Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 21

2001
‎Gehien erabiltzen direnak azokoloratzaileak dira: hauek umeengan sorturiko erreakzio alergikoekin zerikusia izan omen dutela egietsi izan da, koloreztaturiko litxarreria gehiegi kontsumitzearren (E102 edo tartrazina, adibidez, gozoki batzuen kolore horia erdiesteko baliatzen du industriak).
2003
‎Hegazti ar batzuen kolore gorri eta laranja distiratsuko gailurrek sistema immunologiko osasungarria adierazten dute, eta emeen arreta bermatzen dute, bi ikerketa zientifikoren arabera: bata, britainiar aditu talde batek garatua, eta bestea, frantsesek.
‎Alfonbretarako kako berezi baten laguntzaz, pasa ezazu artilea arpilleraren atzealdetik aurrealdera, artilea oinarritik 2 edo 3 zentimetro inguru ateratzen dela, hau da, arpillera. Pixkanaka, errepikatu ekintza hori zerrenda amaitu arte, eta, ondoren, hartu beste batzuk kolore bereko diseinuaren zatia amaitu arte. Pazientzia pixka batekin amaituko da ertzetako errematea.
2004
‎Bitamina eta mineral iturri baliotsua Gazuraren konposizio elikagarrian bitamina eta (A probitamina) nabarmentzen dira. Azken hori pigmentu bat da, eta landare batzuei kolore hori laranja gorrixka ematen die, nahiz eta, kasu honetan, klorofila pigmentu ugariagoak maskaratzen duen. Potasioa, magnesioa eta burdina ere ugari dira landare honetan.
‎koloratzaileak, aromatizatzaileak, azidulatzaileak eta egonkortzaileak. Horrela, poloek fruta jakin batzuen koloreak eta zaporeak hartzen dituzte, normalean limoia, marrubia eta laranja. Hala ere, horrek ez du esan nahi izozki horiek prestatzeko prozesuan mamia edo fruta zukua erabili denik.
2006
‎Horrela, kolore biziak aukeratu daitezke, gorria edo horia, tonu horiek menderatzeko. Errautsen edo paretetako beste apaingarri batzuen kolorearekin ere konbina daitezke, hala nola binilozko eranskailuak edo azulejuetan pintatutako marrazkiak.
2007
‎Kolorea Beroaren eraginpean dagoen elikagai baten kolore aldaketak adierazten du egosten ari dela eta, beraz, patogenoak desaktibatzen direla. Gertatzen diren aldaketa batzuek kolore aldaketekin dute zerikusia, eta aldaketa horiek elikagaiaren izaeraren araberakoak izango dira. Kasu guztietan, beroa aplikatzeak eraldaketa fisiko kimikoak eragiten ditu, eta, ondorioz, hainbat kolore agertzen dira.
2008
‎Gatz arruntaren edo magnesio edo kaltzio konposatu disolbagarrien presentzia ere egonkortu egin dezake koloreak. Karotenoideak Karotenoideak dira landareen kolore hori, laranja edo gorri gehienen erantzuleak, baita animalia elikagai batzuen kolore laranjatuenak ere. Tetraterpe konposatuen multzorik adierazgarriena da.
‎Oso erabilia ez dagoen arren, pintura batzuek kolorea aldatzen dute jasaten duten tenperaturaren arabera. Pintura termokromikoak dira eta hainbat aukera eskaintzen dituzte.
2009
‎Tomatearen genoman 300 markatzaile eta 200 gene baino gehiago aurkitu dira, eta tomateak dituen osagaien presentzia maila desberdinak eragiten dituzten zenbait genoma eremu identifikatu dira, hala nola bitaminak eta azukreak. Jarduera eredu horiek ezagutuz gero, adituek espero dute, urte batzuen buruan, barietate hobetuak garatu ahal izango direla, bai eta konposatu osasungarrien kopurua handitu ere, hala nola likopenoa, tomateei eta beste landare eta fruta batzuei kolorea ematen dien landare pigmentu bat, propietate antioxidatzaile garrantzitsuak dituena. Ikerketaren helburuetako bat da azalean dauden molekula horiek tomatearen haragira eramatea.
2010
‎Tomate frijituak edo kontzentratutik lortutako zukuak petrolio gordina baino hobeto asimilatzen den likopenoa dauka. Konposatu horretan aberatsak diren beste produktu batzuk kolore bizikoak dira, hala nola sandia, papaia, arbeletxekoa edo pomelo arrosa. Europako Batzordeak egindako eskaera baten ondorioz, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) Elikagaiekin kontaktuan dauden gehigarri, aroma, prozesu eta materialei buruzko Panelak (AFC) ebaluatu du haurrek eta helduek gaur egun konposatu horrekiko duten esposizioa, iturri naturaletatik eta elikadura koloratzaileetatik datorrena.
‎Horietako bakoitza gehigarriak elikaduraren arloan erabiltzen dira, eta oso funtzio espezifikoak betetzen dituzte. Batzuek kolorea hobetzen dute eta beste batzuek elikagaiaren bizitza erabilgarria luzatzen dute, zaporea indartzen dute edo testurari eragiten diote. Trinkotze kontrakoak azken kategoria horren parte dira, elikagai pikortsuen partikulek bata bestetik finkatzeko duten joera murrizteko.
‎Berdea erosten bada, azkarrago heltzen da eta zapore gozoa ematen zaio giro tenperaturan uzten denean. Mango xafla mehe batzuek kolorea, aroma eta gustu ona ematen diote indioilar bularkiaren entsalada sinple bati. Haren haragi gozoa sorbeteak egiteko erabiltzen da (adibidez, irabiakia abrikotarekin eta jogurtarekin edo mango aparra).
2013
‎Hain zuzen, 14 eta 16 urte bitarteko 81 neraberekin egin dute azterketa: batzuei kolore bidezko kode bat darabilen etiketa erakutsi diete (semaforo nutrizionala esaten zaiona), eta besteei etiketa berbera, baina kolorerik gabea.
‎Kontuz ibili behar da hozka egiten eta jaten dutenekin. Landare batzuen kolore biziak eta usain erakargarriak iman bat dira kumeentzat. Zaindu egin behar da txakurra ez dela ez jan ez mordisausatzen lorategian, zelaian edo parkean.
‎Piknik garaia da, otordu arinak, plater bakarrekoak entsaladekin, fruta freskoak eta haragiak ere bai, baina errezeta astunenetatik urrun. Uda garaian, beste fruta eta barazki batzuen kolorea iristen da, hornigaiak aldatu eta janaria prestatzeko modua ere bai. Labean saltsak edo labean erreta, parrillak eta plantxak protagonismoa irabazten dute.
‎izpien irudiak edo erresonantzia magnetikoa dira elikagaien mikroesekidurarekin lotzen diren tekniketako batzuk, elikagaien osagaiak eta elkarreragina ezagutu nahi baitira. Kontuan izan behar da elikagaien propietate askok mikroegiturarekin zerikusia dutela, adibidez, ogiaren harrotasuna, elikagai batzuen kolorea edo frutaren ur kantitatea. Gainera, elikagaien prozesamenduak mikroegiturari eragiten dio, batzuk suntsitu eta berriak sortzen baitira.
2015
‎Substantzia kimiko horrek, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) baieztatu berri duenez, «kontsumitzaileengan minbizia izateko arriskua areagotzen du». Prozesu kimikoa Mailard en erreakzioa da, eta horrek azaltzen du zergatik hartzen dituzten elikagai batzuek kolore marroia. Akrilamida azukre eta aminoazidoetatik abiatuta eratzen da (batez ere, asparagina), modu naturalean, elikagai askotan.
2023
‎Konposatu horiek, erresumari zapore eta usainak emateaz gain, kaltegarriak izan daitezke osasunerako. Fenomeno hori bizkortu egiten da baldin eta olioa argitan, beroan edo oxigenoan badago, eta bereziki bizia bada pigmentudun olioetan (klorofila, adibidez), pigmentu horietako batzuen kolore berdea ematen baitu. Horregatik, ontzi ilun batean gorde behar da (horregatik saltzen da botila koloreztatuetan edo opakuetan), bero iturrietatik urrundu (ez da inoiz sutegien ondoan utzi behar), eguzki argitik babestu eta oxigenotik isolatu, ontzia ongi itxita edukita.
‎Hainbat sinesmenek diote arrasto batzuei jarraituz perretxikoak modu seguruan jan daitezkeela mikologiari buruzko ezagutza sakonik izan gabe, baina gezurra da. Mito batzuek koloreaz hitz egiten dute, baina ez da egia urdin guztiak arriskutsuak direnik, ez eta toxikoek kolore deigarriak dituztenik eta argiek, aldiz, jateko onak direnik. Beste jaki eta tresna batzuetan kolore aldaketak agertzeak ere ez du esan nahi toxikotasunik dagoenik; izan ere, jakiak zilarrezko koilararekin edo urrezko eraztunarekin kozinatzean, horiek beltzak izango dira, arrautzarekin batera jartzen direnean kolore berdea hartuko dute edo kipula, patata edo baratxuriarekin egiten direnean kolore urdinez tindatuko dira.
‎Mito batzuek koloreaz hitz egiten dute, baina ez da egia urdin guztiak arriskutsuak direnik, ez eta toxikoek kolore deigarriak dituztenik eta argiek, aldiz, jateko onak direnik. Beste jaki eta tresna batzuetan kolore aldaketak agertzeak ere ez du esan nahi toxikotasunik dagoenik; izan ere, jakiak zilarrezko koilararekin edo urrezko eraztunarekin kozinatzean, horiek beltzak izango dira, arrautzarekin batera jartzen direnean kolore berdea hartuko dute edo kipula, patata edo baratxuriarekin egiten direnean kolore urdinez tindatuko dira. Esnea ere ez da egosten perretxiko toxikoen plater bati gehitzean.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia