2002
|
|
Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) Ekialdetik inportatutako elikagaien mendekotasunaren arriskuaren berri eman die Mendebaldeko herrialdeei. Haren iritziz, mendekotasun
|
hori
elikagaien segurtasunerako mehatxua izan daiteke, bereziki fruta eta barazkiena, Europako Batasuna baita kanpo merkatu nagusia. FAOk Ekialdeko herrialdeei, hala nola Aljeria, Libano, Maroko eta Irango Errepublika Islamiarrari, eskatzen die beren gaitasun instituzionala garatu eta indartu dezatela elikagaien kaltegabetasun eta kalitateari buruzko nazioarteko arauak betetzeko.
|
2003
|
|
Lehenago, 1988ko Zuzentarau batek, lurrinen esparrurako onartutakoak, beharrezkotzat jotzen zuen ke aromak sortzeko erabilitako oinarrizko materialei buruzko xedapen egokiak hartzea, bai eta horiek prestatzeko erabilitako erreakzio baldintzak ere. Indarrean sartzen denetik, kasualitatez Gabonetako atarian gertatzen baita, EBn merkaturatutako ke lurrinek beren segurtasuna ebaluatzeko prozesu bat bete dute, eta prozesu
|
hori
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak egin du berehala. Era berean, Batzordeak «baimendutako lehen mailako produktu»en, hau da, ke aromatzat hartzen direnen eta horiek ekoizteko oinarrizko materialen, zerrenda positibo bateratua egingo du.
|
2005
|
|
Europako Batasunean ezarri zen Rapid Alert System for Food and Feed, herrialde kide bakoitzeko agintari eskudunei laguntza eman ahal izateko. Laguntza
|
hori
elikagaien segurtasunaren arloan hartutako azken neurriei buruzko informazioarekin gauzatzen da. Orain, RASFFek (178/ 2002 (EE) Erregelamenduan zehazten dira haren lege oinarriak) 2004 urtean emandako elikadura alertei buruzko azken datuak aurkeztu ditu.
|
2007
|
|
Tresna eraginkorrak Segurtasunaren eta elikaduraren arteko loturak indartzeko 2006an hasitako ahalegin komunitarioak estutu egin dira 2007an Europako programaren apustu indartsuenetako bat Arriskuen Analisia eta Kontrol Puntu Kritikoak (APPC) sistema da. Sistema
|
hori
elikagaien segurtasunerako tresna eraginkorrenetakoa da. Sistema horren bidez, EBn oso zabalduta baitago, arriskuak aztertu eta arriskuak prebenitu, ezabatu edo murriztu behar diren puntuak identifikatzen dira.
|
2008
|
|
Espainian, lehen pausoa 2005ean eman zen, Nutriziorako, Jarduera Fisikorako eta Obesitatearen Prebentziorako Estrategia (NAOS) abian jarri zenean. Estrategia
|
hori
Elikagaien Segurtasunerako eta Nutriziorako Espainiako Agentziak sustatu zuen, Osasun eta Kontsumo Ministerioarekin lankidetzan. Gizabanakoaren bizitza osoko esku hartze gisa planteatzen da, arreta berezia eskainiz haur eta gazteei.
|
|
Nina Papadoulaki Europako Erkidegoko Osasun arloko bozeramaileak jakinarazi duenez, Europako Batzordeak debekatu egingo du esnea duten haurrentzako era guztietako elikagaiak Txinatik inportatzea, melaminaz kutsatzeko arriskuak saihesteko. Neurri
|
hori
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA, ingelesezko siglak) txosten bat jaso ondoren erabaki da. Txosten horretan, substantzia horrekin kutsatutako esne hondarrak dituzten gozokiak edo galletak kontsumitzeagatik intoxikatzeko arriskua dagoela ohartarazten da.
|