2004
|
|
Oso ohikoak dira, halaber, haragi platerak saltsarekin, hala nola txerri solomo errea sagar saltsarekin edo arkumea menda saltsan. Izan ere, Ingalaterrako janari tradizionalaren oinarrietako bat kalitatezko haragi errea da, eta hainbat saltsarekin zerbitzatzen dira, eta horiek gabe ezin da ulertu herrialde
|
honetako
sukaldaritza. Postreek ere tradizio handia dute.
|
|
Madrileko gastronomia bere platerengatik nabarmentzen da tipikoak, hala nola eltzekoa edo tripakiak, baina zaila da erkidego
|
honetako
sukaldaritza laburtzea, bertan beste batzuen eraginak baitira eskualde asko daude, hala nola arrain errezeta gozoak, kostalde osoan bilduak. Tradizioa duten platerak Madrilen hainbat gastronomia mota elkartzen badira ere, komunitate honek tradizio handiko errezetak eta platerak aurkezten ditu.
|
2006
|
|
Zambiako gastronomia bere xumetasunagatik bereizten da, eta sukaldaritza ingelesaren eragina ere nabaritzen da. Oilasko edo txerri haragia herrialde
|
honetako
sukaldaritzaren oinarri diren elikagaiak dira, eta arrozarekin edo artoarekin batera joaten dira. Jakiak eta errezeta tradizionalak probatu nahi dituztenek antilopearen haragia aukera dezakete, Zambiako lurraldekoa.
|
2007
|
|
gastronomia eta sukaldaritza atsotitzak ikertzea, lehendik dauden errezetak miatzea, sukaldean tresna berriak sartzea (osagaiak eta metodoak), plater berriak asmatzea eta, agian, Gastronomia Molekularra erabiltzea, zientziaren bidez askotariko jendearengana iristeko, interes orokorreko gai bat jorratzeko, hala nola elikadura. Hamar urte baino gehiago daramatza
|
honek
sukaldaritzako liburuak biltzen eta ikasten. Dagoeneko 1.250 aztertu ditu, eta, horiei esker, gutxi gorabehera 25.000 gai zientifiko planteatu ditu, guztiak elikagaiei buruzkoak, sukaldarien sorkuntza prozesuari buruzko ideia, teoria eta esaera tradizionalak zalantzan jar ditzaketenak.
|
2010
|
|
Madrid Fusion goi bilera gastronomikoaren zortzigarren ekitaldia urtarrilaren 26tik 28ra bitartean egingo da. Ekitaldi
|
honetan
sukaldaritza jasangarria, elikagai naturalen mitoa eta gastroekonomia moduko gaiak jorratuko dira. Australia izango da herrialde gonbidatua eta 15 herrialdeetako 90 sukaldarik parte hartuko dute, tartean 15 sukaldari euskaldunek.
|
|
Gauzak horrela, liburu
|
honetan
sukaldaritza prozesuen oinarri zientifiko batzuk azaltzen dira: zenbait egosketa metodoren sailkapena eta gertatutako masa eta energia transferentzia, erabilitako ekipoak, sukaldaritza aplikazioak eta, batez ere, eragina elikagaian, hau da, egosketa prozesuan zehar jakian gertatzen diren aldaketa nutritiboak eta sentsorialak.
|
|
Irudi
|
honetan
Sukaldaritza teknologiaren testuingurua azaltzen da: elikagaiak plater kozinatu bihurtzen dira (1 etapa), eta hauek behin konbinatuta, menuak sortzen dituzte (2 etapa).
|
|
Egosketa metodo
|
hau
sukaldaritza teknika zaharrenaren bertsio modernoa da: sugarretan edo txingarretan erretzea.
|
|
Atal
|
honetan
sukaldaritzan eta elikagaigintzan gehien erabiltzen diren uhin elektromagnetikoak aztertzen dira, hau da, erradiazio infragorria, mikrouhinak eta indukzio bidezko beroketa.
|
|
Indukzio bidezko beroketa
|
hau
sukaldaritzan gero eta gehiago erabiltzen da. Ohiko bitrozeramikarekin alderatuta, ekipoa pixka bat garestiagoa den arren eta sukaldeko tresna bereziak behar diren arren, sukaldeko indukzio plakek hainbat abantaila dituzte:
|
2012
|
|
Txerri haragia oso gihartsua da, koipe gehienak ezarrita daude eta proteina, potasio eta burdina ugari ditu. Prestatzeko moduari dagokionez, pieza
|
honek
sukaldaritzako teknika ia guztiak onartzen ditu: labean edo parrillan erreta, salteatuta, ragu eta gisatuan (zaporea indartu eta haragiaren samurtasuna errespetatzen duen metodoa).
|
2013
|
|
oskay Hutseko sukaldaritzan, elikagaiak poltsa edo erretilu termorresistenteak izaten dira, barruko airea erauzi, hermetikoki itxi, eta elikagai gordinak edo erdiprozesatuak egosten dira. Teknika
|
honek
sukaldaritza kolektiboan prestatzen laguntzen du, kantitate handiak prestatu eta elikagai guztiak kontsumitu arte eta kontsumitu arte mantenduta. Gainera, azken produktuak ezaugarri organoleptiko nabarmenak eta osasungarriagoak ditu organismoarentzat.
|
|
Gainera, obrarik gabe jartzen dira eta erraz mantentzen dira. Artikulu
|
honek
sukaldaritza biniloekin apaintzearen abantailak, gustu guztietarako diseinuak izatea eta horiek kokatzeko egokienak diren sukalde eremuak. .
|
2014
|
|
Orain arte lehiaketa bidez egiten bazuten, tortilla txapelketako sariak zozketa bidez banatzea erabaki dute aurten. Bestetik, ikasturte
|
honetan
sukaldaritza tailerrean parte hartu dutenek osatuko dute bakailao txapelketako epaimahaia. Ekainaren 27an, 20:00etan egingo dituzte tortilla eta bakailao txapelketak.
|
2017
|
|
Valentzia itsasoari begira dagoenez, erraz uler daiteke arrainaren garrantzia erkidego
|
honetako
sukaldaritzan. Mota guztietako arrainak dituzte:
|
|
Lurralde
|
honetako
sukaldaritzaren ezaugarriak azaltzean, ezin da ahaztu olibondoaren garrantzia. Jaeneko olibondoek ematen dituzten olibak Espainiako onenetarikoak dira eta haietatik ateratzen den oliba olioa mundu osoan da famatua.
|
|
Nahiz eta haien artean antzeko ezaugarriak izan, probintzia bakoitzak berezko nortasuna dauka. Dena den, erkidego
|
honen
sukaldaritzaren ezaugarrien artean bi nabarmendu daitezke: haragien erretze teknikan errege direla eta produktuak (bai arraina, bai haragia) eskabetxean ipintzeko teknika ere oso garatuta daukatela.
|
|
Galiziar sukaldaritzak horren lehengai onak ditu, ezen produktuen kalitatean oinarritzen den, hau da, elaborazioa bigarren mailan geratzen da. Gainera, esan beharra dago erkidego
|
honetako
sukaldaritza asko zabaldu dela munduan zehar herri honek emigrazio handia izan duelako.
|
|
Basoetan hazten diren onddoak eta perretxikoak ere oso erabiliak dira erkidego
|
honetako
sukaldaritzan.
|
|
Erkidego
|
honetako
sukaldaritzan, haragia osagai nagusi duten platerak hauek dira: ternascoa, arkume errea edo arkumea txilindronean, eta oilaskoa pepitorian (gisatua, arrautza egosiaren gorringoarekin eta arbendolekin).
|
|
Esku artean duzun lan
|
hau
Sukaldaritza eta Gastronomiako Erdi Mailako zikloan erabiltzeko materiala da, 2 mailako ikasleentzako ikasgaiaren alde teorikoa, hain zuzen ere.
|
|
Printzipio
|
hau
sukaldaritzako zerbitzua antolatzeko sistemarik garrantzitsuenetakoa da. Aurrerako martxa printzipioari jarraitzea ezinbestekoa da sukalde baten antolamenduan.
|
2020
|
|
Patrikako liburuak beste alde hartan daude, baina, garestiagoak izanagatik, gehiago saltzen dira edizio onak patrikakoak baino. Apalategi
|
honetan
sukaldaritza liburuak eta, aldamenekoan, autolaguntzakoak; asko saltzen dira. 90eko hamarkadan hasi zen bolada, Jorge Bucayrekin.
|
2021
|
|
Egunero tabernak apaintzen dituen pintxo eskaintza apartak bisitariak txunditzen ditu egunero. Idiazabalgo gazta da probintzia
|
honetako
sukaldaritzako sinboloetako bat. Antzinatik, artzainek pasta prentsatuko gazta heldu hau egin dute Karrantzako ardien eta ardi latxen esne gordinarekin.
|
2022
|
|
Oliorik gabeko aire frijigailuak: Ostiral Beltza
|
honetan
sukaldaritza osasuntsurako lau eskaintza onenak
|
|
gaztainak! Barne
|
honetan
sukaldaritza liburuak begiratzen eta menu egiten pasatzen dugu eguna. Gisa guztiz katedraletik jalgitzean besta handi bat egin behar omen dugu denek.
|