2006
|
|
Horrenbestez, teknologia hori aplikatzeko, aldez aurretik aztertu behar dira instalazioa eta hura ezartzeak ekar ditzakeen kostuak. Mikroiragazketa eta elikagaien segurtasuna Elikagaien segurtasunaren arloan, eta kutsadura kimikoari dagokionez, iragazki espezifikoak erabiltzeak elikagaietan
|
dauden
substantzia toxikoak atxiki litzake, hala nola mikotoxinak, sendagaien edo pestiziden hondakin batzuk. Bereziki gomendagarria da animaliak edo nekazaritzako ustiategiak kalterik egiten ez dutela bermatzea.
|
2007
|
|
Hexaklorobenzenoa dioxina arriskutsuenetako bat da eta Stockholmeko Hitzarmenean debekatu egin zen. Gaineratu dute tokiko biztanleen osasuna arriskuan dagoela, airean
|
dauden
substantzia toxikoek ez ezik, baita hondakin arriskutsuen garraioak ere, zeinak gero eta ustekabeko isurketa gehiago eragiten baititu, eta instalazio horietan gertatzen diren istripu ugariek ere, hala nola leherketek, gas ihesek eta suteek. Beste arazo bat ihes gasen iragazkietan pilatzen diren hondakinak dira, toxinak dituzte eta segurtasun zabortegi batean utzi behar dira.
|
|
Hodi horien laginak bidali dira Madrilgo erreferentziako laborategira, dietilenglikolarekin kutsatuta dauden aztertzeko. Oraingoz ez
|
dago
substantzia toxiko horren aztarnarik. Azken konfiskazioa atzo egin zen, Fuenlabradako (Madril) industrialde batean.
|
2010
|
|
Polifenol ugariko elikagaiek, hala nola marrubiek, ahabiek eta fruitu lehor batzuek, zahartzeak eragiten duen narriaduratik babesten dute garuna, inflatorioaren eta antioxidatzaileen kontrako eraginengatik. Estatu Batuetako hainbat erakundek egindako ikerketa batek, Amerikako Elkarte Kimikoaren azken Topaketa Nazionalean aurkeztua, garunari modu naturalean metatzen diren eta hainbat patologiarekin lotuta
|
dauden
substantzia toxikoak ezabatzen laguntzen diotela erakusten du; esaterako, helduaroan oroimena galtzea. Shibu Poulose ikertzaileak azaldu duenez, aurreko azterketek iradoki zuten zahartzearekin zerikusia duen faktoreetako bat organismoa hondakin toxikoak ezabatzeko ahalmenetik galtzea dela.
|
2012
|
|
Ingurunean
|
dauden
substantzia toxiko batzuk elikagaietara heltzen dira bide ezberdinen bidez. Toxiko horien jatorria naturala izan badaiteke ere, kutsaduraren iturri nagusia gizon emakumeen aktibitatea da, bai jarduera industrialen bidez, bai erregaien bidez. Substantzia horiek intoxikazio kronikoei lotuta daude normalean, hau da, kutsatutako elikagaiak jateagatik urtetan zehar pilatutako toxikoen efektuei.... Normalean biometatze efektu bat dago, non landare edo animaliek toxikoa biltzen duten, eta substantziaren iturri kontzentratu bat bihurtu.
|
|
Ingurumenean dauden zenbait kutsatzaile kimikok, nahiz eta haien esposizio iturri nagusia dieta izan, obesitatea eta bestelako gaixotasunak izateko joera izan dezakete, hala nola 2 motako diabetesa. Kimikari disruptore endokrinoak (EDCak) elikagaietan eta eguneroko beste produktu batzuetan
|
dauden
substantzia toxikoak dira, sistema endokrinoarekin elkarrekintzan aritzen direnak eta gorputzak muskuluaren ordez gantza metatzea eragiten dutenak. Horrela iristen dira toxikoak dietara, kutsatzaileek gizakiarengan dituzten ondorioekin, eta joan etorriko harremana, gizentasunak ere kutsatzen baitu.
|
2017
|
|
Harrapakariak harrapakina jatean, honen gorputzean
|
dauden
substantzia toxikoak ere bereganatzen
|
|
Harrapakariak harrapakina jatean, honen gorputzean
|
dauden
substantzia toxikoak ere bereganatzen ditu, eta, substantzia horien absorzioa kanporaketa baino azkarragoa denean, metatu egingo ditu organismoak. Bioakumulazioa deritzo, organismoaren kontzentrazioa ingurunekoa edo elikagaikoa baina handiagoa denean.
|