2007
|
|
Arrisku bat ikusten dugu: kontsumitzaileak ez
|
daki
beti zer den trans gantzen maila baxua eta maila altua. Baina laster egingo dugun arriskua da, hobea dela uste baitugu.
|
2009
|
|
Aldera dezagun arestian aipatutako urdin astunen Omega 3 ko edukiarekin. “Landare koipeak edo olioak”, hobe ez Elikagai prozesatu askok izaten dituzte olioak edo bestelako koipeak, azken produktua lortzeko ezinbestekoak direnak, baina kontsumitzaileak ez
|
daki
beti zer koipe erabiltzen duen fabrikatzaileak. Elikagai askok ez dute olio horren jatorria adierazten.
|
|
Baina establezimendu horiek dira, aireportuetan ekipajea galtzearekin batera, Europako bidaiarietan buruhauste gehien sortzen dituen faktorea, Trivago bidaia atariko inkesta baten arabera. Gelan gordetako objektu pertsonal bat desagertu edo erreserba aldez aurretik bertan behera uzteko beharraren aurrean, ez
|
dakigu
beti nola jokatu. EROSKI CONSUMER aldizkariko adituek gomendatzen dute eskubideak erabiltzaile gisa erabiltzea, nori eskatu eta nola erreklamatu jakitea.
|
2012
|
|
Irudia: Antonio Jiménez Alonso Gurasoak eskola porrotaren aurrean Gurasoek ez
|
dakite
beti seme alaben etenaldiaren aurrean erreakzionatzen. Gehiegi edo gutxiegi izateagatik, gaizki erantzuten dute eskola porrotaren aurrean edo nahastu egiten dute.
|
|
Hala bada, benetako drama bihur daiteke, ez baitute berdin ulertzen heriotza. Ez
|
dakite
beti ustekabeko gertaera honi aurre egiten. Zenbait gako emateko, artikulu honetan txakurkumearen heriotza nola onartu azaltzen da, egoera horren ohiko kausak nabarmentzen dira eta txakurra hazteko arriskuak nola prebenitu azaltzen da.
|
2013
|
|
Baina hori ezin da ziurtatu. Proiektu batean inbertitzen duenak
|
badaki
beti arriskuren bat dagoela, eta nahiago du aurkezten duena ere zintzoa eta errealista izatea. Adituen arabera, ideia hiru agertokitan erakustea komeni da (baikorra, ezkorra eta errealista), eta horrek zintzotasuna erakusten du.
|
2018
|
|
200 eta 250 gramo artekoa, baina tradiziori edo ohiko kontsumoari kasu egiteagatik, zehaztu du.Zeren balio kalorikoa kontuan hartzen badugu, pertsona bakoitzaren araberakoa ere izango da (egoera fisiologikoa, jarduera fisikoa, patologiak, lehendik hartu dituen elikagaiak), eta osagaiei buruz hitz egiten hasita, kontuan hartu dira egunean zehar egingo diren gainerako otorduak.Hortaz, nutrizio arloko semaforoan ageri diren aukeren artean, honako hauek proposatuko ditugu, betiere jarraibide hauek kontuan hartuta: Murriztu errazioa.Lasagna errazioa 250 gramokoa izatea da ohikoena, baina kopuru hori hartzen denean, otordu batek eman behar lituzkeen baino kopuru handiagoetan hartzen ari gara energia, gantza, gantz saturatuak, azukreak eta gatza (2.000 kcal, 70 g gantz, 20 g gantz saturatu, 90 g azukre eta 5 g gatz). Hori dela eta, errazioa 100 gramora murriztea komeni da.Hain zuzen, merkatuan dauden markek ere 100 gramo bakoitzeko ematen dute nutrizio arloko informazioa, halaxe agintzen du-eta Europako 1169/ 2011 arauak, elikagaiek kontsumitzaileari eman behar dioten informazioari buruzkoak.Zaindu itzazu osagaiak.Hauta itzazu zure nutrizio profila zaintzeko moduko osagaiak daramatzaten lasagnak: ...ira.Hobe berdurekin.Nutrizio arloko semaforoan ageri diren aukeren artean, haragiz egindako lasagnek, batez beste, kopuru handiagoetan ematen dituzte aztertu ditugun mantenugaiak.Gatza bereziki.Horrexegatik, hobe da berdura lasagnak hautatzea.Zer da hobea, izoztua edo hozkailuan edukitzekoa. Aldea ez da nabarmena.Izozte prozesuak ia ez dio eragiten elikagaien nutrizio arloari, nahiz eta komeni den
|
jakitea
beti egon daitekeela aldaketaren bat ezaugarriren batean, elikagai freskoekin gertatzen den bezala: elikagai horiek biltzen eta prestatzen direnetik jan bitartean galtzen duten mantenugai kopurua batzuetan handiagoa izaten da izoztean gertatzen diren gorabeherak baino.Horrela, bada, modu seguru eta egokian izoztuta dauden elikagaiek ez dute freskoen inbidiarik.Prezioa markaren araberakoa izaten da.Prezioari ez dio eragiten barreneko betegarria haragiz edo berduraz egina izateak.Markak dauka egiazko eragina.Errazio gisa 100 gramoko zatia hartuta, eta hozkailuan edukitzekoak diren lasagnak elkarren artean alderatuta, aukera garestienak bi aldiz gehiago balio du merkeenak baino.Izoztuen artean, berriz, alde txikiagoa dago marken artean, eta, batez beste, garestienak %50 gehiago kostatzen dira.Aditua duRamon de Cangas, Dietista Nutrizionisten Kontseilu Nagusiko Aholku Batzordea:
|
2019
|
|
erraza eta azkarra den zerbait nahi dugu, ez baitugu beti denbora nahikoa janari oso landuak prestatzeko, baina baita aberats eta osasuntsua ere. Eta, jakina, ez
|
dakigu
beti zer eraman. Horregatik, hemen dituzu Landare Izoztuen Fabrikatzaileen Espainiako Elkarteak (ASEVEC) proposatzen dizkigun táper ideia batzuk, zure lantokian aberats eta arazorik gabe jan dezazun.
|
2020
|
|
Horregatik, zure iritziz, eta nahiz eta aurten dena pandemiak girotu duen, aurrena Aurrezkiaren Eguna ospatzeko, gutxieneko finantza kultura izatea «mailegu bat edo hipoteka bat eskatzeko orduan edo garbigailu baten erosketa finantzatzeko orduan erabaki zuzenak hartzen laguntzea». Aurrezten erraz ikasteko 15 liburu Aurrezten ikastea, oreka finantzarioaren oinarria Espainian ez dago gehiegizko finantza kulturarik, eta ez
|
dakigu
beti diruari buruzko plangintza egiten, ez eta gure diru sarrerei etekina ateratzen ere. Espainiako Bankuak eta Balore Merkatuaren Batzorde Nazionalak aldizka egiten duten Finantza Gaitasunen Inkestak kontzeptu giltzarriei buruzko ezagutzak baloratzen ditu, hala nola inflazioa edo arriskuaren dibertsifikazioa. Emaitzak?
|
2021
|
|
Nutrizio etiketa frontala (Igne Score) gure herrialdeko elikadura produktuetara iritsi denez, eztabaida publiko bizia sortu da, eta ez du txalotzeko asmorik. Mundu akademikoak, ikertzaile entzutetsuek, fabrikatzaileek eta banatzaileek, espezialitate mediko eta dietista nutrizionisten ordezkari diren erakundeek, besteak beste, hilabeteak daramatzate etiketa sinple hori ezartzeari buruz eztabaidan, ados jarri gabe; eta oinezko kontsumitzaileak harriduraren eta eszeptizismoaren artean entzuten du, argudio horien funtsa ez
|
baitaki
beti bereizten, eta benetan garrantzitsua dena galdetzen du: Nutr Score dabil?
|
|
Irudia: TheHilary Clark Zer egin mugikorra aurkitzen baduzu Ez
|
dakigu
beti nola jokatu behar den zure legezko jabeari mugikorra modurik seguru eta eraginkorrenean itzultzeko: Poliziara, Guardia Zibilera edo Objektu Galduen Bulego batera joatea da aukerarik onena eta seguruena, jabearentzat eta zuretzat.
|
|
Zergatik nabarmendu diren zure jantziak Ez
|
dakigu
beti zergatik argitu den garbigailuan sartzen dugun arropa, hasiera batean “arriskutsuak” ez ziruditen beste arropa batzuekin batera. Arropa bat kendu eta garbigailuko gainerako arropa zikintzeko arrazoi posibleen artean hauek daude:
|
|
Urteetan zehar egindako azterketen arabera, herritar gehienek onartzen dute fotobabesleak erabiltzen dituztela, baina onartzen dute ez
|
dakitela
beti beren azalerako egokiena aukeratzen. Askok ez dituzte betetzen gobernuak udarako emandako gomendioak, ezta adituek emandakoak ere.
|
2023
|
|
Zer esan nahi dute hozkailuen ikurrek? Ez
|
dakigu
beti hozkailuko marrazkien eta ikurren esanahia. Zalantzarik izan ez dezazun, ikur eta kontzeptu ohikoenak eta horien esanahia azalduko dizkizugu.
|
|
Lehortutako bela argizaria arroparen gainera erortzen denean, orbanak sortzen ditu, eta horiek kentzeko oso zailak dirudite. Ez
|
dakigu
beti nola kendu argizaria arropari, egia da, baina badira zenbait teknika urrats gutxitan garbitzeko, modu naturalean eta substantzia urratzaileak erabili gabe. Artikulu horrek zenbait aholku ematen ditu ehunetako argizari orbanak kentzeko, eta azaltzen du zergatik koloretako kandelak uzten dituztenak zailxeagoak diren.
|
|
Gaur egun, paradoxa batean bizi gara: informazio eduki askotarako berehalako sarbidea izan dezakegu tekla bakarra sakatuta, baina, aldi berean, ez
|
dakigu
beti zein informazio eskaintzen diguten kaudimenduna, independentea, egiaztatua, fidagarria…, eta zein ez diren eduki interesatu, partzial, batzuetan toxiko baizik. Nola ibili informazio ozeano horretan?
|