Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 61

2005
‎ikasturtearen zabalpena Derion egin dugu multikonferentzia sistema erabiliz. Arkauti, Derio eta Fraisoroko eskolak elkarrekin konektaturik egon gara eta hainbat agintari izan dira gurekin, besteak beste, Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza eta arrantza sailburua, Lander Arregi Mendikoiko gerentea, eta Eli Gorospe lanerako eta gizarteratzeko prestakuntza arduraduna. Ekitaldian ikasle berriek duten garrantzia azpimarratu da; azken batean, sektorearen etorkizuna haien esku egongo da egunen batean.
‎Neiker, Azti, Iparlat eta IKT erakundeak bisitatu ditu. Gonzalo Saenz de Samaniego sailburuarekin bildu ondoren, ministroak une hunkigarriak bizi izan ditu Euskadiko nekazaritza eskoletan dabiltzan ikasle txiletarrekin. Datorren astean bisitaldiari buruzko informazioa zabalduko dizuegu.
‎Bisita ofiziala izan da, Jaime Campos nekazaritza ministroa ordezkaritzaren buru dela. Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza sailburua lagun, Neiker, Azti, Iparlat eta Arabako Errioxa bisitatu ditu. Horrez gain, Mendikoiren nekazaritza eskoletako ikasle txiletarrekin ere elkartu da.
‎Juan Jose Ibarretxe Eusko Jaurlaritako Lehendakaria zabalpen ekitaldiaren buru izan zen. Onontze eta Janire Gonzalez de Etxebarria ahizpak izan dira zahar egoitzaren sustatzaileak. Ekimen honek izan ditu â?. Geroaâ?
‎Epaimahaikideen artean, kulturako pertsona ospetsuak nabarmendu ziren, besteak beste, Toti Martinez de Lezea idazlea. Pozik eta harriturik agertu zen, lehiaketako gazten kalitatea zela eta.
‎Epaimahaikideen artean, gastronomiako eta elikagaigintzako adituak ere topatu genituen. Carmen de Vega elikagaien teknologia irakaslea da, eta berak ere goraipatu zituen lehiaketara aurkeztutako gaztak; kalitate izugarria zutela aitortu zigun. Haren eskutik jakin genuen zeintzuk diren gazta on baten ezaugarriak, eta nola dastatu behar den ere azaldu zigun.
2006
‎Eguneko Amabitxia aski ezaguna dugu denok: Toti Martinez de Lezea, hain zuzen.
‎â?. Va de vinoâ?
‎Ãguila de Harris...?
‎Tolosako â?. Frontoiaâ? jatetxean Roberto Ruiz de Aguinagarekin elkartu gara; eta txahaltxitxak maneatzeko zenbat aukera dauzkagun erakutsi digu.
‎Jendetza handiaren artean, halako egun berezia galdu nahi izan ez zuten pertsona ospetsu ugari ikusi genituen, besteak beste, Juan Jose Ibarretxe Lehendakaria, Ramón Rabanera Ahaldun Nagusia, eta luxuzko gonbidatu bat (eguneko protagonista handia, berez): Juan Martinez de Irujo, esku pilotako aurtengo txapelduna. Pregoilaria izateko ohorea berari egokitu zitzaion eta.
‎Derio eta Fraisoroko eskoletan bideo-konferentziaz jarraitu zioten ekitaldiari. Gonzalo Sáenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikadura sailburua hasiera ekitaldiaren buru izan zen.
‎Campas de San Juan de Muskiz
‎Campas de San Juan de Muskiz
‎Gaur egun, euskal herritar haien ondorengoek harro erakusten dituzte euren argentinar eta euskal izaera. Haien aitona amonek eta birraintonek sorburu izan zituzten baserriak aberri galduarekiko zubi dira gaur egun. Buenos Airesen, Mar de Platan... Euskadiko artzainak beso zabalik hartu zituzten euskal etxeetan.
‎Abeltzainekin izaniko lehen harremanen ostean, eta Iguazú miresgarriak ikusteko etenalditxo bat egin eta gero, espedizioak hegoalderako bidea hartu zuen, hurrengo geldialdi turistikoa Mar de Platan egiteko asmoz. Han, Nekazarita eta Abeltzaintzako Erakunde Teknologiko Nazionalaren ordezkari batek bertako ustiategiak erakutsi zizkigun.
‎Gaur egun, Exaltación de la Cruz barrutian denetik piska bat dago. Begi aurrean, esaterako, zonalde turistikoa dago.
2007
‎Jardunaldiari amaiera ezin hobea emateko, Señorío de Alaiza jatetxean boilur beltzarekin prestatutako menu berezi bat eman zuten dastatzera.
‎XIV. mendean eraikia, suak bi bider suntsitu zuen baina beti berreraiki zuten. Metro gutxira, 12 tutuko iturria dago, â?. As de copasâ, izenez ere ezaguna; 1715 urtean eraikia, bere edertasuna erakusten du gure kameraren aurrean.
‎Sumideros de carbono
‎Bide batez, hainbat kide euren ibilbidearengatik omentzeko ere aprobetxatu zuten. Jesus Medrano Lapuebla de Labarcakoak bere bizitza osoan jardun du ardogintzan eta bere upategiarekin lan handia egin du, Arabako Errioxako ardoen izen ona lau haizetara zabalduz.
‎Gonzalo Saenz de Samaniego arduratu zen biltzarraren inaugurazioa egiteaz.
2008
‎Han, joan den asteazkenean, sagardo berriaren aurkezpena egin baitzuten. Martinez de Irujo pilotariaren lekukoa jasoz, Andoni Luis Aduriz sukaldariak edalontzia altxatu eta, duela hamabost urtetik ohitura den bezala, ozenki esan zuen: â?. GURE SAGARDO BERRIAâ?.
‎Orain dela gutxi, Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Euskal Kontseilua aurkeztu zuten Eusko Jaurlaritzaren egoitzan, Lakuan. Gonzalo Sáenz de Samaniego Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuak Kontseiluko kideak aurkeztu zituen prentsaurreko batean. Orain arte, aipatutako saila arduratu da ekoizpen ekologikoaren sistemak, aplikazioak eta ezaupideak jendarteratzeaz eta produktu ekologikoen kontsumoa sustatzeaz.
‎Aste honetan, Araba aldera joko dugu geure albistegi zabalari hasiera emateko, Urizaharreanâ?? Ãmbar de Peñacerradaâ, izeneko CDâ?, a aurkeztu baitzuten.
‎Ana Isabel Pangua, Mainuetako â?. Altúnâ? upategikoa; Maria Lourdes Rodríguez, La Puebla de Labarkako â?. Heredad de Larreinaâ, upategikoa; eta Mari Luz Garrido, Oiongo â?. Ondalánâ?
‎Ana Isabel Pangua, Mainuetako â?. Altúnâ? upategikoa; Maria Lourdes Rodríguez, La Puebla de Labarkako â?. Heredad de Larreinaâ, upategikoa; eta Mari Luz Garrido, Oiongo â?. Ondalánâ?
‎Gure saioak Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikadura sailburuaren eskuetatik jaso zuen aipatu galardoia, Arabako Errioxako ardoak â?. Abra elkartearen esanetanâ?, banderatzat hartu izateagatik.
‎Mari Luz, Oiongo â?. Ondalánâ? upategikoa; Mari, Lapuebla de Labarkako â?. Larreinaâ, upategikoa; eta Ana Isabel Pangua, Mainuetako â?. Altúnâ?
‎Artzainek eurek aukeratzen dute. Rikardo Remiro de Eulatek hainbat garaikur ditu, baina honako hau oso berezia dela aitortu digu, bere kideek eman diote eta.
‎Hemen, Paganosko â?. Heredad García de Olanoâ, upategian, Jaengo bi familiaren laguntza dute mahats bilketaren garaian.
‎â?. García de Olanoâ, upategian azken unera arte itxaroten dute mahatsa biltzen hasteko.
‎Joan den ostiralean, Donostiako Miramar Jauregian, Euskadiko elikagaien arrisku identifikatzaileek jardunaldi bat antolatu zuten. Elika fundazioak antolatu duen mota horretako bigarren jardunaldia izan da eta Gonzalo Saenz de Samaniego Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura sailburuak inauguratu zuen.
‎izenburupean. Eusko Jaurlaritzak eta Gune 6 taldeak antolatu zuten jardunaldia eta Gonzalo Saenz de Samaniego Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Sailburuak inauguratu zuen. Azti, Neiker, Elika, Ikt, Itsasmendikoi eta Kalitatea dira Gune 6 taldeko kideak.
‎Ea nork esaten duen ezetz.... Pedro Ruiz de Elizondo eta Matias Gorrotxategik euren sekretua zein den azaldu digute.
‎Gaia aldatuko dugu, Idiazabal gaztaren beste arrakasta baten berri eman behar dizuegu eta. Aurtengo urtea sariz eta onirizpenezbeteta egon da jatorri izenarentzat; urtea bukatzeko gutxi falta da eta Markinako Barroeta gaztandegiak â?. Cincho de Oroâ, izeneko saria irabazi duela jakin berri dugu, Gaztela eta Leongo Juntak hala erabakita.
‎Ur inguruneari buruz hitz egiten jarraitu behar dugu, Donostiako Akuarioan jardunaldi bat antolatu baitzuten itsas ondareak garapenean duen garrantzia aztertzeko. Gonzalez Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikadura sailburua buru zela, Portugalen Galizian eta Euskadin itsas ondarearen alorrean egin diren esperientziak ezagutzera eman zituzten eta Europar batzordearen itsas politika zertan den azaldu zuten.
‎Aurreko ostegunean, Bilboko Euskalduna Jauregian, Idiazabal gazta jatorri izenak bere web gune berria aurkeztu zuen, eta denda birtualaren bidez gaztak merkaturatuko ditu aurrerantzean. Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikadura sailburua eta Irene Pardo Bizkaiko nekazaritza diputatua bertan zirela, nazioarteko lehiaketetan sariak edo ohorezko aipamenak lortu dituzten artzain guztiak omendu zituzten ekitaldi berean.
‎Eta egun batean, kasualitatez, ehundegiekin lan egiten zuten eskulangile batzuk ezagutu nituen azoka batean. Bikote bat zen eta Sierra de los Carneros en bizi ziren, Logroñon. Eurekegiten zituzten ehundegiak, eta ehuntzen ere irakasten zuten.
‎Golpe de peine, txarrantxa kolpea...?
2009
‎Baina turismoaren tirakada ez da aprobetxatzen den gauza bakarra. Lapuebla de Labarcako udalak lagunduta, Enrike Etxeparek enpresa proiektu bat jarri zuen martxan duela hogei urte. Enrikek â?. Rivercapâ?
‎Lapuebla de Labarca leku paregabea da zura lehortzeko. Lortzen dituen emaitzak oso oso onak dira.
‎Lapuebla de Labarcan gaude, hain zuzen Errioxako mugan eta Ebroren ibai-ertzean. Bere garaian hemen enpresa bat sortzea erabaki genuen, Goyo(?????) Garrido orduko alkateak laguntza eskaini baitzigun.
‎1990eko hamarkadan, nire kasa lan egiten hastea erabaki nuen. Lapuebla de Labarcan urtean 20 milioi kapsula egin nahi nituen. Hasierako ideia hori zen:
‎Erreketa Birakari Horizontala delako teknika darabilgu. Esaterako, badut lagun bat, Fernando Meruelo, Lar de Paula upategikoa, eta Parisen Urrezko Domina Handia irabazi berri du. Eta ardo hori gure barriketan egin da.
‎Aste honetan saioa amaitzeko, Rivercap enpresa bisitatzera joango gara. Labuebla de Labarcan dago eta ardo botiletarako kapsulak egiten ditu, baita kupelak ere. Bi atalak bisitatuko ditugu.
‎Asteazkenean, hilak 18, Itsasmendikoik Arantzazuko Artzain Eskolan antolatutako ikasturtearen amaiera ekitaldia izan zen. Gonzalo Sanez de Samaniego Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Sailburuak, Rafa Uribarren Gipuzkoako Landa Garapeneko diputatuak eta Lander Arregi Itsasmendikoiren gerenteak parte hartu zuten ekitaldian. Urtero bezala â?, eta azken 12 urteetan bezalaâ??
‎Beti bezala, eguneko ekitaldi nagusia Idiazabal gazta berriaren mozketa ofiziala izan zen. Aurten gazta bitan mozteko ohorea Luis Angel Plágaro sukaldariak izan zuen; Gasteizko â?. La Cocina de Plágaroâ, jatetxeko sukaldaria da.
‎Zazpi upategiak hauek dira: â?. Bodegas de Santiagoâ?, â?. Medrano Irazuâ?, â?. Miguel Angel Muroâ?, â?. Ruiz de Viñaspreâ?, â?. Hermanos Laredoâ?, â?. Ondalánâ, eta â?. Varalâ?.
‎Zazpi upategiak hauek dira: â?. Bodegas de Santiagoâ?, â?. Medrano Irazuâ?, â?. Miguel Angel Muroâ?, â?. Ruiz de Viñaspreâ?, â?. Hermanos Laredoâ?, â?. Ondalánâ, eta â?. Varalâ?.
‎EXBA 7k gonbidatuta, Mozel Errusiako enpresa esportatzaileak eta bere bezerorik onenen ordezkaritza batek â?. Ruiz de Viñespreâ, eta â?. Odalánâ?
‎Sustraia, Ondalán upategiari egindako bisitaldian izan zen. â?. Villa de Laguardiaâ, hoteletik abiatu ziren bisitara Errusiako hogeiren bat lagun (haien artean Errusiako jatetxerik garrantzitsuenen jabeak zeuden).
‎â?. Nuestra Señora de Ocónâ, kooperatiba arduratuko da Leire izeneko patata barietatea merkaturatzeaz; Harana eta Mirari barietateak, berriz, Newco enpresak eskuratu ditu.
‎Honako hauek dituzue Newco enpresako bazkideak: Celigüeta, Ibersnacks, â?. Alavesa de patatasâ?, â?. Nuestra Señora de Ocónâ?, â?. Garlánâ, kooperatiba elkartea eta Zarabiku.
‎Honako hauek dituzue Newco enpresako bazkideak: Celigüeta, Ibersnacks, â?. Alavesa de patatasâ?, â?. Nuestra Señora de Ocónâ?, â?. Garlánâ, kooperatiba elkartea eta Zarabiku.
2011
‎izendapena da. Aurten izendatutakoak Joxe Mari Olasagasti aizkolaria, David de Jorge sukaldaria eta â?. Kupela taldeaâ, trikitilariak izan dira.
‎2011 urteko Mahasti Jaunak harro eta hunkituta azaldu ziren. Gainera, David de Jorgek ez du euskal sukaldaritza ulertzen gure ekoizle txikien ekarpena kontuan izan gabe, eta â?. Getariako txakolinaâ, jatorri izenaren ekarpena hitz horien barruan ere sartzen du.
‎Duela 35 urte mahatsondo batzuk erosi genizkion Domec i, Sociedad General de Viñas zeritzonari. Ni aurreneko urtean oso gogogabetuta ibiltzen nintzen, mahatsondoak nahiko apurtuta baitzeuden, gaizki zainduta zeuden.
‎Batzuek ideiarik ez zeukaten Arabako txakolinak hainbeste marka zituela, eta guk denak jarri dizkiegu eskura. Eloy López de Foronda(?) merkatuko gerentearen ideia batetik abiatu ginen, duela 9 hilabete proposatu baitzigun plaza honetan postu bat jartzea, eta oso ideia ona iruditu zitzaigun. Martxan jarri dugun ekimena dela-eta geure burua zoriontzea baino ez zaigu falta, baita 4 ekoizleren arteko batasunagatik ere, gure arteko harremanak oso onak baitira, eta gauza gehiago egiteko bidea emango digute.
‎Horrez gain, prentsa espezializatuak bere sariak ere banatu zituen: ardo zurien atalean, Mainuetako â?. Dominio de Berzalâ, upategia saritu zuen; eta ardo beltzaren atalean, saria â?. Recoveco de Gil Berzalâ?
‎ardo zurien atalean, Mainuetako â?. Dominio de Berzalâ? upategia saritu zuen; eta ardo beltzaren atalean, saria â?. Recoveco de Gil Berzalâ, upategiarentzat izan zen.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia