Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 26

2004
‎Oso ohikoak dira, halaber, haragi platerak saltsarekin, hala nola txerri solomo errea sagar saltsarekin edo arkumea menda saltsan. Izan ere, Ingalaterrako janari tradizionalaren oinarrietako bat kalitatezko haragi errea da, eta hainbat saltsarekin zerbitzatzen dira, eta horiek gabe ezin da ulertu herrialde honetako sukaldaritza. Postreek ere tradizio handia dute.
‎Madrileko gastronomia bere platerengatik nabarmentzen da tipikoak, hala nola eltzekoa edo tripakiak, baina zaila da erkidego honetako sukaldaritza laburtzea, bertan beste batzuen eraginak baitira eskualde asko daude, hala nola arrain errezeta gozoak, kostalde osoan bilduak. Tradizioa duten platerak Madrilen hainbat gastronomia mota elkartzen badira ere, komunitate honek tradizio handiko errezetak eta platerak aurkezten ditu.
2006
‎Zambiako gastronomia bere xumetasunagatik bereizten da, eta sukaldaritza ingelesaren eragina ere nabaritzen da. Oilasko edo txerri haragia herrialde honetako sukaldaritzaren oinarri diren elikagaiak dira, eta arrozarekin edo artoarekin batera joaten dira. Jakiak eta errezeta tradizionalak probatu nahi dituztenek antilopearen haragia aukera dezakete, Zambiako lurraldekoa.
2007
‎gastronomia eta sukaldaritza atsotitzak ikertzea, lehendik dauden errezetak miatzea, sukaldean tresna berriak sartzea (osagaiak eta metodoak), plater berriak asmatzea eta, agian, Gastronomia Molekularra erabiltzea, zientziaren bidez askotariko jendearengana iristeko, interes orokorreko gai bat jorratzeko, hala nola elikadura. Hamar urte baino gehiago daramatza honek sukaldaritzako liburuak biltzen eta ikasten. Dagoeneko 1.250 aztertu ditu, eta, horiei esker, gutxi gorabehera 25.000 gai zientifiko planteatu ditu, guztiak elikagaiei buruzkoak, sukaldarien sorkuntza prozesuari buruzko ideia, teoria eta esaera tradizionalak zalantzan jar ditzaketenak.
2010
‎Madrid Fusion goi bilera gastronomikoaren zortzigarren ekitaldia urtarrilaren 26tik 28ra bitartean egingo da. Ekitaldi honetan sukaldaritza jasangarria, elikagai naturalen mitoa eta gastroekonomia moduko gaiak jorratuko dira. Australia izango da herrialde gonbidatua eta 15 herrialdeetako 90 sukaldarik parte hartuko dute, tartean 15 sukaldari euskaldunek.
‎Gauzak horrela, liburu honetan sukaldaritza prozesuen oinarri zientifiko batzuk azaltzen dira: zenbait egosketa metodoren sailkapena eta gertatutako masa eta energia transferentzia, erabilitako ekipoak, sukaldaritza aplikazioak eta, batez ere, eragina elikagaian, hau da, egosketa prozesuan zehar jakian gertatzen diren aldaketa nutritiboak eta sentsorialak.
‎Irudi honetan Sukaldaritza teknologiaren testuingurua azaltzen da: elikagaiak plater kozinatu bihurtzen dira (1 etapa), eta hauek behin konbinatuta, menuak sortzen dituzte (2 etapa).
‎Egosketa metodo hau sukaldaritza teknika zaharrenaren bertsio modernoa da: sugarretan edo txingarretan erretzea.
‎Atal honetan sukaldaritzan eta elikagaigintzan gehien erabiltzen diren uhin elektromagnetikoak aztertzen dira, hau da, erradiazio infragorria, mikrouhinak eta indukzio bidezko beroketa.
‎Indukzio bidezko beroketa hau sukaldaritzan gero eta gehiago erabiltzen da. Ohiko bitrozeramikarekin alderatuta, ekipoa pixka bat garestiagoa den arren eta sukaldeko tresna bereziak behar diren arren, sukaldeko indukzio plakek hainbat abantaila dituzte:
2012
‎Txerri haragia oso gihartsua da, koipe gehienak ezarrita daude eta proteina, potasio eta burdina ugari ditu. Prestatzeko moduari dagokionez, pieza honek sukaldaritzako teknika ia guztiak onartzen ditu: labean edo parrillan erreta, salteatuta, ragu eta gisatuan (zaporea indartu eta haragiaren samurtasuna errespetatzen duen metodoa).
2013
‎oskay Hutseko sukaldaritzan, elikagaiak poltsa edo erretilu termorresistenteak izaten dira, barruko airea erauzi, hermetikoki itxi, eta elikagai gordinak edo erdiprozesatuak egosten dira. Teknika honek sukaldaritza kolektiboan prestatzen laguntzen du, kantitate handiak prestatu eta elikagai guztiak kontsumitu arte eta kontsumitu arte mantenduta. Gainera, azken produktuak ezaugarri organoleptiko nabarmenak eta osasungarriagoak ditu organismoarentzat.
‎Gainera, obrarik gabe jartzen dira eta erraz mantentzen dira. Artikulu honek sukaldaritza biniloekin apaintzearen abantailak, gustu guztietarako diseinuak izatea eta horiek kokatzeko egokienak diren sukalde eremuak. .
2014
‎Orain arte lehiaketa bidez egiten bazuten, tortilla txapelketako sariak zozketa bidez banatzea erabaki dute aurten. Bestetik, ikasturte honetan sukaldaritza tailerrean parte hartu dutenek osatuko dute bakailao txapelketako epaimahaia. Ekainaren 27an, 20:00etan egingo dituzte tortilla eta bakailao txapelketak.
2017
‎Valentzia itsasoari begira dagoenez, erraz uler daiteke arrainaren garrantzia erkidego honetako sukaldaritzan. Mota guztietako arrainak dituzte:
‎Lurralde honetako sukaldaritzaren ezaugarriak azaltzean, ezin da ahaztu olibondoaren garrantzia. Jaeneko olibondoek ematen dituzten olibak Espainiako onenetarikoak dira eta haietatik ateratzen den oliba olioa mundu osoan da famatua.
‎Nahiz eta haien artean antzeko ezaugarriak izan, probintzia bakoitzak berezko nortasuna dauka. Dena den, erkidego honen sukaldaritzaren ezaugarrien artean bi nabarmendu daitezke: haragien erretze teknikan errege direla eta produktuak (bai arraina, bai haragia) eskabetxean ipintzeko teknika ere oso garatuta daukatela.
‎Galiziar sukaldaritzak horren lehengai onak ditu, ezen produktuen kalitatean oinarritzen den, hau da, elaborazioa bigarren mailan geratzen da. Gainera, esan beharra dago erkidego honetako sukaldaritza asko zabaldu dela munduan zehar herri honek emigrazio handia izan duelako.
‎Basoetan hazten diren onddoak eta perretxikoak ere oso erabiliak dira erkidego honetako sukaldaritzan.
‎Erkidego honetako sukaldaritzan, haragia osagai nagusi duten platerak hauek dira: ternascoa, arkume errea edo arkumea txilindronean, eta oilaskoa pepitorian (gisatua, arrautza egosiaren gorringoarekin eta arbendolekin).
‎Esku artean duzun lan hau Sukaldaritza eta Gastronomiako Erdi Mailako zikloan erabiltzeko materiala da, 2 mailako ikasleentzako ikasgaiaren alde teorikoa, hain zuzen ere.
‎Printzipio hau sukaldaritzako zerbitzua antolatzeko sistemarik garrantzitsuenetakoa da. Aurrerako martxa printzipioari jarraitzea ezinbestekoa da sukalde baten antolamenduan.
2020
‎Patrikako liburuak beste alde hartan daude, baina, garestiagoak izanagatik, gehiago saltzen dira edizio onak patrikakoak baino. Apalategi honetan sukaldaritza liburuak eta, aldamenekoan, autolaguntzakoak; asko saltzen dira. 90eko hamarkadan hasi zen bolada, Jorge Bucayrekin.
2021
‎Egunero tabernak apaintzen dituen pintxo eskaintza apartak bisitariak txunditzen ditu egunero. Idiazabalgo gazta da probintzia honetako sukaldaritzako sinboloetako bat. Antzinatik, artzainek pasta prentsatuko gazta heldu hau egin dute Karrantzako ardien eta ardi latxen esne gordinarekin.
2022
‎Oliorik gabeko aire frijigailuak: Ostiral Beltza honetan sukaldaritza osasuntsurako lau eskaintza onenak
‎gaztainak! Barne honetan sukaldaritza liburuak begiratzen eta menu egiten pasatzen dugu eguna. Gisa guztiz katedraletik jalgitzean besta handi bat egin behar omen dugu denek.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia