2003
|
|
Azken 25 urteotan aldaketa handia izan da Espainiako elikadura ohituretan. Txikiek gero eta janari gehiago hartzen
|
dute
gantz saturatuetan, kolesterolean eta gatzean. Horrek lagundu egiten du haurren obesitatea agertzen, eta haztegia da helduaroan gaixotasun kardiobaskularrak, diabetea edo hipertentsio arteriala ager daitezen.
|
2005
|
|
Inkestako datuen arabera, inkesta hartan parte hartu zuten 6 eta 9 urte bitarteko Australiako haurren %37k eguneroko dietako energiaren %35 baino gehiago hartzen dute gantzetatik. Horietatik %43k energiaren %15 baino gehiago hartzen
|
dute
gantz saturatu gisa. Kopuru horiek osasun agintariek gomendatutakoa baino handiagoak dira; izan ere, hartutako energiaren %25 eta %30 artean koipeetatik etorri behar da, eta %10 baino gehiago ez, gantz saturatuetatik.
|
2008
|
|
koltza olio handia frakzio ez aponifikagarrian, EFSAk horren alde egin duen produktu berria. Landare olioek gero eta garrantzi handiagoa
|
dute
gantz saturatuen aldean, elikagai sorta zabal bati erantsitako osagai gisa (gailetak, opil industrialak, aurrez prestatuak). Edozein olioren zatiki aponifikaezinak osasunarentzat onuragarriak diren substantziak ditu, hala nola bitaminak, eta olio hori gehitzen zaion elikagaiari testura ematen dio.
|
2013
|
|
Zenbait saio klinikok frogatu egin
|
dute
gantz saturatuak eta trans gantzak neurriz kanpo jateak areagotu egiten duela bihotz hodietako eritasunek eragindako heriotza kopurua, eta frogatu egin dute, halaber, elikagaiak zenbat finduagoak egon, hainbat eta kalte handiagoa egiten diotela bihotz hodien osasunari.
|
|
Fruitu lehorrak dituzten txokolateek proportzio txikiagoan izaten
|
dute
gantz saturatua, eta, beraz, izaera lipidiko osasungarriagoa dute (%48 gantz saturatuak, eta gainerakoek %60), nahiz eta gantz ugari izaten jarraitzen duten horiek ere.
|
|
emititu gomendio hau: «haurrak dauden inguruneek libre egon behar
|
dute
gantz saturatu, trans motako gantz azido, azukre libre edo gatz ugariko elikagaiak sustatzeko». Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziako Zientzia Batzordeak txostena, irakasleak koordinatua Kontuko. Salvadó oso erabilgarria da elikagai «gatazkatsu» horiek detektatzeko.
|
2015
|
|
Aldiz, esne gaingabetuek edari horiek baino 7 aldiz gutxiago
|
dute
gantz saturatua.
|
|
Gantz mota bakoitzak osasunean dituen ondorioak Oro har, gantz azido saturatuak (kolesterol osoa eta LDL kolesterola) eta, ondorioz, gaixotasun kardiobaskularrak izateko arrisku handiagoa dute. Hori dela eta, gaur egun, adituek gomendatzen
|
dute
gantz saturatuaren kontsumoa gehienez ere %10era murriztea, gantz horien iturri diren elikagaiak saihestuz. Zenbait ikerketak frogatu dutenez, gantz monoinsaturatugabeak dituzten dietak mesedegarriak dira profil lipidikoan eta arrisku kardiobaskularreko zenbait faktoretan, eta, beraz, komeni da gantz monoinsaturatua kontsumitzea, dietaren koipe iturri nagusia den aldetik.
|
2017
|
|
Aldiz, eltzekari begetalek eta txahalki giharrarekin eta berdurekin egindako gisatuek oso gutxi izaten
|
dute
gantz saturatua.
|