2003
|
|
Oinarri ona dugu. Jarri dizkiguten etiketen gainetik, bertsolaritza gertutik jarraitu duenak
|
badaki
beti egon direla kuestionamendu aski libreko ahotsak. Gaur bertsolaritzan nagusi den belaunaldia ere, gai politikoekiko iritzi eta ñabardura aberatsekoa da.
|
2008
|
|
De tal modo se aferran muchos á sus ideas, á su criterio particular, que pienso que la Academia no sería obedecida por todos.» Olitetik idazten zuen frai José R. Zulaikak ere oso komenigarria zeritzon Akademia sortzeari, nahiz
|
jakin
beti egongo zirela kontrakoak. Hala ere borondate oneko euskaldun askok segituko liokeela Akademiari zeritzon, eta «yo, por mi parte acato desde ahora todas sus decisiones respecto de la ortografía, cualesquiera que ellas sean, bien persuadido de que es preferible una ortografía uniforme, por imperfecta que ella sea, á la anaquía que ahora reina entre nosotros.» Iruñetik idazten zuen S. Etxaideren iritziz:
|
2014
|
|
Ibilian ia igarri ere ez zitzaion egiten, baina oso nabarmena zen pausoa azkartu behar zuenean. Ez zen batere trebea kirol eta jokoetan, ez zen handia ere, baina, hala ere, jendeak errespetua zion, denek
|
baitzekiten
beti zegoela besteak baino pauso bat urrutiago joateko prest.
|
2015
|
|
Ez baita samurra utzi diguten errealitatea, min batetik bestera, samin sakon batetik are samin sakonagora doana; zabuka dabilkigun errealitateaz ari naiz noski, kalean zehar paseari gabiltzala ikusten dugun mundu zehazten zail den, baina zehatz daitekeen, horretaz. Lehendik ere
|
bagenekien
beti dagoela ihes egiteko modua, ihes egitean datzala askatasuna, Bixente Serrano Izkok entsegu batean azaltzen duen bezala. Ihes egiteko modu asko dago, gainera, ihes egin baitaiteke hitzez, ihes egin baitaiteke oroimenez, eta hitza eta oroimena, ez dezagun ahantz, biak bat dira funtsean, biek ala biek baitute arima bera:
|
2016
|
|
|
Badakizu
beti egongo dela norbait adarra jotzen.
|
2018
|
|
200 eta 250 gramo artekoa, baina tradiziori edo ohiko kontsumoari kasu egiteagatik, zehaztu du.Zeren balio kalorikoa kontuan hartzen badugu, pertsona bakoitzaren araberakoa ere izango da (egoera fisiologikoa, jarduera fisikoa, patologiak, lehendik hartu dituen elikagaiak), eta osagaiei buruz hitz egiten hasita, kontuan hartu dira egunean zehar egingo diren gainerako otorduak.Hortaz, nutrizio arloko semaforoan ageri diren aukeren artean, honako hauek proposatuko ditugu, betiere jarraibide hauek kontuan hartuta: Murriztu errazioa.Lasagna errazioa 250 gramokoa izatea da ohikoena, baina kopuru hori hartzen denean, otordu batek eman behar lituzkeen baino kopuru handiagoetan hartzen ari gara energia, gantza, gantz saturatuak, azukreak eta gatza (2.000 kcal, 70 g gantz, 20 g gantz saturatu, 90 g azukre eta 5 g gatz). Hori dela eta, errazioa 100 gramora murriztea komeni da.Hain zuzen, merkatuan dauden markek ere 100 gramo bakoitzeko ematen dute nutrizio arloko informazioa, halaxe agintzen du-eta Europako 1169/ 2011 arauak, elikagaiek kontsumitzaileari eman behar dioten informazioari buruzkoak.Zaindu itzazu osagaiak.Hauta itzazu zure nutrizio profila zaintzeko moduko osagaiak daramatzaten lasagnak: ...ira.Hobe berdurekin.Nutrizio arloko semaforoan ageri diren aukeren artean, haragiz egindako lasagnek, batez beste, kopuru handiagoetan ematen dituzte aztertu ditugun mantenugaiak.Gatza bereziki.Horrexegatik, hobe da berdura lasagnak hautatzea.Zer da hobea, izoztua edo hozkailuan edukitzekoa. Aldea ez da nabarmena.Izozte prozesuak ia ez dio eragiten elikagaien nutrizio arloari, nahiz eta komeni den
|
jakitea
beti egon daitekeela aldaketaren bat ezaugarriren batean, elikagai freskoekin gertatzen den bezala: elikagai horiek biltzen eta prestatzen direnetik jan bitartean galtzen duten mantenugai kopurua batzuetan handiagoa izaten da izoztean gertatzen diren gorabeherak baino.Horrela, bada, modu seguru eta egokian izoztuta dauden elikagaiek ez dute freskoen inbidiarik.Prezioa markaren araberakoa izaten da.Prezioari ez dio eragiten barreneko betegarria haragiz edo berduraz egina izateak.Markak dauka egiazko eragina.Errazio gisa 100 gramoko zatia hartuta, eta hozkailuan edukitzekoak diren lasagnak elkarren artean alderatuta, aukera garestienak bi aldiz gehiago balio du merkeenak baino.Izoztuen artean, berriz, alde txikiagoa dago marken artean, eta, batez beste, garestienak %50 gehiago kostatzen dira.Aditua duRamon de Cangas, Dietista Nutrizionisten Kontseilu Nagusiko Aholku Batzordea:
|
2019
|
|
Era batera edo bestera, ordea, enteratu egingo zen eta, orduan, gorrotatu egingo ninduen errukirik gabe. Eskarmentu nahikoa badaukat
|
jakiteko
beti badagoela norbait prest bazterrak endredatzeko. Espero nuen egunen batean sortuko zitzaidala, beharbada, aukeraren bat barrenak erakusteko.
|
|
Eta lasai lo egiten dut
|
badakidalako
beti egongo zarela.
|
2022
|
|
Baina bertso eskoletan dauden gazteek ere, modu lausoagoan bada ere, badute Etxebarriaren eta Enbeitaren berririk.
|
Badakite
beti daudela lanerako prest, badakite behar den lekuan esku bat botatzen ari direla, badakite saioan ezinbestekoak direla. Eta Etxebarria eta Enbeita, era inkontziente batean, bertso eskolako gazteen eredu bilakatzen dira une horretan.
|
|
Segurtasunari buruzkoa: «Gu hazi ginen herrietan, gurasoak lasai egoten ziren etxean, zeren nahiz eta herriaren beste puntan erori,
|
bazekien
beti egongo zela norbait laguntzeko. Hirigintza teorikoaren ikuspuntutik ziur favelak arriskutsuak direla, baina, han bizi direnentzat, ez».
|
2023
|
|
Asko idatzi da eta iritzi asko entzun da gizarte mugimenduen (eta tartean euskalgintzaren zein euskara elkarteen mugimenduaren) profesionalizazioari buruz. Baina herriz herri euskara elkarteen errealitatea ezagutzeko aukera izan dugunok
|
badakigu
beti egon dela (eta oraindik ere badagoela) boluntario eta militanteekin soilik funtzionatzen duen euskara elkarte kopuru handi bat. Gaur egun euskara elkarteen ia erdiak ez dauka langile profesionalik.
|
|
«Guk horren jakitun izanda lan egiten dugu.
|
Badakigu
beti egon daitekeela tentsioa ekar dezakeen zerbait: hauteskunde kanpaina bat, edo hedabideetan agertzen den zerbait, edo biktima edo biktimario baten bizitzan gertatzen den aldaketa bat.
|
|
Arlo akademikoan inork ez zuen ahazten Althusser filosofo frantziarrarekin ibili izana zela, Parisen, baita Balibar, Badiou, Harnecker, Derrida, Foucault eta beste normalien zerutiar batzuen kolega hurbila ere izana zela. Ospe hori, Althusser izena ahoskatu eta horrek halako errespetu erreberentziala sortzen zuenean eskuratu zuen, hau da, orain dela urte asko, ze dagoeneko ia inork ez
|
daki
beti daude salbuespenak, baina gero eta salbuespenagoak dira nor zen Althusser eta are gutxiago zer den normalien bat. Nik ere ozta ozta dakit Althusser filosofo marxista estrukturalista berezi samarra izan zela, eta normalien delakoa, Parisko Goi Mailako Eskola Normalaren ikasle bat, non, antza denez, Frantziako elite intelektualak hezi dituzten joan den mende guztian, eta are lehenagoan ere.
|
|
Nola
|
dakizu
beti zegoela pozik?
|