2002
|
|
Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) Ekialdetik inportatutako elikagaien mendekotasunaren arriskuaren berri eman die Mendebaldeko herrialdeei. Haren iritziz, mendekotasun
|
hori
elikagaien segurtasunerako mehatxua izan daiteke, bereziki fruta eta barazkiena, Europako Batasuna baita kanpo merkatu nagusia. FAOk Ekialdeko herrialdeei, hala nola Aljeria, Libano, Maroko eta Irango Errepublika Islamiarrari, eskatzen die beren gaitasun instituzionala garatu eta indartu dezatela elikagaien kaltegabetasun eta kalitateari buruzko nazioarteko arauak betetzeko.
|
|
Horixe izango da munduko erronka nagusia, Louise Fresko Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeko (FAO) zuzendariorde nagusiaren arabera. Haren iritziz, gobernu ordezkariek eta, oro har, gizarteak ur eskasiaren arazoari eta
|
horrek
elikagaien segurtasunean duen eraginari irtenbideak bilatzea sustatu behar dute. Eztabaida sozial hori sustatu eta alternatibak bilatzeko, aurten FAOren Mundu Jardunaldiak, elikadurari buruzkoa, urrian egingo denak, ordezkari guztiak elkartuko ditu “Ura:
|
|
Kontuan hartu behar da izoztea kontserbazio sistema bat dela, eta tenperatura jaitsiz doan heinean, patogenoen ugaltzea 4 °C tik beherako tenperaturan mugatuko dela.
|
Horrek
elikagaiaren segurtasuna bermatuko du, baina izoztutako elikagaien tenperatura gorabeherek mikroorganismo mota horiek ugaltzeko aukera eman dezakete. Elikagai freskoetako mikroorganismo gehienak azalean daude, eta zona horretan izango dute eraginik handiena fluktuazioek.
|
2003
|
|
Frantziako adituek ohartarazi dute lurzoruaren poluzioa eta
|
horrek
elikagaien segurtasunean duen eragina
|
|
Gomendioa haragiari ere gehitu zaio; elikagai horretan, “salmonella” eta “Campylobacter” patogenoak eta “listeria monocytogenes” edo “Escherichia coli” bezalako patogenoak daudenez, prebentziozko tratamenduak egin lirateke. Definizioz, tratamendu
|
horrek
elikagaien segurtasun baldintzak hobetzen ditu, baina parametro horrek ez du beti azken produktuaren kalitatearekin zerikusirik. Normalean, edozein tratamenduk elikagaien ezaugarri organoleptikoak aldatzea dakar, eta irradiazioa ez da salbuespena.
|
|
Lehenago, 1988ko Zuzentarau batek, lurrinen esparrurako onartutakoak, beharrezkotzat jotzen zuen ke aromak sortzeko erabilitako oinarrizko materialei buruzko xedapen egokiak hartzea, bai eta horiek prestatzeko erabilitako erreakzio baldintzak ere. Indarrean sartzen denetik, kasualitatez Gabonetako atarian gertatzen baita, EBn merkaturatutako ke lurrinek beren segurtasuna ebaluatzeko prozesu bat bete dute, eta prozesu
|
hori
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak egin du berehala. Era berean, Batzordeak «baimendutako lehen mailako produktu»en, hau da, ke aromatzat hartzen direnen eta horiek ekoizteko oinarrizko materialen, zerrenda positibo bateratua egingo du.
|
2005
|
|
Europako Batasunean ezarri zen Rapid Alert System for Food and Feed, herrialde kide bakoitzeko agintari eskudunei laguntza eman ahal izateko. Laguntza
|
hori
elikagaien segurtasunaren arloan hartutako azken neurriei buruzko informazioarekin gauzatzen da. Orain, RASFFek (178/ 2002 (EE) Erregelamenduan zehazten dira haren lege oinarriak) 2004 urtean emandako elikadura alertei buruzko azken datuak aurkeztu ditu.
|
2006
|
|
Hasieratik, RFDI teknika elikadura kateari buruzko informazio osoagoa emateko panazea izan da, dio Henri Barthel Bridgeko koordinatzaileak. Elikagaien arloan, egoera txarrean dauden elikagaien presentzia nola murrizten den frogatu nahi du proiektuak, eta
|
horrek
elikagaien segurtasuna hobetzen lagunduko du. Barra kodetik txipera RFDI teknologia aurrera doa elikagaien identifikazio eta jarraipenerako metodo gisa Irrati frekuentzia bidezko identifikazioan oinarritutako teknologia gero eta gehiago da ohiko barra kodeen ordezko potentziala, elikagaiak identifikatzeko elikagaien industrian modu orokorrean erabiltzen direnak.
|
2007
|
|
Tresna eraginkorrak Segurtasunaren eta elikaduraren arteko loturak indartzeko 2006an hasitako ahalegin komunitarioak estutu egin dira 2007an Europako programaren apustu indartsuenetako bat Arriskuen Analisia eta Kontrol Puntu Kritikoak (APPC) sistema da. Sistema
|
hori
elikagaien segurtasunerako tresna eraginkorrenetakoa da. Sistema horren bidez, EBn oso zabalduta baitago, arriskuak aztertu eta arriskuak prebenitu, ezabatu edo murriztu behar diren puntuak identifikatzen dira.
|
2008
|
|
Espainian, lehen pausoa 2005ean eman zen, Nutriziorako, Jarduera Fisikorako eta Obesitatearen Prebentziorako Estrategia (NAOS) abian jarri zenean. Estrategia
|
hori
Elikagaien Segurtasunerako eta Nutriziorako Espainiako Agentziak sustatu zuen, Osasun eta Kontsumo Ministerioarekin lankidetzan. Gizabanakoaren bizitza osoko esku hartze gisa planteatzen da, arreta berezia eskainiz haur eta gazteei.
|
|
Prozesu
|
horrek
elikagaien segurtasuna areagotzen lagunduko du, eta ez ditu aldatzen produktuaren jatorrizko propietateak
|
|
Nina Papadoulaki Europako Erkidegoko Osasun arloko bozeramaileak jakinarazi duenez, Europako Batzordeak debekatu egingo du esnea duten haurrentzako era guztietako elikagaiak Txinatik inportatzea, melaminaz kutsatzeko arriskuak saihesteko. Neurri
|
hori
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA, ingelesezko siglak) txosten bat jaso ondoren erabaki da. Txosten horretan, substantzia horrekin kutsatutako esne hondarrak dituzten gozokiak edo galletak kontsumitzeagatik intoxikatzeko arriskua dagoela ohartarazten da.
|
2010
|
|
Bi abantaila nabarmen ditu: kostuak murriztea eta kontrola areagotzea, eta
|
horrek
elikagaien segurtasuna hobetzea dakar.
|
|
Anisakis horren larba arrain freskoan aurki daiteke. EFSAren irizpenaren arabera, eremu
|
horretako
elikagaien segurtasuna ebaluatzeko Europako Batzordearen (EB) eskaera jaso zuen, eta, haren arabera, alergia arriskua handiagoa da larba biziekin kutsatutako produktuak kontsumitzen badira. Anisakisaren larba hil edo inaktibatzeko beroaren eta izozte tratamenduen eraginkortasunari buruzko xehetasunak eman ditu irizpenak.
|
|
Era berean, Elikagaien Segurtasunaren Kontrol Ofizialeko Laborategien Espainiako Sarea ezarriko da, AESANek koordinatua. Sare
|
horrek
elikagaien segurtasunaren zaintza indartuko du, kalitatearen kudeaketa hobetuko du eta elikagaien segurtasunaren metodologia analitikoaren ikerketa lagunduko du, besteak beste. Nutrizioaren arloan, Lege Proiektuak obesitatearen aurkako borrokarekin eta gaixotasun kroniko deribatuen prebentzioarekin zerikusia duten hainbat alderdi lantzen ditu:
|
2011
|
|
Sektorearen higiene eta babes neurri gero eta zorrotzagoak hartu dira mikroorganismo patogeno horien eta beste batzuen aurrean, eta, horri esker, izugarri murriztu dira patologia horiek, bai eta produktu bat ere, oilaskoa, elikagaien segurtasuna bermatzeko. Hala ere, horrelako sistemen aplikazioa, NUPen egindako doktoretza lanak proposatua, babes gehigarriko plusa izango litzateke, eta
|
horrek
elikagaien segurtasun maila handituko luke. Ez da lehenengo aldia ezaugarri horiek dituen azterketa batek jatorri naturaleko substantzia jakin batzuen mikrobioen aurkako jarduera azaltzen duela eta kontserbazio sistema gisa aplikatzen dituela.
|
|
Araudi berri horrek 2010eko Europar Batasuneko zuzentarau batek ezarritako aldaketak jasotzen ditu. Zuzentarau
|
horrek
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agentziak ebaluatutako substantzien zerrenda eguneratzen du, elikagai lehengaiak tratatzeko baimendutako laguntzaile gisa. “Onartutako substantziei, beraz, aurretiazko ebaluazio zientifikoa egin zaie, eta, horren bidez, kontsumitzailearentzako erabilera segurutzat sailkatu ahal izan dira”, nabarmendu du Gobernuak.
|
2012
|
|
Pertsona horiek, FAOren aurreikuspenen arabera, 2050 urtean biziko dira munduan.
|
Hori
elikagaien segurtasunaren esparruan lortu behar da, hau da, elikagaien beharrak asetzeko behar diren elikagai kaltegabeak eta elikagarriak eskura izatea fisikoki eta ekonomikoki. Eginkizun zail hori lortzeko estrategiak aldatu egiten dira planteatzen dituenaren arabera, baina bi korronte nagusitan laburbiltzen dira.
|
2014
|
|
Horretarako, diziplina anitzeko talde baten laguntza behar da. Talde
|
horretan
elikagaien segurtasunean adituek, osasun arloko agintariek, administrazio publikoek, Ebk eta nazioarteko erakundeek parte hartu behar dute. Espainiako Kontsumo Agentziaren, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren (AECOSAN) arabera, elikagaien arriskuen kudeaketak barne hartzen du arriskuaren ebaluazioa, arriskua prebenitzeko edo gutxitzeko neurriak hautatzea eta osasunaren babes maila altua bermatzea.
|
2020
|
|
mycola_ adams Nekazaritza, munduko elikaduraren oinarria Nekazaritza beti izan da garrantzitsua pertsonen biziraupenerako, eta, gaur egun, ezinbestekoa da munduan dauden elikadura arazo handiei aurre egiteko. Fenomeno
|
horri
elikagaien segurtasunik eza esaten zaio, eta ia 1.000 milioi pertsonari eragiten die, nahiz eta gaur egun elikagai ekoizpena soberakoa den. Behar baino janari gehiago sortzen dugu, eta, aldi berean, zazpi pertsonatik batek gosea du.
|
2022
|
|
Gosea desagerraraztea oso arazo konplexua da, eta ekintza bateratuak behar ditu, beste ikuspegi eta diziplina zientifiko batzuek parte har dezaten. Nola lagun dezake diziplina
|
horrek
elikagaien segurtasuna bermatzen. Nekazaritzako ekologiaren printzipioak elikadura subiranotasunean oinarritzen dira, hau da, herriek beren kabuz elikatzeko duten eskubidean, elikagaien segurtasunean baino gehiago, elikagaien kopuru eta kalitate nahikoak elikatzeko eskubideari dagokionez, elikagaiak non ekoizten diren kontuan hartu gabe.
|