Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 20

2002
‎Plater horiek, nagusiki, lekaleak izaten dira, modu tradizionalean prestatuak, eta, askotan, animalia jatorriko osagaiak gehitzen zaizkie, hala nola txorizoa, urdaia, saiheskia, odolkia… Horregatik, kontuan hartu beharreko aukera dira noizean behin jateko, animalia jatorriko osagai gehiegi dituzten lehen platerak aberastu baititzakete. Modu osasungarrian kontsumitzeko aukera bat bigarren plater gisa hartzea da, entsalada edo barazki anoa on baten aurretik, eta menu horretatik haragia edo arraina kentzea. Berriki agertu dira lehen eta bigarren platerak, eta eskaintza zabala dute:
2008
‎EHNEk Baserritik mahaira proiektuaren inguruan lan egiten du Bizkaian, eskoletako jantokietan bertako eta sasoiko produktuei garrantzia emateko helburuarekin. Modu osasungarrian jateak kalitatearekin eta lehen sektorea laguntzearekin daukan lotura azaltzen saiatzen da, baina eskolek jantokiaren kudeaketa galtzeak euren lana zailtzen duela uste du Olate Arrartek.
2011
Modu osasungarrian jateko ohitura, izan ere, ez da inprobisatuz lortzen.
Modu osasungarrian gizentzeko, osasuna arriskuan jarri gabe, ez eta organoen funtzionamendu egokia ere (bihotza, zirkulazio sistema, gibela...), elikagai bereziak hautatu behar dira: energia asko ematen dutenak, baina kalitatezko mantenugaiak dituztenak:
Modu osasungarrian gizentzeko
‎Gure herrialdeko bi milioi ikaslek, gutxi gorabehera, asteko bost egunetan egiten dute otordu nagusia beren ikastetxean. Modu osasungarrian elikatzeak elikadura hezkuntza ona izatea esan nahi du. Hala ere, eskolek ikasleei eskaintzen dizkieten menuen kalitate dietetikoak okerrera egin du duela hiru urte egindako azken eskola menuen ebaluaziotik.
2012
Modu osasungarrian jateak ez du zertan garestia izan.
Modu osasungarrian jan eta aurreztu nahi badugu, sasoiko frutak eta berdurak hautatzea da onena.
‎Kaloria murrizketa ezin da oso zorrotza izan, eta pertsonalizatua izan behar du historial dietetikoaren, obesitate mailaren eta beste gaixotasun batzuk izateko aukeraren arabera. Modu osasungarrian argaltzeko, astean 0,5 kg eta 1 kg artean murriztea gomendatzen da, ez gehiago. Elikadura, Elikadura eta Dietetika Elkarteen Espainiako Federazioak (FESNAD), Obesitatea Aztertzeko Espainiako Elkartearekin batera, adierazi du gomendagarria dela astean 0,5 kg eta 1 kg artean murriztea.
2013
Modu osasungarrian elikatzeko, elikagai osasungarriak hautatu beharra dago, dieta orekatu batentzat egokiak direnak, eta, horretaz gain, elikagai bakoitzetik kantitate egokia hartu behar da, norberaren beharrizanek eskatzen dutena eta kontsumo maiztasun gomendatuek agintzen dutena.
Modu osasungarrian elikatu nahi duenak gehiago jan behar du fruta, berdura, lekaleak eta osoko zerealak.
Modu osasungarrian sukaldatu: murriztu egin behar dira elikagai frijituak, eta ugaritu plantxan eginak, egosiak edo erreak.
2014
Modu osasungarrian elikatzeko gida izeneko lanak ez zuen gomendio jakinik ematen kantitateen inguruan (lan hori 2007an argitaratu zuten SENC eta senFYC erakundeek).
2015
Modu osasungarrian jateak ez du zertan garestiagoa izan
2016
Modu osasungarriagoan prestatuta dauden fruitu lehorrak edo bereziki zainduta daudenak ere garestiagoak dira (naturalean datozenak, gatzik gabeak...).
‎Teoriaren ondoren, praktika iristen da Zenbat eta lehenago hasi, hobe. Modu osasungarrian eta orekatuan elikatu behar du haurrak, eta, beraz, funtsezkoa izango da, adibidez, mota guztietako fruta jan dezakeenean, barietate gutxi izatea. Zapore eta ehundura askotara ohitu behar badugu, saihestu egin behar dugu beste elikagai eta plater batzuk probatu ahal izatea.
2017
Modu osasungarri eta orekatuan elikatzeak esan nahi du egunero gosari osatua egin behar dela.
2022
‎Helburu errealista bat ohiturak hobetzea da, eskura ditugun sasoiko fruta eta barazkien aniztasuna aprobetxatuz. Modu osasungarriagoan jateko, truku txikiak erabil daitezke, adibidez, fruta beti hozkailuan zatituta egotea. Hala, ‘munstroa’ etorri eta gosea ematen dizunean, mokadu gozo eta osasungarri bat erabil dezakezu.
‎Nerbio ortorexia. Modu osasungarrian jateko, elikagai gehiago kendu eta elikadura arau gehiago sortu behar ditut. Nutrizio balioaren garrantzia — Osasuntsu jatea.
2023
‎Ez da hainbeste zaindu behar karbohidratoa bera, erretzen ez ditugun gehiegizko kaloriak baizik. Modu osasungarrian jaten bada, pasta bera ez da gehiegizko kiloen erantzulea, baina bai gehitzen diren osagai eta saltsak (gazta, gurina, hirugiharra, txorizoa…). • Pasta integrala osasungarriagoa da Egia.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia