2004
|
|
Ondoren, iragazki batean uzten da, ondo xukatzeko. Azkenik,
|
jarri
lapiko batean azukre kopuru bera eta kalabaza mami xukatua, limoi edo kanela azal pixka bat eta baso bat ur. Utzi egosten almibar bat osatu arte, gehitu kalabaza mamia eta utzi kozkorra egosten, ileak samur eta almibar lodi gelditu arte.
|
|
Ondo garbitu masustak, eta kendu hosto eta errabito guztiak.
|
Jarri
lapiko batean litro erdi uretan eta utzi irakiten. Une horretan, kendu berehala ontzia sutatik eta estali bost minutuz.
|
|
–Jaikitzen zarenean,
|
jarri
lapikoa sutan. Prest daukazu dena.
|
2006
|
|
hozkailuan, erretilu batean, zukuak xukatzeko. Egosteko, sutan
|
jarri
lapiko bat urez eta tipulaz, eta irakiten hasten denean, egosi olagarroa gehitu. Burutik eta bitartean eutsi behar zaio hiru aldiz jarraian, kazolatik sartu eta ateratzen da, behin betiko bota aurretik; teknika horri" olagarroa izutzea" esaten zaio.
|
2009
|
|
Garbitu ondoren, puska erregularretan moztu eta zuritu egiten dira, indartsu batetik bestera kentzeko eta kanpoko zikinkeriarik gabe gera daitezen. Horretarako,
|
jarri
lapikoan ur hotzarekin eta sartu sutan. Ura tripakiekin irakiten hasten denean, utzi irakiten bost bat minutuz.
|
2010
|
|
100 g azukre lapiko txiki batean jarri eta 100 zl. ur gehituko ditugu. Su bizian
|
jarri
lapikoa, azukrea urtu eta ziropa lodi bat lortu arte. Ziropa ontziko marrubiei gehitu eta ordu erdi batez bertan utziko dugu.
|
2011
|
|
Lurrin berezia eta piper berdea ere emateko apioa ere gehitu daiteke. Ondoren, estali urez eta
|
jarri
lapikoa su baxuan. Beroa hartu ahala, barazkiek, hezurrek eta arrainaren hondakinek askatzen duten aparra kentzen da.
|
|
Gorde.
|
Jarri
lapiko geldia urarekin, kaiena eta ereinotz hosto bat. Irakiten dagoenean, sartu abakandoak eta estali.
|
2012
|
|
CONSUMER EROSKI Albondigak betetzeko asmoa izanez gero, forma eman aurretik masa zati bat zabaltzen da esku ahurrean, zapaldu egiten da, betegarriaren zati txiki bat erdian jarri eta masarekin estaltzen da, betegarria albondigaren barruan gera dadin.
|
Jarri
lapiko bat urez eta gatz pixka batez, pasta egosiko balitz bezala, eta irakiten hasten denean, sartu patata bolak. Irakiten hasten denean, irakin egoskor leun eta jarraituarekin 15 minutuz.
|
|
Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta hezurra lapiko zabal eta altu batean; bereizi labe beroko plaka ardo beltzarekin eta berreskuratu labeko erretilutik ateratzen diren zukuak, eta bota lapikora. Estali urez eta
|
jarri
lapikoa sutan, irakiten hasi arte. Kendu lapikoa, jaitsi suaren indarra, irakiten jarrai dezan, baina leunago, eta kendu azalean sortzen den aparra.
|
|
Bigun daudenean (zulatu sardexka batekin), atera kontu handiz lapikotik izterrak, eta bereizi berriro lapikoan jartzeko, hartu kontu handiz eltzean dagoen kipula (bits arekin) eta txikitu irabiagailuan baratxuriekin batera (2 gordin eta 2 frijitu), gibel frijitua (kontuz ibili frijitzean! ), almendra frijituak, perrexila (txikitua), arrautzen gorringoa (egosiak) eta eltzearen salda pixka bat; xehatu ondoren,
|
jarri
lapikora izterrekin batera, eta eman irakinaldi bat; utzi egonean, eta, zerbitzatu behar direnean, berotu, ez itsats dadin. Oharra:
|
2013
|
|
– Lehenik, masarako litroa irakiten
|
jarri
lapiko batean. Irakitean, sutik kendu.
|
|
|
Jarri
lapiko batean ura, azukrea eta esne gaina, eta berotu irakiten hasi arte. Atera sutatik, eta gehitu gelatina errehidratatua.
|
|
Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta oilaskoa lapiko zabal eta altu batean; bereizi labe beroko plaka ardo beltzarekin, eta berreskuratu labeko erretilutik ateratzen diren zukuak, eta bota lapikora. Estali urez eta
|
jarri
lapikoa sutan, irakiten hasi arte. Kendu lapikoa, jaitsi suaren indarra, irakiten jarrai dezan, baina leunago, eta kendu azalean sortzen den aparra.
|
2014
|
|
Behin arroza garbituta, utzi 30 minutuz sareta meheko koladore batean. Arroza egosteko,
|
jarri
lapiko zabal batean, ur bikoitza duela (200 g arroz, 400 ml ur). Su bizian jarri, eta, irakiten hasten denean, su ertainera jaitsiko dugu egosketaren intentsitatea, eta 18 minutuz mantenduko dugu.
|
|
Denbora hori igaro ondoren, hoztu eta gorde.
|
Jarri
lapiko zabal bat su ertainean, oliba olio koilarakada batzuekin. Erregosi tipulina eta baratxuria brounoisia (karratutxo txikiak).
|
|
Galeperra bakoitzean hezurrik gabeko aran lehor bat sartu, hankak lotu, forma gal ez dezaten, eta gorritu lapiko edo zartagin zabal batean olio beroarekin. Galeperrak gorritu ondoren, kendu zartaginetik eta
|
jarri
lapiko zabal batean. Barazkiak saltsarako prestatuko ditugu.
|
2015
|
|
Muntaketa eraztun batean jarri, edo, saldatsu samar egotea nahi badugu, laberako egokia den ontzi batean jarri zerba eltzekoa, salda pixka batekin. Bexamel saltsa krematsua prestatu, eta sutan
|
jarri
lapiko txiki bat gurinarekin eta koilarakada bat oliba olio. Gurina urtua dagoenean, irina bota eta egurrezko koilara batekin nahastu.
|
|
Moztu tipulina hemen: brounoisia (laukitxo txikiak) eta sutan
|
jarri
lapiko batean olio pixka batekin. Kozinatu eta bigun dagoenean, orburu samur eta zatitua bota, eta orburu erdia gorde, ondoren akonpainamendu gisa frijitzeko.
|
|
Solomoa errege sagar konpota batekin eta erretako saltsarekin lagunduko dugu. Sagar konpota egiteko, zuritu eta kendu bihotzak sagarretatik, moztu fruta zati meheetan eta
|
jarri
lapikoan. Erdira arte urez estali, gatz pixka bat, azukrea, piperbeltza, limoi azal bat eta, lurrina gustatzen bazaigu, kanela makilatxo bat gehitu.
|
2016
|
|
Olagarroa izoztu baino egun bat lehenago, hozkailuan desizoztu da, zukuak xukatu daitezen. Sutan
|
jarri
lapiko bat urez eta tipulaz. Irakiten hasten denean olagarroa gehitzen da.
|
2017
|
|
Ikusmenaren eta zaporeen inpaktua ikusgarria da. 5 Txokolatezko fonduea herriko ogi ogiarekin, pikatosteekin Lehenik eta behin, zatitu txokolatezko tableta bat,
|
jarri
lapikoan 100 mililitro ur eta berotu Maria bainua urtu arte. Txokolatea urtu ondoren, 200 mililitro nahasi, krema homogeneoa osatu arte, eta azukre puntuan jarri (hori guztia Maria bainuaren barruan, txokolatea bero mantentzeko).
|
2019
|
|
Prestaketa.
|
Jarri
lapiko zabal bat oliba olio koilarakada batekin. Erregosi tipula ordu erdiz su baxuan, estali lapikoa eta gehitu tarteka ur txorrotada bat.
|
2022
|
|
Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta oilaskoa lapiko zabal eta altu batean; bereizi labe beroko plaka ardo beltzezko kopa batekin, eta berreskuratu labeko erretilutik ateratzen diren zukuak, eta bota lapikora. Estali uretako osagaiak eta
|
jarri
lapikoa sutan, irakiten hasi arte. Kendu kazola, jaitsi suaren indarra, irakiten jarrai dezan, baina leunago, eta kendu azalean sortzen den aparra.
|
|
babarrunak perretxikoekin Lehenik eta behin, babarrun zuriak edo babarrun bigunak garbitu eta ur hotzetan jarri, kozinatu baino zortzi ordu lehenago. Beratu ondoren,
|
jarri
lapiko batean, beratzeko urarekin, oliba olio txorrotadatxo batekin eta gatzarekin. Su ertainean egosi.
|
|
1 Lehenik, tipulak zuritu, eta juliana moduan moztu. Erregosten
|
jarri
lapiko batean, oliba olio pittin batekin; gatz pittin bat ere bota.
|
2023
|
|
Horretarako, moztu barazki guztiak karratu txikietan, baita baratxuria ere.
|
Jarri
lapiko zabal batean erregosten, gatz pixka batekin eta oliba olio txorrotada batekin, su ertainean. Hasieran, estali lapikoa taparekin, baina lapikoa berotu ahala, kendu tapa eta tarteka nahastu barazkiak, itsatsi ez daitezen.
|
|
Hasteko, bexamela egin behar da.
|
Jarri
lapiko batean berotzen olio txorrotada bat eta gurin koilarakada bat. Gehitu lau koilarakada irin, eta ondo nahastu.
|
|
Hori esan eta bat, etxekoandrea sukaldean atzera eta aurrera kilometroak egiten hasi zen: zuritu barazkiak, moztu okela,
|
jarri
lapikoa sutan, bota jakiak eltzera, gehitu gatz pittin bat eta segi lanean.
|