Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 101

2001
‎Nolanahi ere, etxean prestatzen den horrelako jakian baino arrain gutxiago daukate lagin hauek.
‎Horrek esan nahi du aldez aurretik prestaturiko jaki hauek etxean prestatutakoek baino proteina gutxiago eta gantz eta kaloria gehiago aportatzen dituztela eta, horrenbestez, nutrizioaren ikuspegitik, maiz antzean jateko etxekoak bezain interesgarriak ez direla hauek.
‎Ondorioz, mikroorganismo patogeno bat aurkitzen dugu, eta ugaldu egin daiteke hozteko neurri zorrotz batzuk betetzen ez badira. Prebentziorik onena da eskuz edo etxean prestatutako produktu horren kontsumoa saihestea eta produktu industrialaren kontsumoa sustatzea. Produktu hori pasteurizatu egin da (beroaren bidez tratatua), eta, beraz, arrisku mikroorganismoak ezabatzen dira.
‎Erraza da kimu samurrak eta oso elikagarriak etxean prestatzea.
2004
‎Hautatu fruta, esnekiak edo etxean prestatutako ogitartekoak, baina hestebeteak, pate eta gazta koipetsu gehiegi jan gabe.
‎Eskuarki, produktu horiek digeritzen zailagoak gertatzen dira, sodio, gozagarri eta koipe gehiago daukate, eta etxean prestatutako beren baliokideek baino kaloriko gehiago, etxean erabilitako osagai mota eta kopurua jakinak baitira.
‎Herritarrek, oro har, uste dute Mediterraneoko dieta ona dela, eta, Mediterraneoko herrialde batean bizi denez, mota horretako dieta egin behar duela, baina “dieta guztietan ez dira sartzen dieta horren ezaugarri diren produktuak, hala nola barazkiak edo fruta”, azterlanaren arduradunak adierazi duenez. Gero eta gehiago zabaltzen ari den beste elikadura ohitura bat etxean prestatu eta fianbrera batean garraiatutako elikagaiak lantokian jatea da. Jesús Contrerasek azaldu duenez, “oso ohikoa da hori, batez ere emakume gazteen artean”, eta gaineratu duenez, “horri esker, berriro berreskuratu dira hainbeste prestatzen ez ziren janariak, baita dilistak ere, adibidez, erraz garraia daitezkeelako eta, gainera, lantokietan mikrouhinak zabaldu direlako”.
‎Alde horretatik, edari energetikoak dira egiteko modurik erosoena, ura, azukreak eta elektrolitoak baitituzte, izerdian xahutzen diren substratuak. Edari energetiko komertzialetara jo daiteke, edo etxean prestatu. Horretarako, osagai hauek behar dira ur litro bakoitzeko:
2005
‎Zuzenena osagaiak (haragia, frutak, etc.) aukeratu eta purea etxean prestatzea bada ere, horrelako poteetara jotzea ere zuzena da, azterketa honek frogatu duen bezala.
2007
‎Beraz, saltsa arin horiek ez dira saltsa komertzialen light bertsiokoak, hala nola maionesa, kaloria kopuru handia baitu. Saltsa arina lortzeko, etxean prestatu behar da, osagai eta kantitate egokiekin. Izan ere, sukalde tradizionalean erabiltzen diren saltsetako asko aldatu egin daitezke kaloriak gutxitzeko, eta, besteak beste, erabilitako olio edo koipe kopurua murriztu daiteke, eta espeziak edo belar aromatikoak erabil daitezke zaporea handitzeko.
‎Gomendio hori erabilgarria da herritar guztientzat, baina zehatzagoa da diabetesa duten edo odolean triglizerido maila handia duten pertsonen kasuan, pertsona horiek azukredun prestakinak hartuz gero, mota horretako prestakinak mugatu behar baitituzte. Etxean prestatzeko zortzi zurrupada gozo Hona hemen etxean prestatzen errazak, aberatsak eta freskagarriak diren sorbeteak egiteko ideia batzuk: Mandarina sorbetea Sandiako sorbertea Papaia sorbetea Limoi sorbetea Kiwi sorbetea Marrubi sorbetea Litchi sorbetea Gerezi sorbete izoztua
‎Freskagarriak, zapore gozokoak eta digestio ukitukoak, sorbetez hitz egiten denean, beti etortzen da burura klasikoena eta tradizionalena, limoi eta cava edo xanpain izozkiarekin egiten dena. Jatetxeek eskaintzen duten tipikoa da, eta gonbidatuak daudenean etxean prestatzen dena, nahiz eta mandarina sorbetea plateren eta plateren artean zerbitzatzen diren aperitiboen artean ere sartzen den. Interesgarria da prestatutako freskagarri horiek alkoholik gabe, izozkirik gabe, frutekin eta zukuekin ere egin daitezkeela, familia osoak edari berezi batez goza dezan.
‎Arriskua murriztea Adituek diotenez, akrilamidak, egoste edo frijitze prozesuetan elikagaietan eratuak, osasun arazo bat du. Kasu gehienetan, akrilamidaren eraginpean egoten dira, batez ere, elikagai industrialak edo jatetxeetan prestatutakoak, etxean prestatutako jakiak baino gehiago. Adituen gomendio nagusietako bat da karbohidrato ugariko elikagaiak erre, frijitu edo ukitzean gehiegizko egoste denbora saihestea.
2008
‎Kontuan izan bero egiten duenean ur freskoa, infusioak izotzarekin, fruta zukuak eta, areago, etxean prestatzen diren sorbeteak edatea atsegina dela.
‎Hasiera batean baietz uste zen, baina azkenaldian gutxi aztertutako elikadura alergiak identifikatzen ari dira, eta alergologoak haserretu egiten dira. Haur batzuek aurrez prestatutako elikagaiei alergia diete, eta ez, ordea, elikagai berak etxean prestatu direnean kontserbagarririk eta gehigarririk gabe. Alergologoek deskribatu eta identifikatutako alergia maiztasuna ez da komunikatutako klinikarekin ezkontzen, eta horrek pentsarazten du koloratzaileei edo gehigarriei alergiak gertatzen zaizkiela, oharkabean… Gozoki edo gozoki askori kolorea emateko erabiltzen den gorriak erreakzio alergikoak eragin ditzake, proteina batek eragiten ez dituenak.
2010
‎Horregatik, sukaldean aritzea oso erakargarria gerta daiteke haientzat, gauza berria delako, jolasgarria eta osasungarria aldi berean, eta, gainera, etxean prestatu dituzten platerak jateko aukera ematen die, eta elikagai askotarikoak dastatzekoa.
‎Estatu kideak gatz kontsumoa murrizteko politikak ezartzearen alde agertu dira, osasun hezkuntzaren eta elikagai industriarekin egindako lanaren bidez, dietari gatz gehien ematen dioten produktu landuen osaera birformulatzeko. Osasun Ministerioak emandako datuen arabera, pertsona batek hartzen duen gatzaren %70 eta %75 artean ez da etxean prestatutako janarietatik sortzen, prestatutako produktuetatik baizik. Hogeita zazpi herrialdeek %16 murriztu dute gatz kantitatea konposatu horrek herrialde bakoitzeko kontsumo osoan ekarpen handiena egiten duen produktuen taldean; Espainiaren kasuan, berriz, ogia, hestebeteak eta gazta.
‎Imagen: Courtney Francis Karbohidrato ugariko osagai gordinak dituzten platerak etxean prestatzean sortzen da furanoa. 100 °C tik gorako tenperaturen eraginpean jartzen direnean, handitu egiten da furanoa kontzentratzeko aukera.
2011
‎Hala ez bada, etxean prestatu eta izoztuta eramatea izan daiteke aukera bat.
‎Jatun kopuruaren araberako zerrenda egin, eta etxean prestatzen diren otorduen araberakoa ere bai.
‎Aholku erraz batzuk lagungarri izan daitezke inauteriak ekologikoago eta merkeago egiteko. Ingurumen gaiez mozorrotzea, aurreko urteetako mozorroak familiakoekin edo lagunekin trukatzea, jantzia material birziklatuekin egitea edo inauterietako torradak eta txigortuak etxean prestatzea dira horietako batzuk. Artikulu horrek adierazten du inauteriak eta ingurumena ere elkartuta joan daitezkeela, material birziklatuz mozorroak nola egin azaltzen du, eta inauteri berdeen dekorazioa eta janaria zehazten ditu.
‎Zaintzapeko konposatu bat Furanoa konposatu organiko likidoa, lurrunkorra eta koloregabea da, industria kimikoan erabiltzen dena, eta animalietan frogatu da kartzinogenotasuna. Tratamendu termikoan ere sor daiteke, bai elikagai komertzialetan, bai etxean prestatutakoetan. Kafea, saltsak, zopak, haurrentzako elikagaiak eta ontziratutako beste elikagai batzuk dira.
‎Kafearen kasuan, txigortze prozesuan sortzen da, produktuak bere aroma eta zapore bereizgarriak garatzen dituenean. Oso garrantzitsua da etorkizunean informazio gehiago lortzea arriskuaren ebaluazio osoa egiteko eta arriskua murrizteko jarraibideak zehazteko, bai elikagai komertzialetan bai etxean prestatutakoetan.
‎Kontsumitzen diren elikagai gehienak prozesatuta daude. Izan ere, janaria etxean prestatzen den bakoitzean, prozesatu egiten da horietako bat. Elikagaiak kontsumitzeko egokiak bihurtzeko beharrezkoak diren eragiketa guztiak prozesatuan sartzen dira.
‎Kasu batzuetan tratamendu termiko leuneko produktuak direnez, hoztuak kontserbatu dira. Arreta berezia jarri behar zaie etxean prestatzeko errezetei: osagai oso freskoak eta kalitate onekoak erabili beti, prozesu osoan higienea eta manipulazioa zaindu eta ahalik eta azkarren jan.
2012
‎Informaziorik ezean, jendeak etxean prestatuta eraman ohi du otordua norabait joaten denean, edo menu mugatuak eskaintzen dituzten lekuetara joaten dira (sagardotegiak, garagardotegiak...), non errazago kontrola baitaiteke zer jaten den.
‎Jende askok ez du denborarik izaten edo ez du denborarik hartzen otorduak etxean prestatzeko, erosketak egiteko edo familian jateko, eta joera horien eraginez, asko hedatu da janari lasterraren arloa.
‎Europar Batasunean, pertsona bakoitzak 180 kilo janari galtzen ditu urtean. Galera horiek elikagai gordinei zein egosiei dagozkie, bai etxean prestatzearen ondorioz, bai ekoizpenean, fabrikazioan eta banaketan edo txikizkako eta handizkako zerbitzuen jardueretan baztertzen diren elikagaiei. Egoera hori konponduko ez balitz, kalkulatzen da 2020an 126 milioi tona elikagai gal daitezkeela (gaur egungo 89 tonekin alderatuta, %40 gehiago).
‎Etxeko dietarekin elikatzen den txakurrarentzako bitaminak Bitamina konposatuak jan egin behar dira zakurra etxeko dieta orekatu gabearekin elikatzen denean. Juan Antonio Aguado albaitariaren esanean, «Bitaminek jabeek etxean prestatzen duten elikadura osatzeko balio dute. Elikadura ez da beti behar bezain orekatua izaten, edo txakurrak bere dietan behar dituen osagai guztiak ez ditu izaten».
‎Hala ere, kontserbatzeko denboraren, egiteko moduaren edo osagai motaren arabera, gehigarriak (kontserbagarriak, egonkortzaileak, zaporeemaileak, etab.) askotarikoak izan daitezke. ), janari azkar hori etxean prestatzen bada saihesten diren substantziak. Gainera, etxeko lanak ezin dira imitatu; izan ere, ezinezkoa da zaporea aldatzea, azken orduan ongailu bat gehitzea edo prestatutako janari industrialean aurreikusita ez zegoen goarnizio batekin laguntzea.
‎Plantxan prestatutako jakiek ezaugarri hori dute: usainez eta zapore bereziz bustita geratzen dira, eta horiek gozatzera eta etxean prestatzen saiatzera gonbidatzen dituzte. Hala ere, ez dira beti berdin geratzen, eta, txanpinoien arloan, badirudi ia ezinezkoa dela dastamena, testura, zukutasuna edo usain hori lortzea, sukaldaritza profesional batek lortzen duen baratxuri ukitu batekin.
‎Murtziako Unibertsitatea eta La Fe Osasun Ikerketarako Institutua (Valentzia). Azterketa horren arabera, kontu handiz aukeratzen direnean, «ez dago alde handirik» potetxoen eta etxean prestatutako pureen artean. Etiketak nahitaezkoak dira haurrek kontsumitzeko prestatutako produktu komertzialetan, haurrentzako elikagaien Europako araua (2006/ 125/ EE Zuzentaraua).
‎Pasta edo arroz pixka bat jan daiteke eta ondoren arraina edo haragia barazki eta patata erreekin. Janaria etxean prestatzen bada: plater elikagarriak eta, aldi berean, arinak planifikatzeko aukera izango dugu.
‎Gabonetako mokadutxoak, indioilar bularki gisatua eta patatak plater sendo gisa, eta, amaitzeko, krisiaren aurkako etxeko postrea. Txakurra etxean prestatzeko aholkuak ere ematen dira, baina ez da ahaztu behar Gabonetako errezetak noizbehinkako elikagaiak direla, txakurraren ohiko dieta albaitari batek gainbegiratu behar baitu.
‎Aholku garrantzitsua da: noizbehinkako platera ez denean, baizik eta txakurra etxean prestatutako plateren bidez elikatu nahi denean, funtsezkoa da dieta hori albaitariak diseinatu eta zaintzea. Hala, saihestu egiten dira gehiegizko pisuko arazoak, nutrizio gabeziak edo desorekak, goi gamako elikagai komertzialen proposamenak kontuan hartzen dituztenak, zakurrentzat espezifikoak baitira.
2013
‎Zapore eta testura askotakoak daude, erosi egin daitezke edo etxean prestatu, eta ahogozo berezia ematen diete platerei.
‎Gozo hori Erregeen bezperan eros daiteke beren produktuen artean espezialitate hori eskaintzen duten establezimenduetan. Baina sukaldean trebeenak ere ausar daitezke etxean prestatzen. Errezeta honek eta bideo honek azaltzen dute, urratsez urrats, nola egin.
‎Azukrea eransten dugu gozotzeko, arrautza gorputzerako eta irin pixka bat egiteko (artoarena edo gariarena), egin nahi den postrearen arabera, sendotasun egokia lortzen amaitzeko. Esnez egiteko beste errezeta batzuk jogurtak dira( etxean prestatzen errazak), (postre sendo, merke eta nutrienteetan aberatsa) eta ogi txigortuak edo torradak. Gozogintza herrikoia lau osagai baino ez dituzten plater gozo eta errazez beteta dago:
‎Alde batera eraman behar dira, eta arazorik gabe kontserbatu behar dira hozkailutik kanpo. Alaiak kontsumitu aurretik ere gehitu behar dira, etxean presta daitezke eta beirazko potoetan gorde, plastikoa baino hobeto, kontsumitu arte bereizita. Elikagaiak behar bezala egosteko, batez ere haragia eta arraina.
‎txakurrentzako etxeko janaria, albaitariak gainbegiratuta egitea komeni da. Zenbait txakurrek etxean prestatutako janaria behar izaten dute, denbora batez edo betiko, zenbait arrazoi direla medio. urdaileko arazoak adibidez, elikadura alergiak edo jateko gogorik eza eriondo prozesuen ondoren.
‎Askariak tarta berezi bat izaten du horretarako. Gozotegi bati eska dakioke, edo etxean presta daiteke babyshower erako tarta proposamen ugari, adibidez, Baby shower festak, edo bideo honetan pausoz pauso azaltzen den pixoihal tarta tradizionala. 5 urratsa.
‎Zer janari eraman behar da hondartzara? Elikagaien segurtasuna da elikagai batzuk hautatzeko arrazoi nagusietako bat, eta ez beste batzuk etxean prestatu dugun zerbait jatera goazen garaian. Ez da balakia; izan ere, udako tenperatura altuak arrisku faktore bat dira, eta kontrolatu egin behar da, salmonelosia edo beste elikadura toxiinfekzio batzuk prebenitzeko.
‎Etxean gaudela, errezeta zoragarriak prestatu ahal izango ditugu haiekin. Artikulu honetan ez ditugu perretxikoak jasotzen, baina bai zazpi tapa eta sarrera etxean prestatzeko.
‎Gutxiago jan nahi baduzu, janaria zeure kabuz. «Etxean jaten dituzun patata frijitu guztiak etxean prestatzen badituzu, askoz gutxiagotan jan behar dituzu, nahiz eta prestatzeak dakartzan lanengatik bakarrik kanpoan egon (ikus autorea). Gauza bera gertatzen da oilasko frijituarekin, lasto patatekin, pastelekin, tartekin eta izozkiekin».
‎William Brawley Gabonetako opariak txakurrentzat: txakur galleta aberatsak Txakurraren Gabonetako opariak zakurrentzako etxeko gaileta gozo gozoak izan ditzake, etxean prestatzeko errazak, hainbat errezeta txakurren bidez. Bere lehentasunen artean, «oilasko edo izokin zaporedun txakur galletak» nabarmentzen dira, animalientzako osagarrien enpresa bateko gerente José Luis Cerqueirak azaltzen duenez. Galletak eta jateko sariak animaliaren gustukoak izango dira.
2014
‎Sushia modan dago, baina jatetxe batean gozamen handia du. Hala, jende askok etxean prestatzen du… oso emaitza desberdinak ditu (eta ez beti itxura onekoak). Arraina edo itsaskia hautatzea baino gehiago, arroza da, oro har, faila.
‎sinpleak, merkeak eta osasungarriak Etxean egindako galleten errezetak oilasko edo arrainezkoak izan daitezke, eta erraz eta merke prestatzen dira sukaldean Katuentzako etxeko galletak lagun ilargiarentzako modu erraz, merke eta osasungarri bat dira. Izan ere, etxean prestatu behar dira gailetentzako gaileten errezeta horiek, eta, gainera, abantaila handiak dituzte: sartzen dituzten elikagaiak (eta kalitatea) zaintzeko aukera ematen digute, baita sari horien kaloriak ere.
‎Besteak beste, tipula, baratxuria, txokolatea eta arrain erraiak. Katu alergikoen edo urdail sentigarriaren kasuan, sari hauek etxean prestatzea felinoarentzat egokienak diren osagaiak hautatzeko modu bat da. Animalian erreakzio alergikoak saihesteko modu bat da kontuz ibiltzea, katuaren galletetan osagai berri bat sartzeko:
‎Hori dela eta, Brasilgo sukaldaritza tipikoaz gain, beste herrialde batzuetako zaporeak eta errezeta tradizionalak ere interesatzen zaizkigu anfitrioi. Artikulu honetan, elkarren artean desberdinak diren sei ordezkari aukeratu ditugu (Grezia, Australia, Japonia, Kamerun, Mexiko eta Argentina), beren sukaldaritzako proposamen zoragarriak ezagutzeko eta etxean prestatzeko.
‎Elikagaietan bakterioak edo parasitoak egoteak ez du esan nahi, nahitaez, pertsonengan infekzioa gertatzen denik. Hori horrela izatea edo ez izatea etxean prestatzeko prozesuaren eraginkortasuna. Osasunaren Erakunde Panamerikarentzat (OPS), animalien osasunerako lehentasunetako bat da hobeto ulertzea elikagaien segurtasunaren zati hori «epidemiologia, pertsonei transmititzeko mekanismoa, diagnosia, prebentzioa eta kontrola».
‎Mahaigainean eskuetarako eskuoihalak edo bakterioen kontrako xaboia ere erabil daitezke. Ez utzi etxean prestatzen den janaria giro tenperaturan bi ordu baino gehiago pasatzen, lanean kontsumitu arte. Poltsa termikoak edo ontzi egokiak erabili, garraiatu bitartean elikagaiak hoztu ahal izateko.
‎Irudia: markow 76 Haurrentzako gozokiak Halloween gauean Haurrentzako Halloween gozokiak etxean presta daitezke errezeta osasungarriagoekin Gozokiak Halloween festaren tradiziorik berezienetakoa dira. Hori arriskutsua da, txutxu eta zuku gehiegi kontsumitzeak txantxarra eragiten baitu eta haurren gizentasuna bultzatzen baitu.
2015
‎Konbinazio asko onartzen ditu frutekin, belarrekin, olioekin, espeziekin eta saltsekin, eta nahiko ohikoa izaten da ozpin saltsak etxean prestatzea.
‎Kasu gehienetan, ez dute aldatzen elikagaien zaporea, usaina eta itxura. Kontuan izan behar da, gainera, etxean prestatutako elikagaiek lagundu egiten dutela gaixotasun asko izaten, batez ere, elikagaiak manipulatzeko eta zenbait gune eta objektu garbitzeko jardunbide desegokiak direla eta: Sukaldeko harraska.
‎Ondoren, gainerako osagaiak gehitu behar dira, aldez aurretik garbitu eta behar bezala manipulatu ondoren. Elikagaiak ur ugaritan bildu Salda egiteko erabiltzen diren osagaiek, hala nola berdurak edo haragiak, gutxieneko kalitate irizpideak bete behar dituzte Salda bat etxean prestatzen denean, plater gozo gozo bat lortzeaz gain, berdurak, haragiak edo arrainak ere aprobetxatzen dira. Porruak, azenarioak, kipulak, haragiak, hegaztiak edo arrainak ur ugaritan sartzen dira eta egosketa prozesu bat hasten da, erabilitako osagai motaren arabera aldatzen dena.
‎Horregatik, substantzia horiekiko esposizioa murriztea, arraina hartuz, kontsumitzailearen esku dago: elikagai hori manipulatzeko eta etxean prestatzeko modua funtsezko faktorea da, jan ez dadin. Horretarako funtsezko bi alderdi daude:
‎‘ Eta sei hilabete igaro ondoren, haurrak kantitate txikiak jan ditzake, edozein elikagai osasungarri erabiliz, helduek jaten dituzten zerealak erabiliz (ogia, pasta irakina edo arroz irakinezina), eta ez da ahaztu behar amaren esneari lehentasuna eman behar zaiola (edo, bestela, formula). Eskoziako Gobernuak gurasoei etxean prestatutako elikagaiekin (gatzik edo azukrerik gehitu gabe) seme alabak elikatzeko aholkatu die, saltzaileekin izan beharrean, haurrak pixkanaka familiako jaki tipikoak jatera ohitu daitezen. Espainiako Pediatria Elkarteak ere hainbat arrazoi aurkitzen ditu haurren elikaduran haurren ahogozoetatik ihes egiteko, ‘Alimentación infantil por el niño’ izeneko idatzian irakur daitekeen bezala (ingelesez, baby led wean inng).
‎Haurrei gustatzen zaien plater bat badago, frijituak dira, zehazki, oilasko nuggetak. Zorionez, etxean presta daitezke, oilasko edo indioilar bularkiarekin. Erositakoak baino osasuntsuagoak izango dira, eta, gainera, letxuga desberdinekin eta zatitutako entsaladarekin lagundu ahal izango dira.
‎Nola? Felidoak etxean prestatzeko errezeta hau oso erraza da. Izotz kubotxoak prestatzeko, oilaskoa edo koipean baxu txikia prestatu den egosketa salda erabil daiteke, hoztu ondoren.
‎Han, saltsa maiuskulaz iritsi da, eta, neurri egokian, ukitu izugarria ematen die datozen platerei. Tomate saltsa erraz bat da, etxean prestatzeko erraza, edozein janaritan erraz aurkitzeko modukoa eta, gainera, prezio onean, bai marka apalenetan, bai kalitate onekoetan. Ondoren, pertsonalizatzeko bost modu erraz azalduko ditugu.
2016
‎Aditu askok azpimarratzen dute elikagaiak etxean prestatzea garrantzitsua dela modu osasungarrian elikatzeko.
‎Sushi japoniarra leku espezializatuetan modan jarri den prestakuntza da, eta gero eta jende gehiago ausartzen da etxean prestatzen. Baina animalia jatorriko elikagai gordinen kontsumoak, edozein motatakoak izanda ere, arrainak barne, arriskuak ditu.
‎lehen geruza edo oinarria gailetak, natillak, esne gain muntatuzko geruza eta gainetik txokolate beroa. Ondoren, amonaren tartaren hiru bertsio horiek etxean prestatzeko jarraibideak ematen dira, baita tarta perfektuak egiteko trikimailuak ere 1 Gaileta biribilezko tarta (edo txokolate enborra) Gaileten enborra, gurin eta kakao krema, haurtzaroko klasikoa da, eta prestatzeko errezeta erraza. Lehenik, krema bat egiten da, gurinarekin gustura.
‎Dragoi irudia Tenperra lanera eramateak higiene neurri zehatzak hartzera behartzen du, elikagaiek eragindako kutsadurak eta toxikazioak saihesteko. Ontzi hau erabiltzen den lekuan, manipulazio eta elaborazio jarraibide jakin batzuekin prebenitu daitekeen arriskua da, batez ere janaria etxean prestatzen denetik bulegoan jaten den arte. Urrats guztietan, hotz katea da puntu garrantzitsuenetako bat.
‎Etxean egiteak landareen testura alda dezake. Beraz, etxean prestatuko dira, eta beirazko potoetan gordeko dira, entsaladatik bereizita, jan arte. Elikagai gordinak ere ez dira nahastu behar, eta ontzi bereizietan jarri behar dira, eta, hartzen direnean, nahastu egin behar dira.
‎Beraz, asteko kontsumo maiztasunaz hitz egiten bada, oreka dietetikoa ahalik eta gehien indartzen saiatuko gara, eta gantz edo kaloria ekarpen neurrigabea, aldiz, noizean behin; aldiz, noizbehinkako janaria bada, permisibitatea handiagoa izan daiteke. Kanpoan jatea elikadura hauteskundeetan negatiboki eragiten badu, hobe da noizean behingo janariak bakarrik egitea edo janaria etxean prestatuta eramatea eta eramatea (tenper batean), lan arrazoiengatik balitz. 2 Aprobetxatu janaria kanpoan, zure elikadura aberasteko Pertsona orok daki zein diren bere dietaren defizit kualitatibo garrantzitsuenak edo, behintzat, susmoak.
2017
‎Beti da aukera ona berdura eta haragi erregosiak etxean prestatzea edo, gazta erantsi nahi bazaio, norberak atsegin duena hautatzea.
‎Gaur egun, mundu osoan zehar bidaiatzen da, eta, une oro, poltsikoan dagoen gailu batekin, oso kalitate handiko irudiak egiteko gai dena, bai smartphone batzuek dituzten helburuen arabera, bai integratuta datozen argazkiak ukitzeko programen bidez. Hala, maña pixka batekin eta argazki iragazkia zuzen aukeratuz, emaitza ia profesionalak lor daitezke. Era horretako argazkilarien izenak ere modan jarri dira, baita jatetxeek zerbitzatzen dituzten edo etxean prestatzen diren platerak berriro aztertzeko grina ere. Foodiseak dira aktiboenak, sukaldaritza argazkiez gain, mundu gastronomikoaren inguruko guztia ere liluratzen baitute, bere lanbidea izan gabe.
‎belchonock 4 araua. Etxeko galletak eta izozkiak egitea txakurrentzat Gailetarako gailetak etxean presta daitezke eta animaliarentzat jangarria den sari gozoa dira. Gainera, osagaiak eta kaloriak kontrolatzeko aukera ematen du.
‎Nork esan zuen txakurrak ez zaizkiola gustatzen izozkiak? Harburu eta izoztutako sarietarako izozkiak oso errezeta sinpleak dira, eta etxean presta daitezke, udan ahosabaia atsegin izateko. «Txakurrentzako izozkiak freskagarriak dira, eta ura edaten, fresko mantentzen eta entretenitzen laguntzen die», dio Martina Schop albaitariak, ‘Galletak para perros, errezeta sanas eta ez alerergikoak zure txakurrarentzat’ (Veloce Publishing, 2011).
‎Aldiz, gehien gomendatzen diren elikagaiak pasta, lekariak edo patata dira, eta karbohidrato ugari dituzte. Ontziak ere badu kontua Ontziaren papera ere garrantzitsua da janaria etxean prestatuta eramateko. Taperraren eginkizuna da elikagaiak degradazio kimiko eta fisikotik eta mikroorganismoek eragindako poluziotik babestea.
‎2018ko apirilaren 11tik aurrera aplikatuko da. Araudi horretan, kontsumitzaileen eskura jartzen diren produktuen akrilamida maila murrizteko Praktika Kodeak (COp) sartzen dira zuzenean, eta etxean prestatzen dira. Hauek murrizteko neurriak proposatzen ditu:
2018
‎Lehorrak erosi eta etxean prestatzeko asmoa izanez gero, eskaintza harrigarria aurkituko duzu: pardina dilista edo gaztelarra; babarrun nabarra edo morea; leka zuri luzea, ri, on motakoa, leka handia (judiones esaten zaie gaztelaniaz) edo fabea; garbantzu gaztelarra, esnekara, pedrosillano motakoa...
‎Adibidez, Litoral etxeko asturiar fabadak 427 kaloria ditu, 25 gramo gantz eta ia 24 gramo karbohidrato; etxean prestatzen den babarrun platerkada batek, 50 gramo txorizorekin, 70 gramo odolkirekin eta berdurekin, 657 kaloria izango lituzke, 38 gramo gantz eta 49 gramo karbohidrato.
‎Edo etxean presta daitezke gisa horretako kremak, kalitatezko osagaiekin.
‎Pixkanaka mamitu egiten da eta tortilla obalatu handi baten itxura ematen zaio, sagardotegietan bezala, barruan gera dadin. Txuletoia etxean prestatzea Egokiena parrilla bat izatea da, eta haragia txingarretan egitea, baina, gehienetan, etxeetan ez dago horrelako tresnarik, eta, plantxa elektriko baten bidez, txuletoia etxeko planean egingo da. Lehenik eta behin, haragia hozkailutik ateratzea eta giro tenperaturan (20 ºc tan gutxi gorabehera) uztea, erre baino bizpahiru ordu lehenago.
‎Azkar eta bikain! Pasta intxaur saltsarekin Intxaurrak eta fruitu lehorrak saltsa jakin batzuetan erabiltzen dira, adibidez, pesto saltsan, potoan eros daitekeena edo etxean prestatu daitekeena. Oso erraz egiten da esne gaina intxaurrarekin.
‎Halaber, «gure amonen logika» erostera joatean, hau da: «Gure poltsak eramatea, ahal denean soltean erostea, berriz erabiltzeko ontziak hautatzea, adibidez, beira erabiltzea, eta etxean prestatzea, aurrez prestatutako jakiak aukeratu beharrean, aukera sinpleak dira bizitza jasangarriagoa izateko». Zaborrik ez sortzeko prestatuta dago?
‎Errezeta bakoitzerako kontserbarik onena aukeratzea edo etxean prestatzea, arrainaz beste era batera gozatzeko trikimailu batzuk ditu.
2019
‎Poliki poliki prestatzen da, ahatearen koipearekin heze, aparte erosten da eta testura leunagoa ematen dio. konfusa kontserban edo etxean presta daiteke. Ondo joan patatak eta baratxuriak, sagar eta piku pureekin eta fruta saltsekin (marmeladekin ere bai).
‎Foie grasa freskoa. Hutsean ontziratuta merkaturatzen da, etxean prestatzeko prest. Oso produktu galkorra da (gehienez bi edo hiru egunen buruan kontsumitzea gomendatzen da).
‎Barazki izoztuak oso soluzio praktikoa dira bero egunetan osasuntsu jateko. Bost ideia gozo emango dizkizugu etxean prestatzeko
2020
‎Kantitate hori nahikoa da pizza batzuk prestatzeko; beraz, izoztu egin daiteke erabiltzen ez den kantitatea. Orea etxean prestatzea erraza da, eta irin integrala aukeratuz gero ere egin daiteke osasungarriagoa. Orea erosiz gero, osagaien zerrendari erreparatzea eta jatorrizko errezetari ahalik eta leialena egitea komeni da.
‎Betiko kafearen alternatiba ona dira? Nahiago ditugu teak, kafeak eta azukrerik gabeko infusio hotzak (establezimendu berean edo etxean prestatuak, adibidez, cold brew) RTD edo Ready to Drink latek eta edariek baino. Kontzeptu hori indartsu ezarri da supermerkatu guztietako linealetan, baita vending makinetan ere, aukera horietako askok azukre edo gozagarri samarrak baitituzte.
‎iStock BARF dietak egiazko arriskuak dakarzkie maskotei, baina baita pertsonei ere. Zure maskotarentzat dietaren arriskuak Alde batetik, elikagai gordinetan oinarritutako dieten egokitasuna (produktu komertzialetatik edo etxean prestatutakoetatik abiatuta) jabeen jakintzen mende dago soilik (horiek, era berean, prestakuntzarik gabeko pertsonek emandako zientzia abalik gabeko aholkuak jarraitzen dituzte). Horren ondorioz, luparen azpian aztertu ondoren, desorekak dituzte mantenugaien edukian, zenbait azterlanetan jasotzen den bezala (ikus 1, 2, 3, 4).
‎bi sandwich (175 g) edo hari laurden bat (175 g)= 2,26 g. Gatz gutxiagoko alternatiba: etxean prestatzea, erabiltzen ditugun osagaiak kontrolatuz (moldeko ogiaren bi xerra= 0,76 g gatz). Lasagna, kaneloiak eta pasta saltsekin, giro tenperaturan, izoztuak edo hoztuak Anoa eta gatz kopurua:
‎plater ertaina (160 g)= 1,73 g. Gatz gutxiago duen alternatiba: etxean prestatzea (etxean prestatutako pasta, 0,12 g gatz+ osagaiak). Saltxitxa egosiak Anoa eta gatz kopurua:
‎plater ertaina (160 g)= 1,73 g. Gatz gutxiago duen alternatiba: etxean prestatzea( etxean prestatutako pasta, 0,12 g gatz+ osagaiak). Saltxitxa egosiak Anoa eta gatz kopurua:
2021
‎Eta azukrearekin edo gatzarekin bezala gertatzen da. Arriskua ez dago kontsumitzaileak etxean prestatzen dituen elikagaiei gehitzen dien horretan, baizik eta jaki horiek egitateak erosten direnean ekartzen dituzten kopuruetan eta herritar askoren dietan duten ohiko presentzian: galletak, pizzak, oreak, opilak, ogi txigortuak, esneki batzuk, patata frijituak… 2 Prezioa Hori dela eta, bigarren desberdintasun handia dago beste olioekin:
‎Deskonposizioa duen katuarentzako dieta biguna etxean presta daiteke arroz eta oilasko egosiekin, urarekin eta edari isotonikoekin.
‎Dieta bigun hori, funtsean, zakurrentzat gomendatutakoaren desberdina da. Hona hemen etxean prestatzeko urratsak. Oilasko egosia.
2022
‎Gabonetako gozoki tradizional eta preziatuenetako bat etxean prestatzeko trikimailuak, osagaiak eta aholkuak.
‎Errege erreginen erroskoia familiaren prestaketarik gogokoenetakoa da Eguberrietan. Tradizioaren arabera, barruan gordeta dagoen baba edo panpina aurkitzen duenak gozoki hori ordaintzen du, baina kasu honetan ez da beharrezkoa izango, etxean prestatuko baitugu. Hona hemen zenbait gomendio Reyesen erroskoi perfektua prestatzeko, osagaiek nola egon behar duten jakiteko trikimailuak eta prestatzean kontuan hartu beharreko xehetasunak.
2023
‎Hala ere, kontsumitzen den elikagai kopurua murriztea da errefusatze tasa handiena lortzen duen ekimenetako bat. Sukaldaritzako trebetasunak sustatzea Herritar gehienentzat, elikagai gutxiago alferrik galtzea eta soberakinak gehiago aprobetxatzea, sasoiko elikagaien kontsumoa handitzea, sukaldaritza tradizionalaren eta etxean prestatzearen aldeko apustua egitea eta dieta orekatu eta osasungarriago baterantz aldatzea dira ingurumen inpaktua murrizten lagun dezaketen neurriak. — Elikagaien informazioa gehitzea (eta hobetzea) Hamar pertsonatik zortzik uste dute elikagaien ingurumen inpaktua hobeto ezagutzeak lagundu dezakeela hori murrizten.
‎astotxoak, takoak, fajitak edo quesadillak. Esperimentatu eta denbora izan nahi duenak etxean presta ditzake. Bestela, beti erabil daitezke kontsumitzeko prest daudenak.
‎Adibidez, Espainian hotel gutxik dituzte logela familiarrak, eta, askotan, bi logela hartzera behartuta zaude, eta horrek gastu handiagoa ekartzen du”, dio turismo aholkularitzak. Oinarri horretatik abiatuta, apartamentu turistikoak aukera ezin hobea dira familientzat; izan ere, merkeagoak eta zabalagoak izateaz gain, aukera ematen dute gosariak eta afariak etxean prestatzeko eta dirua aurrezteko. Hirugarren urratsa:
‎Kontserbazioa ontziratze hermetikoari eta, batez ere, tratamendu termikoari esker lortzen da. Sistema horrek badu beste abantaila bat, etxean prestatzeko denbora nabarmen laburtzen baitu. Carretilla lasagna aztertutakoen artean formatu honetan aurkezten den bakarra da, eta bi minutuko beroketa besterik ez du behar mikrouhinean.
‎Ia beti izango dira oso kalorikoak eta ez oso osasungarriak. Beraz, jakina, badira mokadu osasungarriak etxean prestatu eta lanera eraman daitezkeenak. Adibidez, jogurta fruitu lehorrekin, edo barazki fresko ebakiak (azenarioak, pepinoak, aza, azalorea…) gazta arineko saltsarekin edo, hobeto esanda, humusarekin edo fruta ebakiekin.
‎Gainera, oso ondo konbinatzen dute lekaleekin, landareaberatsak baitira. Hona hemen etxean prestatzeko zenbait ideia erraz eta gozo.
‎Ketchupetik maionesara eta pestotik aliolira edo barbakoa saltsara: saltsa hauek etxean prestatzea oso erraza da. Urratsez urrats nola egin azalduko dizugu
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia