Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2001
‎Esneari elikadura osagarria emateko, bularreko haurrak jasotzen dituen esne-hartuneen ordez elikadura osagarriko osagaiak (zereal-ahia, fruta-purea, barazki-purea…) hartu ohi dira, pixkanaka, eta tarte nahikoa dago haurrak elikagai berriak onar ditzan. Haurrak elikagai horiek onartzen dituela frogatu behar da, beste bat sartu baino lehen, eta denbora eman behar da elikagai horiek egokitzeko. Oso garrantzitsua da aldi horretan elikagai-kopurua egun batetik bestera eta aste batetik bestera aldatzea, haurraren gosearen arabera.
2004
‎Kroketak egin daitezke arrain-mota desberdinekin, eta gainera ohiko legatzarena edo bakailaoarena, adibidez, txibiak edo nahasketa arrautza gogorra ganbekin. Barazkiak, oro har, ez dira osagai gisa erabiltzen kroketentzat, espinakentzat izan ezik, baina barietatea era askotako errezetak egin daitezke, hala nola kroketak ilarrak, piperrak, patata eta txanpinoiak, azenarioa… Hala ere, kontuan hartu behar da elikagai horien kantitateak kroketetan txikia da; beraz, nahiz eta erabilgarriak izan ohitzeko haurrei bota ditzaketen elikagai batzuen zaporea, ez dira gehiegi kontsumitu behar, frijitu egin behar baitira. haien eduki kalorikoa platerak izan dezakeena baino handiagoa dela barazkiena, entsalada bat edo arrain bat.
2010
‎Are gehiago, badirudi D bitaminaren metabolito baten odoleko maila altuekin edo irenste handiekin lotutako minbizi-mota batzuen eragin-tasa handitu egin dela. Beraz, zuhur jokatu behar da elikagai horiei onurak ematean. Gomendatutako eguneko irensteak IOMko aditu-batzordeak ondorioztatu duenez, AEBetako eta Kanadako gehienek bi mantenugaien dosi egokiak hartzen dituzte, eta, gainera, uste da gehiegizko arriskua dagoela elikagai aberastuak eta osagarri dietetikoak kontsumitzeari lotuta.
2011
‎Proteinaz ongi hornituta dauden elikagaiak bereziki aberatsak dira fosforotan: erraiak (300 -600 mg/ 100 g muinetan, gibelean, errotan), gazta onduak (400 -800 mg/ 100 g), haragiak eta arrainak (200 -300 mg/ 100 g), eta arrautzak (200 mg/ 100 g, gorringoan kontzentratuta); beraz, norberak zer behar dituen ikusi, eta horien arabera orekatu eta doitu behar da elikagai horien kontsumoa.
2014
‎Berriz erretako elikagai horietan, «prozesu-poluitzaileak» sortzen dira. Horregatik saihestu behar da elikagai horiek jatea. Elikagai frijituak eta akrilamida Elikagaiak frijitu edo labean sartu ondoren, akrilamida sor daiteke.
2015
‎Izan ere, elikagaiek transmititzen duten gaixotasunen arrazoi nagusietako bat hotzean ongi kontserbatzea da. Gainera, kontuan izan behar da elikagai horiek prestatzeko hainbat elikagai erabiltzen direla, eta horietako bakoitzak berariazko manipulazio-beharrak dituela. Zopa gehienetan ura, barazkiak eta oilaskoa erabiltzen dira, besteak beste.
2020
‎Nola saihestu Arriskuak saihesteko gomendioetako bat kalitatezko elikagaiak beti konfiantzazko establezimenduetan erostea da. Arreta berezia jarri behar da elikagai horiek behar bezala biltegiratzean eta etiketatzean, produktuaren osaerari, kontserbazioari eta erabilerari buruzko informazio baliotsua emango baitu. Arrautzei dagokienez, salmonelarekin gehien lotzen den elikagaietako bat oskola ukituarekin erosi behar da beti, inoiz ez hautsita, pitzatuta edo gorozki-hondarrekin zikinduta.
2022
‎Baina informazio horrek ez digu askorik esaten, ez baita gauza bera azukreekin eta palmondo-olioarekin egindako saltsa batetik 100 kcal lortzea eta beste batetik tomateekin eta oliba-olioarekin lortzea, azken kasu horretan aukera osasungarria izan baitaiteke. Beraz, nutrizio-informazioa ulertzeko, osagaien zerrendarekin osatu behar da elikagai horiek nondik ateratzen diren jakiteko. Kaloriak Atentzioa ematen duen lehenengo gauza zera da:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia