|
Etxeko lasagnak, adibidez, sei ordu inguru behar ditu; saltsak berak bakarrik, izan ere, bi edo hiru ordu hartzen ditu.Aurrez eginda datorrenak lagundu egiten du denbora hori aurrezten.ONGI HAUTATZEKO GAKOAKEz da erraza lasagnarik onena aukeratzea.Guztioi ez zaigu gauza bera gustatzen, eta diruz eta osasunez ere denak ez gabiltza berdin, eta nutrizio arloko eskakizunak ere bakoitzak bereak ditu.Pertsona bakoitza mundu bat da.Ramon de Cangas nutrizionistak kontsumo errazio zentzuzko bat ezarri du osasuntsu dagoen pertsona batentzat: 200 eta 250 gramo artekoa, baina tradiziori edo ohiko kontsumoari kasu egiteagatik, zehaztu du.Zeren balio kalorikoa kontuan hartzen badugu,
|
pertsona
bakoitzaren araberakoa ere izango da (egoera fisiologikoa, jarduera fisikoa, patologiak, lehendik hartu dituen elikagaiak), eta osagaiei buruz hitz egiten hasita, kontuan hartu dira egunean zehar egingo diren gainerako otorduak.Hortaz, nutrizio arloko semaforoan ageri diren aukeren artean, honako hauek proposatuko ditugu, betiere jarraibide hauek kontuan hartuta: Murriztu errazioa.Lasagna errazio... esne gaingabetua, osoko pasta eta berdurak.Era horretan, balio osasungarriagoetan ibiliko dira energia, gantza, gantz saturatua eta azukreak.Bereziki zaintzekoa da gatza, plater prestatuek kopuru handietan izaten baitute, eta, hori dela eta, oso noizbehinka jan behar dira.Hobe berdurekin.Nutrizio arloko semaforoan ageri diren aukeren artean, haragiz egindako lasagnek, batez beste, kopuru handiagoetan ematen dituzte aztertu ditugun mantenugaiak.Gatza bereziki.Horrexegatik, hobe da berdura lasagnak hautatzea.Zer da hobea, izoztua edo hozkailuan edukitzekoa. Aldea ez da nabarmena.Izozte prozesuak ia ez dio eragiten elikagaien nutrizio arloari, nahiz eta komeni den jakitea beti egon daitekeela aldaketaren bat ezaugarriren batean, elikagai freskoekin gertatzen den bezala:
|
|
Espero izatekoa zenez, etxean handitu zen gehien kontsumoa eta gastua, baina… zenbat zehazki? Elikadura Ministerioaren datuen arabera, etxeetan bakarrik begiratzen badugu, iaz 68 kg gehiago jan genituen pertsonako, eta 2019an baino 209 euro gehiago gastatu genituen(
|
pertsona
bakoitzeko ere). Horrek esan nahi du etxean urtean hartu genuen gastua aurreko urtean baino %14 handiagoa izan zela, eta per capita batez besteko gastua 1.715 euro ingurukoa izan zela.
|
|
Klima aldaketa geldiarazteko ohiturak eta bizimoduak NBEren dokumentuak kalkuluak egin ditu, eta aurreratu du 2040rako (2020rako) sortzen ditugun emisioen% 55 murriztuz soilik berma daitekeela 2100erako 1,5 ºC ez gainditzea. Hori gertatzeko, politikak eta egitura aldaketa handiak behar dira, baina planeta hau osatzen duen
|
pertsona
bakoitzak ere badu erantzukizuna. Roberto Alonso González Lezcano Efizientzia Energetikoan eta Jasangarritasunean aditua da, eta San Pablo CEU Unibertsitateko Eraikuntza Arkitektonikoetako irakasle titularra da.
|