Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2004
‎Ondoren, iragazki batean uzten da, ondo xukatzeko. Azkenik, jarri lapiko batean azukre kopuru bera eta kalabaza mami xukatua, limoi edo kanela azal pixka bat eta baso bat ur. Utzi egosten almibar bat osatu arte, gehitu kalabaza mamia eta utzi kozkorra egosten, ileak samur eta almibar lodi gelditu arte.
‎–Jaikitzen zarenean, jarri lapikoa sutan. Prest daukazu dena.
2006
‎hozkailuan, erretilu batean, zukuak xukatzeko. Egosteko, sutan jarri lapiko bat urez eta tipulaz, eta irakiten hasten denean, egosi olagarroa gehitu. Burutik eta bitartean eutsi behar zaio hiru aldiz jarraian, kazolatik sartu eta ateratzen da, behin betiko bota aurretik; teknika horri" olagarroa izutzea" esaten zaio.
2009
‎Garbitu ondoren, puska erregularretan moztu eta zuritu egiten dira, indartsu batetik bestera kentzeko eta kanpoko zikinkeriarik gabe gera daitezen. Horretarako, jarri lapikoan ur hotzarekin eta sartu sutan. Ura tripakiekin irakiten hasten denean, utzi irakiten bost bat minutuz.
2010
‎100 g azukre lapiko txiki batean jarri eta 100 zl. ur gehituko ditugu. Su bizian jarri lapikoa, azukrea urtu eta ziropa lodi bat lortu arte. Ziropa ontziko marrubiei gehitu eta ordu erdi batez bertan utziko dugu.
2011
‎Lurrin berezia eta piper berdea ere emateko apioa ere gehitu daiteke. Ondoren, estali urez eta jarri lapikoa su baxuan. Beroa hartu ahala, barazkiek, hezurrek eta arrainaren hondakinek askatzen duten aparra kentzen da.
2012
‎Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta hezurra lapiko zabal eta altu batean; bereizi labe beroko plaka ardo beltzarekin eta berreskuratu labeko erretilutik ateratzen diren zukuak, eta bota lapikora. Estali urez eta jarri lapikoa sutan, irakiten hasi arte. Kendu lapikoa, jaitsi suaren indarra, irakiten jarrai dezan, baina leunago, eta kendu azalean sortzen den aparra.
‎Bigun daudenean (zulatu sardexka batekin), atera kontu handiz lapikotik izterrak, eta bereizi berriro lapikoan jartzeko, hartu kontu handiz eltzean dagoen kipula (bits arekin) eta txikitu irabiagailuan baratxuriekin batera (2 gordin eta 2 frijitu), gibel frijitua (kontuz ibili frijitzean! ), almendra frijituak, perrexila (txikitua), arrautzen gorringoa (egosiak) eta eltzearen salda pixka bat; xehatu ondoren, jarri lapikora izterrekin batera, eta eman irakinaldi bat; utzi egonean, eta, zerbitzatu behar direnean, berotu, ez itsats dadin. Oharra:
2013
‎– Lehenik, masarako litroa irakiten jarri lapiko batean. Irakitean, sutik kendu.
‎Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta oilaskoa lapiko zabal eta altu batean; bereizi labe beroko plaka ardo beltzarekin, eta berreskuratu labeko erretilutik ateratzen diren zukuak, eta bota lapikora. Estali urez eta jarri lapikoa sutan, irakiten hasi arte. Kendu lapikoa, jaitsi suaren indarra, irakiten jarrai dezan, baina leunago, eta kendu azalean sortzen den aparra.
2014
‎Behin arroza garbituta, utzi 30 minutuz sareta meheko koladore batean. Arroza egosteko, jarri lapiko zabal batean, ur bikoitza duela (200 g arroz, 400 ml ur). Su bizian jarri, eta, irakiten hasten denean, su ertainera jaitsiko dugu egosketaren intentsitatea, eta 18 minutuz mantenduko dugu.
‎Galeperra bakoitzean hezurrik gabeko aran lehor bat sartu, hankak lotu, forma gal ez dezaten, eta gorritu lapiko edo zartagin zabal batean olio beroarekin. Galeperrak gorritu ondoren, kendu zartaginetik eta jarri lapiko zabal batean. Barazkiak saltsarako prestatuko ditugu.
2015
‎Muntaketa eraztun batean jarri, edo, saldatsu samar egotea nahi badugu, laberako egokia den ontzi batean jarri zerba eltzekoa, salda pixka batekin. Bexamel saltsa krematsua prestatu, eta sutan jarri lapiko txiki bat gurinarekin eta koilarakada bat oliba olio. Gurina urtua dagoenean, irina bota eta egurrezko koilara batekin nahastu.
‎Moztu tipulina hemen: brounoisia (laukitxo txikiak) eta sutan jarri lapiko batean olio pixka batekin. Kozinatu eta bigun dagoenean, orburu samur eta zatitua bota, eta orburu erdia gorde, ondoren akonpainamendu gisa frijitzeko.
‎Solomoa errege sagar konpota batekin eta erretako saltsarekin lagunduko dugu. Sagar konpota egiteko, zuritu eta kendu bihotzak sagarretatik, moztu fruta zati meheetan eta jarri lapikoan. Erdira arte urez estali, gatz pixka bat, azukrea, piperbeltza, limoi azal bat eta, lurrina gustatzen bazaigu, kanela makilatxo bat gehitu.
2016
‎Olagarroa izoztu baino egun bat lehenago, hozkailuan desizoztu da, zukuak xukatu daitezen. Sutan jarri lapiko bat urez eta tipulaz. Irakiten hasten denean olagarroa gehitzen da.
2017
‎Ikusmenaren eta zaporeen inpaktua ikusgarria da. 5 Txokolatezko fonduea herriko ogi ogiarekin, pikatosteekin Lehenik eta behin, zatitu txokolatezko tableta bat, jarri lapikoan 100 mililitro ur eta berotu Maria bainua urtu arte. Txokolatea urtu ondoren, 200 mililitro nahasi, krema homogeneoa osatu arte, eta azukre puntuan jarri (hori guztia Maria bainuaren barruan, txokolatea bero mantentzeko).
2022
‎Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta oilaskoa lapiko zabal eta altu batean; bereizi labe beroko plaka ardo beltzezko kopa batekin, eta berreskuratu labeko erretilutik ateratzen diren zukuak, eta bota lapikora. Estali uretako osagaiak eta jarri lapikoa sutan, irakiten hasi arte. Kendu kazola, jaitsi suaren indarra, irakiten jarrai dezan, baina leunago, eta kendu azalean sortzen den aparra.
‎babarrunak perretxikoekin Lehenik eta behin, babarrun zuriak edo babarrun bigunak garbitu eta ur hotzetan jarri, kozinatu baino zortzi ordu lehenago. Beratu ondoren, jarri lapiko batean, beratzeko urarekin, oliba olio txorrotadatxo batekin eta gatzarekin. Su ertainean egosi.
‎1 Lehenik, tipulak zuritu, eta juliana moduan moztu. Erregosten jarri lapiko batean, oliba olio pittin batekin; gatz pittin bat ere bota.
2023
‎Hori esan eta bat, etxekoandrea sukaldean atzera eta aurrera kilometroak egiten hasi zen: zuritu barazkiak, moztu okela, jarri lapikoa sutan, bota jakiak eltzera, gehitu gatz pittin bat eta segi lanean.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia