Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 519

2001
‎Mineralei dagokienez, potasioa, fosforoa, magnesioa eta zinka nabarmentzen dira; burdin kantitate aipagarria izateaz gain, burdina ez da hemoa, animalia jatorriko burdinaren forma kimikoa baino okerrago xurgatzen dena. Hala ere, bitamina eta otordu berean hartutako beste elikagai batzuetatik datorrena (piper berdea, tomatea, zitrikoak)? ), asimilazioa areagotzen du.
‎Jatorrizko deituren esparru araua 1970ekoa da, eta Ardoaren, Mahastiaren eta Alkoholen Estatutua arautzen zuen. Bistan denez, jatorri deituren babes erregimena nekazaritzako beste elikagai batzuetara zabaldu da. Horrela, bi kategoria berri gehitu ziren:
‎Otordu mota horiek ez dute osasunerako inolako eragozpenik sortzen, baldin eta ohitura bihurtzen ez badira eta oinarrizko beste elikagai batzuk jaten ez badira.
‎Nutrizio balioa Bretxa haragitarako arrain zuria da, nahiko gihartsua. Balio biologiko handiko proteinak ditu, eta, beste elikagai batzuei dagokienez, fosforoa, potasioa eta B taldeko bitaminak eta A bitamina liposolubleak. Konposizio taula (zati jangarriaren 100 g ko) Kcal.
‎Pertsona baten kolesterol maila altuak (hiperkolesterolemia) ez dira elikagai jakin bat kontsumitzearen ondorio, dieta globalaren ondorio baizik, beste faktore batzuez gain. Dietako neurri murriztaileek, arrautzaren kolesterolari buruzko aurreiritzien ondorioz, beste elikagai batzuen urritasuna eragin dezakete. Nahikoa frogatuta dago kolesterolemiaren kontrolean elikagaien kolesterol edukiak ez ezik, beste faktore batzuek ere eragiten dutela, hala nola, elikagaien bitamina eta mineralen ekarpena, gantz azido saturatu eta poliasegabeen edukia eta bien arteko erlazioa.
‎uretan pasatuta, galdarraztatuta, frijituta, plantxan, egosita, tortillan, nahaskian. Arrautzak beste elikagai batzuekin batera ere kontsumi daitezke, eta horiek izaten dira gozogintzan eta hainbat saltsaren elaborazioan gehien erabiltzen diren lehengaietako bat.Era berean, hainbat elikagai birrineztatzeko erabiltzen dira, ogi birrindua itsasteko aukera ematen dute eta gainazalean geruza bat osatzen dute, olioa gehiegi xurgatzea galarazten duena. Salmonelosia, arrautza nahasiak eta tortillak saihesteko, erabat lehortu arte prestatu behar dira, eta arrautzak irabiatu diren plater berean ez dira inoiz utzi behar, aldez aurretik garbitu ez badira.
‎Hozkailu askok arrautzak sartzeko erretiluak dituzte atean, baina hobe da hozkailuaren zati nagusian gordetzea. Usainak erraz xurgatzen dituztenez, komeni da beste elikagai batzuetatik bereiztea, hala nola arrainetatik eta frutetatik. Arrautzak mutur puntazorrotza beherantz dutela kontserbatzea gomendatzen da; hala, gorringoa erdian geratzen da, kontrako muturrean dagoen aire poltsatik urrun.
‎Milaka urtez ekialdeko elikagaiak sojarekin elikatu dira, beste elikagai batzuekin konbinatuta, batez ere zerealekin eta horien deribatuekin.
‎Tamariarenaren antzekoa da, baina zapore exotikoa harrigarria izan daiteke eta erabilera desberdina du. Misoak beste elikagai batzuen digestioa eta aprobetxamendua laguntzen du, entzima naturalen, laktobazilitoen, gatzarekiko erresistenteak diren legamien eta gure gorputzarentzat onuragarriak diren beste mikroorganismo batzuen edukiagatik, eta eragin desintoxikatzailea du. Lezitina du, azido linoleikoa (gizakiarentzat funtsezkoa den gantz azidoa; hau da, elikaduratik hartu behar du nahitaez, organismoa ez baita kolesterolik sortzeko gai), kaloria gutxi ditu eta B12 bitaminaren kantitate oso txikia du.
‎Aldiz, elikadura osagarriak solutuen giltzurrun karga handiagoa eragiten duenez (likidoan disolbatutako substantziak: gatz mineralak, glukosa…), ez da nahikoa esneak eta beste elikagai batzuek ekarritako likidoekin, eta haurrari maiz eskaini behar zaio ura. Behi esnea.
‎Elikagai galkorrak kontserbatzeko ohiturak axolagabekeriatzat hartzen dira, eta heriotza eragin duen istripua ezin da aurreikusi. Bibliografía B–ARAUDIA Abuztuaren 2ko 1254/ 1991 Errege Dekretua, norberak egindako maionesa eta arrautza osagai duten eta berehala kontsumitzen diren beste elikagai batzuk prestatu eta kontserbatzeko arauak ematen dituena. Osasunari buruzko apirilaren 25eko 14/ 1986 Lege Orokorra.
‎Hala ere, esnearen proteinekiko alergiaren pronostikoa ona da, eta kasurik gehienak hiru urteko bilakaera baino lehen gertatzen dira, nahiz eta batzuetan sentsibilizazioak bizitza osoan irauten duen. Batzuetan, alergia hori ez da diagnostikatzen, eta alergiak eragiten ditu beste elikagai batzuetan.
‎Eritasuna feo ahotik transmititzen da, eta giza infekzioaren biderik ohikoena behi haragia da, batez ere gutxi egindako hanburgesak. Beste elikagai batzuek (indioilar haragia, salamia, esnea, jogurta, maionesa, entsaladak, barazki gordinak eta ura) eragindako infekzioa ere dokumentatu da. Agerraldi epidemikoak ohikoak dira hainbat herrialdetan, besteak beste, Estatu Batuetan, Erresuma Batuan, Australian, Argentinan eta Japonian (6).
‎1 Esnea edo esnekiak edo soja produktu gotortuak (kaltzioarekin eta A eta bitaminekin) eta osagarri gisa hartzitutako zenbait alga eta sesamo (Klamath, Hiziki, Wakame…), batez ere kaltzio iturri eta kalitate oneko proteina gisa. 2 arrautza bat+ zuringo bat, nahi denarekin nahastuta, proteina osoaren eta beste elikagai batzuen iturri gisa. 3 Behar adina zereal, fekula eta lekale:
‎Ahal denean, horretarako erreserbatutako lokal edo espazio batean eginen da, edo espazio berean. Alderdi nagusietako bat da beste elikagai batzuekin kutsadura gurutzaturik izateko arriskua saihestea, bai produktua egiteko unea bereiziz, bai elikagaiekin kontaktuan dauden laneko gainazal eta tresnak garbitu eta desinfektatuz. Lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak lan beharren edo eskariaren arabera zatikatu behar dira, eta ahalik eta kantitate txikienak erabili behar dira berehala egiteko, kontsumitzeko edo saltzeko, eta produktu horiek kutsatzea edo aldatzea saihesteko higiene baldintzetan.
‎Lekadunaren aukerak ez dira mugatzen haragiaren nutrizio balioa gainditzera. Sojak beste elikagai batzuk ere sortzen ditu, hala nola tofua, misoa, tempeh, okara, kinatoa, soja irabiakia, landare proteina testurizatua (haragi begetala deitzen zaio), irin integrala, ernamuinduak, gazura eta kafearen edo txokolatearen ordezkoak, gero eta ezagunagoak izango direnak, eta, beraz, oso interesgarria da haiek ezagutzea.
‎Oso aberatsa da hezurren mineralizazioan parte hartzen duten gatzetan (magnesioa, fosforoa, kaltzioa). Beste elikagai batzuei dagokienez, zuntz ekarpena nabarmentzen da. Nutrizio osaeraren taula (zati jangarriaren 100 g ko) Kcal (n) Ura (mL) Proteina (g) Koipea (g) Karbohidratoak (g) Zuntza (g) Potasioa (mg) Magnesioa (mg) Abita.
‎2 Dumping berantiarra saihesteko, batez ere azukre sinpleak dituzten elikagaien kantitate minimoak kontsumitu. Janez gero, ez hartu bakarrik, janari nagusien barruan baizik, beste elikagai batzuekin konbinatuta. Adibidez:
2002
‎Zuntzak asetasun sentsazioa sortzen du, ura hartu, puztu eta urdaila husteko denbora atzeratzen baitu. Horrek murriztu egiten du orduen arteko gose sentsazioa, eta beste elikagai batzuk gutxiago hartzen laguntzen du. Pertsona diabetikoak.
‎Horretarako, kontuan hartu dira ezarritako segurtasun maila maximoak. Horretarako, arriskuaren ebaluazio zientifikoa egin da, onartutako datu zientifikoetan oinarrituta eta kontsumitzaile taldeen sentikortasun maila desberdinak kontuan hartuta, bai eta beste elikagai batzuetan sartutako mineralen eta bitaminen maila ere.
‎Gaur egun haurren dietaren zati garrantzitsu bihurtu direla kontuan hartuta, kezkagarria da haien osagaiei eta osasunean dituzten ondorioei buruzko azterketa zehatzik ez egitea. Ascensión Marcos Ikerketa Zientifikoen Goi Mailako Zentroko (CSIC) Nutrizio eta Bromatologia Institutuko zuzendariak azaldu duenez, gaur egun bada legeria bat, beste elikagai batzuekin gertatzen den bezala, gozokiek kontsumitzaileentzat kaltegarria den gehigarririk izan ez dezaten. Hala ere, Marcosek argitu du ezin dela haren kontsumoari buruzko gomendiorik egin, ez baitago berariazko azterketarik.
‎Txingarretan edo plantxan egiten diren barazki berak erabil daitezke. Zapore bereziak ematen dituzten beste elikagai batzuk ere sartzen dira, hala nola mangoa, anana edo sagarra. Kasu horretan, hobe da olio espezializatuen beratzeak edo soja saltsarenak belarrekin erabiltzea.
‎Erraiak, haragia (zaldi azienda bereziki), arrautzak eta arraina dira burdina gehien duten elikagaiak. Mineral hori duten beste elikagai batzuk hauek dira: melaza, sesamoa, lekaleak eta landare ernamuinduak, nahiz eta organismoaren partez gutxiago aprobetxatzen diren.
‎Era berean, ondorioztatu zuten ezen, energia berdin hartuz gero, kaloriaren jatorria funtsezkoa dela arazo kardiobaskularra izateko. “Pazienteak kontsumitzen dituen kalorien proportzio handiagoa oliba oliotik badator beste elikagai batzuen ordez, miokardio infartua izateko arriskua are gehiago murrizten da”, dio Martínezek. Ikertzaileek azterlan honi jartzen dioten eragozpen bakarra da aztertutako laginaren tamaina, nahikoa izan arren, ez dela oso handia.
‎Hartzidura luzea duenez, oso te txikia da azido tanikoetan, eta horrek esan nahi du urdail delikatua duten pertsonek arazorik gabe edan dezaketela. Te gorria, kafeina duten beste elikagai batzuk bezala, hala nola kafea, beste te mota batzuk, kola freskagarriak, etab. haurdunaldian edo edoskitzaroan har daiteke, baina kontuz, kantitate txikitan betiere. Kafeina kontsumoak hainbat aldagaitan duen eragina ebaluatu duten ikerketak egin dira:
‎Arlo honetan, nutrizio arloko heziketa handiagoa eskatzen da dieta irrazionalen jarraipenari aurre egiteko, eta horrek kalte egiten dio nutrizio egoerari, eta horrek baldintzatzen du, hain zuzen ere, osasunerako galera gutxi, labur eta arriskutsuak izatea. Beste azterketa batzuen arabera, ogiaren eta karbohidrato konplexu ugari dituzten beste elikagai batzuen kontsumoa baliagarria izan daiteke pisua hobeto kontrolatzeko eta pisua galdu ondoren pisua galtzen laguntzeko. Gainera, karbohidratoen kontsumoa handitzea eta gantzena gutxitzea onuragarria da, pisua kontrolatzeaz gain, arrisku kardiobaskularra, minbizia eta, oro har, populazioaren osasuna hobetzeko.
‎Haurrentzako dieta askotarikoa bada elikagaietan, eta ondo proportzionatua, haurrek elikagai naturalen bidez bete ditzakete elikagai horien behar areagotuak. Hurrengo proposamenek gosariak aldatzeko eta zerealak beste elikagai batzuekin nahasteko gonbita egiten dute: hiru zerealeko mueslia, sagarra eta intxaurra, olo malutak orejoiekin eta sagar birrinduarekin, etxeko jogurta fruitu lehorrekin eta olo malutekin edo arroz harrituzko mueslia arto malutekin, mahaspasekin eta almendra ehoarekin.
‎Hau da, animaliek ez dute horrelako substantziarik behar gizentzeko. Energia, proteina, lipido, karbohidrato eta funtsezko beste elikagai batzuk baino ez dituzte jan behar. Hala ere, haien erabilera interesgarri bihurtzen da orain arte animalia ekoizpenean erabili diren irizpideak kontuan hartuz gero.
‎Tapasetik alde egiteaTaberna edo kafetegi izenekoek debekatuta dute menu zerbitzua, plateren karta, banketeak, plater konbinatuak edo beste edozein janari zerbitzu egitea, bai eta horrelako zerbitzuak eskaintzen dituzten kartel edo iragarkien bidez publizitatea egitea ere, aurreko establezimenduentzat erreserbatuta geratzen baitira. Horrek ez du galarazten lokal berean lehentasunez kontsumitzeko beste elikagai batzuk zerbitzatzeko aukera, hala nola aperitiboak, ogitartekoak eta gozokiak. Tabernatzat hartu behar dugu jendeari, prezio bidez, pintxoak eta ogitartekoak, hotzak edo beroak, laguntzeko edo ez emateko barra edo mahai zerbitzua duen establezimendua, lokal berean kontsumitzeko.
‎Elikagaiek kaltzioa xurgatzen laguntzen dute, besteak beste, bitamina, laktosa eta azido askorbikoa. Lehenengo biak esnekien osagai naturalak dira, nahiz eta beste elikagai batzuetan ere bereiz egon. Kaltzioaren ekarpen dietetikoa ziurtatzeko, beharrezkoa da:
‎Biologia zientzietan doktore honek udaberrian argitu zuenez, aurreratzen ari da, eta, horrekin batera, “hostoen eta zuhaitz eta landareen loreen ekoizpena”. “Espezie horiek, jarduera aldi luzeagoa dutenez, ur gehiago behar dute, eta, horregatik, landareek baliabide hidriko gehiago erabiltzen dituzte, bai eta karbonoa eta lurzoruko beste elikagai batzuk ere”, esan zuen Sanzek. Tenperaturak gora egingo duela uste denez, prezipitazioak gutxitu egingo dira, eta ekaitzak eta euri jasak bezalako fenomenoak maizago gertatuko dira datozen urteetan, “horrek gune jakin batzuk desertifikatuko ditu, batez ere Mediterraneoa” esan zuen.
‎Bi ikerketa taldek, bat britainiarra eta bestea suitzarra, tenperatura altuetan patatak, zerealak edo beste elikagai batzuk frijitu edo egosten direnean akrilamida nola sortzen den aurkitu dute. Aurkikuntza hori lagungarria izan daiteke minbizia sor dezakeen substantzia horren presentzia murrizteko elikagaiak prestatzeko moduak aurkitzeko, Nature aldizkariak jakinarazpen batean adierazi zuenez.
‎Hala, espezialistek gomendatzen dute seigarren hilabetetik aurrera hastea haurtxoaren dietan elikagai solido batzuk sartzen, baina betiere bularra eman ondoren. Izan ere, hilabete horretara arte umearen digestio sistema heldugabea da eta ez dago prest beste elikagai batzuetarako. Amagandiko edoskitzeak arazo bat du:
‎Kasu horien zati handi bat molusku gordinen edo gutxi kozinatutakoen kontsumoak eragiten du. Hala ere, badira NLVk eragindako gastroenteritisaren agerraldiak eragiten dituzten beste elikagai batzuk, hala nola frutak eta barazkiak, paredatuak, entsaladak, ura eta abar. A hepatitisaren birusak sortutako hepatitis infekziosoaren ALa birusak moluskuak kontsumitzeari lotutako birus infekzio serioena da, eta oso gaixotasun ahul bat eragiten du, eta, batzuetan, heriotza ere bai.
‎FAO/ OMEko (Osasunaren Mundu Erakundea) Adituen Taldeak eta antzeko beste erakunde eta elkarte batzuek gomendatzen dute kaloriatoen %55 kaloria baino gehiago ematea. Beraz, uste da azukrea eta haren deribatuak osatu gabeko elikagaiak direla, eta murriztu egin behar direla karbohidrato konplexuak eta beste mantenugai batzuk (proteinak, bitaminak, mineralak…) ematen dituzten beste elikagai batzuen alde, organismoak ongi funtziona dezan ezinbestekoak baitira. Gozokiak bereziki desegokiak direnean?
‎“Hemo burdina” askoz hobeto xurgatzen da “hemo ez den burdina” baino; hala ere,/ >function mostrarTermino (url){/ >var termWin= window.open (url, ” term”, ” height= 310, width= 460, scrollbars= auto”);/ >termWin.moveTo (210,40);/>}/> duodenoa, burdina askoko elikagaiari laguntzen dioten substantzien araberakoa. Landareetan dagoen burdinari eragin handiagoa ematen diote beste elikagai batzuk egoteak, hala nola zuntzak, oxalatoak, fitatoak, eta horiek guztiak elikagaien osagaiak dira, xurgapenari eragin diezaioketenak. Burdin iturriak hobeto aprobetxatzeko, talde lana egin behar duzu.C bitamina ugari duten elikagaiek gorputzak “burdina ez hemoa” hobeto erabil dezan laguntzen dute.
‎Burdin iturriak hobeto aprobetxatzeko, talde lana egin behar duzu.C bitamina ugari duten elikagaiek gorputzak “burdina ez hemoa” hobeto erabil dezan laguntzen dute. Horregatik, onuragarria da burdina askoko elikagaiak hartzea, laranja zukuarekin edo bitamina horretan aberatsak diren beste elikagai batzuekin, hala nola zitrikoak, kiwia, marrubiak, meloia, tomatea, piperrak, brokolia… Kafea eta tea jan ondoren hartzen dira, eta burdina xurgatzea eragozten dute. Saihestu ezin baduzu, jan baino ordu bat edo gehiago pasatzen utzi.
2003
‎Sabela betetzeko erabili ohi dugun janariak gure osagarririk onena izan behar duelako, osasunean eta elikaduran aditu den gizon honek gai hauek azaltzen ditu: besteak beste, giza gorputza nolakoa den, diabetes izanik zer jan, baratxuriaren eta beste elikagai batzuren onurak, euskal sukaldaritzako hainbat plater gozo, hanburgesa osasuntsuak, ogitarteko bikain eta osasuntsuak egiteko ideiak, minbiziari aurre hartzeko jan genituzkeenak, eta 55 urte bete eta gero osasuntsu ibiltzeko egitea komeni dena.
‎Karbohidrato konplexuetan aberatsak diren elikagaiak (almidoia), xumeak baino mantsoagoak eta pixkanakakoagoak. * Oro har, ez da gomendatzen karbohidrato totalak eguneko dietako energiaren %60 baino gehiago kontsumitzea; izan ere, digestio arazoak sor ditzake (meteorismoa, sabeleko mina eta kolikoak), dieta globalaren nutrizio balioa urria izango litzateke, beste elikagai batzuen ekarpena murriztu egingo bailitzateke karbohidratoen mesedetan. Zer gertatzen da glukogeno erreserbak agortu edo nahikoa ez direnean?
‎Zerrenda horietan agertzen ez diren bitaminak eta mineralak Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak egin beharreko “presazko” ebaluazioaren zain daude. Beste elikagai batzuen artean, aminoazidoek, elikagai zuntzak, legamiek edo lizitatzaileek bigarren fasera arte itxaron dute, berariazko erregulazioa izateko, datu zientifiko egokirik ez dagoelako. Behin behinekoz eta onetsi arte, haiei buruz onetsi diren arau nazional berariazkoak aplikatuko dira.
‎Egia da uretan disolbagarriak diren mineralak eta zenbait bitamina eta proteina egoste likidora pasatzen direla, baina ez dira hainbeste aberasten elikagaietan, jendeak uste duen bezala. Zopa elikagarriak Txikienei, askotan, kaldituak edo zopak eskaintzen dizkiegu beren gorputza intonatzeko, eta helburu hori bete eta aldi berean hidratatu arren, urdaila ere betetzen da eta beste elikagai batzuk hartzeko gogoa kentzen die. Eta are gehiago jangela txarrak izan ohi diren haurrengan.
‎«Nahikoa ez badira, bakterioak iraun egin dezake». Horrek azalduko luke zer kutsadura dagoen saltxitxa egosien edo aurrez prestatutako beste elikagai batzuen bidez; izan ere, askotan, egosteak (labur labur plantxatik pasatu edo galdarraztatu) ez du beti bakterioa kanporatzen, eta are gutxiago egosketa elikagaiaren barruan badago. Horregatik, badaezpadako neurrien artean," gogoratu egin behar da egostea nahikoa bada eta eskuak garbitu", patogenoa eraman dezaketenak, gogoratu du Suárezek.
‎“Hainbestekoa da gure organismoa, eta, denborarekin, sintoma fisikoak nabariak dira”, dio Turbok. Haragia, arrautzak eta beste elikagai batzuk alde batera utzita, nutrizio gabeziak agertzen dira, hala nola hipovitaminosia edo anemia, eta, batzuetan, hezur masa galtzen da. Gainerako elikadura nahasteekin partekatutako gaixotasunak; haien larritasuna obsesio mailaren araberakoa da.
‎Fosfolipidoak ez dira bereziki ugariak dietan; hala ere, gibelean, bihotzean, arrautza gorringoan eta antzeko elikagaietan egoten dira. Hori bai, kantitate esanguratsuetan merkaturatzen dira, margarinak, gaztak eta beste elikagai batzuk fabrikatzeko gehigarri emultsionatzaile gisa. Kolesterola Gure gorputzeko zelula mintzen egitura osagai bat da (egonkortasuna ematen die), eta garrantzi handiko beste molekula batzuen aitzindari ere bada:
‎Aurkikuntza horrek ateak ireki dizkie beste elikagai batzuekiko alergien inguruko ikerketa berriei
‎Frutaren zukuan dago, eta lehenago deskribatu arren, orain arte ez da aurkitu alergiarekin duen lotura zuzenik. Aurkikuntza horrek ateak ireki dizkie beste elikagai batzuekiko alergien inguruko ikerketa berriei; izan ere, cucumisina motako proteinak hainbat landaretan daude, hala nola sojan, tomatean eta arrozean. Gainera, pazienteen diagnostikoa erraztuko du, probak egiteko erreaktibo bat izan baitezake.
‎Hala ere, denak ez dira desegokiak, eguzkitan neurrizko jartzeak lagundu egiten baitu gure azalean bitaminaren sintesia, funtsezkoa baita haurren errakitismoa prebenitzeko. “Esnekiek eta beste elikagai batzuek ematen duten kaltzioa hesteetan xurgatzea errazten duen substantzia da”, azaldu du Pelta doktoreak. Bestalde, eguzki argiak nerbio sistema orekatzeko ekintza estimulatzailea du, depresioak saihesten laguntzen duen ongizate sentsazioa sortuz.
‎Hala ere, denak ez dira desegokiak, eguzkitan neurrizko jartzeak lagundu egiten baitu gure azalean bitaminaren sintesia, funtsezkoa baita haurren errakitismoa prebenitzeko. “Esnekiek eta beste elikagai batzuek ematen duten kaltzioa hesteetan xurgatzea errazten duen substantzia da”, azaldu du Pelta doktoreak. Bestalde, eguzki argiak nerbio sistema orekatzeko ekintza estimulatzailea du, depresioak saihesten laguntzen duen ongizate sentsazioa sortuz.
‎Europan egunero kontsumitzen diren isoflabonen, genisteinaren eta dadzeinaren (sojako fitoestrogenoen) batezbestekoa baloratzea zen VENUS honen helburuetako bat. Horretarako, Irlandako, Italiako, Erresuma Batuko eta Herbehereetako zenbait ospitale eta epidemiologia zentrok biztanleen elikadura aztertu zuten, ohiko menuak kontuan hartuta, bai eta soja eta haren eratorriak, lekaleak eta fruitu lehorrak, ogia, gosaritarako zerealak eta beste elikagai batzuetako isoflabonen edukiari buruzko informazio zientifikoa ere. Lau herrialdeetatik, Herbehereek kontsumitzen dute batez beste isoflabona gehien (913 mikrogramo), Irlandak (726 mikrogramo), Erresuma Batuak (718) eta Italiak (554).
‎Fenomeno hori bat dator Salmonella eta Campylobacterrek produktu horien kutsadura handiagoarekin. Haragia eta deribatuak (Alemania eta Herbehereak), arrantzako produktuak, barazkiak eta, neurri txikiagoan, esnea eta produktu eratorriak dira tartean dauden beste elikagai batzuk. Kasu batzuetan, okintzako edo gozogintzako produktuek ere elikagaien toxiinfekzio agerraldiak izaten dituzte.
‎Eskularruek soilik prebeni dezakete materia organiko horrek, bakterioen «janariak», ugaritzeko behar diren mantenugaiak ematea nahi ez den helburua betetzea. Era berean, hori da kutsadura eskuetara eta hortik beste elikagai batzuetara zabal ez dadin mekanismo eraginkor bakarra. 37 gradutan, edozein pertsonaren batez besteko gorputz tenperatura, mikroorganismo patogenoak abiadura handian ugaritu daitezke, eta 15 minutuan behin, gutxi gorabehera, bikoiztu egiten da kopurua.
‎bitamina, fruta freskoan gehiago, galdu egiten da lehortzean. Potasioa beharrezkoa da nerbio bulkada transmititzeko eta sortzeko, muskulu jarduera normalerako eta zelularen barruko eta kanpoko ur orekan parte hartzeko.Elikagai horien kaltzioari dagokionez, esan behar da haien aprobetxamendua esnekiena edo mineral horren iturri diren beste elikagai batzuena baino okerragoa dela. Beta karotenoa A bitamina bihurtzen da gure organismoan, behar duen bezala.
‎Gantz proportzioa %61 baino handiagoa denean, produktuak neutroa izateko joera du; gatz kontzentrazioa %2 baino txikiagoa denean, ez da ez salmonelarik ez listeriarik kanporatzen. Horiek dira gure herrialdean kontsumitzen den gurinaren zatirik handienaren baldintzak, eta, beraz, ezinbestekoa da mikroorganismo horiek produktuan egotea mugatzen duten baldintzak betetzea; bestela, beste elikagai batzuekiko kutsadura bektore bihur daiteke. Nolanahi ere, mikroorganismo horiek ez dute aztertutako laginetan ugaltzeko gaitasunik erakusten.
‎Saguek ez dute inolako erreakziorik izan hurraren proteinak eta beste elikagai batzuk hartu ondoren. Hala ere, erreakzio alergikoak izan dituzte protoi bonbaren inhibitzailea jaso ondoren.
‎Potentzia handiko antiazidoa da, eta antisekretore farmakoen familiakoa. Austriako adituen arabera, erreakzioa hur proteina berriak ematen direnean gertatzen da, ez beste elikagai batzuekin. Azterlanaren zuzendari eta Vienako Unibertsitate Ospitaleko irakasle Eric Jensen Jarolimek dioenez, eguneroko dietaren parte ez den elikagai berri bat irenstean bakarrik agertzen da arazoa.
‎Bitamina gehien duten elikagaiak zitrikoak dira, hala nola laranja, mandarina eta pomeloa, beste fruta batzuk (marrubiak, kiwiak eta mangoa) eta barazkiak (piperrak eta azaren familia). Beste elikagai batzuen defizitak sistema immunea ahuldu eta edozein infekzioren aurrean suszeptibilitatea areagotu dezake. Horien artean daude selenioa eta zinka, omega 6 gantz azidoak eta aminoazidoak, hala nola arginina eta glutamina.
‎Bitamina horren iturririk onenak frutak eta barazkiak dira, eta horien presentzia funtsezkoa da hotzeriari aurre egiteko. Immunitate funtzioa estimulatzen duten beste elikagai batzuk selenioa (arrautza, zereal osoak, lekaleak, haragia eta arraina) eta zinka dira. Horien elikadura iturri nagusiak gibela, gazta ondua, itsaskiak, lekaleak, arrautza eta fruitu lehorrak dira.
‎Kasu horien zati handi bat molusku gordinen edo gutxi kozinatutakoen kontsumoak eragiten du. Hala ere, badira NLVk eragindako gastroenteritisaren agerraldiak eragiten dituzten beste elikagai batzuk, hala nola frutak eta barazkiak, paredatuak, entsaladak edo ura. Prebentzioa eta kontrola Era horretako infekzio agerraldiei aurrea hartzeko, gordinik kontsumituko diren elikagaiak aldez aurretik kontrolatu behar dira, eta birus kargarik ez dagoela bermatu.
‎Eztia da Neolitoan dagoen eta erabiltzen den elikagai naturalik energetikoena, nahiz eta arabiarrak izan haien aplikazio terapeutikoen lehen hedatzaileak mendebaldeko munduan. Medikuen arabera, beste elikagai batzuen digestioa eta asimilazioa errazten du, libragarri leuna da eta triptofanoa, serotoninaren aitzindari bat, xurgatzen laguntzen du, eta horrek lasaigarriak ematen dizkio.
‎Koipe eta proteina gutxi ditu, baina azukre asko duenez, balio kalorikoa ertaina edo handia du. Beste elikagai batzuei dagokienez, potasioa eta bitamina nabarmentzen dira. Potasioa beharrezkoa da nerbio bulkada transmititzeko eta sortzeko eta muskulu jarduera normalerako, eta zelularen barruko eta kanpoko uraren orekan parte hartzen du.
‎C. perfringens elikagai mota askotan aurkitzen da, bereziki hil berri diren animalia batzuen kanalen azalean. Kutsatuta egon daitezkeen beste elikagai batzuk eskortako hegaztien kanalak, arraina, barazkiak, esnekiak eta elikagai deshidratatuak dira. Baliteke haien espora populazioen presentzia handia kutsadura fekalaren ondorio izatea.
2004
‎Janari horiek proteinetan, burdinan eta beste elikagai batzuetan aberatsak dira, eta neurrizko kantitatetan agertu behar dute; gosea ez da proteina kontsumoan oinarrituta ase behar.
‎Arrautzaren proteinak balio handi handikoak direnez organismoak premiazkoak dituen aminoazido esentzial guztiak proportzio egokian dauzka, beste elikagai batzuen proteinen kalitatea zehazteko erreferentzia gisa hartzen dira: arrautzak 13 gramo proteina dauka, 100 gramoko.
‎Itsaskietan eta gordinik edo gutxi eginda kontsumitzen diren beste elikagai batzuetan dagoen norobirusen eragina gutxietsita egon daiteke.
‎Bertan, substantzia kutsatzaile hori izan dezaketen elikagai multzoetan dagoen detektatzeko aplikatuko diren laginketa prozedurak eta analisi metodoak arautzen dira. Elikagai horiek fruta zukuak dira, bereziki sagar zukua eta beste edari batzuetako fruta zukuen osagaiak; fruta zuku zehatzak, fabrikatzailearen jarraibideen arabera berregin ondoren; edari espiritutsuak, sagardoa eta sagarrez edo sagar zukuz egindako beste edari hartzitu batzuk; sagarrez egindako produktu solidoak eta sagarrez eta haurrentzako beste elikagai batzuez egindako produktu solidoak. Substantzia horrek elikagaietan duen banaketa oso heterogeneoa denez, laginketa prozedura oso zehatzak eta analisi metodo homogeneoak erabili behar dira, lortutako emaitzak antzekoak eta Europar Batasuneko lurralde osoan konparagarriak izan daitezen.
‎Horregatik, hain garrantzitsua da ontzien diseinua. Produktua saltzeko, enpresak kontsumitzailearen arreta erakartzen saiatzen dira, ontziaren itxuraren eta ezaugarrien bidez. Horregatik sartzen dira haurrentzako jostailuak edo jokoak, edo bi aldiz erabiltzen dira ontziak, beste elikagai batzuen edukiontziak edo beste mila aplikazio. Ontziratze sistemak Dibertsifikazioaren eta gure bizi sistemaren alde, gero eta bilgarri gehiago bilatzen dira.
‎Tradizionala: ohiko ontziratzea, inolako gas aldaketarik gabe, beste elikagai batzuetatik, manipulatzaileetatik edo ingurunetik kutsadura gurutzatuak saihestu nahi baitira. Hutsean:
‎Kaltzioa garrantzitsua da amaren deskaltzifikazioak saihesteko (hezurretan eta hortzetan minerala galtzea). Laktosarekiko intolerantzia edo behi esnearen proteinarekiko alergia duten eta esnekirik hartzen ez duten emakume haurdunek kaltzio askoko beste elikagai batzuekin osatu behar dute beren dieta. Aberastutako soja deribatuak (soja irabiakia, tofua…), hezurra jaten duten arrainak (latako sardinak, antxoak…) mineral horretan aberatsak diren elikagaiak dira, baita fruitu lehorrak eta horien estraktuak ere (almendra esnea), nahiz eta azken horien kaltzio xurgapena ez den hain eraginkorra.
‎Horrela, hainbat fruta sartzen dira hartualdi berean, eta, beraz, gosaria oso osoa izango da bitamina ikuspegitik. Gainera, aukera hori oso erabilgarria izan daiteke gosaltzeko denbora gutxi duten edo jateko gogo handirik ez duten pertsonentzat; izan ere, mota horretako konpotetan beste elikagai batzuk ere sar daitezke, hala nola galletak, esnea, jogurta edo gaztatxoak. Hala, plater bakar batean gosari osoa eta bizi bizia lortuko dugu.
‎Eltzekariak egoskari lehorrak edo patatak dituzten gisatu gutxi asko saldatsuak dira. Sarritan, beste elikagai batzuk ere sartzen dira, hala nola haragia edo arraina eta barazkiak, eta, barazkien edo haien jatorriaren arabera, modu batera edo bestera pikatzen dira. Eltzekariak eta osagaiak Osagai nagusia:
‎Horiei esker, hainbat produkturen bizitza komertziala luzatzen da. Era berean, margarinak edo antzeko beste elikagai batzuk «erabilgarriagoak» dira, hau da, errazago heda daitezke ogiaren moduko gainazaletan, hozkailutik atera ondoren tenperatura igo arte itxaron gabe. Osasun kardiobaskularra Trans koipeek produktuen bizitza komertziala luzatzen dute eta industrian egiten laguntzen dute, baina patologia kardiobaskularra eragiten dute Kontua da margarinak eta trans koipeak dituzten beste produktu batzuk ez direla ogia igurzteko bakarrik erabiltzen.
‎Orain arte txibi eraztunak egiteko erabili da. Hala ere, IATeko ikertzaileek, Susana Fiszman, Ana Salvador eta Teresa Sanzek, gaur egun, beste elikagai batzuekin egiten dute lan, eta horiei ere aplika dakieke prozesua, eta, hala, abantaila berak lortzen dituzte.
‎Horrelako dieta egin ahal izateko, ideia ona litzateke lehenengo platerei garrantzi handiagoa ematea bazkari eta afarietan, eta bigarrenei laguntzea barazkiekin, patatekin, arrozarekin edo pastarekin. Gainera, beste elikagai batzuk ere sar daitezke, hala nola esnekiak, zukuak, frutak eta fruitu lehorrak…, dieta askotarikoa izan dadin. Lehiaketako dieta Dieta honek ez du bakarrik probaren eguna hartzen, probaren aurreko hiru egunak ere barne hartzen ditu.Horrelako lasterketak egiteak dakarren estresa dela eta, ohikoa da egun horietan kirolariak beherako baten ondorioz urdail hesteetako arazoak izatea.
‎B12 bitamina, azido pantotenikoa, folatoak, erriboflabina, selenioa eta biotina ditu iturri. Elikagai horiek beste elikagai batzuekin ordezka daitezke. Prozesatzean (egonkortzea, emultsifikazioa, etab.) zenbait elikagaitan egon daiteke.
‎Gazpatxoak, mundu osoan zabaldu den Andaluziako plater tipikoak, adiera asko ditu; pertsona batzuentzat barazki zopa da; beste batzuentzat, edari freskagarri edo entsalada birrindua hartzeko modu sinple bihurtzen da. Ezinbesteko elikagaiak Gazpatxoaren oinarria tomatea da, eta beste elikagai batzuk ere baditu: baratxuria, pepinoa, piper berdea, tipula, ogi zatiak, oliba olioa eta ozpina, eta ura.
‎Teknika berri hori erabiltzen duten industriek ez dituzte ia instalazioak aldatu behar; izan ere, aurrefrijitzeko erabiltzen diren olio upeltxoen ordez ur beroko upeltxoak erabil daitezke, besterik gabe, CSICen iturriek adierazi zuten. Orain arte, prozesua erromatar erara egindako txibiak egiteko erabili da, nahiz eta Susana Fiszman doktoreak zuzendutako IATA ikerlariak teknika berria beste elikagai batzuetan probatzen ari diren.
‎Adibidez, hotz katea ez haustea, kutsadura gurutzaturik izateko aukerarik ez izatea, prestatutako elikagaiak giro tenperaturan ez uztea, behar adina prestatuta ez egotea, elikagaiak aldez aurretik prestatzea… Elikagaiak egiteko erabiltzen diren gainazalek garbi garbi egon behar dute, baita materialak ere, eta ez da nahastu behar: adibidez, arrautzekin kontaktuan egon diren tresnak ez dira beste elikagai batzuetarako erabili behar. Eta, jakina, salmonelarekin zerikusirik ez duten neurriak ere badaude, hala nola fruta jan aurretik garbitzea.
‎Azkenik, entsalada epelak apaingarriak dira. Entsalada nagusiak eta zerbitzatzean edo salteatzean prestatzen diren beste elikagai batzuek osatzen dituzte, eta, ondoren, gantz, azido eta gatz nahasketa batekin ontzen dira. Adibidez, antxoa, otarrainxka eta perretxiko entsalada.
‎Hobekuntza teknologikoak egin diren arren, gaur egun esnekiek elikagaiek eragindako toxiinfekzioen (TIA) eragile izaten jarraitzen dute, baina proportzio oso baxuan beste elikagai batzuekin alderatuta. Agerraldi horietan parte hartzen duten agente patogenoen profila, gainera, nabarmen aldatu da, sartutako aldaketengatik, hein handi batean.
‎aurrez prestatutako jakiak prestatzean, galerak gehiago murrizten dira elikagarriak. Elikagaien prozesaketan gertatzen den mantenugai galera kroketak eta aurrez prestatutako beste elikagai batzuenak, normalean horiek izaten direlako elikagaiak egosita daudenez, kantitate handia galtzen dute mantenugaiak. Gainera, aurrez prestatutako jakiek gehigarriak izaten dituzte baserritarrek ez dutela halakorik, baina komeni da jakitea batzuei esker dela.
‎Hala, alde batetik, 1995eko otsailaren 11n emandako programan honako hau adierazi zen: «El Pozo produktuek kolesterol maila oso baxua dute beste elikagai batzuen aldean. Adibide batzuk jartzearren, esango dugu 100 g alborok 2.000 miligramo kolesterol dituztela, arrautza gorringoak 1.600, arrain arrabek 700, arrautzek 600, eta 100 g urdaiazpiko ondu ‘El Pozo’ edo' El Pozo’ bere zukuan egositako urdaiazpiko onduk, edo ‘El Pozo’ saltxitxoi nobleak, 65 miligramo kolesterol baino gehiago ez dutela».
‎GENAren gomendioak Haurdun dagoen emakumearen hormona aldaketek aldatu egiten dituzte haren elikadura beharrak eta organismoak fetua behar bezala garatzeko behar dituen mantenugaiak. Fruitu lehorrak, batez ere intxaurrak, oso elikagai onuragarriak dira haurdunentzat, Nutrizio eta Elikadurako Espezialisten Taldeak (GENA) gomendatzen duenez, «gantz azido eta folato asko dutelako, eta, gainera, magnesioa, burdina eta zinka bezalako oinarrizko beste elikagai batzuk dituztelako». Montserrat Riveroren arabera, giza elikaduran eta dietetikan aditua eta, aldi berean, GENA Taldeko kidea, «Espainiako emakume kudeatzaileen dieta defizitarioa da burdinari, folatoei eta zinkari dagokienez, eta, aldi berean, gehiegizko koipeak ditu».
‎Lehiaketa amaitutakoan Lehiaketa amaitutakoan, garrantzitsua da hidratazio egokia, azukrea duten edariak hartuz, baita edari isotonikoak ere, birjartzen laguntzeko lehiaketan galdutako ura, mineralak eta bestelako substantziak. Ondoren, beste elikagai batzuk hartzen has daitezke, hala nola gazta giharra, jogurta edo fruta. Lehiaketaren ondoren bazkaria edo afaria, goizean edo arratsaldean izan bada, komeni da barazkiak eta barazkiak bezalako elikagaiak izatea, bai entsaladan, bai egosita.
‎Oro har, mundu osoan onartuta dago landare elikagai gehienen ernetzea saihesteko, eta espezien kutsadura eraginkortasunez murrizteko teknologia eraginkor bakarra da. Era berean, beste elikagai batzuk, haragia edo arraina esaterako, irradiazio bidez trata daitezke, herrialdearen arabera. AEBn, irradiazioa posible da, eta ez da soilik osasun helburuetarako erabiltzen ahal, baita haragiaren kolorea finkatzeko ere.
‎Horretarako, ENTRANSFOOD Europako Batzordeak babestutako ikerketa partzuergoak Europa osoko unibertsitateko ordezkariak, arautzeko ahalmena duten erakundeak, elikagai fabrikatzaileak, txikizkariak eta kontsumitzaile taldeak bildu ditu. Partzuergoaren arabera, genetikoki eraldatutako elikagaiekin lotutako ziurgabetasunak landare jatorriko beste elikagai batzuen efektuei buruz dauden arazoen antzekoak dira. Adituen ustez, tresna molekular berriek zientzialariei lagunduko diete jaki guztiek osasunean izan ditzaketen ondorioak hobeto ulertzen.
‎piperra, tomatea, barazkiak… aza, azenarioa eta hosto berdeko barazkiak, oro har, beraz, entsaladak eta askotariko barazki platerak izan daitezke iturri bitamina eta mineralez osatua. Badira, gainera, lagundu dezaketen beste elikagai batzuk ere funtzio immunitarioei eustea, hala nola zerealei. ale osoa, fruitu lehorrak edo oliba olioa, bitamina ugarikoa, baita lekaleak ere, zinka bezalako mineral batzuen iturri ona.
‎Kontua kontsumitzaileari ahalik eta informazio osatuena ematea da. Alde horretatik, zenbait produkturi buruzko kasu bitxi bat aipatu behar dugu, hala nola, produktu horiek irentsi aurretik prestakuntza gehigarria behar dutenak (bizkotxoetarako edo pasta lehorrerako nahasteak, adibidez) edo beste elikagai batzuekin batera datozenak (gosaltzeko zerealen kasu tipikoa). Kasu horietan, FDAk, bere webgunearen bidez, fabrikatzaileei gomendatzen die etiketan bigarren informazio zutabe bat sartzeko, nahitaez bete beharrekoa.
‎Fruktosa gozagarria da, diabetikoentzat abantaila eskaintzen duena, Izan ere, ez du hipergluzemiarik sortzen azukre arrunta. Horregatik, diabetesa dutenek gozokiak edo fruktosadun beste elikagai batzuk kontsumitzea, baldin eta neurriz kontsumitu badira. kopurua eta ez hartu horrelako produkturik maiz.
2005
‎Proteinak eta mantenugaiak Proteinei dagokienez, txerri haragiaren kalitatea oso nabarmena da, digestio erraztasuna handia delako eta aminoazidoen proportzioa egokia delako dietaren nutrizio eskakizunen arabera. Era berean, proteina horrek beste elikagai batzuk ere ematen ditu, burdina batez ere. Beste haragi batzuk bezala, elikagai organikoak dira eta hemoglobinari eta mioglobinari lotuta daude.
‎Energia hori elikagaien mantenugaiak, batez ere karbohidratoetan, patatetan, egoskarietan, zerealetan eta horien eratorrietan egoten dira, hala nola ogia edo pasta; eta oliotan, gurinean eta koipeetan dauden gantzak. margarina edo esne gaina, eta beste elikagai batzuetan kamuflatuta, hala nola batzuetan haragia, arraina eta fruitu lehorrak. Beraz, zenbat eta handiagoa izan elikagai horiek ugari dituzten elikagaiak, dietaren balio energetikoa ere handiagoa izango da.
‎Hainbat azterlanetan lortutako datuek egiaztatu dute Japonian, esaterako, soja kontsumoa oso hedatua (20 eta 50 miligramo fitoestrogeno artean hartzen da) egunean), bularreko minbizia izateko arriskua boskoiztu egiten da mendebaldeko Europako herrialdeetan baino gutxiagotan, hala nola Espainian, substantzia horien kontsumoa eguneko miligramoa da. Fitoestrogenoak dituzten beste elikagai batzuk badaude besteak beste, lekaleak. Kopuruak dituzte fitoestrogeno asko, baina oraingoak baino dezente gutxiago sojan.
‎Hegaztiak gero eta garrantzitsuagoak dira mahaietan Extremadurakoak, oilo trufatua bezain plater ezagunak baitaude, boilurrekin prestatzeaz gain, xehakatua, arrautzak, ogi mamiak eta hainbat barazki, edo eperra Alcántararen erara. boilurrekin eta beste elikagai batzuekin ere prestatzen da. ahate gibelak edo Oporto ardoa bezain bereziak, eta posible da lagundu almendra edo mahatsekin.
‎Kopuru handia anana elikagai egoki bihurtzen duena, bai aurrea hartzeko, bai idorreriaren sintomak hobetzea. Gainera, zuntzak xurgapena murrizten du kolesterolarena, eta glukosarena bezalako beste elikagai batzuena atzeratzen du; beraz, kolesterol maila handia duten pertsonentzat izango da onuragarria. odolean, diabetesa dutenentzat bezala.
‎Gaur egun, oso preziatuak dira zetaren zizareak kapulua, eskorpioiak eta burruntziak irundakoak ditu, eta oso ezagunak dira Balin, Laosen, Japonian eta Thailandian. Izan ere, ekialde urruneko herrialdeetan intsektu mota ugari dago elikagai gisa, besteak beste, saltamonteak, kakalardoak, inurriak, kilkerrak, txitxarroak edo burruntzi larbak, erre, marinatu, gehitu edo oinarrizko beste elikagai batzuekin konbinatzen dutenak, hala nola arrozarekin. Beste herri askok ere ohitura intsektujalea dute:
‎Eta entsaladak apetitu handiagoa hondartzako egun bero batean. Horrez gain, begetalak, gehitzen diren beste elikagai batzuk erabil daitezke. haien nutrizio balioa, eta energia dosi ona ematen diote emakumeari:
‎Horrela, onuragarria da gure immunologia sisteman, eta organismoa, erradikal askeen eragin kaltegarria murriztean. Beraz, tomatearen eta substantzia antioxidatzaile ugariko beste elikagai batzuen kontsumoa, ikerketa zientifiko askok erakutsi dutenez, endekapenezko gaixotasunak, gaixotasun kardiobaskularrak eta minbizia izateko arriskua murriztera. Aperitiboa eta hainbat aukera sukaldean Tomatearen azidotasunak jateko gogoa eta digestio jariakinak estimulatzen ditu, eta digestioari laguntzen dio.
‎Kipulak potasio iturri onak dira, eta kaltzio, burdina, magnesio eta fosforo kantitate handiak dituzte. Kaltzio begetala ez da horrenbeste parekatzen esnekiekin edo mineral horren iturritzat jotzen diren beste elikagai batzuekin. Antzeko zerbait gertatzen da burdinarekin ere, animalia jatorriko elikagaietatik datorrenean askoz xurgapen handiagoa baitu.
‎Gainerako arrainak bezala, bisigua ere iturritzat hartzen da. balio biologiko handiko proteinak, beste elikagai batzuk, hala nola bitaminak eta mineralak. Bitaminei dagokienez, B taldekoen presentzia, hala nola B3, B6 eta B12 bitaminak.
‎Honen edukia: lehenengo biak ertainak dira gainerako arrainekin alderatuta, baina gutxi garrantzitsua da elikagai horietan aberatsak diren beste elikagai batzuekin alderatzen bada: zereal integralak, lekaleak, orri berdea eta haragia oro har.
‎Esne txokolatedunak ere gotorleku erakargarriak dira. Azukreari dagokionez, burdinarentzat eta zinkarentzat gotorlekutzat har daitekeen beste aukera bat da, baita A bitamina bezalako beste elikagai batzuentzat ere. Bestalde, gatzak iodoarekin duen gotorlekuak erakutsi du estrategia eraginkorra dela mundu osoan duen urritasunari aurre egiteko; hori dela eta, bide egokia litzateke beste mikronutriente batzuekin hala nola burdinarekin eta zinkarekin gotortzeko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia