Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2003
‎Dietako koipeek edo lipidoek osasunerako duten garrantzia Elikagaiek dituzten gantzak energia iturri garrantzitsua dira (9 kcal ematen dituzte gramo bakoitzeko) gure organismoarentzat, eta elikagaien eta plateren testura eta palatabilitatea hobetzen dituzte. Dieta orekatuaren gomendioen arabera, egunero behar dugun energiaren %30 eman behar dute.Asea (haragi produktuen koipea, esneki osoak, koko eta palmondo olioa) edo asegabea (olioena, arrain urdinarena, fruitu lehorrena) izan, oso funtzio garrantzitsuak betetzen ditu gure organismoan:
‎Era berean, zuntz asko ere badu. Gantzari dagokionez, nahiz eta proportzio handi samarrean egon, gantz azido saturatu eta monoasegabeak gutxi dira dituzten gantz azido poliasegabeekin alderatuta. Gainera, arrautzaren eta sesamoaren ondoren izaten da, lezitina gehien duen elikagaietako bat, eta horrek erraztu egiten du haien sukaldaritza aprobetxamendua.
2004
‎Bestalde, Cambridgeko Nutrizio Unitateko adituek egindako azterlan baten arabera, koipe gehiegi duten dieta egiten duten emakumeek arrisku handiagoa dute bularreko minbizia izateko elikagai horren proportzio txikiena dutenek baino. Sheila Bingham Nutrizio Unitateko zuzendariordeak azaldu zuenez, ondorio horrek zerikusia izan dezake gantzak jatearekin, batez ere gurina edo esne gaina, esneki osoak, haragia eta galleta eta pastel batzuk dituzten gantz saturatuak. Hala ere, azterketan onartzen da zaila dela elikaduraren eta minbiziaren arteko harreman zuzena ezagutzea, baina badakigu garrantzitsua dela elikadura osasungarria eta orekatua egitea, gaixotasun hori izateko arriskua murrizteko.
‎Xuxurlak Atkins dietak, formulatu zutenetik, hainbat makal jaso ditu elkarte medikoek. Proteina horien arabera, proteina iturriek dituzten gantz saturatuak eta kolesterol proteina altuak osasunerako kaltegarriak direla frogatu da; minbizidun gaixotasunekin lotuta daude; odoleko azido urikoaren maila handitzen dute, triglizeridoen eta kolesterolaren kontzentrazioak bezalaxe, eta, ondorioz, giltzaduretan kristal metaketak agertzen dira eta odol hodiak hondatzen dira. Era berean, behin eta berriz esaten da ezen, karbohidratoak kenduta daudenez, gorputzak energia bilatzen duela pilatutako koipean, baina baita muskuluetan ere, eta horrek muskuluen higadura eta nekea eragiten dituela.
2006
‎Arrainaren propietate osasuntsuak asko dira: kalitate handiko proteinak, kolesterola eta triglizeridoak eraisten dituzten gantz asegabeak, B1, B2, B3, B12, A eta bitaminak arrain gantzatsuetan, batik bat eta mineral asko: fosforoa, potasioa, sodioa, kaltzioa, magnesioa, burdina eta iodoa.
2007
‎Efektu horiek guztiek, oro har ebaluatuak, aplikazioa birplanteatzea eragiten dute, funtsean, espero den jarduera baino txikiagoa izateagatik, zelula oxidazioa handitzeko arriskuagatik eta intsulinarekiko erresistentziaren indukzioagatik. CLA izena eman zaio 18 karbono atomo dituzten gantz azido asegabeen talde bati, bi lotura bikoitz konjokatuz; 9 eta 11 karbonoetan edo 10 eta 12 karbonoetan egoten dira, eta cis edo trans moduan egon daitezke. Isomeroak lipido frakzioaren osagai txikiak dira, eta haragian aurki daitezke, batez ere behi eta ardi haragian, esnean eta haren eratorrietan.
2008
‎Gainera, iberiar txerriak pentsuarekin hazten dituzten ekoizleek oleiko ugari dituzten gantz azidoak erabiltzen dituzte pentsuan, eta, ondorioz, gerta daiteke horrexegatik agertzea gantz azido horiek ohi baino ugariago (ia ezkur urdaiazpikoen maila berean).
2010
‎Bere desabantaila da, poltsa ireki ondoren, zaila dela pipak jateari uztea, eta kaloria gehiegi izateaz gain, indigestioa ere badela, aldi berean hainbeste gantz hartzen duelako. Ematen dituzten gantzetatik, azido gamma linolenikoa nabarmentzen da, dietak eman lukeen funtsezko mantenugaia. Konposatu horren berezitasunetako bat da prostaglandinak sortzeko balio duela, hanturaren kontrako eragina duten molekulak.
2012
‎Ez da komeni muga hori gainditzea, tenperatura horretan olioaren degradazioa oso azkarra baita, eta ez da humeorik behar (olioak kea botatzen duenean, esan nahi du gainberotuta dagoela). Bai alterazio oxidatiboak bai termikoak konposatu polarrak sortzen dituzten gantz azidoak eraldatzea eragiten dute. Konposatu horiek kaltegarriak dira osasunerako.
2013
‎Ez hori bakarrik: kiloak dituzten txakurrak gero eta gutxiago dira azukrea eta irensten dituzten gantzak metabolizatzeko gai, eta, beraz, pisu ideala mantentzeko edo berreskuratzeko gaitasuna murrizten dute. Zergatik gertatzen da hori?
‎Markatzaile batzuk ere aurkitu dituzte, ganaduak belar freskoa jan duen ala ez adierazten dutenak. Adituen arabera, lortutako esnearen nutrizio profila osasuntsuagoa da, giza organismoarentzat ondorio fisiologiko positiboak dituzten gantz azido gehiago dituelako, eta, beraz, ondorio bera lortzen da hartatik sortutako gaztatik. Era berean, ardiek belar freskoa jan duten ala ez egiaztatzeko modua ere identifikatu dute, eta hori modu objektiboa litzateke jakiak artzaintzatik datozela ziurtatzeko.
2014
‎Eta, hori ere garrantzitsua da… egiaztatu galletak gustuko dituzula! «Kakahueteak, gainera, H edo B7 bitaminaren iturri ona dira txakurrentzat, elikagaien bidez hartzen dituzten gantzak metabolizatzen laguntzen dien osagaia», azaldu du albaitariak, irakasle uniersistitario eta nutrizionista Donald R. Strombeck, ‘Dieta etxean para perros y gatos’ lanaren egilea, (Blackwell Pub Professional, 1999) Errezeta:
2015
‎Lehenik, esan dugun bezala, olibek dituzten gantz gehienak saturatugabeak direlako eta prebentzio lan aipagarria egiten dutelako mendebaldean ohikoak diren gaixotasun kroniko batzuen aurka.
‎Elikagaiek osatzen dituzten gantz motak bereizteko eta dieta hobetzeko gida praktikoa
‎Elikadurarekin lotutako gaixotasunak nabarmen handitzea (obesitatea, hiperkolesterolemia, etab.) gero eta pertsona gehiagok interesatzen zaie elikagaiekiko interesa, eta dieta osasungarriagoa eta orekatuagoa egiten saiatzen dira, bizimodu osasungarriarekin bat. Horregatik da interesgarria kontsumitzen diren kaloriak eta elikagaiek dituzten gantz motak ezagutzea. Etiketan “gantz saturatuak”, “landare gantzak”, “gantz partzialki hidrogenatuak” edo “trans gantzak” irakur daitezke.
‎Gantz motak Kontsumitzen diren gantz gehienak gantz azido gisa agertzen dira, triglizerido gisa (hiru gantz azido) biltzen diren egitura kimiko batzuk. Koipe motak desberdinak dira, konposatu horiek osatzen dituzten gantz azidoen arabera (luzeraren edo karbono atomoen kopuruaren arabera eta lotura bikoitz kopuruaren arabera). Gantz saturatuak.
2016
‎Nutrizio arloko gida berrienek, ordea, argi esaten dute arazoa ez dagoela elikagaiek berez dituzten gantzetan (halakoxeak dira fruitu lehorrenak), elikagai oso prozesatuei eransten dizkietenetan baizik, adibidez opilei.
‎Elikagai industrializatuek izaten dituzten gantzei buruz ari garenean, gerta liteke nabina olioa agertzea zerrendan; koltza olioa izendatzeko terminoa da, eta Espainian ia inork ez du erabiltzen.
2017
‎Fruitu lehorrekin eta haziekin egindako ogiak are gantzatsuagoak eta kaloria gehiagokoak dira, osagai horiek berez dituzten gantzen eraginez.
‎Eta ez hori bakarrik: kiloak dituzten txakurrak gero eta gutxiago dira azukrea eta irensten dituzten gantzak metabolizatzeko gai, eta, beraz, pisu ideala mantentzeko edo berreskuratzeko gaitasuna murrizten dute. Jakin ezazu zergatik areagotzen den txakurren gehiegizko pisua diabetesa izateko arriskua.
2023
‎Amerikako Bihotzaren Elkarteak bere arrazoiak eman ditu. Lehenengoa oso murriztailea da, eta bigarrena, kaloria gutxi hartzen dituenez, litekeena da hartzen ez dituzten gantzak —onak ere bai— osasungarriak ez diren karbohidratoen iturriekin ordeztea, hala nola irin finduekin. Dieta beganoari dagokionez, merkatuan elikagai aukera asko daude, baina oso prozesatuak dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia