2001
|
|
OMEk gomendatzen du bentzopirenoa
|
duten
elikagaiak ez ukitzea
|
|
Bai elikadura konbentzionalak, bai ovolactovegetariarrak behar bezala asetzen dituzte behar organikoak, eta are gehiago jakiten da ez dela beharrezkoa egunero jatea. Ez da oztopo, bitamina horren urritasuna deskribatu da, urte askoan B12 bitamina ugari
|
duten
elikagairik ez duten gizabanakoetan, hala nola animalia jatorriko elikagai guztiak saihesten dituzten okurreetan. Barazkiak, zerealak eta ogia jatea oso ona da, baina elikagai horiek kolaminen iturri muypobreak dira.
|
2004
|
|
Kordoban egoitza duen Halal Kalitaterako Institutuak marka sortzea irtenbide praktiko eta aitzindaria da Espainian eta Europan erlijio kredo baten arabera baimendutako elikadura bat identifikatu eta bermatzeari dagokionez, eta, agian, baita printzipio horien arabera etorkizunean baimendutako produktuak agertzeari dagokionez ere, hala nola alkoholik gabeko garagardoa edo txorizoa, adituek diotenez, txerriaren antzeko zaporea baitute. Halal Institutuaren asmoa da kontsumitzaileei bermatzea berme marka
|
duten
elikagaiek ez dutela inolako" haram" substantziarik (ez da onartzen) eta ez dutela Koranean zilegi ez den jarduerarik, batez ere animaliaren sufrimenduari eta odoluste prozesuko ezpurutasunen garbiketa egokiari dagozkien alderdietan. Markaren Erabilerari buruzko Araudiak zenbait alderdi biltzen ditu, hala nola animalia biziak garraiatzeko baldintzak, atsedenaldia, hiltzea, zatikatzea, biltegiratzea eta haragiaren banaketa.
|
2007
|
|
Ezaugarri nagusia zutoinen edo" eranskailuen" gainean altxatuta eraikitzea da, animalia batzuek barruan
|
dituzten
elikagaiak ez irensteko.
|
2009
|
|
Amaren esnearen osaera zein den jakiteko egin diren azterketek erakutsi dute, haurrak ongi hazteko behar
|
dituen
elikagaiak ez ezik, hainbat substantzia bioaktibo ere badituela (antigorputzak, entzimak, hormonak...), eta haurraren osasunaren eta ongizatearen mesederako direla horiek guztiak.
|
|
Gantz eta kaloria gutxiago
|
dituzten
elikagaiak ez dira mugarik gabe hartzekoak, eta eraginkorrak izango badira, elikadura plan orekatu batean txertatu behar dira, gantz eta/ edo kaloria gehien duten jakien ordez, eta ez dietaren gehigarri.
|
2010
|
|
Eskoletako makina automatikoetan kaloria ugari
|
dituzten
elikagaiak ez saltzea adostu dute Osasun Ministerioak eta erkidegoek.
|
2012
|
|
Bigarren sektoreak dio, ahalegin guztiak egin arren, ezinezkoa izango litzatekeela finkatutako elikagaiak ekoizteko helburuak lortzea (%70 gehiago). Hori dela eta, uste
|
dute
elikagai ez tradizionalak lortzeko metodo eta teknika berriak ikertzeak eta ezartzeak soilik emango lukeela behar adina elikagai epe ertain eta luzerako beharrak asetzeko. Elikagaiak alferrik galtzea, arazo nagusia Herrialde industrializatuek elikagai ugari alferrik galtzen dute kate osoan zehar Bi joerak konbinatzea, baliabide naturalen ekoizpena ahalik eta gehien optimizatzea eta elikatze iturri berriekin osatzea litzateke irtenbidea.
|
2014
|
|
Badago, dena den, gure alde dagoen alderdi bat: dastamena ohitu egiten da, eta denborarekin, gatz gutxiago
|
duten
elikagaiak ez zaizkigu irudituko hain motelak.
|
|
Kolore etiketa horrek elikagai baten kalitatea adierazten du zeharka, eta ez suntsitzailea. ...tiketak zeharka eta ez suntsitzailez adierazten du elikagai baten kalitatea Arto ale baten tamainatik, koloreen konfigurazioak gorria (laranja edo gorrixka) identifikatzen du freskoa. Tonua laranjaz, horiz eta berdez alda daiteke, eta horrek esan nahi du elikagaia dagoeneko badela hondatua. Etiketak adierazten badu produktuak fresko egon behar duela 14 egunez, baina kolorea laranja bada, esan nahi
|
du
elikagaia ez dela egoera onean kontserbatuko aldi osoan, eta, agian, erdira murriztuko dela. Kolorimetria adierazleak produktuaren narriadura maila berehala ezagutzeko aukera ematen du.
|
2015
|
|
Hala ere, AAPko Elikadura Batzordearen berrikuspen batek hau aurkitu du: energia asko baina mantenugai gutxi
|
duten
elikagaiak ez dira ohikoak, baina oraindik ere handia da. Artikulu honek aurkikuntza horren zergatia eta horren inguruko neurriak zehazten ditu.
|
2016
|
|
Arau aldaketak direla eta, animalia jatorriko produktuak askoz kontrolatuago daude, baina etiketari arreta jarri behar diogu; izan ere, ekoizpen lekua askotan ez dator bat ontziratzearekin, eta oso erraza da bereiztea, ontziratzea aurrean dugunean. Kasu honetan ere, kontuan hartu behar
|
dugu
elikagaiak ez badu bere jatorria harrotasunez erakusten, urruna izateko aukera asko dituela. Paradoxikoa bada ere, hori maiz gertatzen da frutetan eta barazkietan.
|
|
Kontsumitzaileek ziurtatu behar
|
dute
elikagaiak ez daudela kutsatuta patogenoekin, parasitoekin, birusekin, toxinekin eta produktu kimikoekin.
|
2018
|
|
Baina zer esan nahi du kroketek ez dutela alea? Teknikoki, horrek esan nahi
|
du
elikagaiak ez duela artorik, sojarik, olorik edo garagarrarik. Baina kontuz!
|
2019
|
|
«Erabili beti sen ona! D edo E
|
duten
elikagaiak ez dira sistematikoki baztertu behar erosketa saskitik, baina kontsumo maiztasunak txikiagoa izan behar du eta zati txikiagoetan», adierazi du Galanek. Batzuetan, azken helburua alternatiba osasungarriagoa aukeratzea da, baina ez da beharrezkoa erosketa guztia A eta B elikagaiek bakarrik osatzea.
|
2023
|
|
Aguakatea osasungarria da. Ospe ona
|
zuten
elikagai ez oso gomendagarriak Imagen: iStock Elikagaia Lehen Orain Ogia, arroz zuria eta pasta Osasungarritzat eta energia iturri garrantzitsutzat jotzen ziren, lan fisiko gehiago egiten zen testuinguruan.
|
|
Ez. Glutenik ez
|
duten
elikagaiek ez lukete ontzian «glutenik gabe» mezua eraman behar, konposatu hori eduki dezaketen antzeko produkturik ez badago behintzat. Hala, hestebeteen edo saltsen kasuan justifikatuta legoke, ez baitute errezeta komunik, baina ez legoke baimenduta esnetan, jogurt naturaletan edo zukuetan, eta halaxe azaltzen du Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN).
|