2001
|
|
Nolanahi ere,
|
etxean
prestatzen den horrelako jakian baino arrain gutxiago daukate lagin hauek.
|
|
Horrek esan nahi du aldez aurretik prestaturiko jaki hauek
|
etxean
prestatutakoek baino proteina gutxiago eta gantz eta kaloria gehiago aportatzen dituztela eta, horrenbestez, nutrizioaren ikuspegitik, maiz antzean jateko etxekoak bezain interesgarriak ez direla hauek.
|
|
Ondorioz, mikroorganismo patogeno bat aurkitzen dugu, eta ugaldu egin daiteke hozteko neurri zorrotz batzuk betetzen ez badira. Prebentziorik onena da eskuz edo
|
etxean
prestatutako produktu horren kontsumoa saihestea eta produktu industrialaren kontsumoa sustatzea. Produktu hori pasteurizatu egin da (beroaren bidez tratatua), eta, beraz, arrisku mikroorganismoak ezabatzen dira.
|
|
Erraza da kimu samurrak eta oso elikagarriak
|
etxean
prestatzea.
|
2004
|
|
Hautatu fruta, esnekiak edo
|
etxean
prestatutako ogitartekoak, baina hestebeteak, pate eta gazta koipetsu gehiegi jan gabe.
|
|
Eskuarki, produktu horiek digeritzen zailagoak gertatzen dira, sodio, gozagarri eta koipe gehiago daukate, eta
|
etxean
prestatutako beren baliokideek baino kaloriko gehiago, etxean erabilitako osagai mota eta kopurua jakinak baitira.
|
|
nola prestatu Errezeta hau pastelgintzako eta gozogintzako produktu askoren betegarri da.
|
Etxean
prestatuta, oso gustagarriak dira une bereziak ospatzeko. Gozoki hau prestatzeko, ahalik eta kalabaza helduena erostea komeni da.
|
|
Herritarrek, oro har, uste dute Mediterraneoko dieta ona dela, eta, Mediterraneoko herrialde batean bizi denez, mota horretako dieta egin behar duela, baina “dieta guztietan ez dira sartzen dieta horren ezaugarri diren produktuak, hala nola barazkiak edo fruta”, azterlanaren arduradunak adierazi duenez. Gero eta gehiago zabaltzen ari den beste elikadura ohitura bat
|
etxean
prestatu eta fianbrera batean garraiatutako elikagaiak lantokian jatea da. Jesús Contrerasek azaldu duenez, “oso ohikoa da hori, batez ere emakume gazteen artean”, eta gaineratu duenez, “horri esker, berriro berreskuratu dira hainbeste prestatzen ez ziren janariak, baita dilistak ere, adibidez, erraz garraia daitezkeelako eta, gainera, lantokietan mikrouhinak zabaldu direlako”.
|
|
Alde horretatik, edari energetikoak dira egiteko modurik erosoena, ura, azukreak eta elektrolitoak baitituzte, izerdian xahutzen diren substratuak. Edari energetiko komertzialetara jo daiteke, edo
|
etxean
prestatu. Horretarako, osagai hauek behar dira ur litro bakoitzeko:
|
|
|
Etxean
prestatzen ausartzen zara?
|
2005
|
|
|
Etxean
prestatzen badugu, ezkatak, erraiak eta burua kendu ondoren, ikuzi eta lehortu arraina, izoztu aurretik.
|
|
Zuzenena osagaiak (haragia, frutak, etc.) aukeratu eta purea
|
etxean
prestatzea bada ere, horrelako poteetara jotzea ere zuzena da, azterketa honek frogatu duen bezala.
|
2006
|
|
|
Etxean
prestaturiko ogitartekoan, aldiz, kalorien guztirako munta hortxe hortxe dabilen arren, nutrienteen kalitatea askoz hobea da, inondik ere.
|
|
|
Etxean
presta dezakegu ur litro bat limoi baten edo biren zukuarekin, zopa koilarakada bat azukrerekin, bikarbonato apur batekin eta gatz pixka batekin.
|
|
|
Etxean
prestatzea nahiago baduzu, lehendabizi kendu ezkatak, erraiak, burua, hegatzak; ondoren, garbitu uretan eta lehortu, izoztu aurretik.
|
|
eta fruta eta esnekiak bezalako osagai osasungarriak izan ditzakete.
|
Etxean
prestatzeko gozogintza errezeta batzuk Masusta bizkotxoa Fruta freskoen tartaleta Azenario bizkotxoa Jogurt madalenak Gazta freskozko tarta limoiarekin
|
|
Goiz erdian zerbait trinko samar jateak ere balio du haurra gosez ez ez iristeko. Horregatik, komeni da ahalegin bat egitea eta
|
etxetik
prestatutako bazkaria eramatea. Ogi artean Elikagai asko joan daitezke ogitartekoan; beraz, ez da monotonian erori behar eta haurrari gehien gustatzen zaiona bakarrik prestatu behar da.
|
2007
|
|
Horri esker, posible da pertsona orok bere etxean bere prestakuntzaz modu sortzaileagoan eta, kasu batzuetan behintzat, osasungarriagoan gozatzeko aukera izatea.
|
Etxean
prestatzeak osagaiak hobeto kontrolatzen laguntzen du eta janari lasterreko establezimenduetan kontsumitzen direnean sortzen diren zalantzak uxatzen ditu. Baina emaitza ezin hobea izan dadin, zer ezaugarri jakin behar ditugu ogi horri buruz?
|
|
Beraz, saltsa arin horiek ez dira saltsa komertzialen light bertsiokoak, hala nola maionesa, kaloria kopuru handia baitu. Saltsa arina lortzeko,
|
etxean
prestatu behar da, osagai eta kantitate egokiekin. Izan ere, sukalde tradizionalean erabiltzen diren saltsetako asko aldatu egin daitezke kaloriak gutxitzeko, eta, besteak beste, erabilitako olio edo koipe kopurua murriztu daiteke, eta espeziak edo belar aromatikoak erabil daitezke zaporea handitzeko.
|
|
Gomendio hori erabilgarria da herritar guztientzat, baina zehatzagoa da diabetesa duten edo odolean triglizerido maila handia duten pertsonen kasuan, pertsona horiek azukredun prestakinak hartuz gero, mota horretako prestakinak mugatu behar baitituzte.
|
Etxean
prestatzeko zortzi zurrupada gozo Hona hemen etxean prestatzen errazak, aberatsak eta freskagarriak diren sorbeteak egiteko ideia batzuk: Mandarina sorbetea Sandiako sorbertea Papaia sorbetea Limoi sorbetea Kiwi sorbetea Marrubi sorbetea Litchi sorbetea Gerezi sorbete izoztua
|
|
Gomendio hori erabilgarria da herritar guztientzat, baina zehatzagoa da diabetesa duten edo odolean triglizerido maila handia duten pertsonen kasuan, pertsona horiek azukredun prestakinak hartuz gero, mota horretako prestakinak mugatu behar baitituzte. Etxean prestatzeko zortzi zurrupada gozo Hona hemen
|
etxean
prestatzen errazak, aberatsak eta freskagarriak diren sorbeteak egiteko ideia batzuk: Mandarina sorbetea Sandiako sorbertea Papaia sorbetea Limoi sorbetea Kiwi sorbetea Marrubi sorbetea Litchi sorbetea Gerezi sorbete izoztua
|
|
Freskagarriak, zapore gozokoak eta digestio ukitukoak, sorbetez hitz egiten denean, beti etortzen da burura klasikoena eta tradizionalena, limoi eta cava edo xanpain izozkiarekin egiten dena. Jatetxeek eskaintzen duten tipikoa da, eta gonbidatuak daudenean
|
etxean
prestatzen dena, nahiz eta mandarina sorbetea plateren eta plateren artean zerbitzatzen diren aperitiboen artean ere sartzen den. Interesgarria da prestatutako freskagarri horiek alkoholik gabe, izozkirik gabe, frutekin eta zukuekin ere egin daitezkeela, familia osoak edari berezi batez goza dezan.
|
|
Arriskua murriztea Adituek diotenez, akrilamidak, egoste edo frijitze prozesuetan elikagaietan eratuak, osasun arazo bat du. Kasu gehienetan, akrilamidaren eraginpean egoten dira, batez ere, elikagai industrialak edo jatetxeetan prestatutakoak,
|
etxean
prestatutako jakiak baino gehiago. Adituen gomendio nagusietako bat da karbohidrato ugariko elikagaiak erre, frijitu edo ukitzean gehiegizko egoste denbora saihestea.
|
2008
|
|
Gosaria, askaria eta, areago, bazkaria ere,
|
etxetik
prestatua eraman ohi izatea aztura osasuntsu eta komenigarria da lantokiko janari aukera egokia ez denean.
|
|
Kontuan izan bero egiten duenean ur freskoa, infusioak izotzarekin, fruta zukuak eta, areago,
|
etxean
prestatzen diren sorbeteak edatea atsegina dela.
|
|
Janari txekeak ezin dira metatu. Langileak ez dira egunero jatetxeetara joaten,
|
etxetik
prestatutako janaria eramaten dute eta bonua gordetzen dute gero gastatzeko. Enpresa askotan ostiral arratsaldean ez da lanik egiten, eta langileek etxean bazkaltzen dute; beraz, egun horretako laguntza galdu egiten dute.
|
|
Hasiera batean baietz uste zen, baina azkenaldian gutxi aztertutako elikadura alergiak identifikatzen ari dira, eta alergologoak haserretu egiten dira. Haur batzuek aurrez prestatutako elikagaiei alergia diete, eta ez, ordea, elikagai berak
|
etxean
prestatu direnean kontserbagarririk eta gehigarririk gabe. Alergologoek deskribatu eta identifikatutako alergia maiztasuna ez da komunikatutako klinikarekin ezkontzen, eta horrek pentsarazten du koloratzaileei edo gehigarriei alergiak gertatzen zaizkiela, oharkabean… Gozoki edo gozoki askori kolorea emateko erabiltzen den gorriak erreakzio alergikoak eragin ditzake, proteina batek eragiten ez dituenak.
|
|
Egun bateko bidaia txikiak dira, eta, besteak beste, janaria partekatzen dute, batez ere eguerdikoa eta askaria.
|
Etxean
prestatutako platerak dituzten ogitartekoek eta fianbrerek ez dute bidaia bakarrik egin behar, eta denbora luzea eman behar dute kontsumitu arte; gainera, garai horretako beroari aurre egin diote.
|
2009
|
|
Hainbat arrazoik eragin dute hori guztia, baina, agian, emakumeak etxetik kanpo lan egiteak izan du pisurik handiena. Bera arduratzen bazen etxeko lanez, lan egoera berriaren ondoren ez du hainbeste denborarik plater landuak eta
|
etxekoak
prestatzeko. Errezeta errazak eta sukaldaritza azkarreko trikimailuak erabiliz, aukera osasungarriak egin daitezke eguneroko dietan.
|
2010
|
|
|
Etxean
prestatzen diren postre gozoetan eta opiletan ere, aski ongi ematen du frutak.
|
|
Horregatik, sukaldean aritzea oso erakargarria gerta daiteke haientzat, gauza berria delako, jolasgarria eta osasungarria aldi berean, eta, gainera,
|
etxean
prestatu dituzten platerak jateko aukera ematen die, eta elikagai askotarikoak dastatzekoa.
|
|
Estatu kideak gatz kontsumoa murrizteko politikak ezartzearen alde agertu dira, osasun hezkuntzaren eta elikagai industriarekin egindako lanaren bidez, dietari gatz gehien ematen dioten produktu landuen osaera birformulatzeko. Osasun Ministerioak emandako datuen arabera, pertsona batek hartzen duen gatzaren %70 eta %75 artean ez da
|
etxean
prestatutako janarietatik sortzen, prestatutako produktuetatik baizik. Hogeita zazpi herrialdeek %16 murriztu dute gatz kantitatea konposatu horrek herrialde bakoitzeko kontsumo osoan ekarpen handiena egiten duen produktuen taldean; Espainiaren kasuan, berriz, ogia, hestebeteak eta gazta.
|
|
Imagen: Courtney Francis Karbohidrato ugariko osagai gordinak dituzten platerak
|
etxean
prestatzean sortzen da furanoa. 100 °C tik gorako tenperaturen eraginpean jartzen direnean, handitu egiten da furanoa kontzentratzeko aukera.
|
2011
|
|
Hala ez bada,
|
etxean
prestatu eta izoztuta eramatea izan daiteke aukera bat.
|
|
Jatun kopuruaren araberako zerrenda egin, eta
|
etxean
prestatzen diren otorduen araberakoa ere bai.
|
|
Gatzaren %70, prestatutako elikagaietan Gatz kontsumoaren kontrola elikadura osasungarri bihurtzeko, beharrezkoa da jakitea egunero kontsumitzen den gatzaren %70
|
etxetik kanpo
prestatutako eta kontsumitutako produktuetatik datorrela. Portzentaje hori, Osasun Ministerioak bukatua, ohartarazten du kontsumitzaileak zuzenean gatzaren %20 eta %30 bitartean eransten diola dietari, bai sukaldean bai gatzontzian.
|
|
Aholku erraz batzuk lagungarri izan daitezke inauteriak ekologikoago eta merkeago egiteko. Ingurumen gaiez mozorrotzea, aurreko urteetako mozorroak familiakoekin edo lagunekin trukatzea, jantzia material birziklatuekin egitea edo inauterietako torradak eta txigortuak
|
etxean
prestatzea dira horietako batzuk. Artikulu horrek adierazten du inauteriak eta ingurumena ere elkartuta joan daitezkeela, material birziklatuz mozorroak nola egin azaltzen du, eta inauteri berdeen dekorazioa eta janaria zehazten ditu.
|
|
Zaintzapeko konposatu bat Furanoa konposatu organiko likidoa, lurrunkorra eta koloregabea da, industria kimikoan erabiltzen dena, eta animalietan frogatu da kartzinogenotasuna. Tratamendu termikoan ere sor daiteke, bai elikagai komertzialetan, bai
|
etxean
prestatutakoetan. Kafea, saltsak, zopak, haurrentzako elikagaiak eta ontziratutako beste elikagai batzuk dira.
|
|
Kafearen kasuan, txigortze prozesuan sortzen da, produktuak bere aroma eta zapore bereizgarriak garatzen dituenean. Oso garrantzitsua da etorkizunean informazio gehiago lortzea arriskuaren ebaluazio osoa egiteko eta arriskua murrizteko jarraibideak zehazteko, bai elikagai komertzialetan bai
|
etxean
prestatutakoetan.
|
|
Aukera horrek konpentsatu egiten badu eta gurasoek etxean bazkaltzeko aukerarik ez badute, beste pertsona batzuei ere eska dakieke laguntza, hala nola osaba izebei edo aiton amonei, eta horrek nabarmen murriztuko du faktura. Aisiarako hamaiketakoari dagokionez, gomendagarria da beti
|
etxetik
prestatuta eramatea eta ez izatea opil industrialak, fruta edo ogitartekoak baizik. Kasu honetan ere, aurreztea osasungarria da.
|
|
Kontsumitzen diren elikagai gehienak prozesatuta daude. Izan ere, janaria
|
etxean
prestatzen den bakoitzean, prozesatu egiten da horietako bat. Elikagaiak kontsumitzeko egokiak bihurtzeko beharrezkoak diren eragiketa guztiak prozesatuan sartzen dira.
|
|
Kasu batzuetan tratamendu termiko leuneko produktuak direnez, hoztuak kontserbatu dira. Arreta berezia jarri behar zaie
|
etxean
prestatzeko errezetei: osagai oso freskoak eta kalitate onekoak erabili beti, prozesu osoan higienea eta manipulazioa zaindu eta ahalik eta azkarren jan.
|
2012
|
|
Informaziorik ezean, jendeak
|
etxean
prestatuta eraman ohi du otordua norabait joaten denean, edo menu mugatuak eskaintzen dituzten lekuetara joaten dira (sagardotegiak, garagardotegiak...), non errazago kontrola baitaiteke zer jaten den.
|
|
:
|
Etxean
prestatzeko, patata berria izan behar du, eta aho kizkurra duen mozteko gailua behar izaten da.
|
|
Jende askok ez du denborarik izaten edo ez du denborarik hartzen otorduak
|
etxean
prestatzeko, erosketak egiteko edo familian jateko, eta joera horien eraginez, asko hedatu da janari lasterraren arloa.
|
|
Europar Batasunean, pertsona bakoitzak 180 kilo janari galtzen ditu urtean. Galera horiek elikagai gordinei zein egosiei dagozkie, bai
|
etxean
prestatzearen ondorioz, bai ekoizpenean, fabrikazioan eta banaketan edo txikizkako eta handizkako zerbitzuen jardueretan baztertzen diren elikagaiei. Egoera hori konponduko ez balitz, kalkulatzen da 2020an 126 milioi tona elikagai gal daitezkeela (gaur egungo 89 tonekin alderatuta, %40 gehiago).
|
|
Ikerketen arabera, familia janariek eragin positibo nabarmena dute haurren elikaduraren nutrizio kalitatean; izan ere, etxean beren zaintzaileekin maiz jaten duten haurrek etxean jaten ez dutenek baino fruta eta barazki gehiago hartzen dituzte, eta edari azukretsu eta azukre gutxiago. Era berean,
|
etxetik kanpo
prestatutako jakiak jateak eta ibileraren gainean jateak lotura estua dute dieta eskasarekin eta gantz eta gantz saturatu gehiago edatearekin.
|
|
Horietako asko, hasiera batean eguneroko menuetan erraz identifikatzen direnak, oharkabean pasa daitezke, prozesatutako elikagaien etiketan maskaratuta (edo kontuan hartu gabe) baitaude, gehigarri lodigarri, emultsionatzaile, egonkortzaile edo lurrin gisa. Gauza bera gertatzen da jatetxeetan edo lagun eta senitartekoen
|
etxeetan
prestatutako jakiek, hasiera batean kalterik egiten ez dutenek, osagai arriskutsuak dituztela janari alergia dutenentzat. Izen sinple batzuen azpian, hala nola barazki menestra bat (gari irinarekin loditua, alergia iturri izan daitekeena), fruta freskozko mazedonia bat (esne gaina du apaingarri gisa, eta alergia eragin diezaioke esnea onartzen ez duenari) edo entsalada berde eta gorri bat, jatorrizko osagaien zerrenda dago gordeta, eta sukaldeko langileek baino ez dute ezagutzen.
|
|
Prestatu eta kontserbatu bitartean higiene arauak errespetatzea eta hotz katea mantentzea lagungarria da elikagaien segurtasuna bermatzeko.
|
Etxean
prestatu eta kontserbatzeko, gomendio batzuk hartu behar dira kontuan: Barazkiak eta fruta ondo garbitu etxean.
|
|
Etxeko dietarekin elikatzen den txakurrarentzako bitaminak Bitamina konposatuak jan egin behar dira zakurra etxeko dieta orekatu gabearekin elikatzen denean. Juan Antonio Aguado albaitariaren esanean, «Bitaminek jabeek
|
etxean
prestatzen duten elikadura osatzeko balio dute. Elikadura ez da beti behar bezain orekatua izaten, edo txakurrak bere dietan behar dituen osagai guztiak ez ditu izaten».
|
|
Adituek diotenez, etorkizuneko haurrek onartu egin ditzakete, eta pataditaz edo beste erreakzio batzuez erantzun. Haurtxoari ongietorria ematea eta familiaren kide berria iristeko
|
etxea
prestatzea dira aitak haurdunaldian parte hartzeko beste modu garrantzitsu batzuk. Haurdunaldia modu aktiboan bizitzeko moduak dira gela prestatzea, orgatxoa aukeratzea eta erditu aurreko ikastaro eta prestakuntzetan parte hartzea.
|
|
Hala ere, kontserbatzeko denboraren, egiteko moduaren edo osagai motaren arabera, gehigarriak (kontserbagarriak, egonkortzaileak, zaporeemaileak, etab.) askotarikoak izan daitezke. ), janari azkar hori
|
etxean
prestatzen bada saihesten diren substantziak. Gainera, etxeko lanak ezin dira imitatu; izan ere, ezinezkoa da zaporea aldatzea, azken orduan ongailu bat gehitzea edo prestatutako janari industrialean aurreikusita ez zegoen goarnizio batekin laguntzea.
|
|
Plantxan prestatutako jakiek ezaugarri hori dute: usainez eta zapore bereziz bustita geratzen dira, eta horiek gozatzera eta
|
etxean
prestatzen saiatzera gonbidatzen dituzte. Hala ere, ez dira beti berdin geratzen, eta, txanpinoien arloan, badirudi ia ezinezkoa dela dastamena, testura, zukutasuna edo usain hori lortzea, sukaldaritza profesional batek lortzen duen baratxuri ukitu batekin.
|
|
Etxeko txakurrentzako galletak: aberatsak, osasuntsuak eta merkeak Etxeko txakurrentzako gailetek osagaiak hautatzeko aukera ematen dute, eta produktu komertzialek dituzten aditiboak saihestu
|
Etxean
prestatutako txakurrarentzako galletak animaliarentzat jateko sari gozoa izan daitezke. Gainera, errezeta bakoitzean erabiltzen diren osagaiak kontrola daitezkeenez, modu osasungarri bat da kanalergiko bat edo urdaileko arazo bat izatea, eta, gainera, elikaduran zainketa bereziak behar dituen animalia bati konpentsazio elikagarria ematea.
|
|
. Horrekin batera, elikagaien erosketan eta prestakuntzan gehiago parte hartu dutela diotenek, edo sarriago prestatzen dutenek, aholku dietetikoak betetzen dituzte. Europan egindako beste lan batzuek ere frogatu dute
|
etxetik kanpo
prestatutako elikagaiak jatea eta azkar jatea dieta pobre batekin eta koipe gehiago hartzea guztira eta koipe aseak. Hori dela eta, sukaldeko trebetasunak hobetzeko politikak eraginkorrak izan daitezke jateko modu osasungarria sustatzeko. Hainbat azterlanetan egiaztatu da:
|
|
Murtziako Unibertsitatea eta La Fe Osasun Ikerketarako Institutua (Valentzia). Azterketa horren arabera, kontu handiz aukeratzen direnean, «ez dago alde handirik» potetxoen eta
|
etxean
prestatutako pureen artean. Etiketak nahitaezkoak dira haurrek kontsumitzeko prestatutako produktu komertzialetan, haurrentzako elikagaien Europako araua (2006/ 125/ EE Zuzentaraua).
|
|
Pasta edo arroz pixka bat jan daiteke eta ondoren arraina edo haragia barazki eta patata erreekin. Janaria
|
etxean
prestatzen bada: plater elikagarriak eta, aldi berean, arinak planifikatzeko aukera izango dugu.
|
|
Hestebete koipetsuak.
|
Etxean
prestatutako ogitartekoak eramaten ditugunean, hobe da atunarekin, urdaiazpiko onduarekin, indioilarrarekin, urdaiazpiko egosiarekin, gazta samurrarekin, freskoarekin edo erdionduarekin betetzea, hestebete astunagoekin egin beharrean (txorizoa, gazta koipetsuak edo tortilla beteak). Alkohola.
|
|
Gabonetako mokadutxoak, indioilar bularki gisatua eta patatak plater sendo gisa, eta, amaitzeko, krisiaren aurkako etxeko postrea. Txakurra
|
etxean
prestatzeko aholkuak ere ematen dira, baina ez da ahaztu behar Gabonetako errezetak noizbehinkako elikagaiak direla, txakurraren ohiko dieta albaitari batek gainbegiratu behar baitu.
|
|
Aholku garrantzitsua da: noizbehinkako platera ez denean, baizik eta txakurra
|
etxean
prestatutako plateren bidez elikatu nahi denean, funtsezkoa da dieta hori albaitariak diseinatu eta zaintzea. Hala, saihestu egiten dira gehiegizko pisuko arazoak, nutrizio gabeziak edo desorekak, goi gamako elikagai komertzialen proposamenak kontuan hartzen dituztenak, zakurrentzat espezifikoak baitira.
|
2013
|
|
Zapore eta testura askotakoak daude, erosi egin daitezke edo
|
etxean
prestatu, eta ahogozo berezia ematen diete platerei.
|
|
Gozo hori Erregeen bezperan eros daiteke beren produktuen artean espezialitate hori eskaintzen duten establezimenduetan. Baina sukaldean trebeenak ere ausar daitezke
|
etxean
prestatzen. Errezeta honek eta bideo honek azaltzen dute, urratsez urrats, nola egin.
|
|
Azukrea eransten dugu gozotzeko, arrautza gorputzerako eta irin pixka bat egiteko (artoarena edo gariarena), egin nahi den postrearen arabera, sendotasun egokia lortzen amaitzeko. Esnez egiteko beste errezeta batzuk jogurtak dira(
|
etxean
prestatzen errazak), (postre sendo, merke eta nutrienteetan aberatsa) eta ogi txigortuak edo torradak. Gozogintza herrikoia lau osagai baino ez dituzten plater gozo eta errazez beteta dago:
|
|
Alde batera eraman behar dira, eta arazorik gabe kontserbatu behar dira hozkailutik kanpo. Alaiak kontsumitu aurretik ere gehitu behar dira,
|
etxean
presta daitezke eta beirazko potoetan gorde, plastikoa baino hobeto, kontsumitu arte bereizita. Elikagaiak behar bezala egosteko, batez ere haragia eta arraina.
|
|
txakurrentzako etxeko janaria, albaitariak gainbegiratuta egitea komeni da. Zenbait txakurrek
|
etxean
prestatutako janaria behar izaten dute, denbora batez edo betiko, zenbait arrazoi direla medio. urdaileko arazoak adibidez, elikadura alergiak edo jateko gogorik eza eriondo prozesuen ondoren.
|
|
Askariak tarta berezi bat izaten du horretarako. Gozotegi bati eska dakioke, edo
|
etxean
presta daiteke babyshower erako tarta proposamen ugari, adibidez, Baby shower festak, edo bideo honetan pausoz pauso azaltzen den pixoihal tarta tradizionala. 5 urratsa.
|
|
Zer janari eraman behar da hondartzara? Elikagaien segurtasuna da elikagai batzuk hautatzeko arrazoi nagusietako bat, eta ez beste batzuk
|
etxean
prestatu dugun zerbait jatera goazen garaian. Ez da balakia; izan ere, udako tenperatura altuak arrisku faktore bat dira, eta kontrolatu egin behar da, salmonelosia edo beste elikadura toxiinfekzio batzuk prebenitzeko.
|
|
Etxean gaudela, errezeta zoragarriak prestatu ahal izango ditugu haiekin. Artikulu honetan ez ditugu perretxikoak jasotzen, baina bai zazpi tapa eta sarrera
|
etxean
prestatzeko.
|
|
Gutxiago jan nahi baduzu, janaria zeure kabuz. «Etxean jaten dituzun patata frijitu guztiak
|
etxean
prestatzen badituzu, askoz gutxiagotan jan behar dituzu, nahiz eta prestatzeak dakartzan lanengatik bakarrik kanpoan egon (ikus autorea). Gauza bera gertatzen da oilasko frijituarekin, lasto patatekin, pastelekin, tartekin eta izozkiekin».
|
|
Jende askorentzat, Gabonak zoriontasun garaia dira. Hala ere, iturria estresa familia ospakizunak antolatzen dituztenentzat. Jende askorentzat janaria erostea, janaria prestatzea,
|
etxea
prestatzea eta ekitaldiaren ondoren jasotzea, gonbidatuei harrera egitea… Oso ona eta estresagarria izan daiteke. Horregatik, askok ez dute haien ardura hartu nahi.
|
|
William Brawley Gabonetako opariak txakurrentzat: txakur galleta aberatsak Txakurraren Gabonetako opariak zakurrentzako etxeko gaileta gozo gozoak izan ditzake,
|
etxean
prestatzeko errazak, hainbat errezeta txakurren bidez. Bere lehentasunen artean, «oilasko edo izokin zaporedun txakur galletak» nabarmentzen dira, animalientzako osagarrien enpresa bateko gerente José Luis Cerqueirak azaltzen duenez. Galletak eta jateko sariak animaliaren gustukoak izango dira.
|
2014
|
|
Sushia modan dago, baina jatetxe batean gozamen handia du. Hala, jende askok
|
etxean
prestatzen du… oso emaitza desberdinak ditu (eta ez beti itxura onekoak). Arraina edo itsaskia hautatzea baino gehiago, arroza da, oro har, faila.
|
|
sinpleak, merkeak eta osasungarriak Etxean egindako galleten errezetak oilasko edo arrainezkoak izan daitezke, eta erraz eta merke prestatzen dira sukaldean Katuentzako etxeko galletak lagun ilargiarentzako modu erraz, merke eta osasungarri bat dira. Izan ere,
|
etxean
prestatu behar dira gailetentzako gaileten errezeta horiek, eta, gainera, abantaila handiak dituzte: sartzen dituzten elikagaiak (eta kalitatea) zaintzeko aukera ematen digute, baita sari horien kaloriak ere.
|
|
Besteak beste, tipula, baratxuria, txokolatea eta arrain erraiak. Katu alergikoen edo urdail sentigarriaren kasuan, sari hauek
|
etxean
prestatzea felinoarentzat egokienak diren osagaiak hautatzeko modu bat da. Animalian erreakzio alergikoak saihesteko modu bat da kontuz ibiltzea, katuaren galletetan osagai berri bat sartzeko:
|
|
Hori dela eta, Brasilgo sukaldaritza tipikoaz gain, beste herrialde batzuetako zaporeak eta errezeta tradizionalak ere interesatzen zaizkigu anfitrioi. Artikulu honetan, elkarren artean desberdinak diren sei ordezkari aukeratu ditugu (Grezia, Australia, Japonia, Kamerun, Mexiko eta Argentina), beren sukaldaritzako proposamen zoragarriak ezagutzeko eta
|
etxean
prestatzeko.
|
|
Elikagaietan bakterioak edo parasitoak egoteak ez du esan nahi, nahitaez, pertsonengan infekzioa gertatzen denik. Hori horrela izatea edo ez izatea
|
etxean
prestatzeko prozesuaren eraginkortasuna. Osasunaren Erakunde Panamerikarentzat (OPS), animalien osasunerako lehentasunetako bat da hobeto ulertzea elikagaien segurtasunaren zati hori «epidemiologia, pertsonei transmititzeko mekanismoa, diagnosia, prebentzioa eta kontrola».
|
|
Mahaigainean eskuetarako eskuoihalak edo bakterioen kontrako xaboia ere erabil daitezke. Ez utzi
|
etxean
prestatzen den janaria giro tenperaturan bi ordu baino gehiago pasatzen, lanean kontsumitu arte. Poltsa termikoak edo ontzi egokiak erabili, garraiatu bitartean elikagaiak hoztu ahal izateko.
|
|
Irudia: markow 76 Haurrentzako gozokiak Halloween gauean Haurrentzako Halloween gozokiak
|
etxean
presta daitezke errezeta osasungarriagoekin Gozokiak Halloween festaren tradiziorik berezienetakoa dira. Hori arriskutsua da, txutxu eta zuku gehiegi kontsumitzeak txantxarra eragiten baitu eta haurren gizentasuna bultzatzen baitu.
|
2015
|
|
|
Etxean
prestatzen ziren bakan batzuekin batera (tomate frijitua, maionesa edo gatzozpina), saltokietan eros zitezkeen gutxi batzuk baino ez zeuden.
|
|
Konbinazio asko onartzen ditu frutekin, belarrekin, olioekin, espeziekin eta saltsekin, eta nahiko ohikoa izaten da ozpin saltsak
|
etxean
prestatzea.
|
|
Kasu gehienetan, ez dute aldatzen elikagaien zaporea, usaina eta itxura. Kontuan izan behar da, gainera,
|
etxean
prestatutako elikagaiek lagundu egiten dutela gaixotasun asko izaten, batez ere, elikagaiak manipulatzeko eta zenbait gune eta objektu garbitzeko jardunbide desegokiak direla eta: Sukaldeko harraska.
|
|
Ondoren, gainerako osagaiak gehitu behar dira, aldez aurretik garbitu eta behar bezala manipulatu ondoren. Elikagaiak ur ugaritan bildu Salda egiteko erabiltzen diren osagaiek, hala nola berdurak edo haragiak, gutxieneko kalitate irizpideak bete behar dituzte Salda bat
|
etxean
prestatzen denean, plater gozo gozo bat lortzeaz gain, berdurak, haragiak edo arrainak ere aprobetxatzen dira. Porruak, azenarioak, kipulak, haragiak, hegaztiak edo arrainak ur ugaritan sartzen dira eta egosketa prozesu bat hasten da, erabilitako osagai motaren arabera aldatzen dena.
|
|
Urdaiazpiko ogi txigortua prestatu daiteke baratxuri eta herriko ogiarekin edo, bestela, moldeko ogi xerra xume batzuk urdaiazpiko ondu, gazta fresko eta tomatearekin.
|
Etxean
prestatzeko beste konbinazio bikain bat da urdaiazpiko iberikoaren txulo bat, zapore iradokitzaile bezain iradokitzaileak eskaintzen dituen ahuntz gazta txigortua, baina askoz ere errotunagoa. Merezi du iberikoa duten baba freskoen txigortasuna eta, aukera landuagoa nahi izanez gero, beste osagai batzuk ere bai:
|
|
Horregatik, substantzia horiekiko esposizioa murriztea, arraina hartuz, kontsumitzailearen esku dago: elikagai hori manipulatzeko eta
|
etxean
prestatzeko modua funtsezko faktorea da, jan ez dadin. Horretarako funtsezko bi alderdi daude:
|
|
‘ Eta sei hilabete igaro ondoren, haurrak kantitate txikiak jan ditzake, edozein elikagai osasungarri erabiliz, helduek jaten dituzten zerealak erabiliz (ogia, pasta irakina edo arroz irakinezina), eta ez da ahaztu behar amaren esneari lehentasuna eman behar zaiola (edo, bestela, formula). Eskoziako Gobernuak gurasoei
|
etxean
prestatutako elikagaiekin (gatzik edo azukrerik gehitu gabe) seme alabak elikatzeko aholkatu die, saltzaileekin izan beharrean, haurrak pixkanaka familiako jaki tipikoak jatera ohitu daitezen. Espainiako Pediatria Elkarteak ere hainbat arrazoi aurkitzen ditu haurren elikaduran haurren ahogozoetatik ihes egiteko, ‘Alimentación infantil por el niño’ izeneko idatzian irakur daitekeen bezala (ingelesez, baby led wean inng).
|
|
Haurrei gustatzen zaien plater bat badago, frijituak dira, zehazki, oilasko nuggetak. Zorionez,
|
etxean
presta daitezke, oilasko edo indioilar bularkiarekin. Erositakoak baino osasuntsuagoak izango dira, eta, gainera, letxuga desberdinekin eta zatitutako entsaladarekin lagundu ahal izango dira.
|
|
Nola? Felidoak
|
etxean
prestatzeko errezeta hau oso erraza da. Izotz kubotxoak prestatzeko, oilaskoa edo koipean baxu txikia prestatu den egosketa salda erabil daiteke, hoztu ondoren.
|
|
Han, saltsa maiuskulaz iritsi da, eta, neurri egokian, ukitu izugarria ematen die datozen platerei. Tomate saltsa erraz bat da,
|
etxean
prestatzeko erraza, edozein janaritan erraz aurkitzeko modukoa eta, gainera, prezio onean, bai marka apalenetan, bai kalitate onekoetan. Ondoren, pertsonalizatzeko bost modu erraz azalduko ditugu.
|
2016
|
|
|
Etxean
prestatzeak lan gehiago eskatzen du.
|
|
Aditu askok azpimarratzen dute elikagaiak
|
etxean
prestatzea garrantzitsua dela modu osasungarrian elikatzeko.
|
|
Ondoren, txakur heldu bat arrakastaz hartzeko eman beharreko zortzi pausoak deskribatuko ditugu: besteak beste, giza maitasuna ematea erraudariei, kantxa gisa pentsatzen ikastea, irain gabeko lezikasgaiak ematea eta
|
etxea
prestatzea familiako kide iletsu berriarentzat. 1 Maitea peludo a raudiales Adoptatutako kantxa bat beldurtia izan daiteke.
|
|
Sushi japoniarra leku espezializatuetan modan jarri den prestakuntza da, eta gero eta jende gehiago ausartzen da
|
etxean
prestatzen. Baina animalia jatorriko elikagai gordinen kontsumoak, edozein motatakoak izanda ere, arrainak barne, arriskuak ditu.
|
|
lehen geruza edo oinarria gailetak, natillak, esne gain muntatuzko geruza eta gainetik txokolate beroa. Ondoren, amonaren tartaren hiru bertsio horiek
|
etxean
prestatzeko jarraibideak ematen dira, baita tarta perfektuak egiteko trikimailuak ere 1 Gaileta biribilezko tarta (edo txokolate enborra) Gaileten enborra, gurin eta kakao krema, haurtzaroko klasikoa da, eta prestatzeko errezeta erraza. Lehenik, krema bat egiten da, gurinarekin gustura.
|
|
Presentzia ekintza egiteko ere aprobetxatzen dituzte bakterioek une horiek. Elikadura arriskuak saihesteko, komeni da elikadura segurtasunari buruzko arauak errespetatzea eta otorduak planifikatzea(
|
etxetik
prestatuta badaude), tenperaturen balizko igoera bezalako faktoreei lotutako arriskuak kontuan hartuta. Denbora eta otordu aurreko prestaketa funtsezkoak dira.
|
|
Dragoi irudia Tenperra lanera eramateak higiene neurri zehatzak hartzera behartzen du, elikagaiek eragindako kutsadurak eta toxikazioak saihesteko. Ontzi hau erabiltzen den lekuan, manipulazio eta elaborazio jarraibide jakin batzuekin prebenitu daitekeen arriskua da, batez ere janaria
|
etxean
prestatzen denetik bulegoan jaten den arte. Urrats guztietan, hotz katea da puntu garrantzitsuenetako bat.
|
|
Janaria
|
etxetik
prestatuta eramatea aukera segurua da, menuak ondo planifikatzen badira eta lan ingurunean baldintza higieniko sanitarioak bermatzen badira
|
|
Etxean egiteak landareen testura alda dezake. Beraz,
|
etxean
prestatuko dira, eta beirazko potoetan gordeko dira, entsaladatik bereizita, jan arte. Elikagai gordinak ere ez dira nahastu behar, eta ontzi bereizietan jarri behar dira, eta, hartzen direnean, nahastu egin behar dira.
|
|
Beraz, asteko kontsumo maiztasunaz hitz egiten bada, oreka dietetikoa ahalik eta gehien indartzen saiatuko gara, eta gantz edo kaloria ekarpen neurrigabea, aldiz, noizean behin; aldiz, noizbehinkako janaria bada, permisibitatea handiagoa izan daiteke. Kanpoan jatea elikadura hauteskundeetan negatiboki eragiten badu, hobe da noizean behingo janariak bakarrik egitea edo janaria
|
etxean
prestatuta eramatea eta eramatea (tenper batean), lan arrazoiengatik balitz. 2 Aprobetxatu janaria kanpoan, zure elikadura aberasteko Pertsona orok daki zein diren bere dietaren defizit kualitatibo garrantzitsuenak edo, behintzat, susmoak.
|
2017
|
|
Beti da aukera ona berdura eta haragi erregosiak
|
etxean
prestatzea edo, gazta erantsi nahi bazaio, norberak atsegin duena hautatzea.
|
|
Gaur egun, mundu osoan zehar bidaiatzen da, eta, une oro, poltsikoan dagoen gailu batekin, oso kalitate handiko irudiak egiteko gai dena, bai smartphone batzuek dituzten helburuen arabera, bai integratuta datozen argazkiak ukitzeko programen bidez. Hala, maña pixka batekin eta argazki iragazkia zuzen aukeratuz, emaitza ia profesionalak lor daitezke. Era horretako argazkilarien izenak ere modan jarri dira, baita jatetxeek zerbitzatzen dituzten edo
|
etxean
prestatzen diren platerak berriro aztertzeko grina ere. Foodiseak dira aktiboenak, sukaldaritza argazkiez gain, mundu gastronomikoaren inguruko guztia ere liluratzen baitute, bere lanbidea izan gabe.
|