2001
|
|
OMEk gomendatzen du bentzopirenoa
|
duten
elikagaiak ez ukitzea
|
|
Bai elikadura konbentzionalak, bai ovolactovegetariarrak behar bezala asetzen dituzte behar organikoak, eta are gehiago jakiten da ez dela beharrezkoa egunero jatea. Ez da oztopo, bitamina horren urritasuna deskribatu da, urte askoan B12 bitamina ugari
|
duten
elikagairik ez duten gizabanakoetan, hala nola animalia jatorriko elikagai guztiak saihesten dituzten okurreetan. Barazkiak, zerealak eta ogia jatea oso ona da, baina elikagai horiek kolaminen iturri muypobreak dira.
|
2004
|
|
Kordoban egoitza duen Halal Kalitaterako Institutuak marka sortzea irtenbide praktiko eta aitzindaria da Espainian eta Europan erlijio kredo baten arabera baimendutako elikadura bat identifikatu eta bermatzeari dagokionez, eta, agian, baita printzipio horien arabera etorkizunean baimendutako produktuak agertzeari dagokionez ere, hala nola alkoholik gabeko garagardoa edo txorizoa, adituek diotenez, txerriaren antzeko zaporea baitute. Halal Institutuaren asmoa da kontsumitzaileei bermatzea berme marka
|
duten
elikagaiek ez dutela inolako" haram" substantziarik (ez da onartzen) eta ez dutela Koranean zilegi ez den jarduerarik, batez ere animaliaren sufrimenduari eta odoluste prozesuko ezpurutasunen garbiketa egokiari dagozkien alderdietan. Markaren Erabilerari buruzko Araudiak zenbait alderdi biltzen ditu, hala nola animalia biziak garraiatzeko baldintzak, atsedenaldia, hiltzea, zatikatzea, biltegiratzea eta haragiaren banaketa.
|
2011
|
|
Banatu gordinik saltzen eta kontsumitzen diren elikagaiak eta prestatu eta kontsumitzeko prest daudenak. Produktuen errotazioa ziurtatzea, haien balio bizitza gainditu
|
duten
elikagaiak ez saltzeko. Elikagaiak beste tresna batzuetatik bereiztea, hala nola poltsetatik edo balantzetatik.
|
2012
|
|
Hezurrak elikatu eta sendotzeko, laguntzen
|
duten
elikagaiak ez ezik, kontuan hartu behar dira gehiegi janez gero hezurren osasunari kalte egiten diotenak ere.
|
2014
|
|
Badago, dena den, gure alde dagoen alderdi bat: dastamena ohitu egiten da, eta denborarekin, gatz gutxiago
|
duten
elikagaiak ez zaizkigu irudituko hain motelak.
|
2015
|
|
Hala ere, AAPko Elikadura Batzordearen berrikuspen batek hau aurkitu du: energia asko baina mantenugai gutxi
|
duten
elikagaiak ez dira ohikoak, baina oraindik ere handia da. Artikulu honek aurkikuntza horren zergatia eta horren inguruko neurriak zehazten ditu.
|
2016
|
|
5 Ura eta lehengai seguruak erabiltzea. Fruta eta barazkiak garbitu behar dira, batez ere gordinik jaten badira. Iraungitze data gainditu
|
duten
elikagairik ez hartzea.
|
2019
|
|
«Erabili beti sen ona! D edo E
|
duten
elikagaiak ez dira sistematikoki baztertu behar erosketa saskitik, baina kontsumo maiztasunak txikiagoa izan behar du eta zati txikiagoetan», adierazi du Galanek. Batzuetan, azken helburua alternatiba osasungarriagoa aukeratzea da, baina ez da beharrezkoa erosketa guztia A eta B elikagaiek bakarrik osatzea.
|
2020
|
|
Bi eratakoak izan daitezke: iraungitze data (data hori gainditu ondoren, osasunerako berehalako arriskua duten elikagaietan jartzen dira) edo kontsumo data lehenetsia (data hori gainditzen
|
duten
elikagaietan ez du berehalako arriskurik osasunarentzat, ezaugarri organoleptikoen aldaketa baizik: itxura, usaina, zaporea edo testura).
|
2023
|
|
Ez. Glutenik ez
|
duten
elikagaiek ez lukete ontzian «glutenik gabe» mezua eraman behar, konposatu hori eduki dezaketen antzeko produkturik ez badago behintzat. Hala, hestebeteen edo saltsen kasuan justifikatuta legoke, ez baitute errezeta komunik, baina ez legoke baimenduta esnetan, jogurt naturaletan edo zukuetan, eta halaxe azaltzen du Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN).
|