Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 16

2001
‎Adsortzio kromatografian bereizketa eragiten duten ezaugarriak adsortzio indarrak dira. Fase batean disolbaturik dagoen substantzia nahastea beste fase batekin kontaktuan jartzen denean, substantziak gehiago edo gutxiago kontzentratuko dira beste fase horren gainazalean. Horri adsortzioa deritzo.
‎Horrekin alkoholaren disolbatze ahalmena txikitzen edo handitzen da, eta beraz, lehengai usaindun gutxiago edo gehiago disolba daiteke, hurrenez hurren. Alkohola lurrintzean, likido hegazkorra denez, sakabanatu egingo dira bere baitan dauden substantziak. Gogoratu behar da ezen esentzia olioak ez direla uretan disolbagarri izaten, eta alkohol etilikoa oso disolbatzaile geldoa dela.
‎I. Sinesgarritasun handieneko hipotesia, molekula usaindunaren egitura espazialean oinarrituta dago. Hipotesi horren arabera, errezepzio espezifikotasun bereko neurona hartzailearen talde bakoitzak determinatzaile espazial berbera izango luke, dagokion substantzia espezifikoaren molekularen konformazioaren molde negatiboa eraturik. Nolabait esateagatik, giltzaren eta sarrailaren adibidea, zeina, bidez batez, oso ezaguna baita katalizatzaileen adibideetan, edo entzima/ substratu harremanen kasuan.
2005
‎Hau da, gorputzeko azal osoan errezeptore ez espezializatuak edo nerbio amaiera indiferentziatuak dauzkate horretarako. Nahikoa kontzentrazio altuetan dauden substantzia kimiko kaltegarri edo nardagarriek nolabaiteko erantzunak eragin ditzakete sentikortasun kimiko orokor horren bidez. Horrez gain, animalia askok kimiorrezeptore espezifikoak dauzkate. Kanpo molekulak azaleko epitelioan zehar pasatzen direnean, neurona sentsorialak kitzikatzen dituzte ukipenaz.
2012
‎Ikusten denez, badaude substantzia asko elikagarri zehatz batzuen erabilgarritasuna murrizten dutenak, baina elikagai talde ezberdinez osatutako dieta batean oso arraroa da elikagarri aurkakoek sortutako osasun arazoak agertzea, elikagaianiztasuna prebentzio faktore bat izateaz gain, kasu askotan beroak elikagarriaurkakoak gabetzen dituelako.
‎Elikagaiaren konposizioa: elikagaian bertan dauden substantzien artean faktore batzuk aipa daitezke:
‎Inguruneko atmosferaren konposizioak zerikusia dauka elikagaiaren Eh rekin neurri batean. Oso hidrogenatuta dauden substantziek, SH taldeek, azukre erreduktoreek edo substantzia antioxidatzaileek (azido askorbikoa edo tokoferolak kasu) potentzial erreduktorea handitzen dute, eta oxigenoaren presentziak (bai elikagaiaren azaleran bai elikagai barruan atxikia dagoenak) ahalmen oxidatzailea handitzen du. Aerobio zorrotzek ingurune oxidatzaile bat behar dute, eta anaerobio zorrotzek, ordez, ingurune erreduktore bat.
‎Ingurunean dauden substantzia toxiko batzuk elikagaietara heltzen dira bide ezberdinen bidez. Toxiko horien jatorria naturala izan badaiteke ere, kutsaduraren iturri nagusia gizon emakumeen aktibitatea da, bai jarduera industrialen bidez, bai erregaien bidez. Substantzia horiek intoxikazio kronikoei lotuta daude normalean, hau da, kutsatutako elikagaiak jateagatik urtetan zehar pilatutako toxikoen efektuei.... Normalean biometatze efektu bat dago, non landare edo animaliek toxikoa biltzen duten, eta substantziaren iturri kontzentratu bat bihurtu.
‎Hala ere, kontuan hartu behar dira aspektu batzuk. Alde batetik, datu gehiago izatean gehigarri bakoitzerako onartutako kontzentrazioak alda daitezke eta, kasu batzuetan, momentu batean onartuta zegoen substantzia bat onartutako gehigarrien zerrendatik kanporatua izan daiteke. Beste alde batetik, gehienezko dosiak ezartzean hartzen da kontuan elikagarri bakoitzaren eguneroko dosi onargarria (kalterik egingo ez lukeen dosi altuenetik segurtasun tarte handi bat utziz) eta elikagai bakoitzaz egingo den kontsumo normal bat.
2014
‎Papaver somniferum landarearen hazien zukuan dauden substantzia naturalak dira opiazeoak. Zuku lehor eta hartzituari opio deritzo, eta 18 bat alkaloide opiazeoren nahaste batez osatua dago.
‎D. Historiaren, miaketa fisikoaren edo laborategiko aurkikuntzen bidez egiaztatzen da gabeziak erlazionatuak daudela substantzien kontsumoaren efektu iraunkorrekin (adibidez, droga edo sendagai gehiegi).
2015
‎Substantzia sinpleak elementu kimiko beraren atomoz osatuta dauden substantzia puruak dira. Ohar zaitez substantzia sinpleak ez daudela beti atomo bakar batez osatuta.
‎Ohar zaitez presio eta bolumen aldaketek ez dietela solidoei eta likidoei eragiten, konprimaezinak direlako. Beraz, mol kopurua aipatu denean, gas fasean dauden substantzien molak bakarrik hartu behar dira kontuan.
‎Erreakzio ontzian gas geldo bat gehitzen bada, gehikuntza hori presio konstantean edo bolumen konstantean egin den aztertu behar da. Gehikuntza bolumen konstantean egiten bada, ontzian zeuden substantzien presio partzialak eta kontzentrazioak ez dira aldatuko, hortaz, orekari ez dio eragingo. Gas geldoaren gehikuntza presio konstantean egiten bada, berriz, bolumena handitu egin behar da.
‎Amaieran dauden substantzietatik, azido klorhidrikoak pH-a alda dezake, hortaz, haren kontzentrazioa kalkulatu behar da: M (HCl)= 0,052 mol/ 0,310 L= 0,168 mol/ L.
‎Amaieran dauden substantzietatik, azido azetikoak eta sodio azetatoak alda dezakete pH-a. Kontzentrazioak kalkulatu behar dira, bolumen totala 310 mL dela jakinda.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia