2001
|
|
Gehien erabiltzen direnak azokoloratzaileak dira: hauek umeengan sorturiko erreakzio alergikoekin zerikusia izan omen dutela egietsi izan da, koloreztaturiko litxarreria gehiegi kontsumitzearren (E102 edo tartrazina, adibidez, gozoki
|
batzuen
kolore horia erdiesteko baliatzen du industriak).
|
2003
|
|
Hegazti ar
|
batzuen
kolore gorri eta laranja distiratsuko gailurrek sistema immunologiko osasungarria adierazten dute, eta emeen arreta bermatzen dute, bi ikerketa zientifikoren arabera: bata, britainiar aditu talde batek garatua, eta bestea, frantsesek.
|
2004
|
|
koloratzaileak, aromatizatzaileak, azidulatzaileak eta egonkortzaileak. Horrela, poloek fruta jakin
|
batzuen
koloreak eta zaporeak hartzen dituzte, normalean limoia, marrubia eta laranja. Hala ere, horrek ez du esan nahi izozki horiek prestatzeko prozesuan mamia edo fruta zukua erabili denik.
|
2006
|
|
Horrela, kolore biziak aukeratu daitezke, gorria edo horia, tonu horiek menderatzeko. Errautsen edo paretetako beste apaingarri
|
batzuen
kolorearekin ere konbina daitezke, hala nola binilozko eranskailuak edo azulejuetan pintatutako marrazkiak.
|
2008
|
|
Gatz arruntaren edo magnesio edo kaltzio konposatu disolbagarrien presentzia ere egonkortu egin dezake koloreak. Karotenoideak Karotenoideak dira landareen kolore hori, laranja edo gorri gehienen erantzuleak, baita animalia elikagai
|
batzuen
kolore laranjatuenak ere. Tetraterpe konposatuen multzorik adierazgarriena da.
|
2013
|
|
Kontuz ibili behar da hozka egiten eta jaten dutenekin. Landare
|
batzuen
kolore biziak eta usain erakargarriak iman bat dira kumeentzat. Zaindu egin behar da txakurra ez dela ez jan ez mordisausatzen lorategian, zelaian edo parkean.
|
|
Piknik garaia da, otordu arinak, plater bakarrekoak entsaladekin, fruta freskoak eta haragiak ere bai, baina errezeta astunenetatik urrun. Uda garaian, beste fruta eta barazki
|
batzuen
kolorea iristen da, hornigaiak aldatu eta janaria prestatzeko modua ere bai. Labean saltsak edo labean erreta, parrillak eta plantxak protagonismoa irabazten dute.
|
|
izpien irudiak edo erresonantzia magnetikoa dira elikagaien mikroesekidurarekin lotzen diren tekniketako batzuk, elikagaien osagaiak eta elkarreragina ezagutu nahi baitira. Kontuan izan behar da elikagaien propietate askok mikroegiturarekin zerikusia dutela, adibidez, ogiaren harrotasuna, elikagai
|
batzuen
kolorea edo frutaren ur kantitatea. Gainera, elikagaien prozesamenduak mikroegiturari eragiten dio, batzuk suntsitu eta berriak sortzen baitira.
|
2023
|
|
Konposatu horiek, erresumari zapore eta usainak emateaz gain, kaltegarriak izan daitezke osasunerako. Fenomeno hori bizkortu egiten da baldin eta olioa argitan, beroan edo oxigenoan badago, eta bereziki bizia bada pigmentudun olioetan (klorofila, adibidez), pigmentu horietako
|
batzuen
kolore berdea ematen baitu. Horregatik, ontzi ilun batean gorde behar da (horregatik saltzen da botila koloreztatuetan edo opakuetan), bero iturrietatik urrundu (ez da inoiz sutegien ondoan utzi behar), eguzki argitik babestu eta oxigenotik isolatu, ontzia ongi itxita edukita.
|