2004
|
|
Eragozpen nagusia da, informazioa trukatzen ez zenez, agerian geratzen ari zela antzeko ikasketak edo baldintza ez konparagarrietan egiten zirela. Horri elikagaien toxiinfekzio agerraldiak gehitzen badizkiogu, eta lehendik ezagutzen
|
ez
ditugun gizakientzako mikroorganismo patogenoak agertzen badira, industrialariek, osasun agintariek, ikerketa zentroek eta beste erakunde eta instituzio batzuek interes berezia agertu dute elikagaietako patogenoen hazkuntza, biziraupena eta ezabapena aurresateko programei buruz. Interes horren zuzeneko ondorio bat ComBase datu basea sortzea da.
|
|
Gertatzen dena da energia hori modu aldakorrean iristen dela Lurrera (eskualde batek jasotzen duen beroa asko aldatzen da ekuatoretik hurbilago edo hurbilago dagoen, adibidez) eta ez etengabe (diasnublatuek eskualde baten gainazalak askoz bero gutxiago jasotzen dute hodeirik gabeko egun batean baino). Egia esan, gaur egun energia berriztagarriek
|
ez
dute gizakiak sortutako energiaren ehuneko esanguratsurik, nahiz eta egia den azken 25 urteetan energia horren erabilera nabarmen hazi dela.
|
2005
|
|
Horrela, infekzioa barreiatzearen jatorria animalia horiek granjetatik salmentaguneetara mugitzean egon daiteke. Hala ere, eta gaur arte, hegaztiek
|
ez
dute gizakiari egokitutako birusik. Horrek guztiak adierazten du kontsumitzaileek oilasko haragitik edo arrautzetatik infekzio bat izateko duten beldurra funsgabea dela, eta, funtsean, ezjakintasun jakin batean oinarritzen da.
|
2007
|
|
tratamendua edo bisitak ez ezik, bezeroari establezimenduan bertan hartzea aholkatzen zaizkion produktuak ere kobratzen dizkiote.Azterturiko zentroen %56k bakarrik aholkatu zuten mantentzeko aldian behin azterketak egitea; dena den, maiztasun jakin batean jarraipeneko kontsultak egin behar dira, tratamendua amaitutakoan bezeroari jomuga gisa adierazitako pisua mantentzeko (eta, noski, galdutako pisua hartzeko arriskua arintzeko) funtsezkoak baitira.Tratamenduaren iraupenari dagozkion emaitzak ere ez ziren onak izan.Astean kilo bat baino gehiago galtzea ez da komeni eta gizaki bakoitzak modu desberdin batez erreakzionatzen du tratamenduen aurrean.Beraz, data finko bat seinalatzea ez da bidezkoa; halaz ere, azterturiko zentroen %36k horixe egin zuten (2002 urtean proportzioa %60 izan zen). Profesional guztiak ez dira profesionalNutrizioan espezializaturiko sendagileak eta dietetikan diplomatutakoak eta goi teknikariak bakarrik daude kualifikatuak balorazio nutrizionalak egiteko eta aholku dietetikoak emateko.Hala eta guztiz, bisitaturiko zentroen ia laurdenean ikusi zenez, honelako zentroetako lehen kontsultako artapena ematen dutenek ez daukate eginkizun horiek betetzeko exijitzen den titulazioa.Zentro batzuetan, esate baterako, artapena ematen dutenak dira etxekoandreak, biologoak, naturistak, psikologoak edo komertzial hutsak.Profesionaltasun gabezia horrek ondorioak dakartza, noski.Dietetika eta nutrizioan kualifikaturik gabeko jendaurrerako pertsonala daukaten zentroen %90k azterketa gainditu gabe utzi zutela egiaztatu zen.Noiz ez fidatu argaltzeko zentro batekin. Pisua galtzeko tratamendu orok agintzen du, aurretiaz, norberaren ezaugarri eta gorabeherak aztertzea (neurri antropometrikoak, pisua, altuera, elikadura azturak eta bizimodua, norberaren zein familiaren aurrerakin patologikoak, etc.), pertsonalizatua, eraginkorra eta arrisku gabea izango bada.Azterketa hori eskaini ezean, hobe beste zentro batera joatea.Izar produktuetan soilik oinarrituriko tratamendua eskaintzen badigute edo tratamenduaren parte bat doako dieta bada baina, horrekin batera, establezimendu horretan bertan salgai dauden produktu batzuk hartzea (eta ordaintzea) aholkatzen badigute mesfidantza pizteko arrazoirik izango dugu: horiek
|
ez
dute gizakia hezten elikatze aztura jakin batzuetan, nahi horixe den benetan funtzionatzen duena eta pisu galtzeari eusteko balio duena.Kontuan hartzeko beste elementu bat, tratamendua eginez bermatzen diguten pisu galtzeko erritmoa da; argaltzea hilean lauzpabost kilo baino handiagokoa denean, ez fidatzeko zergatia da: hori baino pisu galtze handiagoek ur eta elektrolitoen galera ondorioztatzen dute; aldi berean, muskulu masa ere galtzen da eta, hein apalago batean, gantza.Esfortzurik gabe deus erdiesten ez dela izan behar dugu beti kontuan:
|
2009
|
|
Atzo adierazi zuen Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA, ingelesez) MONSANTO AEBetako enpresak garatutako eta Europako sei herrialdetan debekatuta dagoen MON810 arto transgenikoa ez dela arriskutsua ez osasunerako ez ingurumenerako. Agentziaren web orriak adierazten du genetikoki eraldatutako organismoetan (GEO) adituek ondorioztatu zutela artoak
|
ez
duela gizakien eta animalien osasunerako arriskurik, eta ez dela ingurumenerako mehatxua, lepidopteroak ez kutsatzeko neurri egokiak hartzen badira. Alemania, Frantzia, Grezia, Austria, Hungaria eta Luxenburgo arto barietate horren laborantza eten egin zuten, tximeleta piralari hobeto aurre egiteko sortua.
|
2012
|
|
Teknika honekin aukerak zabaldu egiten dira. Espermatozoiderik
|
ez
duten gizakiak soilik baztertzen dira ondorengotza genetikoa uzteko aukeratik, bai semenean, bai barrabilen barruan (oso gutxitan). ICSI haurdunaldia lortzeko azken aukeratzat hartzen da:
|
|
Txakurraren azala ez da pertsonena bezalakoa, eta
|
ez
du gizakiei izerditzen laguntzen dien guruinik.Orduan, nondik jotzen dute txakurrek. Neurri batean, txakurrak kuxinen bidez mugitzen du, baina, batez ere, ahotik kanporatzen du beroa.Horrek azaltzen du, batzuetan, zakurrek mingaina jotzen dutela esatea.
|
2013
|
|
Irudia: erika8213 Txakurrek
|
ez
dute gizakiena bezalakoa, espezializatuagoa eta argitasun eskasera egokitua. Hala ere, harburuek ikusmen zolitasun gutxiago dute eta kolore gutxiago hautematen dute.
|
2015
|
|
Lehen azterketek, saguetan, arrisku hori erakutsi zuten, baina geroago egiaztatu zen «karraskariek eta gainerako laborategiko animaliek sojaren isoflabonak metabolizatzen dituztela, gizakiak bezala», AICRren hitzetan. Hala, sojak
|
ez
du gizakion estrogeno maila handitzen. Beste zerbait gertatzen da soja estraktuekin, izan ere, isoflabona kantitateak sojarekin edo sojatik eratorritako elikagaiekin har ditzakeenak baino askoz ere handiagoak izan daitezke, PLOs One n argitaratutako ikerketa baten arabera, 2013ko azaroaren 28an.
|
|
Azterketa berrienak baieztatu dituzte, 2014ko apirilaren 28an British Medical Journal en argitaratutakoak bezalakoak. Helduei dagokienez, 2008an, Estatu Batuetako National Institute of Health erakundeak ondorioztatu zuenez, «gizakietan egindako azterketen ebidentziek
|
ez
dute gizakietan kezkatzeko moduko inolako eragin negatiborik, digestio digestibo arin bat baino gehiago», eta beste lekale baten dosi handia hartzean ere gerta daiteke. Sojara jo ohi da tiroide arazoak sortzeko, «goitrogeno» izeneko konposatu batzuk dituelako, eta horiek, teorian, tiroide guruinaren funtzionamendu egokia oztopatu dezaketelako.
|
2022
|
|
Jokabide horiek, debekatuta badaude, zehagarriak izan daitezke. Noiz eman janaria kaleko animaliei Kaleko animaliak bizirik irauteko gure esku daudela uste dugun arren, kontua da gehienetan
|
ez
dutela gizakiaren esku hartzerik behar eguneroko mantenua ematen delako. Batzuetan hobe da zure elikaduran parte ez hartzea, eta egiten badugu, beti ziurtatu behar dugu eskaintzen ari garen janaria egokiena dela eta ez duela osasuna kaltetzen.
|
|
Basatiak badira, aleak eta haziak jaten dituzte, baina hirikoak badira, eta ingurunera egokitzearen ondorioz, orojaleak dira; beraz, kalean aurkitzen duten ia edozein janari jaten dute. Oso babesgabe ikusten ditugunez, usoek
|
ez
dute gizakirik behar elikatzeko, eta, beraz, bide publikoa ogi gogorrez ereiteak ez du zentzurik. Mamiak botatzean, gehiago ugaltzea eta ale kopurua biderkatzea baino ez dugu lortuko, eta hori, epe luzera, bizilagunen eta animalien arteko bizikidetzarako arazo bihurtzen da.
|