Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 48

2001
‎Harritu egin gaitu ardoa nola mimatzen duzuen ikusteak. Badirudi egun elikagaiak kantitateari begira egiten direla kalitatea kontuan hartuta baino. Zuek zer filosofia duzue?
2002
‎Aurrebaldintza guztiak betetzen direnean, sistemaren eraginkortasuna nabarmen hobetzen da. Beraz, beharrezkotzat jotzen da ahalegin gehigarria egitea gaur egun elikagaien kaltegabetasuna ziurtatzeko sistemarik onena dena baldintza hobeetan ezartzeko. Gainera, ICMSFk berak dio beharrezkoa dela Elikagaien Segurtasun Helburuak (edo kaltegabetasuna) aplikatzea (FSO ingelesez).
2003
‎Hartzitutako esneak, hain zuzen ere flora laktikoaren ezaugarriengatik, mikrobiologikoki egonkorrak eta seguruak diren produktuak dira. Horregatik, haien propietateak kontuan hartzen ari dira etorkizun handiko prestakinak diseinatzeko, gaur egun elikagai funtzional eta nutrazeutiko deritzenetan. Esne hartzituak Esne hartzituen taldean barietate handia dago.
‎Hala ere, Amaren Pediatria Zerbitzuko buruak azpimarratu zuen haurrentzako onena amagandiko edoskitzea dela, batez ere sei hilabetera arte, haurrek hazkuntza egokia lortzeko behar dituzten mikroelikagai guztiak dituelako. Hala ere, adierazi zuen ez dela beharrezkoa haurrak amaren esnez elikatzea, gaur egun elikagai prestatuak eta behar bezain onak baitaude haurrak behar bezala hazteko.
2004
‎Bazkaria orekatzeko postrea balia dezakegun bezala, afariarekin gauza bera egiten saia gintezke eta hartara eguna elikagai ekarri egoki batez bukatu.
‎Lehen erabilitako azukreei dagokienez, HFCS eraginkorragoa (gehiago gozatzen du kopuru txikiagoarekin) eta eskuragarria da. «HFCS kontsumoa% 1000 baino gehiago hazi da 1970 eta 1990 bitartean» azaldu du taldeak, «eta gaur egun elikagaiei erantsitako azukrearen% 40 baino gehiago da, bereziki freskagarriei». Zenbatespen zuhurrenaren arabera, honela jarraitzen dute:
2005
‎Eta Julio Zesarren korapiloak Vercingetorix estutu zuen. 30 egunetarako elikagaia besterik geratzen ez zitzaienean, galiarren buruak Asterixek inoiz hartuko ez lukeen erabaki krudela hartu zuen. Elikagai gehiago ezin zen lortu, bada elikatu beharrekoak murriztu ziren.
‎Jakia ganbera horretan sartzen denean, tentsio handiko pultsu elektrikoak ematen zaizkio, eta horrek haustura eragiten du zelula mikrobiarren paretan eta mintzean. Hala ere, gaur egun elikagai likidoak baino ezin dira tratatu. Sistema hori ez da erraz aurkitzen industrian, agian duela gutxi aplikatu delako.
2006
‎Itsaspekoak detektatzeko Lehen Mundu Gerran garatutako ultrasoinuen teknologiak hainbat aplikazio ditu gaur egun elikagaietan. Ultrasoinuak 20 kHz-etik gorako frekuentzia duten soinu uhin entzunezinak dira.
‎Alergologoen iritziz, gaur egun elikagaiekiko alergien eragina handitu egin da, bai helduengan bai haurrengan. Gainera, ohartarazi dute paziente horiek, dermatitis atopikoa dutenekin batera, alergikoen kolektibo osoaren bizi kalitate txarrena dutela.
2007
‎2003 urteaz geroztik, adibidez, kontsumoko produktuen erabileraren ondoriozko arriskuen gaineko informazioa azkar trukatzeko Rapex sistema dugu martxan; horren bitartez, estatu kideetako merkatuetan horrelako produktuak daudela jakinarazten da.Iaz produktu arriskutsuei buruzko komunikazioak bikoiztu izanak zerbaitek funtzionatzen duela adierazten du.Sistema horrek erakusten duenez, adibidez, Txinako produktuak dira ohartarazpen gehien jaso dituztenak.Orain bertan ahaleginetan gabiltza Txinarekin akordio zenbaitetara iristeko, haiek ere gureak bezalako arauak aplika ditzaten.Gure ustez, Prezio onak erdieste hutsa ez da aski; Europako balioen eta arauen alde egin beharra dagoZer egin daiteke kontsumitzaileak online merkataritzan duen konfiantza hobetzeko. Batasuneko ondarea berrikusteko proposamenak bete behar ditugu, botila lepoa hautematen den areak egunera daitezen lortzeko.Orduan lortuko dugu Europako kontsumitzaile guztiek estatu kide denetan babes maila berdina izatea.Bestela esateko, online merkataritzari dagokionez, Europar batasuneko toki guztietan neurri berdintsuak aplika daitezen lortzeak garrantzi handia du.Lehen lehenik, Interneten bidez produktu edo zerbitzu bat erosten duenean, adibidez, garrantzitsua da kontsumitzaileak nolako eskubideak gauza ditzakeen ezagutzea.Erositakoa itzultzeko eskubidea ote duen, emaniko dirua berreskuratuko duen, noiz itzuliko zaion... jakin behar du.Merkataritza elektronikoa darabilenean ere nolako eskubideak dauzkan ezagutu behar du kontsumitzaileak, oso inportantea da hori.Kontsumitzaileentzako Europako Zentroak, hain zuzen, horretarako daude hor: kontsumitzailea aholkatu eta informatzeko, alegia.Nolako neurriak aplikatzen dira egun elikagai seguruak eskuratzeko. Elikagaien eta animalientzako pentsuen kontrola beste norbaiten ardurakoak dira, ez dira nireak, baina, nolanahi ere, produktu arriskutsuen gaineko informazioa zabaltzeko eta elikagaiez azkar ohartarazteko sistema partekatu bat ere badugu.Horrelako sistemek funtzionatzeak garrantzi handia du, estatu kideen arteko elkarlana susta dadin.Horrez gainera, elikagaiei buru... nutrizio alorreko, animalien genetikaren gaineko datuen informazioa.Oraintxe baloratzen ari gara elikagaiek datu batzuk erakutsi behar ote dituzten:
‎elikagaien eta pentsuen gaineko legediak batetik, aholkularitza zientifiko sendoa bestetik, eta, azkenik, arauen aplikazio eraginkorra eta kontrol zehatza. Ez dago zero arriskua, baina, aldi berean, gaur egun elikagaiak inoiz baino seguruagoak dira, eta, norberak ere etxean neurri erraz batzuk hartuta, are gehiago gutxitzen da arriskua.
‎– Administrazio publikoaren arreta deitzea herritarren, bizi ziklo guztien eta, bereziki, haur, nerabe eta adinekoen elikadura ohitura osasungarriak sustatzeko beharraz. Merkatuan elikagai funtzionalak ugaritzeak haien onura posibleak eta kontsumo egokia nahastera darama, eta horregatik ematen zaie eguna elikagai horiei. Elikadurarekin zerikusia duten gaiei buruz arduraz informatzeko beharrari buruz komunikabideei gogoeta eginaraztea.
2008
‎–Alexander Smollett, kapitaina; David Livesey, ontziko sendagilea; Abraham Gray, arotzaren laguntzailea; John Trelawney, jabea; John Hunter eta Richard Joyce, jabearen zerbitzariak, lehorreko gizonak, eskifaiako gizon guztien artetik leial mantendu diren bakarrak?, hamar egunerako elikagaiak dituztela anoak gutxituta, gaurko egunez lehorreratu eta britainiar koloreak altxa dituzte Altxor Uharteko enbor etxean. Thomas Redruth, jabearen zerbitzaria, lehorreko gizona, matxinatuek tiroz hila; James Hawkins, kabina mutil?
‎Kontrol ofizialen eraginkortasuna bermatzeko Paulak hainbat proiektutan parte hartu izan du eta gaur egun elikagaien industriarekin elkar lanean ari da elikagaien gorabeherak aurreikusteko estrategia bat garatu eta mota horretako arriskuak ahalik eta gehien murrizteko.
‎Balio bizitza luzatzea Frutak eta barazkiak dira polimeroen propietateei onura gehien ateratzen dieten produktu freskoetako bi. PropaFresh P2G k hainbat egunetan elikagai freskoen gama zabal baten bizitza erabilgarria luzatzeko gai diren polimeroen formulazioa du; PropaFresh P2GAFk, berriz, elikagaiak transpiratzeko lurrunaren aurkako propietateak eskaintzen ditu. Badirudi produktu freskoen bizitza erabilgarria bi edo hiru egunetarako luzatzeko aukera oso baliotsua dela, ez bakarrik ekoizle, txikizkako saltzaile eta kontsumitzaileentzat, baita ingurumenerako ere.
‎Elikagai krisia. Egun elikagaiak ereiteko erabiltzen diren lurrak soja eta kanabera sail bilakatuko dira. Adituen ustez, elikagai krisia areagotuko du horrek.
2009
‎Baliabideen eskasiak sor dezake gatazka hori, hala nola, urak nekazaritzan duen garrantziak. Gaur egun elikagaien prezioen igoera dela eta, protestak, manifestaldiak eta liskarrak ditugu munduko toki askotan. Klima aldaketak nekazaritzaren produktibitatean eragina izango duenaren froga da hori.Beste era batera esanda, janari bankuaren eta elikagaien horniketaren arteko desoreka bat izatea posible da.
‎Baliabideen eskasiak sor dezake gatazka hori, hala nola, urak nekazaritzan duen garrantziak. Gaur egun elikagaien prezioen igoera dela eta, protestak, manifestaldiak eta liskarrak ditugu munduko toki askotan. Klima aldaketak nekazaritzaren produktibitatean eragina izango duenaren froga da hori.Beste era batera esanda, janari bankuaren eta elikagaien horniketaren arteko desoreka bat izatea posible da.
‎Mikrobio patogenoak suntsitzen ere laguntzen dute, eta detoxifikazioa bezalako prozesu kimikoak erregulatzen dituzte; horregatik, arazte rola esleitzen zaie. Hala ere, elikagaien entzimen edukia murriztu egin da, gaur egun elikagaien industrian erabiltzen diren prozesatu, findu eta kontserbazio metodoen bidez. Elikagai freskoak eta hartzituak dira substantzia horietan aberatsenak, eta elikagai, edari eta produktu nutrazeutikoen elaborazioan eta kontserbazioan ere erabiltzen dira, elikagai teknologiaren bidez. Osasunari dagokionez Organismoaren erreakzio kimiko bakoitza entzima izeneko molekula proteiko batzuek emat... Organismo bizien zelulek sortzen dituzten espezifikotasun eta eraginkortasun handiko biokatalizatzaile konplexuak dira, eta, beraz, ehun guztietan daude eta erreakzio biologiko guztiak erregulatu eta azeleratzen dituzte, ongi definitutako prozeduren bidez. Giza gorputzak sortzen dituen proteinen %40 baino gehiago entzima propioak sortzeko badira ere, gure organismoak ere jakietatik hornitzen ditu bere beharrak.
2010
‎Bestela, higadura fisikoa progresiboa da, eta nekea, infekzioen aurkako erresistentzia txikiagoa eta minbiziaren aurkako tratamendua onartzeko zailtasun handiagoa eragiten ditu. Elikadura aliatu bihurtu da gaixotasunaren aurkako borrokan Komeni da eguna elikagai lehorrekin, txigortuekin edo gutxi oliotutako gailetekin hastea, esneki osoak eta fruta azidoen zukuak saihestea, elikadura egunean zehar maiz egiten diren jaki txikietan banatzea eta jaki beroak eta hotzak ez nahastea. Espezia zabaltzaileak ere erabiltzea komeni da, plateren gustua egokitzeko eta infusioetara ohitzeko, digestio arazoak arintzeko eta pisua hartzen hasten denean.
2011
‎Eguneroko garraioa eta muntaketa Elikagaiak garraiatzeko helburu nagusia da ibilgailua egoera higieniko ezin hobean edukitzea eta, ahal den neurrian, horretarako bakarrik erabiltzea. Beste merkantzia batzuetarako ere erabiltzen bada, merkatuko egunetan elikagaiak bakarrik garraiatu behar dira. Hotza behar badu, barruko tenperatura eta tenperatura adierazleen funtzionamendu egokia egiaztatu behar dira.
‎Elikagaiak prozesatzeak zenbait mantenugai galtzea badakar ere, aise konpentsatzen du azken emaitza, abantailak ematen baititu eta beharrezkoa baita elikagai guztien segurtasuna bermatzeko. Prozesatze teknikei esker, dieta askotarikoa egin daiteke, nahiz eta gaur egun erritmo frenetikoa izan, urteko edozein egunetan elikagaiak kontsumitu edo denboraldiko produktuak lortu baino ordu batzuk lehenago eduki. Kontsumitzailearen eskakizunetara egokitzeko, garrantzitsua da elikagaiak prozesatzea.
2012
‎Gainera, ikuspegi teknologikotik, testura hobetzen laguntzen dute, eta, oro har, elikagaiaren propietate sentsorialak hobetzen, eta harikortasuna eta ahokortasuna ematen dute, eta kontsumitzaileek jakia gehiago onartzen dute. Gaur egun elikagaien gantz eduki orokorra murrizteko joera badago ere, produktua hobetzen duten elementu osasungarriak sartzea, hala nola omega gantz azidoak, sektorearen joera da. Elikagai enpresetako I+G+B sailek hainbat arazo konpondu behar dituzte, hala nola formulazioetan ezinbesteko osagaiak modu seguru eta funtzionalean sartzea, arazo konplexua hauts produktuen kasuan, edo haien propietate sentsorialak edo nutrizionalak hobetzea.
‎Udari esker, mokadu osasungarriak ia inolako esfortzurik gabe dasta daitezke, zeren eta plater ugari jateko gogo gutxiago baitago eta fruta eta barazki freskoen kontsumoa handitzen baita. Hondartzan janez gero, zenbait gomendio hartu behar dira kontuan, bero egunetan elikagaiak maneiatu eta kontserbatzeko arriskuak gutxitzeko. Hondartzan zer elikagai elikagarri eta praktiko jatea eta elikagaien segurtasuna bermatzeko nola prestatu ikastea da hurrengo lerroen helburua.
2013
‎«Katua aske bizi daiteke, landaretza apur bat jan duten ugaztun txikien irensteak ematen dion zuntz urriarekin», azaldu du Carmen Cánovasek, Felina Babesa Elkartea. 4 Katu begetarianoak jateari utz diezaioke Katuentzako elikagai komertzialak% 30 bitartean du haragi proteina Janari begetarianoa gustatzen ez zaion katuak, haragiaren usaina eta zaporea ez duelako, jateari utz diezaioke. Hiru egunez elikagaiari uko egiten dion felido batek lipidosi hepatikoa izateko arriskua du: gibela hondatu egiten da eta katua hil egin daiteke.
‎Horregatik, San Blastik Bucarelirako bidaian, kanoiekin eta mosketeekin praktikatzen jardun zuten gizonek; baita labanekin eta ezpatekin ere. Eta maiatzaren 18an bi fragatetako txalupak lurra esploratzera eta portuaren planoa marraztera abiatu zirenean, hemezortzi egunerako elikagaiekin ez ezik, ongi armaturik bidali zituen Arteagak.
2014
‎egunean hainbat aldiz ehizatzen dute eta janari kantitate txikiak jaten dituzte. 2 Jaten ez duten katuak eta txakurrak Lipidosi hepatikoa da katuetan maizenik agertzen den gibel patologietako bat, eta felidoak hainbat egunetan elikagairik hartzen ez duenean gertatzen da, beti ere, gizentasuna edo gaixotasunak eragiten dituen edozein arrazoirengatik. «Katuek gantza metabolizatzen dute gibelean proteinen ekintzari esker, irensten dituen elikagaiek ematen baitiote; horregatik, jateari uzten badio, patologia hepatiko hau sortzen da», dio Tania Velascok, katuetan adituak diren albaitariak.
‎Irudia: CONSUMER EROSKI Dieta orekatua izan dadin, egunean bi barazki errazio izan behar ditu gutxienez, bata janarian eta bestea afarian; egunean 2 edo 3 fruta pieza edo errazio; egunean elikagai proteikoen 2 edo 3 errazio (haragia, arraina eta arrautzak, koipe gutxikoak ahal dela), zerealak edo zuntz ugariko fekulak, hala nola pasta, arroza edo ogi integrala edo lekaleak; eta saihestu elikagai hauek: azukrea, gozokiak, marmelada azukretsuak, edari azukredunak, opil eta pastel industrialak eta elikagai aurrekozinatuak.
‎solanazeoak (patata, tomatea, berenjena edo piperra), glutena duten elikagaiak (garagarra, zekalea edo garia), arrainak, lekaleak, fruktosa edo laktosa duten elikagaiak eta organikoak ez direnak. Ohikoa da kafeinari, eztitzaile artifizialei, zapore indartzaileei eta gaur egun elikagaietan dauden pestizidei sintomak ematea. Dosi horiek ezarritako segurtasun tarteen barruan daude, eta 2013an azaldu zuen Elikagaien Segurtasunerako Europako Agentziak.
‎Aurpegiko azterketaren laguntzarekin. Felidoak jaten dituzten katilu adimendunak daude, bazkaltzera hurbiltzen den animalia, bi edo gehiago, nahiz eta egunean zehar elikagaia dosifikatu. Baina katuak ez dira teknologia osasungarriaz gozatzeko bakarrak.
2015
‎OMErentzat, elikagaien eta higienearen kalterik eza munduko alerta eta erantzun sistemaren zutabeetako bi dira. Osasun publikorako arriskuak mugatzeko asmoz, aurten Osasunaren Mundu Egunak elikagaien kalterik eza sustatzen du «baserritik mahaira». Kalterik handiena eragin dezaketen bost gakoak Elikagaien produkzioan eta kontsumoan gertatzen diren aldaketek neurri berriak hartzera behartzen dute Osasunerako Mundu Erakundearen (OME) arabera, elikagaien poluzioak «bi milioi pertsona hiltzen ditu, gehienak haurrak», eta «bakterio patogenoak, birusak, parasitoak edo substantzia kimikoak elikagaietan» agertzea da 200 gaixotasun baino gehiagoren erantzule.
‎gehiegizko kaloria kopurua arriskutsua da, baldin eta helburua gorputz pisua kontrolatzea bada, baina arrisku hori ez da desberdina kaloria horiek hartzen diren orduaren arabera. Hau da, gauean kaloria asko baina nutrizio dentsitate txikia duten elikagai asko aukeratzen badira, gantz hori gantz moduan biltegiratuko da, baina berdin gertatuko da egunean zehar elikagai horiek aukeratzen badira. Horrela, 21:00etan afaldu ezin izan bada, ez da ezer gertatuko afaria 23:00etan hartzen bada.
2016
‎Iruzurraren aurkako ikuspegi onak Elikadura legeria eta maula zapaltzea Elikagaien Zuzenbidea sortu zenetik lotuta daude, eta halaxe jarraituko dute. Hala ere, egungo erregulazio esparrua berrikusi behar da, gaur egun elikagaietako iruzurrak bezalako arazo bati aurre egin ahal izateko. Gaur egun indarrean dagoen legeria zorrotz betez (etiketak, trazabilitateak eta iruzurrean eragina duten gainerako elementuak), kontsumitzaile guztiek aukera izango dute egunero hartzen dituzten elikagaiekiko konfiantza berreskuratzeko, arriskua asko murrizten baita.
‎BurAndrew. izoztea elikagaiak etxean kontserbatzeko eta horietako askoren biltegiratze denbora luzatzeko modu azkar eta eraginkorra da. Hoztearekin batera, gaur egun elikagaiak kontserbatzeko modurik erabilienak eta zabalduenak dira. Izoztearen helburua bakterio ekintza geldiaraztea da, tenperatura ºC ingurura murriztuta mikroorganismoen hazkuntza inhibitzen baita.
‎Eta iraganari esker, gaur egungo praktika asko ezagutzen eta aplikatzen dira. Artikuluak zehazten du zein izan diren gaur egun elikagaiei aplikatzen zaizkien teknika tradizional nagusietako batzuk, eta zer prozesu azaltzen dituzten sukaldeak gastronomia laborategitzat har daitezkeela.
2017
‎Festa eta ospakizun egunetan elikagai edo plater bereziak jateko ohitura izaten da, egunerokoan agertzen ez direnak normalean: otarrainxkak, adibidez, itsaski kokteletan jartzen dira, entsaladetan, plantxan eginda limoiarekin, arrain zopa eta kremetan, egosita eta zenbait saltsarekin lagunduta...
‎Proposatu den zereginetako bat ekoizpen etapak laburtzea da, eta taula sinpleak garatzea, dendako arduradunek erraz pasa ahal izan dezaten arriskua kontrol neurrien aplikaziora. EFSaren arabera, gaur egun elikagaien kalterik ez eragiteko kudeaketa sistemak garatu eta inplementatzen dituzte elikagai enpresek elikagaien kalterik gabeko kudeaketa sistemak garatu eta inplementatzeko, eta programa horren barruan sartzen da, hain zuzen ere, esperientzia faltak eta beste baliabide batzuek sistema horiek eraginkortasunez garatzea eta ezartzea. Urrats erabakigarria arriskua kontrolatzeko Elikagaien ekoizpen prozesuan arriskuak non gerta daitezkeen identifikatzen duen kontrol sistema da APPCC, eta arriskuak prebenitzeko neurri zorrotzak martxan jartzen ditu.
‎Lau proposamen gozo eta oso osasungarri eguna elikagai onekin eta mahaian kolore handiarekin hasteko
2020
‎mycola_ adams Nekazaritza, munduko elikaduraren oinarria Nekazaritza beti izan da garrantzitsua pertsonen biziraupenerako, eta, gaur egun, ezinbestekoa da munduan dauden elikadura arazo handiei aurre egiteko. Fenomeno horri elikagaien segurtasunik eza esaten zaio, eta ia 1.000 milioi pertsonari eragiten die, nahiz eta gaur egun elikagai ekoizpena soberakoa den. Behar baino janari gehiago sortzen dugu, eta, aldi berean, zazpi pertsonatik batek gosea du.
‎Europako herritar bakoitzak egunean 6 g gatz hartzen ditu. Eta Nutrizioaren Espainiako Fundazioak egindako Anibes ikerketaren arabera, espainiar bakoitzak 5,06 g gatz kontsumitzen ditu egunean elikagaietan dagoenaren bidez, gehienak prozesatzean gehitzen dira; hau da, sukaldean eta platerean botatzen dena kontuan hartu gabe. Kontsumitutako gatzaren %20 bide horretatik datorrela kalkulatzen da (gehitua), eta, beraz, guztizko balioa 6,3 g ingurukoa izango da.
‎Martokoari dagokionez, goiko eskolan jarri ohi diren hiru mahaietatik bi bakarrik jarriko dira; eta hirugarrena beheko eskolan, gaur egun elikagai bankuak erabiltzen duen horretan.
2021
‎Sua menderatzeak eta elikagaiei aplikatzeak gure espeziearen bilakaera ekarri zuten. Bitxia izango litzateke milaka eta milaka urte atzera egitea, jakiteko zer pentsatuko luketen gure arbasoek gaur egun elikagai gordinen kontsumoan oinarritutako dietak daudela esango bagenie. Krudelkeria esaten zaio horri.
‎Are gehiago, gaur egun elikagaien legeak gero eta indar handiagoa du. Hala, osagaiak handienetik txikienera hurrenkeran ordenatuta egoten dira, eta erabili beharreko letra tamaina minimoa markatuta dago etiketetan.
‎Halaber, kablerik gabeko lekuetan ugatzentzako eta sai zurientzako janlekuak jartzeko eskatu dio Hontzak Foru Aldundiari," hegazti horiek lasai jan dezaten, gaur egun elikagaiak aurkitzeko zailtasunak baitituzte".
2022
‎Izan ere, Afganistanen, gatazkak utzitako orbainez gain (erraz ikusten dira herrialdeko eraikin guztietan), arazo naturalak ere badaude, hala nola, larreak eta laboreak astindu eta janari eskasia eragin duen lehorte luzea eta finantza zigorrek gelditutako banku sistema. Horri guztiari esker, afganistango herritar gehienen zorpetzea lortu da, eta gaur egun elikagaiak erosteko edo etxeak konpontzeko dirua eskatu beharrean aurkitzen dira. “Janaria behar dut.
‎Lehenago, analisi sentsoriala elikagaien kalitatea neurtzeko metodo marjinaltzat hartzen bazen ere, haren garapen historikoari esker, gaur egun elikagaien industrian analisi horren aplikazioa kontsumitzaileak produktua onartuko duela bermatzeko baliabide ohikoenetako bat da.
2023
‎Jakiak kontsumitzetik (hau da, elikadura osagarriak kontuan hartu gabe) datorren B6 bitamina gutxi gorabehera hau da: 1,2 mg/ eguneko bularreko haurretan (4 hilabete) 1,9 mg/ egun haur txikietan (1 urte) 2,7 mg/ egun beste haur batzuetan (3 urte) 4 mg/ egun nerabeetan (10 urte) 5 mg/ egun, helduetan Gainera, irensteak apalxeagoak dira emakumeetan, neskato txikietan izan ezik, batez ere egunean elikagai gutxiago kontsumitzen dutelako. EFSAk ezarritako B6 bitamina mugak gainditzea zaila da, baina, dena den, gure kontsumo ohituren araberakoa izango da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
egun 27 (0,18)
egunetan 6 (0,04)
eguna 4 (0,03)
egunean 3 (0,02)
egunean zehar 2 (0,01)
egunerako 2 (0,01)
Egun 1 (0,01)
Egunak 1 (0,01)
egunetarako 1 (0,01)
egunez 1 (0,01)
Argitaratzailea
Consumer 35 (0,23)
Berria 2 (0,01)
EITB - Sarea 2 (0,01)
Argia 2 (0,01)
Pamiela 2 (0,01)
ELKAR 1 (0,01)
goiena.eus 1 (0,01)
Elhuyar Zientzia eta Teknologia 1 (0,01)
Sustraia 1 (0,01)
alea.eus 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia