Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2003
‎Azken 25 urteotan aldaketa handia izan da Espainiako elikadura ohituretan. Txikiek gero eta janari gehiago hartzen dute gantz saturatuetan, kolesterolean eta gatzean. Horrek lagundu egiten du haurren obesitatea agertzen, eta haztegia da helduaroan gaixotasun kardiobaskularrak, diabetea edo hipertentsio arteriala ager daitezen.
2005
‎Inkestako datuen arabera, inkesta hartan parte hartu zuten 6 eta 9 urte bitarteko Australiako haurren %37k eguneroko dietako energiaren %35 baino gehiago hartzen dute gantzetatik. Horietatik %43k energiaren %15 baino gehiago hartzen dute gantz saturatu gisa. Kopuru horiek osasun agintariek gomendatutakoa baino handiagoak dira; izan ere, hartutako energiaren %25 eta %30 artean koipeetatik etorri behar da, eta %10 baino gehiago ez, gantz saturatuetatik.
2008
‎koltza olio handia frakzio ez aponifikagarrian, EFSAk horren alde egin duen produktu berria. Landare olioek gero eta garrantzi handiagoa dute gantz saturatuen aldean, elikagai sorta zabal bati erantsitako osagai gisa (gailetak, opil industrialak, aurrez prestatuak). Edozein olioren zatiki aponifikaezinak osasunarentzat onuragarriak diren substantziak ditu, hala nola bitaminak, eta olio hori gehitzen zaion elikagaiari testura ematen dio.
2013
‎Zenbait saio klinikok frogatu egin dute gantz saturatuak eta trans gantzak neurriz kanpo jateak areagotu egiten duela bihotz hodietako eritasunek eragindako heriotza kopurua, eta frogatu egin dute, halaber, elikagaiak zenbat finduagoak egon, hainbat eta kalte handiagoa egiten diotela bihotz hodien osasunari.
‎Fruitu lehorrak dituzten txokolateek proportzio txikiagoan izaten dute gantz saturatua, eta, beraz, izaera lipidiko osasungarriagoa dute (%48 gantz saturatuak, eta gainerakoek %60), nahiz eta gantz ugari izaten jarraitzen duten horiek ere.
‎emititu gomendio hau: «haurrak dauden inguruneek libre egon behar dute gantz saturatu, trans motako gantz azido, azukre libre edo gatz ugariko elikagaiak sustatzeko». Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziako Zientzia Batzordeak txostena, irakasleak koordinatua Kontuko. Salvadó oso erabilgarria da elikagai «gatazkatsu» horiek detektatzeko.
2015
‎Aldiz, esne gaingabetuek edari horiek baino 7 aldiz gutxiago dute gantz saturatua.
‎Gantz mota bakoitzak osasunean dituen ondorioak Oro har, gantz azido saturatuak (kolesterol osoa eta LDL kolesterola) eta, ondorioz, gaixotasun kardiobaskularrak izateko arrisku handiagoa dute. Hori dela eta, gaur egun, adituek gomendatzen dute gantz saturatuaren kontsumoa gehienez ere %10era murriztea, gantz horien iturri diren elikagaiak saihestuz. Zenbait ikerketak frogatu dutenez, gantz monoinsaturatugabeak dituzten dietak mesedegarriak dira profil lipidikoan eta arrisku kardiobaskularreko zenbait faktoretan, eta, beraz, komeni da gantz monoinsaturatua kontsumitzea, dietaren koipe iturri nagusia den aldetik.
2017
‎Aldiz, eltzekari begetalek eta txahalki giharrarekin eta berdurekin egindako gisatuek oso gutxi izaten dute gantz saturatua.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia