendurako gida klinikoek azpimarratu dute dieta dietetiko nutrizioaren alderdi giltzarrietako bat dietaren koipea kontrolatzea zela.
‎Irensten diren kaloriak gorputzak egun horretan egindako jardueretarako behar dituenen berdinak badira, ez da gizentzen eta ez da pisua galtzen, baizik eta gorputzaren pisua mantentzen da. Organismoak kontsumitakotik kaloria gehiago hartzen badira, aldiz, kaloria kopuru hori gantz ehunaren zati bilakatuko da (gantz metatua sustatuko duen gantz metatua). Elikagaien kaloria ekarpena jakiteko, neurri bat dago:
2017
‎Garrantzitsua da azpimarratzea tomate frijituak duen gantza osasungarritzat jo daitekeela, landare jatorriko oliotik baitator.
‎Faktore horiek guztiak direla eta, zaila da ilea garbitzeko maiztasun egokia finkatzea: norberak fabrikatzen duen gantzaren eta bere inguruabarren araberakoa da. Eguneroko erabilerarako xanpuak, egunero, ahalik eta neutro, leun eta espezifikoena izan behar du.
2019
‎Haragi gehiegi jaten dugu; askok pentsatzen dute oraindik haragia beharrezkoa dela, baina ez. Oso interesgarria arrain urdinak duen gantza, odoleko azukre maila eta lipidoak kontrolatzen laguntzen dute, besteak beste. Eta, zer esanik ez, oliba olioa.
2020
‎Hiperkolesterolemia tratatzen ez bada, ateroesklerosia eragin dezake, eta horrek, era berean, konplikazioak eragin ditzake, besteak beste, miokardio infartua, aneurismak edo giltzurrun gaixotasun kronikoa. Triglizeridoak dira organismoak garraiatzen duen gantz mota nagusia. Gorputzak elikagaien koipeak digeritzen ditu eta triglizeridoak odol emarira askatzen ditu energia emateko edo gantz gisa biltegiratzeko.
2021
‎Gauza bera dirudien arren, ez dira. Azido palmitikoaz ari garenean, ia izaki bizidun guztien organismoak ekoizten duen gantz azido saturatu batez ari gara; beraz, modu naturalean agertzen da gantza duten elikagai gehienetan (haragia, esnekiak eta horien eratorriak), baita landare olio askotan ere, proportzio desberdinetan bada ere. Palmondo olioa palmondo fruituaren zati haragitutik ateratzen da, eta gutxi gorabehera %50 gantz azido saturatuak ditu, nagusiki palmitikoa (%44), baina baita estearikoa (%5) eta miristikoa (%1) ere.
‎Ale horiek jasotzen duten elikadurak zehazten du, hain zuzen ere, urdaiazpikoaren osaera, gantz azidotan (lurrinaren aitzindariak) eta antioxidatzailetan (prozesatzean minbizi erregulatzaileak). Urdaiazpiko hauen gantzaren %65 azido oleikoa da, kolesterol ona (HDL) indartu eta gaiztoa (LDL) murrizten duen gantz azido asegabea, E, B1, B6 eta B12 bitaminak dituztelarik. Bestalde, ezkur iberikoko urdaiazpikoa dago,% 100 arraza iberikoa ez duten txerrietatik datorrena:
2022
‎Gantz arrea, koipe zuria ez bezala, energia erretzen duen gantz ehuna da. Gantz hori gure gorputz pisuarekin lotuta dago, eta pertsona guztiok ez dugu kantitate bera
‎. koipe arrea energia erretzen duen gantz ehuna da, eta gure pisuarekin lotuta dago. Bere funtzioa kaloriak gorputzeko beroa sortzeko erabiltzea da.
‎Kafea Nottinghameko Unibertsitateko (Erresuma Batua) zientzialariek zelula amekin hainbat azterketa egin zituzten 2019an, kafeinak gantz marroia estimulatzen ote zuen ikusteko, eta, aktibazio horrek sortzen zuen dosia aurkitu ondoren, gizakien azterketa hasi zuten. Emaitza positiboa izan zen, baina orain egiaztatu egin behar dute ea kafeinak laguntzen duen gantz arrea aktibatzen edo beste substantzia bat den. kafea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia