2006
|
|
Marokotik etorrita, molusku horiek txirlak, maskor fina, muskuilua, kokinak, labanak… ez dira pasatu dagozkien analisietatik, eta, beraz, horiek kontsumitzeak gaixotasun hori harrapatzeko arrisku handia dakar. Horregatik, ez da komeni molusku horiek behar bezalako osasun bermerik ez
|
duten
ostalaritza establezimenduetan kontsumitzea eta molusku horiek kalez kale erostea, Garbínek gomendatu zuenez. Jatearen arriskuaz ohartarazteko, Gizarte Ongizateko Sailak informazio kanpaina batzuk egingo ditu jatetxe arloko enpresentzat eta kontsumitzaileentzat.
|
|
Alde horretatik, UGTko Emilio Ferrerok eskupekoak murrizten lagundu dezakeen hirugarren faktore bat aipatu du. Sindikalista horrek azpimarratzen du kontsumitzaileak uste
|
duela
ostalaritzako eta sukaldaritzako sektoreak desprofesionalizatuta daudela. “Lehen baloratzen zen, baina orain gizarteak gutxi ezagutzen duen lana da”, azaldu du.
|
2007
|
|
Hala ere, ez dago zalantzarik AKPKA, ondo aplikatuta, oso tresna eraginkorra dela elikagaien segurtasuna bermatzeko esparru guztietan, baita lehengoratzean ere, lehengaia jasotzen denetik azken kontsumora arte. Nahitaez ezarri beharrekoa, edozein kalitate ziurtagiri eskatu nahi
|
duten
ostalaritzako enpresaburuek AKPKA sartu behar dute beren kudeaketa sistemetan ezinbesteko baldintza gisa. Aplikazioa Teknologia hori errentagarria da, arreta eta baliabideak benetan garrantzitsuak diren puntuetan jartzen baititu.
|
2009
|
|
Zer espero
|
duzue
ostalaritzako BEZaren apaltzetik?
|
2010
|
|
Lan arriskuen prebentzioari buruzko irakurketa errazeko eskuliburu bat argitaratu dute adimen minusbaliotasuna
|
duten
ostalaritzako profesionalentzat
|
2011
|
|
Mokadu baten prezioa bi eurokoa izango da, eta bi erosiz gero, 3,80 eurokoa. Ekimenarekin, bereziki, Aste Santuko oporraldia dela-eta Arabara doazen bisitariak pozik utzi nahi
|
dituzte
ostalaritza elkartekoek. Haien ustez, azken urteotan Arabarako turismoak izan duen gorakada «erakusleiho bikaina» da herrialdeko gastronomiarentzat.Gidaliburua eta guztiDatozen egunetan Arabako pintxoaren astean murgildu nahi duenarentzat, gidaliburu berezia prestatu dute.
|
|
Elikagaien osasun eta higieneak etengabeko jarrera izan behar
|
du
ostalaritzako profesionalen eguneroko lanean, eta horregatik da hain garrantzitsua haien prestakuntza.
|
|
Bidezko merkataritzako Inportatzaileen II. Azokak elikaduraren, osagarrien, kosmetikaren eta sektoreko papertegien berrikuntzak azaldu ditu. Ekainaren 25ean egin zen ekitaldian, produktu horiek inportatzen dituzten erakundeak eta banatu nahi
|
dituzten
ostalaritzako denda eta establezimenduak elkartu dira. Bidezko Merkataritzako Estatuko Koordinakundeak antolatuta, 2.000 produktu baino gehiago aurkeztu dira jendaurrean.
|
2013
|
|
Dioenez, «guztiz osagarriak» diren bi aukera dira. «Aste Nagusia ez
|
du
ostalaritzak soilik sortzen; litzateke txosnarik gabeko Aste Nagusirik egon». Monterok dioenez, garrantzitsuak dira jaiek irauten duten bederatzi egunak ostalarientzat ere.
|
|
Hala ere, urte osoan ez dira horretara dedikatzen eta egun jakinetarako daude. Jaia ostalaritzako edo jarduera mota hau antolatzeko baimenik ez
|
duten
ostalaritzako establezimenduetan egiten denean, udalaren baimena behar da. Segurtasunari dagokionez, funtsezko alderdiak egiaztatu behar ditu:
|
2016
|
|
Hala ere, elikagaien segurtasunarekin lotutako beste alderdi batzuk ez lirateke kontuan hartu behar. Janari bermeak lehentasuna
|
dute
ostalaritza lokal askorentzat, eta hainbat tresna dituzte hori horrela dela bermatzeko. Jateko seguruak diren produktuak zerbitzatzeko betebeharra eta erantzukizuna dute, eta higiene baldintza jakin batzuk bete behar dituzte (bai lokalarenak, bai langileenak).
|
2020
|
|
Perezek esperantza pixka bat
|
badu
ostalaritzari eta komertzioari dagokienez. «Konfinamendua bukatzen denean, badakigu faseka berreskuratu dugula normaltasuna, baina halako euforia bat egon daiteke kontsumitzeko, eta horrek mesede egin diezaioke ostalaritzari».
|
|
«Ez dira alemanak, eta aurtengo udan ere jende uholde horren zati handi bati eutsiko diogun esperantza daukagu». Onartu du 2020koa ez dela uda ona izango, baina espero
|
du
ostalaritzarentzat ez izatea desastrea ere.
|
|
Orain, bigarren jauzi baterako garaia da: oreka bilatu behar
|
dugu
ostalaritzaren eta botilaren artean». Agirrerentzat, argi dago zein den gakoa:
|
|
Egoera beltzagoa
|
du
ostalaritzak, aurten behintzat. Sektoreen artean, zerbitzuak eta industriak biltzen dituzte aldi baterako erregulazio gehien eta langile kaltetu gehien:
|
|
Joan zen asteko eguenean jakinarazi zuen Eusko Jaurlaritzak ostalaritza itxiko zutela, eta zapatuan sartu zen araua indarrean. Ordutik, etxerako jatekoa prestatzeko baimena bakarrik
|
dute
ostalaritzako establezimenduek. Etxeratze agindua ere ordubetez aurreratu zuten, eta orain, 22:00etan etxean egon behar da.BARREN aldizkaria Elgoibarko zein Mendaroko ostalaritza establezimendu gehienekin harremanetan jarri da eta etxez etxeko zerbitzua edo aldez aurreko hitzordua eskaintzen duten ostalarien zerrenda egin du.
|
|
Beti eserita; bai terrazan eta baita tabernen barruan ere. Barruko edukiera %50eraino murriztu diete gainera.Irekiera ordutegia ere mugatua
|
dute
ostalaritza guneek; goizeko 6:00etan zabaldu dituzte tabernetako ateak, etxeratze agindua amaitzen den une berean hain zuzen. Itxi berriz, iluntzeko 20: 00etan. Bigarren itxialditik bueltanNabaritu da, eta nola gainera, azaroaren 7tik izan den ostalaritza guneen hilabeteko itxiera.
|
|
40 Zer ordutegi
|
dute
ostalaritza eta jatetxe establezimenduek?
|
|
Atzo arratsaldeko udalbatzarrean eman zioten onespena EAJ, PSE EE eta EH BIlduk, eta herriko merkatari, ostalari, zerbitzu eta autonomoei zuzenduta egongo da. Bestalde, 120.000 euroko laguntza bideratuko dute terrazak eta beladoreak
|
dituzte
ostalaritzetara.
|
2021
|
|
Europako Batasunean, berriz, tasa hori oso azpitik dago,% 16,9an, hain zuzen. Kopuru horiek erakusten dute krisiak bereziki kalte egin dietela gazteei, haiek bete ohi
|
dituztelako
ostalaritzan eta aisialdiko jardueretan desagertutako enpleguetako asko.
|
|
Nafarroak zabaldu egin nahi
|
ditu
ostalaritzaren ordutegiak
|
|
«Auzitegiaren epaiak galdera marka handi bat jartzen du horren inguruan, benetan baditugun edo ez egoera honi erantzuteko behar diren tresnak». Edonola ere, gobernuak uste
|
du
ostalaritza itxi izanak kutsatzeak gutxitzea eragin duela.
|
|
37 Zer ordutegi
|
dute
ostalaritza eta jatetxe establezimenduek. Ostalaritza eta jatetxe establezimenduek, zerbitzuguneetako zerbitzuek izan ezik, gehienez ere 20:00etan itxi dute, eta dute 06:00ak baino lehen ireki.
|
|
Aste guztian hamabost positibo iza dituzte han, atzo bat bera ere ez, eta 500etik jaitsi da intzidentzia tasa. Asteartera bitartean itxita
|
dute
ostalaritza eta debekatuta taldeko kirola, baina astelehenera bitartean eremu laranjan jarraitzen badute, murrizketak kenduko dizkie Jaurlaritzak.
|
2022
|
|
Turismoak pisu handia
|
du
ostalaritza sektorean. Horrek eragin du hizkuntza baldintzak sartzeko erabakia?
|
|
Zarautz, txukun eta garbia kanpainaren barruan, mahai gaineko paperontzi txikiak atera ditu Zarauzko Udalak, eta egitasmora atxikitzen diren terraza
|
duten
ostalaritza establezimendu guztietan banatuko du. Guztira, 1.200 unitate prestatu dituzte, eta lehen banaketa fasean atxikitu diren establezimenduen artean 940 banatuko dira.
|
2023
|
|
Zerbitzu horren bidez, sukaldea edo jantokia duten enpresei lagunduko diegu. Gure taldeko sukaldariek hogei urtetik gorako esperientzia
|
dute
ostalaritzan, eta menuaren diseinutik hasi eta sukaldearen kudeaketaraino lagunduko dugu. Langileen erdiak gutxienez inklusio lanpostu batekoak izango dira.
|
|
Zerbitzu horren bidez, sukaldea edo jantokia duten enpresei lagunduko diegu. Gure taldeko sukaldariek hogei urtetik gorako esperientzia
|
dute
ostalaritzan, eta menuaren diseinutik hasi eta sukaldearen kudeaketaraino lagunduko dugu. Langileen erdiak gutxienez inklusio lanpostu batekoak izango dira.
|