2001
|
|
Adsortzio kromatografian bereizketa eragiten duten ezaugarriak adsortzio indarrak dira. Fase batean disolbaturik
|
dagoen
substantzia nahastea beste fase batekin kontaktuan jartzen denean, substantziak gehiago edo gutxiago kontzentratuko dira beste fase horren gainazalean. Horri adsortzioa deritzo.
|
|
Horrekin alkoholaren disolbatze ahalmena txikitzen edo handitzen da, eta beraz, lehengai usaindun gutxiago edo gehiago disolba daiteke, hurrenez hurren. Alkohola lurrintzean, likido hegazkorra denez, sakabanatu egingo dira bere baitan
|
dauden
substantziak. Gogoratu behar da ezen esentzia olioak ez direla uretan disolbagarri izaten, eta alkohol etilikoa oso disolbatzaile geldoa dela.
|
|
I. Sinesgarritasun handieneko hipotesia, molekula usaindunaren egitura espazialean oinarrituta dago. Hipotesi horren arabera, errezepzio espezifikotasun bereko neurona hartzailearen talde bakoitzak determinatzaile espazial berbera izango luke,
|
dagokion
substantzia espezifikoaren molekularen konformazioaren molde negatiboa eraturik. Nolabait esateagatik, giltzaren eta sarrailaren adibidea, zeina, bidez batez, oso ezaguna baita katalizatzaileen adibideetan, edo entzima/ substratu harremanen kasuan.
|
2005
|
|
Hau da, gorputzeko azal osoan errezeptore ez espezializatuak edo nerbio amaiera indiferentziatuak dauzkate horretarako. Nahikoa kontzentrazio altuetan
|
dauden
substantzia kimiko kaltegarri edo nardagarriek nolabaiteko erantzunak eragin ditzakete sentikortasun kimiko orokor horren bidez. Horrez gain, animalia askok kimiorrezeptore espezifikoak dauzkate. Kanpo molekulak azaleko epitelioan zehar pasatzen direnean, neurona sentsorialak kitzikatzen dituzte ukipenaz.
|
2012
|
|
Ikusten denez,
|
badaude
substantzia asko elikagarri zehatz batzuen erabilgarritasuna murrizten dutenak, baina elikagai talde ezberdinez osatutako dieta batean oso arraroa da elikagarri aurkakoek sortutako osasun arazoak agertzea, elikagaianiztasuna prebentzio faktore bat izateaz gain, kasu askotan beroak elikagarriaurkakoak gabetzen dituelako.
|
|
Elikagaiaren konposizioa: elikagaian bertan
|
dauden
substantzien artean faktore batzuk aipa daitezke:
|
|
Inguruneko atmosferaren konposizioak zerikusia dauka elikagaiaren Eh rekin neurri batean. Oso hidrogenatuta
|
dauden
substantziek, SH taldeek, azukre erreduktoreek edo substantzia antioxidatzaileek (azido askorbikoa edo tokoferolak kasu) potentzial erreduktorea handitzen dute, eta oxigenoaren presentziak (bai elikagaiaren azaleran bai elikagai barruan atxikia dagoenak) ahalmen oxidatzailea handitzen du. Aerobio zorrotzek ingurune oxidatzaile bat behar dute, eta anaerobio zorrotzek, ordez, ingurune erreduktore bat.
|
|
Ingurunean
|
dauden
substantzia toxiko batzuk elikagaietara heltzen dira bide ezberdinen bidez. Toxiko horien jatorria naturala izan badaiteke ere, kutsaduraren iturri nagusia gizon emakumeen aktibitatea da, bai jarduera industrialen bidez, bai erregaien bidez. Substantzia horiek intoxikazio kronikoei lotuta daude normalean, hau da, kutsatutako elikagaiak jateagatik urtetan zehar pilatutako toxikoen efektuei.... Normalean biometatze efektu bat dago, non landare edo animaliek toxikoa biltzen duten, eta substantziaren iturri kontzentratu bat bihurtu.
|
|
Hala ere, kontuan hartu behar dira aspektu batzuk. Alde batetik, datu gehiago izatean gehigarri bakoitzerako onartutako kontzentrazioak alda daitezke eta, kasu batzuetan, momentu batean onartuta
|
zegoen
substantzia bat onartutako gehigarrien zerrendatik kanporatua izan daiteke. Beste alde batetik, gehienezko dosiak ezartzean hartzen da kontuan elikagarri bakoitzaren eguneroko dosi onargarria (kalterik egingo ez lukeen dosi altuenetik segurtasun tarte handi bat utziz) eta elikagai bakoitzaz egingo den kontsumo normal bat.
|
2014
|
|
Papaver somniferum landarearen hazien zukuan
|
dauden
substantzia naturalak dira opiazeoak. Zuku lehor eta hartzituari opio deritzo, eta 18 bat alkaloide opiazeoren nahaste batez osatua dago.
|
|
D. Historiaren, miaketa fisikoaren edo laborategiko aurkikuntzen bidez egiaztatzen da gabeziak erlazionatuak
|
daudela
substantzien kontsumoaren efektu iraunkorrekin (adibidez, droga edo sendagai gehiegi).
|
2015
|
|
Substantzia sinpleak elementu kimiko beraren atomoz osatuta
|
dauden
substantzia puruak dira. Ohar zaitez substantzia sinpleak ez daudela beti atomo bakar batez osatuta.
|
|
Ohar zaitez presio eta bolumen aldaketek ez dietela solidoei eta likidoei eragiten, konprimaezinak direlako. Beraz, mol kopurua aipatu denean, gas fasean
|
dauden
substantzien molak bakarrik hartu behar dira kontuan.
|
|
Erreakzio ontzian gas geldo bat gehitzen bada, gehikuntza hori presio konstantean edo bolumen konstantean egin den aztertu behar da. Gehikuntza bolumen konstantean egiten bada, ontzian
|
zeuden
substantzien presio partzialak eta kontzentrazioak ez dira aldatuko, hortaz, orekari ez dio eragingo. Gas geldoaren gehikuntza presio konstantean egiten bada, berriz, bolumena handitu egin behar da.
|
|
Amaieran
|
dauden
substantzietatik, azido klorhidrikoak pH-a alda dezake, hortaz, haren kontzentrazioa kalkulatu behar da: M (HCl)= 0,052 mol/ 0,310 L= 0,168 mol/ L.
|
|
Amaieran
|
dauden
substantzietatik, azido azetikoak eta sodio azetatoak alda dezakete pH-a. Kontzentrazioak kalkulatu behar dira, bolumen totala 310 mL dela jakinda.
|