2001
|
|
Esneari elikadura osagarria emateko, bularreko haurrak jasotzen dituen esne-hartuneen ordez elikadura osagarriko osagaiak (zereal-ahia, fruta-purea, barazki-purea…) hartu ohi dira, pixkanaka, eta tarte nahikoa dago haurrak elikagai berriak onar ditzan. Haurrak elikagai horiek onartzen dituela frogatu behar da, beste bat sartu baino lehen, eta denbora eman
|
behar da
elikagai horiek egokitzeko. Oso garrantzitsua da aldi horretan elikagai-kopurua egun batetik bestera eta aste batetik bestera aldatzea, haurraren gosearen arabera.
|
2004
|
|
Kroketak egin daitezke arrain-mota desberdinekin, eta gainera ohiko legatzarena edo bakailaoarena, adibidez, txibiak edo nahasketa arrautza gogorra ganbekin. Barazkiak, oro har, ez dira osagai gisa erabiltzen kroketentzat, espinakentzat izan ezik, baina barietatea era askotako errezetak egin daitezke, hala nola kroketak ilarrak, piperrak, patata eta txanpinoiak, azenarioa… Hala ere, kontuan hartu
|
behar da
elikagai horien kantitateak kroketetan txikia da; beraz, nahiz eta erabilgarriak izan ohitzeko haurrei bota ditzaketen elikagai batzuen zaporea, ez dira gehiegi kontsumitu behar, frijitu egin behar baitira. haien eduki kalorikoa platerak izan dezakeena baino handiagoa dela barazkiena, entsalada bat edo arrain bat.
|
2010
|
|
Are gehiago, badirudi D bitaminaren metabolito baten odoleko maila altuekin edo irenste handiekin lotutako minbizi-mota batzuen eragin-tasa handitu egin dela. Beraz, zuhur jokatu
|
behar da
elikagai horiei onurak ematean. Gomendatutako eguneko irensteak IOMko aditu-batzordeak ondorioztatu duenez, AEBetako eta Kanadako gehienek bi mantenugaien dosi egokiak hartzen dituzte, eta, gainera, uste da gehiegizko arriskua dagoela elikagai aberastuak eta osagarri dietetikoak kontsumitzeari lotuta.
|
2011
|
|
Proteinaz ongi hornituta dauden elikagaiak bereziki aberatsak dira fosforotan: erraiak (300 -600 mg/ 100 g muinetan, gibelean, errotan), gazta onduak (400 -800 mg/ 100 g), haragiak eta arrainak (200 -300 mg/ 100 g), eta arrautzak (200 mg/ 100 g, gorringoan kontzentratuta); beraz, norberak zer behar dituen ikusi, eta horien arabera orekatu eta doitu
|
behar da
elikagai horien kontsumoa.
|
2014
|
|
Berriz erretako elikagai horietan, «prozesu-poluitzaileak» sortzen dira. Horregatik saihestu
|
behar da
elikagai horiek jatea. Elikagai frijituak eta akrilamida Elikagaiak frijitu edo labean sartu ondoren, akrilamida sor daiteke.
|
2015
|
|
Izan ere, elikagaiek transmititzen duten gaixotasunen arrazoi nagusietako bat hotzean ongi kontserbatzea da. Gainera, kontuan izan
|
behar da
elikagai horiek prestatzeko hainbat elikagai erabiltzen direla, eta horietako bakoitzak berariazko manipulazio-beharrak dituela. Zopa gehienetan ura, barazkiak eta oilaskoa erabiltzen dira, besteak beste.
|
2020
|
|
Nola saihestu Arriskuak saihesteko gomendioetako bat kalitatezko elikagaiak beti konfiantzazko establezimenduetan erostea da. Arreta berezia jarri
|
behar da
elikagai horiek behar bezala biltegiratzean eta etiketatzean, produktuaren osaerari, kontserbazioari eta erabilerari buruzko informazio baliotsua emango baitu. Arrautzei dagokienez, salmonelarekin gehien lotzen den elikagaietako bat oskola ukituarekin erosi behar da beti, inoiz ez hautsita, pitzatuta edo gorozki-hondarrekin zikinduta.
|
2022
|
|
Baina informazio horrek ez digu askorik esaten, ez baita gauza bera azukreekin eta palmondo-olioarekin egindako saltsa batetik 100 kcal lortzea eta beste batetik tomateekin eta oliba-olioarekin lortzea, azken kasu horretan aukera osasungarria izan baitaiteke. Beraz, nutrizio-informazioa ulertzeko, osagaien zerrendarekin osatu
|
behar da
elikagai horiek nondik ateratzen diren jakiteko. Kaloriak Atentzioa ematen duen lehenengo gauza zera da:
|