Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 22

2006
‎Behin behinean onartu dute ostalaritza lokal getxoztarren gaineko udal ordenantza berria
2009
‎Zentrora eta bere instalazio modernoetara egindako bisitaren amaieran, gonbidatuek bertatik bertara ezagutu eta dastatu ahal izan dute ostalaritzako ikasleek egindako lana. Jatetxea jendearentzat irekita dago, eraikinean bertan, eta ikasleek zaindu eta kudeatuko dute hemendik aurrera.
2014
‎Aita kafetegi batean zerbitzari lanetan zenbait urtez aritu ondoren, Leitzara itzuli eta Basakabi hotela eta jatetxea zabaldu zuten. Gaur egun nire bi anaiek jarraitzen dute ostalaritza munduan. Asteburuak eta oporrak Basakabin ematen nituen, baina Donostian bizi nintzen izeba batekin.
2015
‎' Euskara menuan!' kanpaina abiatu dute ostalaritzan euskara sustatzeko
2016
‎Hala ere, elikagaien segurtasunarekin lotutako beste alderdi batzuk ez lirateke kontuan hartu behar. Janari bermeak lehentasuna dute ostalaritza lokal askorentzat, eta hainbat tresna dituzte hori horrela dela bermatzeko. Jateko seguruak diren produktuak zerbitzatzeko betebeharra eta erantzukizuna dute, eta higiene baldintza jakin batzuk bete behar dituzte (bai lokalarenak, bai langileenak).
2017
‎Sukaldaritza liburu batzuk idatzi zituen, eta 1903an argitaratutako La Guide Culinaire, oraindik oinarritzat hartzen dute ostalaritza eskoletan. Bost milatik gorako errezeta bildu zituen arren, horrekin ados ez, eta kaleratutako lau argitalpenetan hainbat aldaketa eta berrikuntza sartu zituen.
2019
‎Berak dioenez, immigrazioaren erruz ez dago kontratu duinik aurkitzeko aukerarik. Bera ez da arrazista, baina, bere esanetan, etorkinek leherrarazi dute ostalaritzaren sektorea azken urteotan: " ez dago halako soldata miserableekin lehiatzerik!" Martak ere zerbait eskatu dio urte berriari:
2020
‎Jatetxeek ere sukaldeak martxan jartzeko aukera izango dute bihartik aurrera, baina eramateko janaria prestatzeko bakarrik. Etxez etxe banatzeko aukera izan dute ostalaritza zerbitzu batzuek orain arte ere, baina bihartik aurrera bezeroen enkarguak jaso, horiek prestatu eta bezeroei bila noiz eta nola pasatu behar duten esanez lan egiten hasteko bidea ireki dute orain.
‎gero eta gehiago jo dugu online erosketak egitera eta eramateko bazkarira. Horrez gain, monodosiek eta plastikozko mahai tresnek ere lekua irabazi dute ostalaritzan. Atzerako pausorik eman al dugu plastiko ez berrerabilgarrien aurkako borrokan?
‎Haien ekarpena oso gutxi moteldu da (%2, 7tik %2, 5era), nahiz eta haien barruan izan den aldaketarik: indarra galdu dute ostalaritzak, merkataritzak eta garraioek (%4tik %2, 4ra), eta indarra hartu dute gastu publikoak (%2, 1etik %2, 2ra) eta beste zerbitzuek (%2, 2tik %2, 6ra).
‎Izan ere, sagardogileek euren etekinen %60 inguru lortzen dute ostalaritza zerbitzuetatik, txotx garaian zein urte osoan eskaintzen dituztenak. «Hori da gure diru sarrera nagusia; hori gabe, sagardo ekoizle askok itxi egin lukete», azpimarratu du Ibon Aburuza Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteko lehendakariak.
‎Upategiak ere aipatu ditu Euskal Sagardoa sor markaren kudeatzaileak. «Lan handia egin dute ostalaritza eta produkzioa uztartzen, eta, bereziki, sor marken alorra lantzen, mahatsen aniztasuna eta produkzio moduetan ikertzen....».
‎Joan zen asteko eguenean jakinarazi zuen Eusko Jaurlaritzak ostalaritza itxiko zutela, eta zapatuan sartu zen araua indarrean. Ordutik, etxerako jatekoa prestatzeko baimena bakarrik dute ostalaritzako establezimenduek. Etxeratze agindua ere ordubetez aurreratu zuten, eta orain, 22:00etan etxean egon behar da.BARREN aldizkaria Elgoibarko zein Mendaroko ostalaritza establezimendu gehienekin harremanetan jarri da eta etxez etxeko zerbitzua edo aldez aurreko hitzordua eskaintzen duten ostalarien zerrenda egin du.
‎Horren harria, eta beharrezko balitz, farmazien eta saltokien ordutegia bi orduz luzatzeko aukera aztertzen ari direla ere zehaztu du Urkulluk. Era berean zehaztu dute ostalaritza jardueren itxierak ez diela eragiten etxez etxeko zerbitzua ematen dutenei eta hoteletan gaua igarotzeari, beti ere metro eta erdiko aldea mantentzeko aukera eskaintzen badute.
‎Neurri horrekin lortu nahi dutena beste gauza bat dela uste du: " Neurri hori hartu dute ostalaritza erabat ixtearen erantzule izan nahi ez dutelako eta horrek ekarriko lituzkeen enplegu erregulazioei aurre egin beharrik ez izateko, baina ostalaritzako negozioak ateak ixtera bultzatzea lortu nahi dute".
‎Beti eserita; bai terrazan eta baita tabernen barruan ere. Barruko edukiera %50eraino murriztu diete gainera.Irekiera ordutegia ere mugatua dute ostalaritza guneek; goizeko 6:00etan zabaldu dituzte tabernetako ateak, etxeratze agindua amaitzen den une berean hain zuzen. Itxi berriz, iluntzeko 20: 00etan. Bigarren itxialditik bueltanNabaritu da, eta nola gainera, azaroaren 7tik izan den ostalaritza guneen hilabeteko itxiera.
‎40 Zer ordutegi dute ostalaritza eta jatetxe establezimenduek?
2021
‎06:30etik 09:30era egongo da barruan egoteko aukera goizetan, eta 13:00etatik 16:30era arratsaldeetan. Apustu etxeak ere zabalik izanen dira, baina barruan soilik eman ahal izango dute ostalaritza zerbitzua, eta haiek ere bete dituzte ordu tarte horiek. Udalerri horietako herritarrek udalerri mugakideetara joateko aukera izango dute erosketak egitera eta aire zabalean kirola egitera.
‎37 Zer ordutegi dute ostalaritza eta jatetxe establezimenduek. Ostalaritza eta jatetxe establezimenduek, zerbitzuguneetako zerbitzuek izan ezik, gehienez ere 20:00etan itxi dute, eta dute 06:00ak baino lehen ireki.
‎Aste guztian hamabost positibo iza dituzte han, atzo bat bera ere ez, eta 500etik jaitsi da intzidentzia tasa. Asteartera bitartean itxita dute ostalaritza eta debekatuta taldeko kirola, baina astelehenera bitartean eremu laranjan jarraitzen badute, murrizketak kenduko dizkie Jaurlaritzak.
2023
‎Zerbitzu horren bidez, sukaldea edo jantokia duten enpresei lagunduko diegu. Gure taldeko sukaldariek hogei urtetik gorako esperientzia dute ostalaritzan, eta menuaren diseinutik hasi eta sukaldearen kudeaketaraino lagunduko dugu. Langileen erdiak gutxienez inklusio lanpostu batekoak izango dira.
‎Zerbitzu horren bidez, sukaldea edo jantokia duten enpresei lagunduko diegu. Gure taldeko sukaldariek hogei urtetik gorako esperientzia dute ostalaritzan, eta menuaren diseinutik hasi eta sukaldearen kudeaketaraino lagunduko dugu. Langileen erdiak gutxienez inklusio lanpostu batekoak izango dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia