Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 23

2001
‎Landarezko gantz horien hidrogenazioak bestelako bereizgarriak izango dituen gantza sortaraziko du.
‎Oso elikagai preziatua da, erraz garbitzen dena, arantza gutxikoa eta oso digerigarria eta elikagarria. Omega gantz azidoak ditu; guztizko kolesterola eta odoleko triglizeridoak murrizten dituen gantz mota bat da, eta, gainera, odola diluitzen du, eta horrek koaguluak edo tronboak sortzeko arriskua murrizten du. Horregatik, hegaluzea eta beste arrain urdin batzuk kontsumitzea gomendatzen da, gaixotasun kardiobaskularren arriskua murrizten laguntzen baitute.
2002
‎DHA hori, bereizgarri nabarmenak dituen gantz azidoa da eta, plaketen elkarketa eragozten duenez, gaitz kardiobaskularrak nozitzeko arriskua dagoenean eragin mesedegarria dauka, odoletako gantzak orekan mantentzen ditu eta, horiez gainera, behar bezala garatu eta funtzionatzeko funtsezko lipidoa du nerbio sistema zentralak.
‎Landare transgenikoetako batzuek produktu konbentzionalaren kalitatea zaintzen dute: ezaugarri organoleptikoak (kolorea, zaporea, ukitua, etab.) hobetzea, frutaren iraunkortasuna luzatzea, heltze prozesua geroratuz, elikagaien samurtzea geroratuz edo hark dituen gantz azidoen edukia eraldatuz.
‎Zure olioak dituen gantz azidoek garunaren hantura murriztu eta zelulak birsortzen dituzte
2004
‎“Oliba olioak, behin eta berriz berrerabiliz gero, polimero polarren kontzentrazio txikiagoa erakusten du”, dio ikerketak. Propietate horrek balio erantsia ematen dio oliba olioari, eta giza kontsumorako abantaila gehien dituen gantza dela berresten du. Azterketa hori egiteko, Espainiako ikertzaileek Malagako Arbela herriko 538 etxeetako sukaldeak esperimentazio laborategi bihurtu zituzten.
2008
‎Esperimentu horren bidez, fase bat baino gehiago igaro behar da gizakiekin egin arte, eta ikusi da fukoxantinak proteina baten ekoizpena estimulatzen duela, UCP1 proteina, alegia. Proteina horrek erraiak inguratzen dituen gantzaren oxidazioa areagotzen du, eta, beraz, sabeleko gantza murriztu eta gorputz pisu totalaren irabazia arintzen da. Jarduteko mekanismo horretaz gain, badirudi fukoxantinaz elikatutako saguen ekoizpena nabarmen handitu zela gibelean azido docohexanoikoa, DHA.
2009
‎Flora eta Tulipán etxeko bi (hiru laurdenetakoak esaten zaie,% 60 eta 62 artean dutelako gantza, eta ez% 80 artean, gurinei eskatzen zaien bezala), Artua etxeko bat (egiaz, koipekia baino ez da, zabaltzeko koipekia% 55) eta, azkenik, Ligeresa etxeko erdi margarina, zeinak% 40 baitu gantza.Orotara, beraz, 10 produktu aztertu ditugu, guztiak mota berekoak balira bezala, erabilera bera ematen baitzaie biei.Argudioak eta azterketaren emaitzak elkarren ondoan jarrita, zera esan dezakegu: maiz jateko, hobeak dira margarinak, gurinak baino.Argi eta garbi esanda.Margarina osasungarriagoa daZein da arrazoia margarina osasungarriagoa izan dadin gurina baino maiz maiz jateko. Gantza, horixe da arrazoia.Margarinak gantz gutxiago du gurinak baino, eta dituen gantzak, gainera, hobeak dira bihotzarentzat.Artua margarinak eta Ligeresa k, adibidez,% 57 eta% 40 dute gantza, eta gurinek, batez beste,% 83.Gantz azido saturatuak alderatuta, berriz, hona emaitzak: margarinek, batez beste,% 30 dituzte, eta gurinek, ia% 70.Margarinak, gainera, kolesterolik ez du, eta gurinak bai (ez gutxi, gainera:
2010
‎Koipe edo olio egokia aukeratzea funtsezkoa da (gogoratu «Frijitzeko koipeek bete beharreko baldintzak»). Lehen aipatu bezala, ezbairik gabe, frijitzeko koiperik onena oliba olioa da( dituen gantz azidoengatik oso termoegonkorra delako eta konposatu toxiko gutxi sortzen direlako, antioxidatzaile asko dituelako?). Sukalde profesionaletan, dirua aurrezteko oliba olio eta ekilore olioekin eginiko nahasketa erabiltzen da (oleikoan aberastutako ekilore olioa) eta goi mailako sukalde batzuetan, bere ezaugarri organoleptikoengatik, behiaren giltzurrun gantza erabiltzen da (baina ez da oso termoegonkorra, erraz oxidatzen da).
2011
‎Jarraian, homogeneizatu egiten dute, hau da, esneak dituen gantz partikula uniformeak hausteko prozesua jartzen dute abian.
2013
‎Moldekoa ogi freskoa izaten da, ohikoak baino gehiago irauten duena, kontserbatzaileei eta dituen gantzei esker.
‎Ugari izaten ditu mineralak eta B taldeko bitaminak, eta hantxe egoten dira zerealak dituen gantzik gehienak.
2014
‎Gantzek gorputzeko tenperaturari eusten laguntzen diote katuari, organoak zaintzen dituzte eta felido gorputzak lipido horietan disolbagarriak diren bitamina batzuk xurga ditzan ahalbidetzen dute. «Katuaren janaria haragiak edo arrainak izan behar ditu, katuak behar dituen gantz eta gantz azido ugarikoak; horien artean, omega 3 eta 6″, Cornell Unibertsitateko albaitariak gehitu behar dira. 5 Katuaren janarian bitaminak eta mineralak Irudia:
‎5 Intxaurrak edo kalabaza pipak. Intxaurrek gantz azido poliasegabeak dituzte, omega motakoak, ondorio kardio osasungarriak dituen gantz bat, eta konposatu bioaktiboak, diabetesaren hantura kronikoaren prozesuen aurka jardun dezaketenak. Fruitu lehorrak dira, eta, berez, gantz ugari dute, baina horrek ez du esan nahi egunero edo maiz jateko.
‎Irudia: Taro the Shiba Inu Gibeleko txakur gaixo batentzako elikadurak gantz gutxiko haragiak eduki behar ditu, hala nola oilaskoa edo indioilarra, digestiboa eta antioxidatzaileak «Txakurraren gibela bizi organoa da; bertan, bitaminak eta proteinak egiten dira, kantxak eragiten dituen gantzak arazten dira eta metabolismoa erregulatzen da», azaltzen du Imanol Sagarzazu albaitariak eta animalia elikaduran espezialista. Gibela duten harburu gaixoak ohikoak dira, batez ere handiagoak direnean.
‎Eta neguaren garaiarekin bat eginez gero, estaro horretan hotzeriak eta beste gaitz batzuk izateko arriskua murrizten dute. 4 Gantz osasungarriak Amak kontsumitzen dituen gantzak dira amaren esnera zuzenean eramaten diren mantenugai bakanetako batzuk. Hori dela eta, garrantzitsua da gantz saturatuak saihestea, bai eta gantz mono eta poliinsaturatugabeak dituzten elikagaiei lehentasuna ematea ere:
2015
‎" Entsaladak ontzeko" taldean, berriz, semaforoa bi saltsarekin baino ez da" piztu": Zesar saltsak guztira dituen gantzetan (olioz, gaztaz eta arrautzaz egiten da) eta koktel saltsaren gantz saturatuetan (landare olioagatik eta arrautzaren gorringoagatik).
2016
‎Esneak izaten dituen gantzak saturatuen sailekoak dira, eta kopuru handietan agertzen ez den arren, kendu egiten diote, kontsumitzaileek nahiago izaten dituzte-eta esneki gaingabetuak eta erdigaingabetuak.
‎Odol analisiak pertsona baten osasun egoera ezagutzeko aukera ematen du, bere dietaren arabera bereganatzen eta gordetzen dituen gantz azidoetan oinarrituta.
‎Odol analisi baten bidez, pertsona baten osasun egoera ezagut daiteke, eta, horretarako, bere dieta eta bizimoduaren arabera bereganatzen eta gordetzen dituen gantz azidoen motak aztertzen dira. Hala, bada, elikagai produktuak diseinatu eta berritu daitezke, eta ezaugarri komunak dituzten pertsonen edo pertsona taldeen beharrak asetzeko nola konbinatu jakin daiteke.
2017
‎Halaber, supermerkatu batzuek beren produktuetatik desagerrarazi dituzte borondatez, baina ez da nahitaezkoa, ezta adierazi ere. Gaur egun, horixe da gure elikadura legeriaren akats handienetako bat, eta ulergaitza da produktu batek dituen gantz saturatuen kopurua adieraztea, baina ez trans gantzena. Zer da elikagai transgenikoa?
2018
‎Zenbait ikerketak dio lotura dagoela palmak dituen gantz azidoen eta zelula kantzerigenoetan gertatzen diren metastasiaren artean.
2020
‎Mezu hori Europako Batzordeak baimendu du, EFSAk hori bermatzen duen ebidentzia zientifikoa aurkitu baitu. Adierazpen hori egin ahal izateko, produktuak dituen gantz azidoen %70, gutxienez, gantz asegabeetatik etorri behar da, eta horiek produktuaren energia balioaren %20 baino gehiago eman behar dute. Koipe gehiena (%88) gantz azido asegabeek (AGI) osatzen dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia