Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 100

2001
‎Halaber, ez dira gai izango legez haragia arriskutsu edo kaltegarri bihur dezaketen substantziak dituzten produktuak, ez eta erradiazio ionizatzaile edo ultramore bigungarriekin tratatutakoak edo haragiaren propietate organoleptikoei eragin diezaieketenak (polifosfatoak, esaterako), edo albaitaritza ikuskapeneko markaketan erabiltzeko koloratzaile desberdinak dituztenak FCF marroia edo koloratzaile urdina. Ekoizpenari eta merkaturatzeari buruzko araudia Produktua ekoitzi eta merkaturatzeko araudiak, eremu jakin batzuetako landa kontsumo eta ekoizpen handiari jarraiki, administrazio autonomikoei aukera ematen die ekoizle txiki batek untxi haragia azken kontsumitzaileari zuzenean lagatzeko. Zuzeneko lagapenaren oinarria da untxi ekoizle txikiek haragi freskoaren kantitate mugatuak eskaintzea haien ustiapenetik gertuen dauden merkatu txiki edo noizbehinkako merkatuetan edo xehekari bati, azken kontsumitzaileari zuzenean saltzeko.
‎Ekoizpenari eta merkaturatzeari buruzko araudia Produktua ekoitzi eta merkaturatzeko araudiak, eremu jakin batzuetako landa kontsumo eta ekoizpen handiari jarraiki, administrazio autonomikoei aukera ematen die ekoizle txiki batek untxi haragia azken kontsumitzaileari zuzenean lagatzeko. Zuzeneko lagapenaren oinarria da untxi ekoizle txikiek haragi freskoaren kantitate mugatuak eskaintzea haien ustiapenetik gertuen dauden merkatu txiki edo noizbehinkako merkatuetan edo xehekari bati, azken kontsumitzaileari zuzenean saltzeko. Xehekariak ekoizlearen herri berean edo inguruko herri batean egin behar du lan.
‎Prestatutako jaki prestatuak, aldez aurretik desizoztu direnak barne, hozkailuan eduki behar dira erabili arte, eta ahalik eta denbora laburrenean berotu behar dira, produktuaren erdigunean 65 °C ko edo gehiagoko tenperatura lortzeko. Arrazoi praktikoak direla eta, legegileak prestaturiko janariak manipulatzean, prestatzean, garraiatzean eta azken kontsumitzaileari ematean tenperatura kontrolik gabeko aldi mugatuak onartzen ditu, baldin eta janarien segurtasun eta osasungarritasunarekin bateragarria bada eta agintaritza eskudunak egiaztatu baditu. Prestatutako janariak kontsumitu baino lehen prestatuko dira, izoztu edo hoztu behar direnak izan ezik.
2002
‎Haziendak irregulartasunez egin den erosketa atzemateko azken kontsumitzaileak aukera askorik ez duen arren, delitua bi alderdiek egin dute: bai saldu duenak, bai erosi duenak ere, biek urratu dute legea.
‎Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak, Andaluziako Juntak, Mercetxe enpresa nazionalak eta sektore pribatuak, gaur goizean, 781.315 euroko inbertsioa egin dute, iaz krisiaren aurreko kontsumo mailak berreskuratzeko. Aurkezpenean, Miguel Arias Cañete Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministroak baieztatu zuenez, «iraganeko arazoak konpondu dira, eta orujoko oliba olioak berme osoa du kontsumitzailearentzat», eta, aldi berean, azpimarratu zuen azken kontsumitzailearentzako formatu txikian produktuaren merkaturatzea handitzeko beharra dagoela. Informazio eta komunikazio plan estrategikoa komunikabideetan eta banaketa katean oinarritzen den kanpaina batean oinarritzen da, ekainaren 21etik uztailaren 13ra, eta helburua da 12,5 milioi kontsumitzaileren olijo olioan konfiantza berreskuratzea.
‎Beraz, kontsumitzailearen osasunarekin eta segurtasunarekin lotutako oinarrizko eskubideak babesteaz gain, informaziorako eta kontsumitzailearen interes ekonomikoak babesteko eskubidean eragiten dutenak ere babesten dira. Produktuaren jatorriari buruzko bermeak eta azken kontsumitzaileari produktuaren ezaugarriei buruz sortzen dizkion itxaropenek behar bezala kontrolatuta eta egiaztatuta egon behar dute. Bibliografía ARAUDIA Batzordearen 1019/ 2002 (EE) Erregelamendua, 2002ko ekainaren 13koa, oliba olioa merkaturatzeko arauei buruzkoa.
‎Arau horrek dakartzan berrikuntzen artean, nabarmentzekoa da jatorriaren izendapenaren azterketa. Jatorriaren izendapen esklusiboa Europako Batzordeak uste du nekazaritzako erabilerek edo erauzketa edo nahasketako tokiko jarduerek eragina izan dezaketela azken kontsumitzaileari zuzendutako oliba olioaren zenbait kategoriaren ezaugarri diren faktoreetan. Horregatik, Europar Batasunean jatorria izendatzeko arauak ezartzen dira, eta arau horiek “oliba olio birjina estra” eta “oliba olio birjina” deiturikoei soilik aplikatzen zaizkie.
‎Uztailaren 31ko 1334/ 1999 Errege Dekretua, elikagaiak etiketatu, aurkeztu eta iragartzeko arau orokorra onartzen duena (1999ko abuztuaren 24ko 202/ 1999 BOE). Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 97/ 4/ EEE Zuzentaraua, urtarrilaren 27koa, Kontseiluaren 79/ 112/ EEE Zuzentaraua aldatzen duena, azken kontsumitzaileari zuzendutako elikagaien etiketatze, aurkezpen eta publizitatearen arloan estatu kideak hurbiltzeari buruzkoa. (1997ko otsailaren 14ko 43/ 1997 EEAO).
‎“Ez zuen eraginik izan” Hala ere, ugazaba elektrikoak berretsi zuen ez zela akordiorik izan handizkako merkatuan elektrizitatearen prezioa igotzeko, eta gertatu zena sisteman “disfuntzioak” eta egun horietan erregistratutako zirkunstantzien batura izan zela. Haren datuen arabera, enpresa elektrikoek “modu egokian” jokatu zuten, eta, nolanahi ere, prezioen igoerak “ez zion ezertan eragin” azken kontsumitzaileei. Isabel Pozuelo PSOEko Kontsumitzaile eta Erabiltzaileen idazkariak esan zuen elektrizitatearen prezioa igotzeko ustezko itunak “praktika arrunta” direla enpresa elektrikoen artean, eta Gobernuari duela urtebete gertatu zen zerbait “orain jakin izana” leporatu zion.
2003
‎Hala ere, “kontsumo arrunteko” elikagaietatik bereizten dira merkaturatzeko duten moduagatik, eta modu dosifikatuan egin behar da, hau da, “kapsuletan, piluletan, piluletan, piluletan, hauts poltsatxoetan, likido anpuluetan, tanta kontagailudun botiletan” eta antzeko beste forma batzuetan. Ez dira inoiz elikagai arrunt gisa aurkeztu behar, ezta dietaren iturri bakar gisa ere, haien ezaugarri nagusia “elikadura osagarria” baita, eta azken kontsumitzaileari aurrez ontziratuta soilik eman behar zaizkio. Bibliografía Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 2002/ 46/ EEE Zuzentaraua, 2002ko ekainaren 10ekoa, elikadura osagarrien arloan estatu kideek dituzten legeak hurbiltzeari buruzkoa.
‎“erreferentzia soil batek nahasi egin lezake kontsumitzailea produktuaren benetako izaerari buruz, eta etiketa zuzentzaile gehiago ez da nahikoa horri dagokionez”. Europako Erkidegoetako Justizia Auzitegiaren (EEZB) epai enblematiko batek gogorarazten zuenez, elikagaien etiketei, publizitateari eta aurkezpenari buruzko araudia informazioaren eta azken kontsumitzailearen babesaren mesedetan hartu zen, bereziki, produktu horien izaerari, identitateari, ezaugarriei, osaerari, kopuruari, iraupenari, jatorriari eta fabrikatzeko edo lortzeko moduari dagokienez. Elikagai bati buruzko aipamenak, oharrak eta bestelako datuak kontsumitzaileari produktuaren ezaugarrien berri emateko dira.
‎Kondizio horietan, ia mikroorganismo guztiak hazteko gai dira, patogenoak barne. Hori dela eta, produktua hiltzen den unetik azken kontsumitzaileari iristen zaion arte, mikroorganismo patogenoak haztea eragotziko duten eta, horiek izan gabe, produktuaren ezaugarri organoleptikoak edo itxura alda dezaketen beste batzuen hazkundea ahalik eta gehien atzeratuko duten baldintzak mantendu behar dira, edo biak batera, kontsumitzerik izango ez dutenak. Jakina denez, tratamendu termikoak mikroorganismo patogenoen zelula begetatiboak ezabatzen ditu, baita gainerako mikroorganismoen parte handi bat ere.
‎Horien artean daude, besteak beste, saltzeko, hornitzeko eta kontsumitzaileari zerbitzu zuzena emateko prestatutako janariak prestatu eta manipulatzeko jarduerak, hala nola tapatzearen jarduera. 2002ko apirilaren 26az geroztik indarrean dagoen Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailaren Agindu batek ‘tapeoari’ buruzko euskal soluzioak azken kontsumitzailearentzako janari prestatuak egiteko jantoki kolektiboen eta establezimendu ez industrialen osasun baldintzak eta sailkapena ezarri zituen. Helburua zen janarien higieneari buruzko 1995 urteko eta 2000 urteko Estatuko arau banatan ezarritako oinarrizko printzipioak zehaztea, jaki prestatuak prestatu, banatu eta salerosteko higieneari buruzkoak, Europar Batasuneko xedapenek eta Codex Alimentarius en arauek ezartzen zituzten jarraibide berriekin bat.
‎Udako ostatuetako estalkien osasun kalitatea. Elikagaiak, 1995; 265, 73 ERREFERENTZIAZKO ARAUDIA Agindua, 2002ko martxoaren 15ekoa, Osasun sailburuarena, Euskal Autonomia Erkidegoan azken kontsumitzailearentzat prestatutako janariak egiteko jantoki kolektiboak eta industriaz kanpoko establezimenduak sailkatzeko eta baldintza sanitarioak ezartzeko dena.
‎Sistema hori, gaur egun ondo ezagutzen dena, Arriskuen Analisia eta Kontrol Puntu Kritikoak da. Aplikazioa gomendatzeari ekin zitzaionetik, elikatze kate osoa aintzat hartzearen garrantzia baloratu zen, hau da, produkzio primariotik azken kontsumitzailera, etapa bakoitzean beharrezkoak diren higiene kontrol giltzarriak nabarmenduz. Hala ere, XXI. mendera arte, «behi eroen gaitza» orokortu arte, ez da frogatu segurtasun mailak ebaluatu, mantendu eta egiaztatzeko sistemak aplikatzearen garrantzia.
‎Hemendik aurrera, jabetza industrialeko eta komertzialeko eskubideetan sartuta, babes berezia merezi dute, ekoizle eta banatzaile baimenduak babesten dituena, baldintza batzuekin bada ere. Eta, bide batez, behar bezala babesten dira azken kontsumitzailearen interesak, eta bermatzen zaio erosten duen produktua ez datorrela eremu geografiko jakin batetik bakarrik, baizik eta ezaugarri bereziak dituela, gainerakoetatik bereizten dutenak, nahiz eta batzuetan, eta gutxitan, produktua jatorrian manipulatu delako. Gaztari buruzko ebazpenak ez die eragiten txikizkako salmentaren fasean eta lehengoratzearen arloan egindako birrintze eta ontziratze eragiketei.
‎Ehiza haragiaren bermeak Kontsumitzailearengana iristen den haragia kontsumitzeko egokia dela bermatzeko ardura merkaturatze prozesuan parte hartzen duten guztiek dute, ehiztaritik hasi eta jatetxeraino edo merkatariraino, eta horiek arduratzen dira legeria berezia modu egoki eta seguruan betetzeaz. Berariazko arauditik kanpo utzi ez den ehiza haragiak hainbat baldintza bete behar ditu, eta kontrol eta zaintza prozesu bat gainditu behar du, azken kontsumitzailearen osasuna zaintzeko, betiere haragia helburu komertzialetarako bada. Hala, haragia ehiza lurralde batean ehizatu diren animalia basatietatik soilik atera daiteke, eta ehiza jarduera arautzen duen legediak baimendutako bitartekoekin.
‎Hala ere, sektoreak berak onartzen du azken urteotan elikagai horien kontsumoak beherakada bat izan duela, eta horrek nabarmen murriztu dituela Lonjetako kotizazioak, bereziki ehiza larriko produktuetan, hala nola, adardunean edo saldutakoan. Sektoreak pizgarri bat eskatzen du horrelako haragia kontsumitzeko, gutxi ezagutzen dena eta, batzuetan, eskuraezina dena, azken kontsumitzailearentzat. Horrelako haragiei buruz ezarri den berariazko araudiak azkenean merkaturatzen diren haragiei bakarrik eragiten die, eta ez ehiztariak berak bere burua kontsumitzen duenari edo senide eta lagunekin partekatzen duenari.
‎Salbuespen garrantzitsuak daude arau berezi honen aplikazioan. Elikagaien higieneari eta segurtasunari buruzko arau orokorragoak aplikatzearen kalterik gabe, arau hori ez da aplikatuko ehiztariak, kontsumitzaileari edo xehekariari, larrutu gabe edo usteldu gabe, basa ehiza xeheko ehizakiak kopuru txikitan lagatzen badizkio, edo azken kontsumitzaileari basa ehizaki txikiak lagatzen badizkio. Halaber, saltokiak ez dira hondatzen edo biltzen.
‎Ez dira inolaz ere onartuko nutrizio edo fisiologia eragin onuragarria dutela frogatu ez duten alegazioak. Horrela, saihestu egiten da azken kontsumitzaileari iruzur egitea eta osasunerako arriskuak sortzea, ez baitu batere eragin elikagarri eta onuragarririk. Gainera, eta prebentzio neurri gisa, horiek erregelamenduz ezarritakoari egokitzen zaizkionean, etiketan honako hauen berri eman behar da:
‎Elikagai galkorrak garraiatzeko, oso arau zorrotzak bete behar dira, elikagaien kaltegabetasuna eta azken kontsumitzailearentzako gaitasuna zaintzeko. Horrelako arauen beharra bereziki ezinbestekoa da egun hauetan, gure jakitokiak askotariko produktuez hornitzen baitira.
2004
‎Nahiz eta errore indizea handiagoa izan, aztertzeko azkartasuna, zehazteko erraztasuna eta, are, erantzunaren berehalakotasuna direla eta, protokolo horiek oso aukera interesgarriak dira aldez aurreko analisi sistema gisa, kutsatuta ez dauden elikagai susmagarriak eta elikagai susmagarriak bereizteko. Etxerako kitak Laborategi espezializatuetako analisietan, azken kontsumitzaileak ez du inolako zereginik, probak ekoizpen sektoreei buruzkoak baitira. Hala, zaila da emaitza egiaztatzea, beste azterketa bat egiten ez bada.
‎«Iturriko ura» ontziratzea, ondoren merkaturatu eta kontsumitzailearen esku jartzeko, jarduera baimendua da, eta indarrean dagoen legediak babesten du, betiere, edangarritasunari eta osasungarritasunari buruzko baldintza jakin batzuk betetzen badira, eta azken kontsumitzaileari haren jatorriari buruzko informazio egokia ematen bazaio produktuaren etiketaren bidez.
‎2004ko otsailaren amaieran jarri zen indarrean azken kontsumitzaileari fresko egoeran ematen zaizkion gereziak merkaturatzeko arauak ezartzen dituen Europar Batasuneko Erregelamendua. Kanpaina honetan —lehen fruituak maiatzean jasoko dira, barietaterik goiztiarrenentzat—, frutazainek eta Europar Batasunean merkaturatzen dituzten operadore ekonomiko guztiek beren eduki hertsiari eutsi diote.
‎Hala ere, informazio liburuxkak izan ditu ez betetze handienak (%69), etiketatzearen aldean (%41). Bereizketa hori garrantzitsua da azken kontsumitzaileak erabil ditzakeen erreklamazio eskubideei dagokienez. Gainera, informazio kanal horien bidez, gidariak arropa nola erabili ikasiko du.
‎Nekazaritza, Elikadura, Arrantza eta Landa Gaietako Ministerioak eta Frantziako Albaitaritza Zerbitzuen Eskola Nazionalak egindako txosten batek nazioarteko egoera aztertzen du, eta etorkizuneko eztabaidan parte hartuko dutenak sartzen ditu. Halaber, ikuskatzaileek azken kontsumitzailearengana iristen diren elikagaien segurtasunari dagokionez beren eginkizunak eraginkortasunez bete ditzaten beharrezkoak izango diren jakintza arloak proposatzen ditu. Kontrol ofizial zabalago baterantz Dokumentua idatzi dutenen iritziz, elikagaien kaltegabetasunaren kontrol ofizialak honako hauek hartzen ditu bere baitan:
‎Kutsadura horrek infekzioak edo intoxikazioak eragin ditzake, mikroorganismo bideragarriak daudelako eta toxinak sor daitezkeelako, hala nola Staphylococcus aureus eta Escherichia coli ren andui enteropatogenoak. Produktuaren kalitate ezin hobea eta azken kontsumitzailearen behar ugariei erantzun ahal izateko, ezinbestekoa da fabrikazio praktika egokien eskuliburu bat ezartzea. Eskuliburu hori elikagaiak manipulatzen diren enpresako edo erakundeko sail guztiek ezagutu eta partekatu behar dute.
‎Lankidetzan aritzeko betebehar orokor bat exijituko zaie agintariekin elikagai enpresen ustiatzaile guztiei, hornitzen edo hornitzen duten elikagai baten arriskuak saihesteko edo murrizteko hartutako neurriei dagokienez. Izan ere, horietako edozeinek uste badu edo pentsatzeko arrazoirik badu merkaturatu duen elikagaietako bat osasunerako kaltegarria izan daitekeela, berehala eman du horren berri, bai eta azken kontsumitzailearentzako arriskuak prebenitzeko hartu diren neurrien berri ere. Ondorioz, beren produktuaren «arriskuen ebaluatzaile» moduko bat dira, bai eta merkaturatzen edo banatzen dituzten beste batzuena ere.
‎Printzipio horren arabera, ez da merkaturatuko seguruak ez diren elikagairik, eta, erregelamenduzko definizioaren arabera, bai osasunerako kaltegarriak direnak, bai giza kontsumorako egokiak ez direnak. Elikagai bat segurua ez den zehazteko kontuan hartu behar diren parametroek, kasu batzuetan, produktuaren osaeratik haratago doazen faktoreei erantzuten diete, eta arreta berezia jartzen dute azken kontsumitzailearen portaeran edo itxaropenetan, ez baita hain aurreikusgarria. Hala, Europar Batasuneko araudiak funtsezko baldintza hauek ezartzen ditu:
‎Inguruko herrialdeei ez ezik, azkar garatzen da arazoa, eta badirudi «kutsakorra» ere badela. Izan ere, arazoa arrazoizkotzat har daiteke, produktu baten arriskua ez baita kontsumitzen den eremuarekin bat datorrena; izan ere, potentziari dagokionez, ondorio berak izan ditzake azken kontsumitzaileengan, irentsi ondoren. Elikagaien globalizazio ekonomikoarekin batera, ez da elikagaiei buruzko globalizazio informatiborik egiten, kontua elikagaien kontsumitzaileen osasuna eta segurtasuna babestea denean.
2005
‎Landare usaintsu eta sendagarriak arautzen dituen esparru juridikoak kontuan hartu behar izan ditu landare horiek tradiziozkoak direla, azken helburua dutela edo ekoizleek landare horien gainean egiten duten aplikazioa. Gaur egun, osasun agintarien eta azken kontsumitzaileen segurtasuna eta osasuna kontrolatzeaz arduratzen diren beste erakunde batzuen jomugan daude, besteak beste, SEPRONA. 2004an, hamar urteko itxaronaldiaren ondoren, Osasun eta Kontsumo Ministerioaren agindu batek 197 solairu edo horien zati batzuen salmenta debekatu edo murriztea erabaki zuen, toxikotasuna zela eta.
‎Garai batetik hona, nazioarteko zenbait herrialdek legezko baldintzak ezarri dizkiete beren lurraldean arrantzako produktu jakin batzuk merkaturatu nahi zituztenei, seguruak izateaz gain, horiek lortzeko erabilitako baliabideek harrapatu diren ingurunea errespetatu dute, beste espezie batzuen alferrikako heriotza eta gehiegizko ustiapena ekidinez eta informazio hori azken kontsumitzailearengana iristeko mekanismoak ezarriz.
‎Maionesari dagokionez, elkarteak gogorarazi nahi du badela errege dekretu bat establezimendu publikoetan maionesa pasteurizatu gabeko arrautzarekin prestatzea baimentzen ez duena. Horrek esan nahi du “prebentzio neurri garrantzitsua dela sukaldaritzaren sektorean, bai eta azken kontsumitzailearentzako bermea ere”. Ekoizleek ohartarazi nahi dute garai horretan arriskutsua dela etxeetan pasteurizatu gabeko arrautza erabiltzea.
‎Errioxako administrazioak denbora eta dirua inbertitu zituen nekazaritzako elikagaien kalitatearen figurak sustatzeko eta garatzeko (nekazaritza ekologikoa, ekoizpen integratua, jatorri geografiko edo ez geografiko bati lotutako produktuak, edo berme marketan edo marka kolektiboetan oinarritutako irudiak), baina, beste autonomia erkidego batzuetan bezala, ez zuen lege esparru eraginkorrik, berariaz lurraldeari eta bertako produktuei egokitua, eta, gainera, kanpo kontrolen bidez kontsumitzaileari horien funtsezko ezaugarriak bermatzen zizkion, autokontrol sistemen bidez. Kontua zen aplikazio lurraldean nekazaritzako elikagaien kalitatea babesteko sistemak antolatzea eta arautzea, Europar Batasuneko, Estatuko edo Autonomia Erkidegoko arauek garatuak, eta aukera ematen zuen nekazaritzako elikagaientzat babesgarriak diren beste figura batzuk hartzeko, arau jakin batzuk betetzeari buruzko kontrolean eta/ edo ziurtapenean oinarritutako kalitatearen bereizketa gisa sortzeko. Kontrol hirukoitza Nekazaritzako elikagaien kalitatea babesteko sistemak kontrol mekanismo bikoitz batean oinarritzen dira, kontsumitzaileei nekazaritzako elikagaien jarraipena bermatzeko, jatorritik azken kontsumitzailera arte. Lehenengoa sisteman parte hartzen duten operadoreek egindako autokontrolean oinarritzen da, eta bigarrena, berriz, kanpo kontrol batean, edo erakunde independente baimendu batek, edo administrazio organo edo erakunde publiko batek.
‎Kasu horretan, Erregelamendu honetan ezarritako tramiteak bete lirateke ondoren merkaturatzeko. Bigarrenik, eta lehenengo puntua konpondu ondoren, produktuak kontsumorako duen kaltegabetasunari eta gaitasunari buruzko arau horizontal guztiak betetzea eskatuko zaio produktuari, hau da, segurua izatea, gaiari buruzko arau berariazkorik ez dagoelako; eta azken kontsumitzailearentzako berme guztiekin egoki merkaturatzeko beharrezkoak diren arau horizontal guztiak betetzea, produktuaren izaerak, inportatzaileek edo merkatariek beste zaintza eta arreta batzuk eskatu ahal izatearen kalterik gabe. Alde horretatik, garrantzi berezia dute produktuaren etiketatzeari buruzko arauek, eta kontsumitzaileak kontsumitu nahi duen produktuari buruzko informazio egokia jasotzeko dituen oinarrizko eskubideak betetzeak; bereziki, arriskuak saihesteko funtsezkoak diren alderdiei buruzkoak, kasuan kasuko produktuaren berritasuna kontuan hartuta, eta, batez ere, produktua irensteko moduari, zati jangarriei eta ez jangarriei, prestakuntzari eta kontserbazioari buruzkoak, besteak beste.
‎Alde horretatik, garrantzi berezia dute produktuaren etiketatzeari buruzko arauek, eta kontsumitzaileak kontsumitu nahi duen produktuari buruzko informazio egokia jasotzeko dituen oinarrizko eskubideak betetzeak; bereziki, arriskuak saihesteko funtsezkoak diren alderdiei buruzkoak, kasuan kasuko produktuaren berritasuna kontuan hartuta, eta, batez ere, produktua irensteko moduari, zati jangarriei eta ez jangarriei, prestakuntzari eta kontserbazioari buruzkoak, besteak beste. Ezin izango da, inola ere, kanpotik iritsita jatorrizko herrialdeko hizkuntza etiketan gordetzen duten produktuak saldu, azken kontsumitzaileari produktuari buruzko informazio guztia utzi gabe, edo legeak eskatzen dituen gutxieneko edukiak alde batera utzi.
‎Batzuetan, arauak ezarritako legezko kontrola baino zerbait gehiago behar izaten da, eta kontsumitzaileari behar bezala informatu behar zaio elikagai jakin batzuk jateak ekar ditzakeen arriskuei buruz, ez bakarrik agintari eskudunek, baita arraina edo hortik eratorritako produktuak merkaturatzen dituenak ere azken kontsumitzaileari. Orain, Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziak (AESA) etxean kontsumitzeko manipulazio jarraibide sinple batzuk eskaini ditu, anisakirik ez izateko.
2006
‎Erkidegoko legegilearen arabera, beharrezkoa da kontsumitzailearen babesa mantentzea eta bermatzea, bai eta animalia jatorriko produktuetarako higiene arau zehatzak indartzea ere. Hala ere, Europar Batasuneko araudia ez zaio aplikatu behar ez etxeko erabilera pribaturako lehen mailako ekoizpenari, ez etxeko kontsumo pribaturako elikagaiak prestatu, manipulatu edo biltegiratzeari, ez eta elikagai enpresako operadoreak berak zuzenean, kantitate txikitan, lehen mailako produktuak edo haragi mota jakin batzuk azken kontsumitzaileari edo txikizkako salmentako tokiko establezimendu bati ematen dizkion egoerei ere. Kasu horietan, legegileak komenigarriagotzat jotzen ditu osasun publikoa babesteko araudi nazionalak, ekoizlearen eta kontsumitzailearen arteko harreman estua dela eta.
‎Zalantzarik gabe, berrikuntza teknologikoarekin batera ez da gai horri buruzko lege berrikuntza egin, baizik eta, kasu arduratsuenetan, nazio araudia «produktu berri» horietara egokitu da, eta, askotan, etiketatze araudiaren interpretazio ortodoxoa egin da, batez ere, alegazio «funtzional» edo «osasungarri»ei dagokienez. Beste batzuetan, zientzia eta teknologiaren esparrutik arduradun diren gutxi batzuen ahalegina beste batzuek aprobetxatu dute merkatuan antzeko ezaugarriak dituzten produktuak aurkezteko, azken kontsumitzaileari inolako eragozpenik gabe iristen zaizkionak, gai horri buruzko araudia betetzen dutela eta publikoki eta etiketen bidez iragarritako «ontasunak» egiazkoak direla uste dutenak. Kontua da, kontsumo eta osasun arloko agintarien jarduera argirik ez dagoenez, kontsumitzaileak pentsa dezakeela bere esku jarritako elikagai guztiak administrazioaren kontrolpean daudela produktuaren segurtasunari eta egiten dituen alegazioei dagokienez.
‎Auzitegiak uste du salatutako enpresek “beren merkataritza politikak itundu zituztela zinema erakusketarien aurrean”, eta hitzarmen hori agerian geratzen da “eredu kontratuen klausulen identitate ia orokorra egiaztatzen denean; klausula horiek erakusketa egileei egotzitako banatzaileei lotuta daude”. ...itatetik eta leihatilan bildutako dirusarreren banaketa mekanismoen ezaugarrietatik ondorioztatzen da salatutako banatzaileek itunduta, taktikoki edo berariaz jarduten dutela, eta, beraz, ez direla elkarren artean lehiatzen beren filmak zinemetan erakusteko merkataritza baldintzak negoziatzeko orduan; horrek kalteak ekar diezazkieke, ez bakarrik zinemako enpresaburuei, baita, zuzenean edo zeharka, azken kontsumitzaileari ere”. Epaimahaiak adierazten du, halaber, FEDICINek ere, salatutako banatzaileak barne, urratu egin duela Legea, “sarbide mugatuko datu base bat prestatzean, estrategia komertzialak diseinatzeko informazio sentikorrarekin”, hala nola filmetako diru bilketaren zifrak, aretoka eta erakusketa asteka.
‎Proposamenak, kontuan hartuta elikadura entzima guztien kaltegabetasuna ebaluatuko dela, etiketatik salbuestea laguntzaile teknologiko gisa erabiltzen direnak. Proposamenak hainbat arau ditu azken kontsumitzaileari saltzeko elikadura entzimak eta horietarako ez direnak etiketatzeko. Hala, azken kontsumitzaileari saltzeko elikadura entzimak merkaturatu ahal izateko, entzima horien ontziek edo ontziek ezaugarri jakin batzuk izan behar dituzte, erraz irakurtzeko modukoak eta ezabaezinak, hala nola elikadura entzimaren salmenta izena.
‎Proposamenak hainbat arau ditu azken kontsumitzaileari saltzeko elikadura entzimak eta horietarako ez direnak etiketatzeko. Hala, azken kontsumitzaileari saltzeko elikadura entzimak merkaturatu ahal izateko, entzima horien ontziek edo ontziek ezaugarri jakin batzuk izan behar dituzte, erraz irakurtzeko modukoak eta ezabaezinak, hala nola elikadura entzimaren salmenta izena. Entzima horri dagokion elikadura entzimari aplikatzen zaion edozein xedapen komunitarioak ezarritako izena izango da.
‎Entzima horri dagokion elikadura entzimari aplikatzen zaion edozein xedapen komunitarioak ezarritako izena izango da. Bai kasu batean, bai bestean, azken kontsumitzaileari saltzeko ez diren elikadura entzimak bereizita saltzen dira, edo elkarrekin nahasita. Ontzi edo ontzi horiek elikadura entzima bakoitzari buruzko informazioa izango dute, proposatutako Erregelamenduak hala ezartzen badu, edo entzimaren deskribapen zehatza, nahasi daitezkeen produktuetatik bereizteko bezain zehatza.
‎Fabrikatzaileek saltzen dituzten baino telebista gehiago dituztenean biltegian, apaldu egin behar dituzte. Jaitsiera hori automatikoki aldatzen da preziotik azken kontsumitzailera. Urtea iraganean, %30 jaitsi zen, eta aurrekoan,% 35 2007rako %20 eta %30 arteko erorketak espero dira.
2007
‎). Enpresen arteko pixkanakako ezarpenaz gain, azken kontsumitzaileak kontzeptu horrekin ohitzen hasi dira, eta ez dute abantaila potentzial handirik. Papera liburu lodietan gordetzea, jatorrizkoak erreklamoren bat egiteko unean galtzea, hainbat zerbitzuren kontsumoa konparatzea ez da beti erraza izaten, besteak beste, faktura elektronikoa egiteko prozesuan.
‎Gebtak “planteamendu murriztailetzat” jotzen du, eta arauaren esparrua zabaltzea gomendatzen du. Partzuergoak azpimarratu du, halaber, ezinbestekoa dela konpainiek beren publizitatetik kanpo uztea azken kontsumitzailea, tasak, karguak eta gainkargak; izan ere, “kontsumitzaileei nahasmendua eragiten die”, eta, gainera, azken tarifen “zeharkako igoera” ere eragin dezake, igoera horren arrazoia tasak direla aitzakiatzat hartuta.
‎Azterketa produkzio katean parte hartzen duten urrats guztiak integratzetik abiatzen da, hasi arrantza eremutik eta azken kontsumitzaileraino, tarteko etapetatik pasatuz: lonja, banatzailea, garraiolaria eta arrandegia, besteak beste.
‎Hala ere, gaiak eragina izan dezake kontsumitzailearen osasunean eta segurtasunean, baldin eta produktua arrazoi osasungarri edo elikagarriengatik aukeratzen bada, eta ez dituen ustezko propietateetan oinarritutako kontsumo jarraitua egiten badu. Elikagaien aizunketak kontrolatzea Teknika zientifiko gero eta merkeagoak eskuratzeak eta DNA probei buruzko prozesuak garatzeak betebehar berriak ekar diezazkieke elikagaien sektoreko enpresei, baita azken kontsumitzailearekin harreman zuzena duten txikizkako merkatariei ere. Erresuma Batuko agintariek elikagai jakin batzuen jatorriari buruzko iruzur erreklamazioetan egindako ikerketari buruz ateratako ondorioetatik sortu da arazoa.
‎Kontua da, emaitzak ikusita eta zenbait elikagairen jatorriari edo osaerari buruzko elikadura iruzurraren ebidentzia ikusita, elikagai katean parte hartzen duten guztiek produktuen kalitate, segurtasun eta trazabilitate sistemak bermatzeari dagokionez duten erantzukizunaren berri ematen dutela elikadura agintariek. Izan ere, hirugarren batek egindako produktu bat jasotzen duenak, hau da, bere hornitzaileak, ziurtatu luke azken kontsumitzaileari ematen diona etiketan ageri dena dela, eta ez kalitate apalagoko beste produktu bat edo azken kontsumitzaileak onartzen ez duen konposizioa duena. Bestela, publizitate txarrerako arriskua dago, eta horrek eragin ekonomikoa izan dezake, baita erantzukizun judizialak ere.
‎Kontua da, emaitzak ikusita eta zenbait elikagairen jatorriari edo osaerari buruzko elikadura iruzurraren ebidentzia ikusita, elikagai katean parte hartzen duten guztiek produktuen kalitate, segurtasun eta trazabilitate sistemak bermatzeari dagokionez duten erantzukizunaren berri ematen dutela elikadura agintariek. Izan ere, hirugarren batek egindako produktu bat jasotzen duenak, hau da, bere hornitzaileak, ziurtatu luke azken kontsumitzaileari ematen diona etiketan ageri dena dela, eta ez kalitate apalagoko beste produktu bat edo azken kontsumitzaileak onartzen ez duen konposizioa duena. Bestela, publizitate txarrerako arriskua dago, eta horrek eragin ekonomikoa izan dezake, baita erantzukizun judizialak ere.
2008
‎Bazar banka Sustapen espezifikoak, zerbitzu bereziak eta kontu baten irekierari erantsitako balioak gero eta ugariagoak dira, baina berriak? Rafael Serrano finantza aholkulariarentzat, estrategia ez da oso berria, eta ziurtatzen du azken kontsumitzailearen egungo jazarpena beste garai batzuetan ikusi dela, eta kanpaina horietako batzuk aipatu ditu, besteak beste, erlojuak eta baxera jokoak, eta berak" bazar banka" deitzen dio. Espezialistaren iritziz, promozioak ziklikoak dira eta, gainera, mimetikoak, banku batek eskaintza bat egitea nahikoa baita gainerakoek bideari jarraitzeko.
‎“Erregai fosilen energia da gizakiak eragindako klima aldaketaren kausa nagusia”, gehitu zuen. Elektrizitate kontsumo handiagoa Txostenak erakusten duenez, Europako etxeek %31 handitu dute elektrizitate kontsumoa azken 15 urteetan, nahiz eta azken kontsumitzaileek batez beste %17 igo dituzten. Horri gehitu behar zaio 2005ean Europan erabilitako energiaren %54 baino gehiago inportatu izana.
‎ekoizpen edo biltegiratze zentrotik irtetean, banaketa plataforman eta saltokietan. Gainera, deskargaren eta esleitutako lekuan duen kokalekuaren artean igarotako denbora gehitu behar da, baita produktua erosketa organ sartu eta azken kontsumitzailearen hozkailu izozkailura iristen den denbora ere. Ostalaritzaren kasuan, kateari beste maila bat gehitu litzaioke hornitzailearen eta azken kontsumitzailearen artean.
‎Gainera, deskargaren eta esleitutako lekuan duen kokalekuaren artean igarotako denbora gehitu behar da, baita produktua erosketa organ sartu eta azken kontsumitzailearen hozkailu izozkailura iristen den denbora ere. Ostalaritzaren kasuan, kateari beste maila bat gehitu litzaioke hornitzailearen eta azken kontsumitzailearen artean. Fase guztietan tenperaturak zorrotz kontrolatzeko, berariazko baliabide teknikoak eta trebatutako langileak erabili behar dira.
‎Hotz katea mantentzea funtsezkoa da elikagaien segurtasuna bermatzeko; beraz, parte hartzen duten maila guztiek, ekoizleek, banatzaileek eta xehekariek, arreta berezia jarri behar dute hura zaintzeko. Lan bateratu horrek ez luke ezertarako balioko azken kontsumitzailearen laguntzarik gabe, azken hori baita kateko elementu garrantzitsuena, eta hura babesten saiatu da.
2009
‎Aitorpenarekin Material eta objektu aktibo eta adimendunak, elikagaiekin kontaktuan egon ala ez, eta haiek fabrikatzeko osagaiak, hornitzaile gisa ziurtatuko dituen adostasun adierazpenarekin batera aurkeztu dira. Neurri hori produktua azken kontsumitzaileari iritsi baino lehen hartu behar da. Aitorpena eta indarra duen legeria betetzen dela frogatzen duen edozein dokumentazio agintari nazional eskudunen eskura egonen da beti.
2010
‎Alde batetik, kontsumitzaile aurreko hondakinak industrian sortzen dira, hala nola paperaren edo txatarraren hondakin akastunak. Bestalde, kontsumitzaile ondoko hondakinak azken kontsumitzaileek dagoeneko erabiltzen ez dituzten produktuak dira. Industriak kontsumitzaile aurreko hondakinak material edo produktu berriak egiteko aprobetxatzen ditu ekoizpen zikloaren zati gisa.
‎Hala ere, sareko produktu “izarra” liburuak izango dira, eta on line erosketen %44 hurrengo seihilekoan bilduko dira. Azkenik, Nielsen-en txostenaren arabera, internauten laurdenak (%27) baino gehiagok erosketen hileko aurrekontuaren %6 eta %10 artean gastatuko du sarearen bidez. “Horrek erakusten du “ikusi eta ukitu” ezin izan arren, Interneten bizkortasuna eta erraztasuna gero eta handiagoak direla azken kontsumitzaileen artean”.
‎Anisakido larbak desaktibatzeko modurik onena beroarekin (produktuaren erdian 60 °C gutxienez minutu batzuetan) edo izoztuta egitea da (24 orduz 20 °C edo gutxiagoko tenperatura zero azpian). Anisakisaren bidezko parasitosiari aurrea hartzeko 1420/ 2006 Errege Dekretuak azken kontsumitzaileei edo taldeei janaria ematen dieten establezimenduek hornitutako arrantza produktuetan, produktu gordina zerbitzatuz gero, gutxi kozinatua bada edo produktu hori ezabatzen ez duen tratamendu bat egiten bazaio, praktika hori egin behar da.
2011
‎Toxinak planktonean dauden algek sortzen dituzte batez ere, eta molusku bibalbioen (espezie kaltetuenetako bat) elikagai iturri nagusia dira. Horrela, toxinak pilatu egiten dira eta animaliaren barruan metaboliza daitezke, eta, beraz, azken kontsumitzailea intoxikatzera irits daiteke. Orain arte, itsaskian toxinak atzemateko hainbat egun behar ziren.
‎Sistema hori, hasiera batean, erakundeen aztarna ekologikoa eta karbono aztarna balioesteko diseinatu zen. Carballok metodo hori egokitu du ondasun eta zerbitzuen ingurumen aztarna ebaluatzeko produktuak igarotzen dituen fase guztietan, azken kontsumitzailearengana iritsi arte. “Kontsumitzaileari ingurumenari buruzko informazioa eskaintzea, hau da, karbono aztarnari buruzko informazio hori produktuan ikusten diren ingurumen etiketei eranstea (etiketa horiek CO2 emisioekin eta hori sortzeko beharrezkoak diren berotegi efektuko beste gas batzuekin lotuta daude), funtsezkoa da informazioa emateko eta informazioa emateko ekoizpen moduari buruz, eta enpresek eta erakundeek ingurumen kudeaketa eraginkorra egin dezaten”, adierazi du autoreak.
‎Substantzia horien azpiproduktu ugari aurkitu dira, hala nola perfluorooktanoko sulfonatoak eta azido perfluorooktanoikoa, bai ingurumenean, bai arrainetan, hegaztietan eta ugaztunetan. Alderdi horrek posible egiten du substantzia horiek elikagaietan eta, ondorioz, azken kontsumitzailean detektatzea.
‎“Gainazalean aplikatu ahal izatea ere abantaila ekonomikoa da; izan ere, produktu gutxiago behar da egungo akrilamida inhibitzaileak baino, elikagai osoan aplikatzen baitira. Era berean, estaldura azken kontsumitzailearentzako osagai gisa merkaturatzeko aukera ematen du, eta horrek spray bidez aplika dezake elikagaietan, prestatu aurretik”, azaldu zuen Francisco Morales CSICeko Elikagaien eta Nutrizioaren Zientzia eta Teknologia Institutuko ikertzaileak.
‎Lege berriak, Espainiak bizi duen krisi egoeran garrantzi handia duenak, zorren ordainketa hartzekodunekin adosteko prozedura judiziala erraztu, bizkortu eta merkatzen du. Eta oraindik ere egon daitezke porrotean deklaratzen diren langileentzat eta azken kontsumitzaileentzat baldintza hobeak ahalbidetzen dituzten aldaketak.
‎Trans koipeei dagokienez, Europako diputatuek Kontseiluarekin adostu dute, elikagaietan trans gantzen edukia adierazteari buruzko legeak egin aurretik, Batzordeak hiru urteko epean aurkeztuko duela substantzia horiek EBn kontsumitzen diren produktuetan duten presentziari buruzko txostena. Legeria azken kontsumitzailearengana iristen diren produktu guztiei aplikatuko zaie, nahiz eta xedapen berri gehienek ontziratutako janariari eragiten dioten. Artisau fabrikazioko elikagaiak eta ontziratu gabeak erregelamendutik kanpo geldituko dira, alergenoak adierazteko arauetatik salbu.
‎Lehiaren Batzorde Nazionalak 3.270.000 euroko isuna jarri dio Gas Natural Taldeari, azken kontsumitzaileei gas naturala merkaturatzeko lehia oztopatzeagatik. Erakunde arautzaileak uste du enpresak oztopatu egin zuela konpainia aldatzea, Iberdrolaren telefono bidezko bezeroak erakartzeko kanpaina bat baliozkotzat jo ez zelako.
‎Arabika oso preziatua da, usaina eta zaporea dituelako; beraz, Robusta baino garestiagoa da, gogorragoa eta mikatzagoa. Arabica kalitate handiko kafe purua kalitate txarragoko beste espezie batzuekin edo ordezkoekin (txikoria, malta txigortua…) aizundu izana oso garrantzitsua da sektorearentzat eta azken kontsumitzailearentzat; beraz, oso interesgarria da kafe hori hautematea.
2012
‎Irudia: sergio.majluf Parasitoen bidezko kutsadura elikadura kateko edozein unetan ager daiteke, hasieratik, lehengai kutsatuak erabiliz, prozesatzean edo azken kontsumitzailearen eskuetan. Etapa guztiek kutsatzeko arriskua dute.
‎Anisakiak izoztea eta kontrolatzea Lan horiek areagotu egin dira gordinik kontsumitzen den arrain freskoa izoztu beharra ezarri zenetik, baldintza horretatik salbuesteko akuikulturatik datorren arraina. Espainian, 2006az geroztik, establezimenduek azken kontsumitzaileei edo taldeei emandako arrantza produktuetan anisakisak eragindako parasitosiari aurrea hartzeari buruzko Errege Dekretu batek ezartzen du kontsumo gordineko edo ia gordineko arrainak gutxienez 24 orduz °C an izozteko betebeharra. Halaber, kontsumitzaileei jakinarazi behar zaie Dekretuak ukitzen dituen arrantzako produktuak izoztu egin direla, eskatutako moduan.
‎Barrenecheak onartzen du administrazioak berariazko planak sartu eta onartu behar dituela: “ezin zaio azken kontsumitzaileari ingurumen erantzukizun guztia erori”. 9 Hondakinak Jiménez Herrerok gogorarazi du hondakinen kudeaketa, tratamendua eta arazketa dela “Espainiako enplegu berde tradizionalean pisu handiena duen jarduera”:
‎Oliba olio hautsa zopen, pureen eta nutrizio osagarrien aplikazioetarako eta ospitaleetako elikadura klinikorako erabil daiteke. Nekazaritzako elikagaien industriarako erabiltzen da, ez hainbeste azken kontsumitzailearentzat, oraindik garestia baita. Koipeak eta haien eginkizuna elikagaien formulazioetan Adituak bat datoz elikagaien formulazioetan koipeek duten aplikazio anitzak nabarmentzean, ez bakarrik energia iturri garrantzitsu gisa, baizik eta organismoan duten jarduera biologikoagatik, hala nola bitamina liposolubleak edo hormonak garraiatzeagatik.
‎Araudiak ezarritako neurriekin, hala nola horien erabilera murriztea eta nitrosaminen eraketaren inhibitzaileak erabiltzea, herrialde guztietako agintariek nitratoak eta nitritoak ohiko gehigarri gisa erabiltzea onartzen dute. Hala ere, elikagaien etiketetan agertu behar du, nolabaiteko arriskua baitago, eta azken kontsumitzaileak erabakitzen du kontsumitzen duen ala ez. Etiketetan E, E, E eta E gisa identifikatzen dira.
2013
‎: Txikizkako salmentak( azken kontsumitzailearentzat). Salmentak edo anbulantziako zerbitzuak.
‎«produktu edo zerbitzuei buruzko informazio zuzena eta hezkuntza eta dibulgazioa, horien erabilera, kontsumo edo gozamen egokiari buruzko ezagutza errazteko», Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Babeserako 26/ 1984 Lege Orokorraren 2.1.d artikuluaren arabera. Hala ere, eskubide horretaz baliatu arren, azken kontsumitzaileak irakurtzen al du produktu bakoitzean eskaintzen zaion informazioa. EROSKI CONSUMER aldizkariak egindako inkestan, elkarrizketatutako bi pertsonatik batek beti egin duela esan du, baina beste %45ek batzuetan bakarrik eta %5ek inoiz ez duela esan du.
2014
‎Funtsezko kontzeptuak Legezko deitura: Europar Batasunaren xedapenetan ezarritako elikagai baten izendapena, edo, Batasuneko xedapenik ez badago, legeetan, erregelamenduetan eta elikagaia azken kontsumitzaileari edo kolektibitateei saltzen zaien estatu kidean aplikagarri diren xedapen administratiboak. Ohiko izena:
‎Errege dekretu berri baten bidez, 1169/ 2011 Erregelamendua garatu da. Neurri berri honekin, azken kontsumitzaileari eta kolektibitateei saltzeko ontziratu gabe aurkezten diren elikagaiak eta saltokietan ontziratutako elikagaiak lantzen dira. Artikulu honetan zehazten dira elikagaien informazioari buruzko arau orokorra onartzen duen errege dekretuaren proiektuaren alderdirik garrantzitsuenak, kontsumitzaileari eta kolektibitateei saltzeko ontziratu gabe aurkezten direnak, erosleak eskatuta saltzen direnak eta txikizkako merkataritzaren titularrek ontziratutakoak.
‎Etorkizuneko arau horretan, 1169/ 2011 (EB) Erregelamenduko 9 artikuluko c) ataleko baldintzak ere jasotzen dira, II. eranskinarekin lotuta. Alergenoak ere adierazi dira ontziratu gabeko elikagaietan, azken kontsumitzaileari saltzen zaizkionak. Letra tipoaren tamainak.
‎Helburua da alergenorik ez izatea, hala eskatzen duten plater batzuetan. Legeak «kolektibitateak» barne hartzen ditu, besteak beste «jatetxeak, jantokiak, ikastetxeak, ospitaleak eta janariak hornitzeko enpresak, non, enpresa jarduera gisa, azken kontsumitzaileak kontsumitzeko prest dauden elikagaiak prestatzen baitira». Osagai nagusiak glutena duten zerealak (garia, zekalea, garagarra, oloa, espeltaedo kamet) dira; krustazeoak, arrautzak eta produktuak, glutena dutenak (espelta, espelta, etab.); krustazeoak; arrautzak eta produktu basatiak; krustazeoak; arrautzak eta produktu eratorriak; apioa; arrautza, sesamo aleak; eta moluskuak, besteak beste.
2015
‎Europako herrialde gehienetan, pasteurizatu gabeko esne hornidura ez dago baimenduta. Espainian, Europako beste herrialde batzuetan bezala (Eskozia eta Ipar Irlanda, adibidez), ez da baimentzen «ekoizleak, azken kontsumitzaileari edo txikizkako salmentako saltokiei, esne gordin kantitate txikiak ematea». Hala eta guztiz ere, kontsumitzaile sektore batzuek gero eta interes handiagoa dute esne gordina edateko, osasunerako onurak dituztela uste baitute.
‎Hala ere, adituek diote erronka nagusia dela isuriak zergatik gertatzen diren eraginkortasunez zehaztea edo galerak zergatik ez diren kontabilizatzen. Bestalde, ur zerbitzu guztiek eskatzen diete administrazio publikoei plan zuzentzaile handi bat onartzeko, edateko uraren sareak birmoldatu eta berritzeko, azken kontsumitzailearen ordainagirian karga handia izan gabe. Hala ere, nekazaritzan ura galtzea kezkatzeko arrazoi nagusietako bat izan litzateke.
2016
‎On line monitorizazioaren eta sailkapenaren bidez, teknika sentsorikoak (ez inbasiboak edo inbasiboki inbasiboak) erabiliz, giza ebaluazio sentsorialaren subjektibotasuna murrizten eta eragile guztien konfiantza handitzen laguntzen du: arrantzaleei, azken kontsumitzaileei. Azterketa honetarako aukeratutako lehen espeziea legatza da, Espainian gehien merkaturatzen den arraina baita.
‎Artikulu honetan zehazten dira eduki horiek editatzeko erabiltzen diren appak. Mugikorretik argazkiak eta bideoak editatzeko aplikazioak Azken urteotan, teknologiak ekoizpen kostuak murrizten lagundu du, eta, hala, azken kontsumitzaileak hasi dira sartzen prezioak erabat eskuraezinak diren produktuak. Ordenagailuak, mugikorrak, argazki eta bideo-kamerak, gizarteak asko erabiltzen dituen produktu batzuk baino ez dira.
‎Espainiako kontsumoa, Arabica espeziearen %36 da, eta Robusta barietatearen %64 Barietate merkeenaren kontsumo handiko datu horren aurrean, garbi dago erretzen ari den kafe kopurua altua dela. Kalitate handiko kafearen adulterazioa, %100 Arabica kalitate okerragoko beste espezie batzuekin edo suzedaneoekin edo malta txigortuarekin, are kantitate txikiagoetan, oso garrantzitsua da azken kontsumitzailearentzat ez ezik, kafea merkaturatzen duten enpresentzat ere. Hori dela eta, Arabica barietateko marka espezialistek proba zientifikoak bultzatu nahi izan dituzte.
‎Barazki fresko horien kasuan, etxeko hozkailura iritsi arte, askoz ere mantsoagoa da prozesua. Hainbat egun igaro daitezke azken kontsumitzaileari aurkeztu arte; izan ere, supermerkatuak biltegiratu, garraiatu, banatu eta merkaturatu behar du. Denbora horren ondorioz, mantenugaiak galtzen ditu bidean, eta% 10 eta% 50 artean estimatzen dira.
2017
‎Moralesek uste du sistema horren alde egiten bada, gauza bera gertatuko dela. Gainera, gogorarazi du «azken urteetan, elektrizitate enpresei betebehar bat ezarri zaien bakoitzean, azken kontsumitzaileari eragiten diotela». Bonu sozial bidezkoagoa lortzeko, aditu honek hainbat gako proposatzen ditu:
‎Barazki freskoen kontsumoak prozesu mantsoagoa dakar. Batzuetan asteak igarotzen dira azken kontsumitzailearengana iritsi arte, saltokietan gorde, garraiatu eta banatu behar baita. Denbora horretan, elikagaiek pixkanaka gal ditzakete bitaminak eta mineralak.
2018
‎Dokumentu honek estatuan, autonomian eta tokian eskumena duten agintariek Espainian egindako kontrolak deskribatzen eta zehazten ditu. Helburua da elikagai kate osoan legeria betetzen dela bermatzea, lehen sektoreko ekoizpenetik hasi eta azken kontsumitzailearen saltokietara arte. 2020 arte indarrean dagoen plana kontrol sistema guztiak hobetzeko tresna da, eta, halaber, datuak biltzeko, sistematizatzeko eta urteko txostenen bidez ekintzak jasota uzteko tresna da.
2019
‎2 Komunikazioaren kalitatea. Elikagaien krisia gertatzen denean, azken kontsumitzaileak bere osasuna babesteko duen tresna bakarra informazioa da. Agintari eskudunek mezu anbiguoak, espekulatiboak, bat ez datozenak edo argi eta garbi kontraesankorrak diren mezuak igortzen badituzte, kontrolik ezaren sentsazioa sortzen da, bai eta txerri okela guztia kutsatuta egon zitekeen (CCAES delakoak desmontatua).
‎«Burger% 70 integral» erakargarri handiaren azpian, «gari irin integralarekin egindako ogi berezia% 70» zehazten du. Baina ezin dugu hor utzi, lege horretaz gain, azken kontsumitzaileari zuzendutako elikagai ontziratu orok 1169/ 2011 Araudia bete behar baitu. Erregelamendu horrek ezartzen du elikagaiei buruzko informazioak ez duela akatsik eragingo, bereziki produktuaren osaerari, kantitateari edo izaerari buruz.
2020
‎Horregatik, etxean oinarrizko arau batzuk bete behar ditugu elikagai hori erabiltzean. Ez dugu ahaztu behar elikadura segurtasuna katearen maila guztien zeregina dela, hasi lehen ekoizletik eta azken kontsumitzaileraino. Kontraesana badirudi ere, elikagaien higieneari eta manipulazioari buruzko oinarrizko arau horietako bat da oilasko gordina ez garbitzea, zipriztinek bakterioak sukalde osoan barreiatzen baitituzte, gainazalak, tresnak eta bestelako elikagaiak kutsatuz.
‎Hondakinak kudeatzeko metodo horretan, ontziak merkaturatzen dituztenek gordailu bana kobratzen diete kateko gainerako agenteei: banatzaileengandik hasi eta azken kontsumitzaileraino. Hau da, produktua erostean, kontsumitzaileak aparteko bat ordaintzen du ontziko, eta itzultzeko makinara eramaten badu soilik berreskuratzen du.
‎Erantzuna bai. Abokatuak dio ezen, plastikoen gaineko zergak kostuak handitzen baditu, “logikoa da pentsatzea fabrikatzaileak produktuaren prezioan eragingo duela eta ordainduko duena azken kontsumitzailea izango dela”. Gauza bera gertatu zen —gogoratu du— saltokietan plastikozko poltsak nahitaez kobratzearekin.
‎Hala, gerta liteke ontzia garestitzeak eragina izatea produktuan, lehiakortasuna murriztuz. Kasu horretan, azken kontsumitzailea ez da kaltetuko. Zergak “Espainiako ekoizleak zergapetzen baditu eta Espainiatik inportatzen diren produktuen fabrikatzaileetan baliokidetasunik ez badago, inportatutako produktuaren aldeko diferentzia lehiakorra sor liteke”.
2021
‎Hondakinak kudeatzeko metodo horretan, ontziak merkaturatzen dituztenek gordailu bana kobratzen diete kateko gainerako agenteei: banatzaileengandik hasi eta azken kontsumitzaileraino. Hau da, produktua erostean, erabiltzaileak aparteko bat ordaintzen du ontzitik, eta itzultze makinara eramaten badu berreskuratu egiten da.
‎Nahitaez informaziorik ez dutenak. Produktu horien zerrenda (osagai bakarra duten eraldatu gabeko produktuetatik hasi eta fabrikatzaile batek kopuru txikitan zuzenean azken kontsumitzaileari saltzen dizkion eskuz egindako elikagaietaraino) Europako 1169/ 2011 Erregelamenduan zehazten da. Aurreko etiketatze sistemak, hala nola Nutr Score, erregelamendu horrek erregulatzen ditu.
‎Horren barruan sartzen dira merkataritza azalerak, hala nola supermerkatuak. Hori, hain zuzen, “589/ 2008 Erregelamenduak arautzen du, eta, horren arabera, A kategoriako arrautzak( azken kontsumitzaileari saltzen zaizkion arrautzak) ezin dira kontserbatzeko tratamendurik egin, eta ezin dira hoztu tenperatura 5 °C tik behera artifizialki mantentzen den lokaletan”, zehaztu du Beatriz Robles elikagai teknologoak. Gakoa tenperatura konstantean edukitzea bada, gorde al ditzaket beste leku itxi batean, labean, adibidez?
‎Hala ere, komunitate batetik bestera aldatu arren, beti dago erreklamatzeko bidea eta “funtzionalitateak berdina izan behar du”. Madrilgo Erkidegoan, azken kontsumitzaileei zerbitzua ematen dien pertsona fisiko edo juridiko orok erreklamazio orriak izan behar ditu erabiltzaileen eskura, “besteak beste, profesional liberal kolegiatuak izan ezik, horiek erreklamazio sistema propioa baitute”. Alde horretatik, botikariek, lanbide kolegiatua denez eta bere elkargo profesionalak batzorde deontologikoa duenez, “ez lukete erreklamazio orriak eduki beharrik izango”.
2022
‎Eta, esparru horren barruan, nekazaritzako ekoizpenak eta lurzoruaren erabilerak eragiten dute emisioen% 71 Hala dio Naturen 2021ean argitaratutako artikulu batek, elika katearen maila bakoitzaren ingurumen inpaktua zehazten duenak. Aipatutako bien atzetik datoz produktu horien hornidura —prozesatzea, ontziratzea, garraiatzea eta saltzea—,% 18ko emisioekin, eta azken kontsumitzailearen erabilera(% 11); kate maila horretan, batez ere, elikagai hondarrak nabarmentzen dira(% 8,6). Zer egin daiteke ingurumeneko aztarna murrizteko?
‎Horregatik, ez da gomendatzen berriz gelditzerik. Carburos Metálicas enpresak teknologia Freshline superfresh, izozte kriogenikoaren eta atmosfera babeslean ontziratzearen arteko konbinazioa. Horrela desizoztutako elikagaiek gehiago irauten dute. Eta albiste ona azken kontsumitzailearentzat: berriz izoztu litezke, baldin eta poltsa ireki ez bada eta lehenengo desizozketa baldintza egokietan egin bada.
2023
‎“Pentsa dezagun txiari aipamen asko egiten zaizkiola; adimen artifizialak emaitza hori ematen du, eta guk, lankidetzan ari garen enpresei, kontsumitzaileari interesatzen zaizkiola adierazten diegu”, dio Martínezek. Horri esker, merkatuaren eskaerara hobeto egokitzeko formulak alda daitezke, eta, esate baterako, enpresa batek txia haziak dituzten galletak bota ditzake nitxo bat estaltzeko, eta etekina atera dezake, salmentak direlako eta azken kontsumitzaileak bere gustuetarako produktu egokiagoa aurkitu dezan. Imagen:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
azken kontsumitzaile iritsi 7 (0,05)
azken kontsumitzaile saldu 6 (0,04)
azken kontsumitzaile ez 3 (0,02)
azken kontsumitzaile zuzendu 3 (0,02)
azken kontsumitzaile bera 2 (0,01)
azken kontsumitzaile berme 2 (0,01)
azken kontsumitzaile eman 2 (0,01)
azken kontsumitzaile produktu 2 (0,01)
azken kontsumitzaile zuzen 2 (0,01)
azken kontsumitzaile arrisku 1 (0,01)
azken kontsumitzaile arte 1 (0,01)
azken kontsumitzaile artean 1 (0,01)
azken kontsumitzaile aukera 1 (0,01)
azken kontsumitzaile aurkeztu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile aurre 1 (0,01)
azken kontsumitzaile babes 1 (0,01)
azken kontsumitzaile baldintza 1 (0,01)
azken kontsumitzaile basa 1 (0,01)
azken kontsumitzaile bat 1 (0,01)
azken kontsumitzaile behar 1 (0,01)
azken kontsumitzaile dagoeneko 1 (0,01)
azken kontsumitzaile detektatu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile egungo 1 (0,01)
azken kontsumitzaile erabaki 1 (0,01)
azken kontsumitzaile erabilera 1 (0,01)
azken kontsumitzaile erabili 1 (0,01)
azken kontsumitzaile eragin 1 (0,01)
azken kontsumitzaile esku 1 (0,01)
azken kontsumitzaile formatu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile fresko 1 (0,01)
azken kontsumitzaile gaitasun 1 (0,01)
azken kontsumitzaile gas 1 (0,01)
azken kontsumitzaile harreman 1 (0,01)
azken kontsumitzaile hasi 1 (0,01)
azken kontsumitzaile hozkailu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile hura 1 (0,01)
azken kontsumitzaile ingurumen 1 (0,01)
azken kontsumitzaile inolako 1 (0,01)
azken kontsumitzaile interes 1 (0,01)
azken kontsumitzaile intoxikatu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile irakurri 1 (0,01)
azken kontsumitzaile iruzur 1 (0,01)
azken kontsumitzaile janari 1 (0,01)
azken kontsumitzaile kontsumitu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile kontzeptu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile laguntza 1 (0,01)
azken kontsumitzaile onartu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile ordainagiri 1 (0,01)
azken kontsumitzaile osagai 1 (0,01)
azken kontsumitzaile osasun 1 (0,01)
azken kontsumitzaile portaera 1 (0,01)
azken kontsumitzaile prestatu 1 (0,01)
azken kontsumitzaile saltoki 1 (0,01)
azken kontsumitzaile segurtasun 1 (0,01)
azken kontsumitzaile zerbitzu 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia