2003
|
|
Kondizio horietan, ia mikroorganismo guztiak hazteko gai dira, patogenoak barne. Hori dela eta, produktua hiltzen den unetik
|
azken
kontsumitzaileari iristen zaion arte, mikroorganismo patogenoak haztea eragotziko duten eta, horiek izan gabe, produktuaren ezaugarri organoleptikoak edo itxura alda dezaketen beste batzuen hazkundea ahalik eta gehien atzeratuko duten baldintzak mantendu behar dira, edo biak batera, kontsumitzerik izango ez dutenak. Jakina denez, tratamendu termikoak mikroorganismo patogenoen zelula begetatiboak ezabatzen ditu, baita gainerako mikroorganismoen parte handi bat ere.
|
2004
|
|
Nekazaritza, Elikadura, Arrantza eta Landa Gaietako Ministerioak eta Frantziako Albaitaritza Zerbitzuen Eskola Nazionalak egindako txosten batek nazioarteko egoera aztertzen du, eta etorkizuneko eztabaidan parte hartuko dutenak sartzen ditu. Halaber, ikuskatzaileek
|
azken
kontsumitzailearengana iristen diren elikagaien segurtasunari dagokionez beren eginkizunak eraginkortasunez bete ditzaten beharrezkoak izango diren jakintza arloak proposatzen ditu. Kontrol ofizial zabalago baterantz Dokumentua idatzi dutenen iritziz, elikagaien kaltegabetasunaren kontrol ofizialak honako hauek hartzen ditu bere baitan:
|
2005
|
|
Garai batetik hona, nazioarteko zenbait herrialdek legezko baldintzak ezarri dizkiete beren lurraldean arrantzako produktu jakin batzuk merkaturatu nahi zituztenei, seguruak izateaz gain, horiek lortzeko erabilitako baliabideek harrapatu diren ingurunea errespetatu dute, beste espezie batzuen alferrikako heriotza eta gehiegizko ustiapena ekidinez eta informazio hori
|
azken
kontsumitzailearengana iristeko mekanismoak ezarriz.
|
2009
|
|
Aitorpenarekin Material eta objektu aktibo eta adimendunak, elikagaiekin kontaktuan egon ala ez, eta haiek fabrikatzeko osagaiak, hornitzaile gisa ziurtatuko dituen adostasun adierazpenarekin batera aurkeztu dira. Neurri hori produktua
|
azken
kontsumitzaileari iritsi baino lehen hartu behar da. Aitorpena eta indarra duen legeria betetzen dela frogatzen duen edozein dokumentazio agintari nazional eskudunen eskura egonen da beti.
|
2011
|
|
Sistema hori, hasiera batean, erakundeen aztarna ekologikoa eta karbono aztarna balioesteko diseinatu zen. Carballok metodo hori egokitu du ondasun eta zerbitzuen ingurumen aztarna ebaluatzeko produktuak igarotzen dituen fase guztietan,
|
azken
kontsumitzailearengana iritsi arte. “Kontsumitzaileari ingurumenari buruzko informazioa eskaintzea, hau da, karbono aztarnari buruzko informazio hori produktuan ikusten diren ingurumen etiketei eranstea (etiketa horiek CO2 emisioekin eta hori sortzeko beharrezkoak diren berotegi efektuko beste gas batzuekin lotuta daude), funtsezkoa da informazioa emateko eta informazioa emateko ekoizpen moduari buruz, eta enpresek eta erakundeek ingurumen kudeaketa eraginkorra egin dezaten”, adierazi du autoreak.
|
|
Trans koipeei dagokienez, Europako diputatuek Kontseiluarekin adostu dute, elikagaietan trans gantzen edukia adierazteari buruzko legeak egin aurretik, Batzordeak hiru urteko epean aurkeztuko duela substantzia horiek EBn kontsumitzen diren produktuetan duten presentziari buruzko txostena. Legeria
|
azken
kontsumitzailearengana iristen diren produktu guztiei aplikatuko zaie, nahiz eta xedapen berri gehienek ontziratutako janariari eragiten dioten. Artisau fabrikazioko elikagaiak eta ontziratu gabeak erregelamendutik kanpo geldituko dira, alergenoak adierazteko arauetatik salbu.
|
2016
|
|
Industria produktuen kanala: Produktu fisikoak beste ekoizpen prozesu batzuetan eransteko, garraiatzen dira,
|
azken
kontsumitzaileengana iritsi gabe. Adibidez, Danokbat enpresak artezteko makinak eta tornuak fabrikatzen ditu beste enpresa batzuei saltzeko.
|
2017
|
|
Barazki freskoen kontsumoak prozesu mantsoagoa dakar. Batzuetan asteak igarotzen dira
|
azken
kontsumitzailearengana iritsi arte, saltokietan gorde, garraiatu eta banatu behar baita. Denbora horretan, elikagaiek pixkanaka gal ditzakete bitaminak eta mineralak.
|