2002
|
|
Plater horiek, nagusiki, lekaleak izaten dira, modu tradizionalean prestatuak, eta, askotan, animalia jatorriko osagaiak gehitzen zaizkie, hala nola txorizoa, urdaia, saiheskia, odolkia… Horregatik, kontuan hartu beharreko aukera dira noizean behin jateko, animalia jatorriko osagai gehiegi dituzten lehen platerak aberastu baititzakete.
|
Modu
osasungarrian kontsumitzeko aukera bat bigarren plater gisa hartzea da, entsalada edo barazki anoa on baten aurretik, eta menu horretatik haragia edo arraina kentzea. Berriki agertu dira lehen eta bigarren platerak, eta eskaintza zabala dute:
|
2008
|
|
EHNEk Baserritik mahaira proiektuaren inguruan lan egiten du Bizkaian, eskoletako jantokietan bertako eta sasoiko produktuei garrantzia emateko helburuarekin.
|
Modu
osasungarrian jateak kalitatearekin eta lehen sektorea laguntzearekin daukan lotura azaltzen saiatzen da, baina eskolek jantokiaren kudeaketa galtzeak euren lana zailtzen duela uste du Olate Arrartek.
|
2011
|
|
|
Modu
osasungarrian jateko ohitura, izan ere, ez da inprobisatuz lortzen.
|
|
|
Modu
osasungarrian gizentzeko, osasuna arriskuan jarri gabe, ez eta organoen funtzionamendu egokia ere (bihotza, zirkulazio sistema, gibela...), elikagai bereziak hautatu behar dira: energia asko ematen dutenak, baina kalitatezko mantenugaiak dituztenak:
|
|
|
Modu
osasungarrian gizentzeko
|
|
Gure herrialdeko bi milioi ikaslek, gutxi gorabehera, asteko bost egunetan egiten dute otordu nagusia beren ikastetxean.
|
Modu
osasungarrian elikatzeak elikadura hezkuntza ona izatea esan nahi du. Hala ere, eskolek ikasleei eskaintzen dizkieten menuen kalitate dietetikoak okerrera egin du duela hiru urte egindako azken eskola menuen ebaluaziotik.
|
2012
|
|
|
Modu
osasungarrian jateak ez du zertan garestia izan.
|
|
|
Modu
osasungarrian jan eta aurreztu nahi badugu, sasoiko frutak eta berdurak hautatzea da onena.
|
|
Kaloria murrizketa ezin da oso zorrotza izan, eta pertsonalizatua izan behar du historial dietetikoaren, obesitate mailaren eta beste gaixotasun batzuk izateko aukeraren arabera.
|
Modu
osasungarrian argaltzeko, astean 0,5 kg eta 1 kg artean murriztea gomendatzen da, ez gehiago. Elikadura, Elikadura eta Dietetika Elkarteen Espainiako Federazioak (FESNAD), Obesitatea Aztertzeko Espainiako Elkartearekin batera, adierazi du gomendagarria dela astean 0,5 kg eta 1 kg artean murriztea.
|
2013
|
|
|
Modu
osasungarrian elikatzeko, elikagai osasungarriak hautatu beharra dago, dieta orekatu batentzat egokiak direnak, eta, horretaz gain, elikagai bakoitzetik kantitate egokia hartu behar da, norberaren beharrizanek eskatzen dutena eta kontsumo maiztasun gomendatuek agintzen dutena.
|
|
|
Modu
osasungarrian elikatu nahi duenak gehiago jan behar du fruta, berdura, lekaleak eta osoko zerealak.
|
|
|
Modu
osasungarrian sukaldatu: murriztu egin behar dira elikagai frijituak, eta ugaritu plantxan eginak, egosiak edo erreak.
|
2014
|
|
|
Modu
osasungarrian elikatzeko gida izeneko lanak ez zuen gomendio jakinik ematen kantitateen inguruan (lan hori 2007an argitaratu zuten SENC eta senFYC erakundeek).
|
2015
|
|
|
Modu
osasungarrian jateak ez du zertan garestiagoa izan
|
2016
|
|
|
Modu
osasungarriagoan prestatuta dauden fruitu lehorrak edo bereziki zainduta daudenak ere garestiagoak dira (naturalean datozenak, gatzik gabeak...).
|
|
Teoriaren ondoren, praktika iristen da Zenbat eta lehenago hasi, hobe.
|
Modu
osasungarrian eta orekatuan elikatu behar du haurrak, eta, beraz, funtsezkoa izango da, adibidez, mota guztietako fruta jan dezakeenean, barietate gutxi izatea. Zapore eta ehundura askotara ohitu behar badugu, saihestu egin behar dugu beste elikagai eta plater batzuk probatu ahal izatea.
|
2017
|
|
|
Modu
osasungarri eta orekatuan elikatzeak esan nahi du egunero gosari osatua egin behar dela.
|
2022
|
|
Helburu errealista bat ohiturak hobetzea da, eskura ditugun sasoiko fruta eta barazkien aniztasuna aprobetxatuz.
|
Modu
osasungarriagoan jateko, truku txikiak erabil daitezke, adibidez, fruta beti hozkailuan zatituta egotea. Hala, ‘munstroa’ etorri eta gosea ematen dizunean, mokadu gozo eta osasungarri bat erabil dezakezu.
|
|
Nerbio ortorexia.
|
Modu
osasungarrian jateko, elikagai gehiago kendu eta elikadura arau gehiago sortu behar ditut. Nutrizio balioaren garrantzia — Osasuntsu jatea.
|
2023
|
|
Ez da hainbeste zaindu behar karbohidratoa bera, erretzen ez ditugun gehiegizko kaloriak baizik.
|
Modu
osasungarrian jaten bada, pasta bera ez da gehiegizko kiloen erantzulea, baina bai gehitzen diren osagai eta saltsak (gazta, gurina, hirugiharra, txorizoa…). • Pasta integrala osasungarriagoa da Egia.
|