Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 28

2006
‎Marokotik etorrita, molusku horiek txirlak, maskor fina, muskuilua, kokinak, labanak… ez dira pasatu dagozkien analisietatik, eta, beraz, horiek kontsumitzeak gaixotasun hori harrapatzeko arrisku handia dakar. Horregatik, ez da komeni molusku horiek behar bezalako osasun bermerik ez duten ostalaritza establezimenduetan kontsumitzea eta molusku horiek kalez kale erostea, Garbínek gomendatu zuenez. Jatearen arriskuaz ohartarazteko, Gizarte Ongizateko Sailak informazio kanpaina batzuk egingo ditu jatetxe arloko enpresentzat eta kontsumitzaileentzat.
‎Alde horretatik, UGTko Emilio Ferrerok eskupekoak murrizten lagundu dezakeen hirugarren faktore bat aipatu du. Sindikalista horrek azpimarratzen du kontsumitzaileak uste duela ostalaritzako eta sukaldaritzako sektoreak desprofesionalizatuta daudela. “Lehen baloratzen zen, baina orain gizarteak gutxi ezagutzen duen lana da”, azaldu du.
2007
‎Hala ere, ez dago zalantzarik AKPKA, ondo aplikatuta, oso tresna eraginkorra dela elikagaien segurtasuna bermatzeko esparru guztietan, baita lehengoratzean ere, lehengaia jasotzen denetik azken kontsumora arte. Nahitaez ezarri beharrekoa, edozein kalitate ziurtagiri eskatu nahi duten ostalaritzako enpresaburuek AKPKA sartu behar dute beren kudeaketa sistemetan ezinbesteko baldintza gisa. Aplikazioa Teknologia hori errentagarria da, arreta eta baliabideak benetan garrantzitsuak diren puntuetan jartzen baititu.
2009
‎Zer espero duzue ostalaritzako BEZaren apaltzetik?
2010
‎Lan arriskuen prebentzioari buruzko irakurketa errazeko eskuliburu bat argitaratu dute adimen minusbaliotasuna duten ostalaritzako profesionalentzat
2011
‎Mokadu baten prezioa bi eurokoa izango da, eta bi erosiz gero, 3,80 eurokoa. Ekimenarekin, bereziki, Aste Santuko oporraldia dela-eta Arabara doazen bisitariak pozik utzi nahi dituzte ostalaritza elkartekoek. Haien ustez, azken urteotan Arabarako turismoak izan duen gorakada «erakusleiho bikaina» da herrialdeko gastronomiarentzat.Gidaliburua eta guztiDatozen egunetan Arabako pintxoaren astean murgildu nahi duenarentzat, gidaliburu berezia prestatu dute.
‎Elikagaien osasun eta higieneak etengabeko jarrera izan behar du ostalaritzako profesionalen eguneroko lanean, eta horregatik da hain garrantzitsua haien prestakuntza.
‎Bidezko merkataritzako Inportatzaileen II. Azokak elikaduraren, osagarrien, kosmetikaren eta sektoreko papertegien berrikuntzak azaldu ditu. Ekainaren 25ean egin zen ekitaldian, produktu horiek inportatzen dituzten erakundeak eta banatu nahi dituzten ostalaritzako denda eta establezimenduak elkartu dira. Bidezko Merkataritzako Estatuko Koordinakundeak antolatuta, 2.000 produktu baino gehiago aurkeztu dira jendaurrean.
2013
‎Dioenez, «guztiz osagarriak» diren bi aukera dira. «Aste Nagusia ez du ostalaritzak soilik sortzen; litzateke txosnarik gabeko Aste Nagusirik egon». Monterok dioenez, garrantzitsuak dira jaiek irauten duten bederatzi egunak ostalarientzat ere.
‎Hala ere, urte osoan ez dira horretara dedikatzen eta egun jakinetarako daude. Jaia ostalaritzako edo jarduera mota hau antolatzeko baimenik ez duten ostalaritzako establezimenduetan egiten denean, udalaren baimena behar da. Segurtasunari dagokionez, funtsezko alderdiak egiaztatu behar ditu:
2016
‎Hala ere, elikagaien segurtasunarekin lotutako beste alderdi batzuk ez lirateke kontuan hartu behar. Janari bermeak lehentasuna dute ostalaritza lokal askorentzat, eta hainbat tresna dituzte hori horrela dela bermatzeko. Jateko seguruak diren produktuak zerbitzatzeko betebeharra eta erantzukizuna dute, eta higiene baldintza jakin batzuk bete behar dituzte (bai lokalarenak, bai langileenak).
2020
‎Perezek esperantza pixka bat badu ostalaritzari eta komertzioari dagokienez. «Konfinamendua bukatzen denean, badakigu faseka berreskuratu dugula normaltasuna, baina halako euforia bat egon daiteke kontsumitzeko, eta horrek mesede egin diezaioke ostalaritzari».
‎«Ez dira alemanak, eta aurtengo udan ere jende uholde horren zati handi bati eutsiko diogun esperantza daukagu». Onartu du 2020koa ez dela uda ona izango, baina espero du ostalaritzarentzat ez izatea desastrea ere.
‎Orain, bigarren jauzi baterako garaia da: oreka bilatu behar dugu ostalaritzaren eta botilaren artean». Agirrerentzat, argi dago zein den gakoa:
‎Egoera beltzagoa du ostalaritzak, aurten behintzat. Sektoreen artean, zerbitzuak eta industriak biltzen dituzte aldi baterako erregulazio gehien eta langile kaltetu gehien:
‎Joan zen asteko eguenean jakinarazi zuen Eusko Jaurlaritzak ostalaritza itxiko zutela, eta zapatuan sartu zen araua indarrean. Ordutik, etxerako jatekoa prestatzeko baimena bakarrik dute ostalaritzako establezimenduek. Etxeratze agindua ere ordubetez aurreratu zuten, eta orain, 22:00etan etxean egon behar da.BARREN aldizkaria Elgoibarko zein Mendaroko ostalaritza establezimendu gehienekin harremanetan jarri da eta etxez etxeko zerbitzua edo aldez aurreko hitzordua eskaintzen duten ostalarien zerrenda egin du.
‎Beti eserita; bai terrazan eta baita tabernen barruan ere. Barruko edukiera %50eraino murriztu diete gainera.Irekiera ordutegia ere mugatua dute ostalaritza guneek; goizeko 6:00etan zabaldu dituzte tabernetako ateak, etxeratze agindua amaitzen den une berean hain zuzen. Itxi berriz, iluntzeko 20: 00etan. Bigarren itxialditik bueltanNabaritu da, eta nola gainera, azaroaren 7tik izan den ostalaritza guneen hilabeteko itxiera.
‎40 Zer ordutegi dute ostalaritza eta jatetxe establezimenduek?
‎Atzo arratsaldeko udalbatzarrean eman zioten onespena EAJ, PSE EE eta EH BIlduk, eta herriko merkatari, ostalari, zerbitzu eta autonomoei zuzenduta egongo da. Bestalde, 120.000 euroko laguntza bideratuko dute terrazak eta beladoreak dituzte ostalaritzetara.
2021
‎Europako Batasunean, berriz, tasa hori oso azpitik dago,% 16,9an, hain zuzen. Kopuru horiek erakusten dute krisiak bereziki kalte egin dietela gazteei, haiek bete ohi dituztelako ostalaritzan eta aisialdiko jardueretan desagertutako enpleguetako asko.
‎Nafarroak zabaldu egin nahi ditu ostalaritzaren ordutegiak
‎«Auzitegiaren epaiak galdera marka handi bat jartzen du horren inguruan, benetan baditugun edo ez egoera honi erantzuteko behar diren tresnak». Edonola ere, gobernuak uste du ostalaritza itxi izanak kutsatzeak gutxitzea eragin duela.
‎37 Zer ordutegi dute ostalaritza eta jatetxe establezimenduek. Ostalaritza eta jatetxe establezimenduek, zerbitzuguneetako zerbitzuek izan ezik, gehienez ere 20:00etan itxi dute, eta dute 06:00ak baino lehen ireki.
‎Aste guztian hamabost positibo iza dituzte han, atzo bat bera ere ez, eta 500etik jaitsi da intzidentzia tasa. Asteartera bitartean itxita dute ostalaritza eta debekatuta taldeko kirola, baina astelehenera bitartean eremu laranjan jarraitzen badute, murrizketak kenduko dizkie Jaurlaritzak.
2022
‎Turismoak pisu handia du ostalaritza sektorean. Horrek eragin du hizkuntza baldintzak sartzeko erabakia?
‎Zarautz, txukun eta garbia kanpainaren barruan, mahai gaineko paperontzi txikiak atera ditu Zarauzko Udalak, eta egitasmora atxikitzen diren terraza duten ostalaritza establezimendu guztietan banatuko du. Guztira, 1.200 unitate prestatu dituzte, eta lehen banaketa fasean atxikitu diren establezimenduen artean 940 banatuko dira.
2023
‎Zerbitzu horren bidez, sukaldea edo jantokia duten enpresei lagunduko diegu. Gure taldeko sukaldariek hogei urtetik gorako esperientzia dute ostalaritzan, eta menuaren diseinutik hasi eta sukaldearen kudeaketaraino lagunduko dugu. Langileen erdiak gutxienez inklusio lanpostu batekoak izango dira.
‎Zerbitzu horren bidez, sukaldea edo jantokia duten enpresei lagunduko diegu. Gure taldeko sukaldariek hogei urtetik gorako esperientzia dute ostalaritzan, eta menuaren diseinutik hasi eta sukaldearen kudeaketaraino lagunduko dugu. Langileen erdiak gutxienez inklusio lanpostu batekoak izango dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia