Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 27

2001
‎Harritu egin gaitu ardoa nola mimatzen duzuen ikusteak. Badirudi egun elikagaiak kantitateari begira egiten direla kalitatea kontuan hartuta baino. Zuek zer filosofia duzue?
2002
‎Aurrebaldintza guztiak betetzen direnean, sistemaren eraginkortasuna nabarmen hobetzen da. Beraz, beharrezkotzat jotzen da ahalegin gehigarria egitea gaur egun elikagaien kaltegabetasuna ziurtatzeko sistemarik onena dena baldintza hobeetan ezartzeko. Gainera, ICMSFk berak dio beharrezkoa dela Elikagaien Segurtasun Helburuak (edo kaltegabetasuna) aplikatzea (FSO ingelesez).
2003
‎Hartzitutako esneak, hain zuzen ere flora laktikoaren ezaugarriengatik, mikrobiologikoki egonkorrak eta seguruak diren produktuak dira. Horregatik, haien propietateak kontuan hartzen ari dira etorkizun handiko prestakinak diseinatzeko, gaur egun elikagai funtzional eta nutrazeutiko deritzenetan. Esne hartzituak Esne hartzituen taldean barietate handia dago.
‎Hala ere, Amaren Pediatria Zerbitzuko buruak azpimarratu zuen haurrentzako onena amagandiko edoskitzea dela, batez ere sei hilabetera arte, haurrek hazkuntza egokia lortzeko behar dituzten mikroelikagai guztiak dituelako. Hala ere, adierazi zuen ez dela beharrezkoa haurrak amaren esnez elikatzea, gaur egun elikagai prestatuak eta behar bezain onak baitaude haurrak behar bezala hazteko.
2004
‎Lehen erabilitako azukreei dagokienez, HFCS eraginkorragoa (gehiago gozatzen du kopuru txikiagoarekin) eta eskuragarria da. «HFCS kontsumoa% 1000 baino gehiago hazi da 1970 eta 1990 bitartean» azaldu du taldeak, «eta gaur egun elikagaiei erantsitako azukrearen% 40 baino gehiago da, bereziki freskagarriei». Zenbatespen zuhurrenaren arabera, honela jarraitzen dute:
2005
‎Jakia ganbera horretan sartzen denean, tentsio handiko pultsu elektrikoak ematen zaizkio, eta horrek haustura eragiten du zelula mikrobiarren paretan eta mintzean. Hala ere, gaur egun elikagai likidoak baino ezin dira tratatu. Sistema hori ez da erraz aurkitzen industrian, agian duela gutxi aplikatu delako.
2006
‎Itsaspekoak detektatzeko Lehen Mundu Gerran garatutako ultrasoinuen teknologiak hainbat aplikazio ditu gaur egun elikagaietan. Ultrasoinuak 20 kHz-etik gorako frekuentzia duten soinu uhin entzunezinak dira.
‎Alergologoen iritziz, gaur egun elikagaiekiko alergien eragina handitu egin da, bai helduengan bai haurrengan. Gainera, ohartarazi dute paziente horiek, dermatitis atopikoa dutenekin batera, alergikoen kolektibo osoaren bizi kalitate txarrena dutela.
2007
‎2003 urteaz geroztik, adibidez, kontsumoko produktuen erabileraren ondoriozko arriskuen gaineko informazioa azkar trukatzeko Rapex sistema dugu martxan; horren bitartez, estatu kideetako merkatuetan horrelako produktuak daudela jakinarazten da.Iaz produktu arriskutsuei buruzko komunikazioak bikoiztu izanak zerbaitek funtzionatzen duela adierazten du.Sistema horrek erakusten duenez, adibidez, Txinako produktuak dira ohartarazpen gehien jaso dituztenak.Orain bertan ahaleginetan gabiltza Txinarekin akordio zenbaitetara iristeko, haiek ere gureak bezalako arauak aplika ditzaten.Gure ustez, Prezio onak erdieste hutsa ez da aski; Europako balioen eta arauen alde egin beharra dagoZer egin daiteke kontsumitzaileak online merkataritzan duen konfiantza hobetzeko. Batasuneko ondarea berrikusteko proposamenak bete behar ditugu, botila lepoa hautematen den areak egunera daitezen lortzeko.Orduan lortuko dugu Europako kontsumitzaile guztiek estatu kide denetan babes maila berdina izatea.Bestela esateko, online merkataritzari dagokionez, Europar batasuneko toki guztietan neurri berdintsuak aplika daitezen lortzeak garrantzi handia du.Lehen lehenik, Interneten bidez produktu edo zerbitzu bat erosten duenean, adibidez, garrantzitsua da kontsumitzaileak nolako eskubideak gauza ditzakeen ezagutzea.Erositakoa itzultzeko eskubidea ote duen, emaniko dirua berreskuratuko duen, noiz itzuliko zaion... jakin behar du.Merkataritza elektronikoa darabilenean ere nolako eskubideak dauzkan ezagutu behar du kontsumitzaileak, oso inportantea da hori.Kontsumitzaileentzako Europako Zentroak, hain zuzen, horretarako daude hor: kontsumitzailea aholkatu eta informatzeko, alegia.Nolako neurriak aplikatzen dira egun elikagai seguruak eskuratzeko. Elikagaien eta animalientzako pentsuen kontrola beste norbaiten ardurakoak dira, ez dira nireak, baina, nolanahi ere, produktu arriskutsuen gaineko informazioa zabaltzeko eta elikagaiez azkar ohartarazteko sistema partekatu bat ere badugu.Horrelako sistemek funtzionatzeak garrantzi handia du, estatu kideen arteko elkarlana susta dadin.Horrez gainera, elikagaiei buru... nutrizio alorreko, animalien genetikaren gaineko datuen informazioa.Oraintxe baloratzen ari gara elikagaiek datu batzuk erakutsi behar ote dituzten:
‎elikagaien eta pentsuen gaineko legediak batetik, aholkularitza zientifiko sendoa bestetik, eta, azkenik, arauen aplikazio eraginkorra eta kontrol zehatza. Ez dago zero arriskua, baina, aldi berean, gaur egun elikagaiak inoiz baino seguruagoak dira, eta, norberak ere etxean neurri erraz batzuk hartuta, are gehiago gutxitzen da arriskua.
2008
‎Kontrol ofizialen eraginkortasuna bermatzeko Paulak hainbat proiektutan parte hartu izan du eta gaur egun elikagaien industriarekin elkar lanean ari da elikagaien gorabeherak aurreikusteko estrategia bat garatu eta mota horretako arriskuak ahalik eta gehien murrizteko.
2009
‎Baliabideen eskasiak sor dezake gatazka hori, hala nola, urak nekazaritzan duen garrantziak. Gaur egun elikagaien prezioen igoera dela eta, protestak, manifestaldiak eta liskarrak ditugu munduko toki askotan. Klima aldaketak nekazaritzaren produktibitatean eragina izango duenaren froga da hori.Beste era batera esanda, janari bankuaren eta elikagaien horniketaren arteko desoreka bat izatea posible da.
‎Baliabideen eskasiak sor dezake gatazka hori, hala nola, urak nekazaritzan duen garrantziak. Gaur egun elikagaien prezioen igoera dela eta, protestak, manifestaldiak eta liskarrak ditugu munduko toki askotan. Klima aldaketak nekazaritzaren produktibitatean eragina izango duenaren froga da hori.Beste era batera esanda, janari bankuaren eta elikagaien horniketaren arteko desoreka bat izatea posible da.
‎Mikrobio patogenoak suntsitzen ere laguntzen dute, eta detoxifikazioa bezalako prozesu kimikoak erregulatzen dituzte; horregatik, arazte rola esleitzen zaie. Hala ere, elikagaien entzimen edukia murriztu egin da, gaur egun elikagaien industrian erabiltzen diren prozesatu, findu eta kontserbazio metodoen bidez. Elikagai freskoak eta hartzituak dira substantzia horietan aberatsenak, eta elikagai, edari eta produktu nutrazeutikoen elaborazioan eta kontserbazioan ere erabiltzen dira, elikagai teknologiaren bidez. Osasunari dagokionez Organismoaren erreakzio kimiko bakoitza entzima izeneko molekula proteiko batzuek emat... Organismo bizien zelulek sortzen dituzten espezifikotasun eta eraginkortasun handiko biokatalizatzaile konplexuak dira, eta, beraz, ehun guztietan daude eta erreakzio biologiko guztiak erregulatu eta azeleratzen dituzte, ongi definitutako prozeduren bidez. Giza gorputzak sortzen dituen proteinen %40 baino gehiago entzima propioak sortzeko badira ere, gure organismoak ere jakietatik hornitzen ditu bere beharrak.
2012
‎Gainera, ikuspegi teknologikotik, testura hobetzen laguntzen dute, eta, oro har, elikagaiaren propietate sentsorialak hobetzen, eta harikortasuna eta ahokortasuna ematen dute, eta kontsumitzaileek jakia gehiago onartzen dute. Gaur egun elikagaien gantz eduki orokorra murrizteko joera badago ere, produktua hobetzen duten elementu osasungarriak sartzea, hala nola omega gantz azidoak, sektorearen joera da. Elikagai enpresetako I+G+B sailek hainbat arazo konpondu behar dituzte, hala nola formulazioetan ezinbesteko osagaiak modu seguru eta funtzionalean sartzea, arazo konplexua hauts produktuen kasuan, edo haien propietate sentsorialak edo nutrizionalak hobetzea.
2014
‎solanazeoak (patata, tomatea, berenjena edo piperra), glutena duten elikagaiak (garagarra, zekalea edo garia), arrainak, lekaleak, fruktosa edo laktosa duten elikagaiak eta organikoak ez direnak. Ohikoa da kafeinari, eztitzaile artifizialei, zapore indartzaileei eta gaur egun elikagaietan dauden pestizidei sintomak ematea. Dosi horiek ezarritako segurtasun tarteen barruan daude, eta 2013an azaldu zuen Elikagaien Segurtasunerako Europako Agentziak.
2016
‎Iruzurraren aurkako ikuspegi onak Elikadura legeria eta maula zapaltzea Elikagaien Zuzenbidea sortu zenetik lotuta daude, eta halaxe jarraituko dute. Hala ere, egungo erregulazio esparrua berrikusi behar da, gaur egun elikagaietako iruzurrak bezalako arazo bati aurre egin ahal izateko. Gaur egun indarrean dagoen legeria zorrotz betez (etiketak, trazabilitateak eta iruzurrean eragina duten gainerako elementuak), kontsumitzaile guztiek aukera izango dute egunero hartzen dituzten elikagaiekiko konfiantza berreskuratzeko, arriskua asko murrizten baita.
‎BurAndrew. izoztea elikagaiak etxean kontserbatzeko eta horietako askoren biltegiratze denbora luzatzeko modu azkar eta eraginkorra da. Hoztearekin batera, gaur egun elikagaiak kontserbatzeko modurik erabilienak eta zabalduenak dira. Izoztearen helburua bakterio ekintza geldiaraztea da, tenperatura ºC ingurura murriztuta mikroorganismoen hazkuntza inhibitzen baita.
‎Eta iraganari esker, gaur egungo praktika asko ezagutzen eta aplikatzen dira. Artikuluak zehazten du zein izan diren gaur egun elikagaiei aplikatzen zaizkien teknika tradizional nagusietako batzuk, eta zer prozesu azaltzen dituzten sukaldeak gastronomia laborategitzat har daitezkeela.
2017
‎Proposatu den zereginetako bat ekoizpen etapak laburtzea da, eta taula sinpleak garatzea, dendako arduradunek erraz pasa ahal izan dezaten arriskua kontrol neurrien aplikaziora. EFSaren arabera, gaur egun elikagaien kalterik ez eragiteko kudeaketa sistemak garatu eta inplementatzen dituzte elikagai enpresek elikagaien kalterik gabeko kudeaketa sistemak garatu eta inplementatzeko, eta programa horren barruan sartzen da, hain zuzen ere, esperientzia faltak eta beste baliabide batzuek sistema horiek eraginkortasunez garatzea eta ezartzea. Urrats erabakigarria arriskua kontrolatzeko Elikagaien ekoizpen prozesuan arriskuak non gerta daitezkeen identifikatzen duen kontrol sistema da APPCC, eta arriskuak prebenitzeko neurri zorrotzak martxan jartzen ditu.
2020
‎mycola_ adams Nekazaritza, munduko elikaduraren oinarria Nekazaritza beti izan da garrantzitsua pertsonen biziraupenerako, eta, gaur egun, ezinbestekoa da munduan dauden elikadura arazo handiei aurre egiteko. Fenomeno horri elikagaien segurtasunik eza esaten zaio, eta ia 1.000 milioi pertsonari eragiten die, nahiz eta gaur egun elikagai ekoizpena soberakoa den. Behar baino janari gehiago sortzen dugu, eta, aldi berean, zazpi pertsonatik batek gosea du.
‎Martokoari dagokionez, goiko eskolan jarri ohi diren hiru mahaietatik bi bakarrik jarriko dira; eta hirugarrena beheko eskolan, gaur egun elikagai bankuak erabiltzen duen horretan.
2021
‎Sua menderatzeak eta elikagaiei aplikatzeak gure espeziearen bilakaera ekarri zuten. Bitxia izango litzateke milaka eta milaka urte atzera egitea, jakiteko zer pentsatuko luketen gure arbasoek gaur egun elikagai gordinen kontsumoan oinarritutako dietak daudela esango bagenie. Krudelkeria esaten zaio horri.
‎Are gehiago, gaur egun elikagaien legeak gero eta indar handiagoa du. Hala, osagaiak handienetik txikienera hurrenkeran ordenatuta egoten dira, eta erabili beharreko letra tamaina minimoa markatuta dago etiketetan.
‎Halaber, kablerik gabeko lekuetan ugatzentzako eta sai zurientzako janlekuak jartzeko eskatu dio Hontzak Foru Aldundiari," hegazti horiek lasai jan dezaten, gaur egun elikagaiak aurkitzeko zailtasunak baitituzte".
2022
‎Izan ere, Afganistanen, gatazkak utzitako orbainez gain (erraz ikusten dira herrialdeko eraikin guztietan), arazo naturalak ere badaude, hala nola, larreak eta laboreak astindu eta janari eskasia eragin duen lehorte luzea eta finantza zigorrek gelditutako banku sistema. Horri guztiari esker, afganistango herritar gehienen zorpetzea lortu da, eta gaur egun elikagaiak erosteko edo etxeak konpontzeko dirua eskatu beharrean aurkitzen dira. “Janaria behar dut.
‎Lehenago, analisi sentsoriala elikagaien kalitatea neurtzeko metodo marjinaltzat hartzen bazen ere, haren garapen historikoari esker, gaur egun elikagaien industrian analisi horren aplikazioa kontsumitzaileak produktua onartuko duela bermatzeko baliabide ohikoenetako bat da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia