2002
|
|
Horixe izango da munduko erronka nagusia, Louise Fresko Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeko (FAO) zuzendariorde nagusiaren arabera. Haren iritziz, gobernu ordezkariek eta, oro har, gizarteak ur eskasiaren arazoari eta
|
horrek
elikagaien segurtasunean duen eraginari irtenbideak bilatzea sustatu behar dute. Eztabaida sozial hori sustatu eta alternatibak bilatzeko, aurten FAOren Mundu Jardunaldiak, elikadurari buruzkoa, urrian egingo denak, ordezkari guztiak elkartuko ditu “Ura:
|
2003
|
|
Frantziako adituek ohartarazi dute lurzoruaren poluzioa eta
|
horrek
elikagaien segurtasunean duen eragina
|
|
Gomendioa haragiari ere gehitu zaio; elikagai horretan, “salmonella” eta “Campylobacter” patogenoak eta “listeria monocytogenes” edo “Escherichia coli” bezalako patogenoak daudenez, prebentziozko tratamenduak egin lirateke. Definizioz, tratamendu
|
horrek
elikagaien segurtasun baldintzak hobetzen ditu, baina parametro horrek ez du beti azken produktuaren kalitatearekin zerikusirik. Normalean, edozein tratamenduk elikagaien ezaugarri organoleptikoak aldatzea dakar, eta irradiazioa ez da salbuespena.
|
2006
|
|
Hasieratik, RFDI teknika elikadura kateari buruzko informazio osoagoa emateko panazea izan da, dio Henri Barthel Bridgeko koordinatzaileak. Elikagaien arloan, egoera txarrean dauden elikagaien presentzia nola murrizten den frogatu nahi du proiektuak, eta
|
horrek
elikagaien segurtasuna hobetzen lagunduko du. Barra kodetik txipera RFDI teknologia aurrera doa elikagaien identifikazio eta jarraipenerako metodo gisa Irrati frekuentzia bidezko identifikazioan oinarritutako teknologia gero eta gehiago da ohiko barra kodeen ordezko potentziala, elikagaiak identifikatzeko elikagaien industrian modu orokorrean erabiltzen direnak.
|
2008
|
|
Prozesu
|
horrek
elikagaien segurtasuna areagotzen lagunduko du, eta ez ditu aldatzen produktuaren jatorrizko propietateak
|
2010
|
|
Bi abantaila nabarmen ditu: kostuak murriztea eta kontrola areagotzea, eta
|
horrek
elikagaien segurtasuna hobetzea dakar.
|
|
Era berean, Elikagaien Segurtasunaren Kontrol Ofizialeko Laborategien Espainiako Sarea ezarriko da, AESANek koordinatua. Sare
|
horrek
elikagaien segurtasunaren zaintza indartuko du, kalitatearen kudeaketa hobetuko du eta elikagaien segurtasunaren metodologia analitikoaren ikerketa lagunduko du, besteak beste. Nutrizioaren arloan, Lege Proiektuak obesitatearen aurkako borrokarekin eta gaixotasun kroniko deribatuen prebentzioarekin zerikusia duten hainbat alderdi lantzen ditu:
|
2011
|
|
Sektorearen higiene eta babes neurri gero eta zorrotzagoak hartu dira mikroorganismo patogeno horien eta beste batzuen aurrean, eta, horri esker, izugarri murriztu dira patologia horiek, bai eta produktu bat ere, oilaskoa, elikagaien segurtasuna bermatzeko. Hala ere, horrelako sistemen aplikazioa, NUPen egindako doktoretza lanak proposatua, babes gehigarriko plusa izango litzateke, eta
|
horrek
elikagaien segurtasun maila handituko luke. Ez da lehenengo aldia ezaugarri horiek dituen azterketa batek jatorri naturaleko substantzia jakin batzuen mikrobioen aurkako jarduera azaltzen duela eta kontserbazio sistema gisa aplikatzen dituela.
|
|
Araudi berri horrek 2010eko Europar Batasuneko zuzentarau batek ezarritako aldaketak jasotzen ditu. Zuzentarau
|
horrek
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agentziak ebaluatutako substantzien zerrenda eguneratzen du, elikagai lehengaiak tratatzeko baimendutako laguntzaile gisa. “Onartutako substantziei, beraz, aurretiazko ebaluazio zientifikoa egin zaie, eta, horren bidez, kontsumitzailearentzako erabilera segurutzat sailkatu ahal izan dira”, nabarmendu du Gobernuak.
|
2022
|
|
Gosea desagerraraztea oso arazo konplexua da, eta ekintza bateratuak behar ditu, beste ikuspegi eta diziplina zientifiko batzuek parte har dezaten. Nola lagun dezake diziplina
|
horrek
elikagaien segurtasuna bermatzen. Nekazaritzako ekologiaren printzipioak elikadura subiranotasunean oinarritzen dira, hau da, herriek beren kabuz elikatzeko duten eskubidean, elikagaien segurtasunean baino gehiago, elikagaien kopuru eta kalitate nahikoak elikatzeko eskubideari dagokionez, elikagaiak non ekoizten diren kontuan hartu gabe.
|