Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 26

2001
‎Esneari elikadura osagarria emateko, bularreko haurrak jasotzen dituen esne-hartuneen ordez elikadura osagarriko osagaiak (zereal-ahia, fruta-purea, barazki-purea…) hartu ohi dira, pixkanaka, eta tarte nahikoa dago haurrak elikagai berriak onar ditzan. Haurrak elikagai horiek onartzen dituela frogatu behar da, beste bat sartu baino lehen, eta denbora eman behar da elikagai horiek egokitzeko. Oso garrantzitsua da aldi horretan elikagai-kopurua egun batetik bestera eta aste batetik bestera aldatzea, haurraren gosearen arabera.
‎· Sor ezazu fruta-zuku guztiz naturala, fruta-zuku gustukoenak fruta-zatiekin eta udan barazki frijituekin nahastuz. Hala ere, fruta-zukua jatea, ohitura dietetiko egokien barruan, ez da izan behar elikagai horiek jateko aukera bakarra; izan ere, ez da sumatzen fruta freskoak ematen duen zapore erreala eta gustua, eta, gainera, nutrizioaren ikuspegitik, ez dute erabat ordezkatzen fruta osoa, elikagai horrek duen zuntzaren zati bat, funtzio organiko interesgarriak dituen substantzia, ez baitute hartzen. Hala ere, edari freskagarrien kontsumoaren alternatiba osasungarritzat har daiteke, eskuarki kalorikoagoak eta ez hain elikagarriak.
2004
‎Kroketak egin daitezke arrain-mota desberdinekin, eta gainera ohiko legatzarena edo bakailaoarena, adibidez, txibiak edo nahasketa arrautza gogorra ganbekin. Barazkiak, oro har, ez dira osagai gisa erabiltzen kroketentzat, espinakentzat izan ezik, baina barietatea era askotako errezetak egin daitezke, hala nola kroketak ilarrak, piperrak, patata eta txanpinoiak, azenarioa… Hala ere, kontuan hartu behar da elikagai horien kantitateak kroketetan txikia da; beraz, nahiz eta erabilgarriak izan ohitzeko haurrei bota ditzaketen elikagai batzuen zaporea, ez dira gehiegi kontsumitu behar, frijitu egin behar baitira. haien eduki kalorikoa platerak izan dezakeena baino handiagoa dela barazkiena, entsalada bat edo arrain bat.
2005
‎=' font-size: 10.0pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt' Kontsumoaren eragozpenak Frankfurt motako saltxitxen konposizioan edukia nabarmentzen da mineral batena, sodioa. Saltxitxek 800 -1370 miligramo dituzte sodioa 100 gramoko; beraz, hipertentsio arteriala duten pertsonak edo likidoei eusteko arazoek kontsumoa mugatu behar dute elikagai horietatik. Gainera, koipetan aberatsak direnez, gehiegizko pisua, obesitatea edo arrisku kardiobaskularrarekin lotutako asaldurak (hiperkolesterolemia, hipertriglizeridemia) horiek ere kontsumitu behar dituzte noizean behin.
2006
‎Hobekien xurgatzen den burdina Hemo burdina da animalia-jatorriko elikagaietan, hala nola erraietan, haragietan, arrainetan, txirletan eta ostretan. Burdina askoko elikagaiez hitz egitean, ez da edukia bakarrik kontuan hartu behar elikagai horien burdinazkoak, gure mineralaren kantitatea baino gorputza aprobetxa dezake. Elikagaietan, burdina bi eratara agertzen da:
2009
‎Produktu horien zapore mingotsa ematen dute; kafe beltzean edo te pausatuan biziagoa. Anemia ferropenikoa gainditzeko burdin osagarriak hartzen badira, kontu handiz jan behar dira elikagai horiek. Hala ere, zenbait estrategia dietetikok areagotu egiten dute landareen edo botiken burdinaren xurgapena.
2010
‎Ohikoenak artsenikoa, kadmioa, merkurioa, beruna eta hidrokarburo aromatikoak dira. Haien presentzia kontrolatu eta mugatzeko, zehatz-mehatz ezagutu behar dira elikagai horiek jateak dituen arriskuak. Krustazeoak eta itsaskiak, errazenak Krustazeoak eta itsaskiak dira kaltetuenak, nahiz eta kontzentrazio guztiak Europar Batasunak ezarritako balio maximoaren azpitik egon.
‎Lanaren egileek esperimentu batzuk egin zituzten, eta parte-hartzaile batzuek imajinatu behar zuten elikagai bat kantitate handitan hartzen zutela, hala nola txokolatinak edo gazta. Beste batzuek pentsatu behar zuten elikagai horiek gutxiago edo beste elikagai bat baino gehiago kontsumitzen zutela. Parte-hartzaile bakoitzak bere buruan lana ikusi ondoren, ikertzaileek katilu bat aurkezten zieten txokolatina edo gazta askorekin, eta edukia jaten uzten zieten.
‎Are gehiago, badirudi D bitaminaren metabolito baten odoleko maila altuekin edo irenste handiekin lotutako minbizi-mota batzuen eragin-tasa handitu egin dela. Beraz, zuhur jokatu behar da elikagai horiei onurak ematean. Gomendatutako eguneko irensteak IOMko aditu-batzordeak ondorioztatu duenez, AEBetako eta Kanadako gehienek bi mantenugaien dosi egokiak hartzen dituzte, eta, gainera, uste da gehiegizko arriskua dagoela elikagai aberastuak eta osagarri dietetikoak kontsumitzeari lotuta.
2011
‎Proteinaz ongi hornituta dauden elikagaiak bereziki aberatsak dira fosforotan: erraiak (300 -600 mg/ 100 g muinetan, gibelean, errotan), gazta onduak (400 -800 mg/ 100 g), haragiak eta arrainak (200 -300 mg/ 100 g), eta arrautzak (200 mg/ 100 g, gorringoan kontzentratuta); beraz, norberak zer behar dituen ikusi, eta horien arabera orekatu eta doitu behar da elikagai horien kontsumoa.
2012
‎Kasu gehienetan, batez ere aminoazidoen metabolismoaren arazoetan, tratamendua dieta oso zehatz batean oinarritu behar da, zeren eta nahastutako aminoazidoak elikagai askotan baitaude. Elikagai batzuen kontsumoa baztertu edo gutxitzeaz gain, dietoterapiako neurriek arreta jarri behar diete elikagai horien gabeziak ekar ditzakeen nutrizio-eskasiei.
2013
‎Hala, bada, Ghanatik eta Indiatik datozen kakahuete-kargamentu guztiak, Nigeriatik datozen sandia-haziak eta Indiatik datozen curryombó orriak, eta Indiatik datozen curryombo-ak, eta Indiatik datozen curryombo-ak, eta Indiatik datozen curryombo-ak, hurrenez hurren, ziurtatu egin dira, eta, hala, Europako legeria betetzen dutela ikusi da, aflatoxinak edo pestiziden hondakinak detektatzeko. Neurri horiek ez dute eragin negatiborik izan behar elikagai horien nazioarteko merkataritzan. Hori dela eta, Indiako, Ghanako eta Nigeriako agintari eskudunei kontrol-sistema egokiak ezartzeko aukera ematen zaie, Europar Batasunean berrikusiko diren kontrolek intentsitate hori oso epe luzean mantendu beharrik ez izateko.
‎Nolanahi ere, txostena egin duen adituen taldeak dioenez, herrialde garatuetatik dator karga gluzemikoa endometrioko minbiziarekin lotzen duen ebidentzia, non kontsumitutako karbohidrato asko azukre ugariko elikagaietatik (freskagarriak) edo oso elikagai prozesatuetatik etortzen baitira. Arriskua murrizteko, ahalik eta gehien murriztu behar ditugu elikagai horiek. Bestalde, endometrioko minbiziaren eta analizatutako beste faktore batzuen artean ez zen erlaziorik hauteman, hala nola indize gluzemikoa, tea, soja edo haragi gorria edo bitaminazko kontsumoa.
2014
‎Gainera, atzerrian dauden Espainiako produktuen irudia sustatzen dute. Ezaugarriak direla eta, kontrol ofizial berezia behar dute elikagai horiek, eta, JBOen eta autonomia-erkidegoaren gaindiko AGBen Legea onartu ondoren, Elikagaien Informazio eta Kontrolerako Agentziaren zeregina izango da. Nekazaritza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioak (MAGRAMA), Elikagaien Industriako Zuzendaritza Nagusiaren bidez, «Autonomia erkidegoaz gaindiko Jatorri Izendapenen eta Adierazpen Geografiko Babestuen Legearen Aurreproiektua» proposatu du.
‎Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) azken azterketetako batean, etxeko nahiz dendetako arrautzak gordetzeko denbora luzatzeko arriskua dago. Artikuluak zehazten du arrautzak zenbat denbora luzeagoz biltegiratzen diren salmonelosia dela-eta eta zer neurri hartu behar diren elikagai horientzat.
‎Berriz erretako elikagai horietan, «prozesu-poluitzaileak» sortzen dira. Horregatik saihestu behar da elikagai horiek jatea. Elikagai frijituak eta akrilamida Elikagaiak frijitu edo labean sartu ondoren, akrilamida sor daiteke.
2015
‎Erabakitasun handiagoz landu behar litzateke eskola ingurua eta galarazi egin behar litzateke vending makinak egotea edo, gutxienez, eskatu egin behar litzateke elikagai horiek gutxieneko kalitate estandar batzuk bete ditzatela nutrizioaren ikuspegitik.
‎Izan ere, elikagaiek transmititzen duten gaixotasunen arrazoi nagusietako bat hotzean ongi kontserbatzea da. Gainera, kontuan izan behar da elikagai horiek prestatzeko hainbat elikagai erabiltzen direla, eta horietako bakoitzak berariazko manipulazio-beharrak dituela. Zopa gehienetan ura, barazkiak eta oilaskoa erabiltzen dira, besteak beste.
‎Arraina eta mariskoa. Saldak egiteko erabil daitezke, galkorrak dira eta erraz kutsatzen dira; beraz, arreta berezia jarri behar zaie elikagai horiei. Hoztu eta izoztu segurtasunez Zopa asko egiten bada hainbat egunetan kontsumitzeko, kontuan izan behar da hozkailuan ez dela hiru edo lau egun baino gehiago hoztuko.
2018
‎Elikagai irinkaren edo fekula ugarikoen multzoan sartzen da patata, eta gomendio ofizialek esaten dute egunean 4 eta 6 errazio artean hartu behar direla elikagai horietatik (guztiak kontuan hartuta).
2020
‎Nola saihestu Arriskuak saihesteko gomendioetako bat kalitatezko elikagaiak beti konfiantzazko establezimenduetan erostea da. Arreta berezia jarri behar da elikagai horiek behar bezala biltegiratzean eta etiketatzean, produktuaren osaerari, kontserbazioari eta erabilerari buruzko informazio baliotsua emango baitu. Arrautzei dagokienez, salmonelarekin gehien lotzen den elikagaietako bat oskola ukituarekin erosi behar da beti, inoiz ez hautsita, pitzatuta edo gorozki-hondarrekin zikinduta.
2021
‎Edozein amak edo aitak elikagai osasungarriak eman nahi dizkie seme-alabei. Hori dela eta, ultraprozesatuen eta produktu azukretsuen industriak gehiegizko ahalegina egin behar du elikagai horiek mozorrotzeko eta guraso kezkatu horiek irensteko. Bizi ezazu hori lortzen duen Jainkoa:
2022
‎Hau da, nahi badugu eta har badezakegu, primeran. Eta nahi ez badugu edo ezin badugu, kontuan hartu behar dugu elikagai horiek beste elikagai batzuetatik lortzeko. Arazoa hartzen dugunean agertzen da, baina ezin dugu gaizki sentitzen gaituelako.
‎Badakizu zenbat litro ur behar diren elikagai horiek ekoizteko?
‎Baina informazio horrek ez digu askorik esaten, ez baita gauza bera azukreekin eta palmondo-olioarekin egindako saltsa batetik 100 kcal lortzea eta beste batetik tomateekin eta oliba-olioarekin lortzea, azken kasu horretan aukera osasungarria izan baitaiteke. Beraz, nutrizio-informazioa ulertzeko, osagaien zerrendarekin osatu behar da elikagai horiek nondik ateratzen diren jakiteko. Kaloriak Atentzioa ematen duen lehenengo gauza zera da:
2023
‎Imagen: DanaTentis Jasangarritasuna ikastetxean MSCren arabera, uretako elikagaiez baliatu ahal izateko, gobernuek beren estrategia nazionalen erdigunean jarri behar dituzte elikagai horiek elikaduraren arloan, eta araudiak ezarri behar dituzte arrantza-toki jasangarrien aitorpena eta laguntza bermatzeko eta balio elikagarri handiko arrantza-produktuak errazago eskuratzeko, batez ere, ekonomia berrietan. Bada garaia jarduteko eta ozeanoak babesteko etorkizuneko belaunaldientzat.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia