Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 105

2001
‎Atera eta jarri sukaldeko paperez estalitako erretilu batean, xukatu daitezen. Bero egoten gara, eta iturri lau bero batean zerbitzatzen dugu.
2002
‎Egunero edukiontzira eramaten dugun zaborraren pisu globalean, hondakinen ia erdia (%47, 7) plastikoak dira (%14), ondoren latak (%11, 7) eta papera edo kartoia (%20), eta gehienak beste era batera zerbitza daitezkeen edo berriro erabil ditzakegun produktuen ontzi eta bilgarriei dagozkie.
‎Zer botatzen dugu zaborretara? Egunero edukiontzira eramaten dugun zaborraren pisu globalean, hondakinen ia erdia (%47, 7) plastikoak dira (%14), ondoren latak (%11, 7) eta papera edo kartoia (%20), eta gehienak beste era batera zerbitza daitezkeen edo berriro erabil ditzakegun produktuen ontzi eta bilgarriei dagozkie. Bai ontzi eta produktu horien ekoizpen prozesua, bai berrerabiltzeko baztertutako materiala eraldatzeko prozesua bera (birziklatze prozesua) energia gastu handia da, eta kontsumitzaile bakoitzak murriztu egin dezake, erosketaren, etxearen, bulegoaren edo produktuen erabileraren eguneroko jarreratik.
‎Intoxikazio hori aurreko ostiralean uzkurtu zen, egoera txarrean zegoen Mahoniako zentro horretako jantokian kontsumitu zutenean. Ikastetxeko zuzendariak, Ana Josefa ahizpak, azaldu zuen “ikasle guztiek ez zutela jan —70 bat—; izan ere, arrain plater batekin zerbitzatu zuten, eta nahi zutenek bakarrik hartu zuten”, azaldu zuen. Intoxikatuen egoerari dagokionez, Granadako osasun barrutiko zuzendari Aquilino Alonsok baieztatu zuen “ez duela larritasunik”.
2003
‎II. taldea: menuak edo otordu osoak, askotarikoak, prestatzen eta zerbitzatzen dituzten jantoki kolektiboak, hainbat izaeratako eta jatorritako osagaiekin, era askotako prestaketak izaten dituztenak, eta jangela batean edo horretarako prestatutako gune batean zerbitzatzen dituztenak. Jantoki horretan sartzen dira ostalaritzako establezimenduak, menuarekin eta/ edo kartarekin, eta horien parekoak.
2004
‎Informa zaitez haurtzaindegiak bere bazkari propioa prestatzen duen, bisita ezazu sukaldea, ezagut ezazu sukaldaria, edo, enpresa espezializatu batek zerbitzatzen badu, berriz, galde ezazu nork erabakitzen dituen menuak.
‎Baina garagardo aberats eta freskagarria nahiago bada, Hungaria aukera izugarria eskaintzen digu. Eta jaten amaitu ondoren, kafe katilu bat zerbitzatzeko tradizioari eusten zaio, baita likore oneko kopatxo bat ere. fruta, oso ezaguna gerta dakigukeen zerbait.
‎Postre tradizional nagusia Pavlova tarta da, merengez egina. eta esne gainaren eta fruta freskoen akonpainamendu gozo batekin zerbitzatua: mangoa, anana edo papaia.
2005
‎Plateren izena jartzea ere oso garrantzitsua da. jatetxe txinatar ororen gutuna irakurtzean egiazta daitekeen zerbait eta" zubia zeharkatzen duten tagliatelleak" bezalako izen originalak aurkitzea, oso bero hartzen den zopa, haragi eta barazki fideoekin egina, eta estaltzen duen olio geruza fin batekin zerbitzatzen da; edo “longfenghui” arekin, itzulita, aurkitzen duen dragoia (suge haragia) esan nahi du. fenixarekin (oilasko haragia).
‎gari zainzuriek edo hazleek dutena, baita boilur zuria deitzen zaio. Ezin da Extremaduratik alde egin, egindako mami harrigarriak probatu gabe ogia, oliba olioa, piperrautsa, baratxuria, hirugiharra, txorizoa eta piperra berdea, buztin iturri batean zerbitzatzen den artzain plater tipikoa ahazten ez diren gosari edo hamaiketakoa izan daiteke. Haragiaren garrantzia Extremadura, barrualdeko eskualdea denez, ez du tradizio handirik arrain sukaldaritza.
‎Goarnizio ugari dago haragi on baten ondoan zerbitzatzeko, eta horri esker ohiko patata frijituen, piperren edo letxugaren errutinatik atera daiteke.
‎hainbat espezia asmatu zituen, hala nola martorria eta kanela. “Couscousa” hainbat pertsonak jaten duten ontzi batean zerbitzatzen da, eta errespetatu egin nahi bada formak ahalik eta gehien, kusa estalkirik gabe jan da, eskuineko eskuaren laguntza. Azkenburu gozoa eta te moruno Bazkaltzen hasi aurretik, batek pentsatu behar du postre gozoak, bikainak baitira, baina jende askorentzat.
‎Hala, pasta pikor samarra lortzen da, humus izenekoa. Platertxo batean zerbitza daiteke ogi txigortuekin, eta oliba olio eta piperrauts onarekin apaindu. * Falafela (txitxirio frijituak):
‎Kontserbarik gabeko olibak Aztertutako gaien artean, Asturiasko Probintzia Auzitegiak ebatzi zuen apirilaren 5ean elikadura arloko intoxikazio baten ondoriozko erreklamazioa. Kasu honetan, pizzeria batean zerbitzatutako entsaladan zeuden olibak jatearen ondorioz botulismoa jasan zuten batzuek egin zuten erreklamazioa. Lehen Auzialdiko epaileak kondenatu egin zituen pizzeriaren jabeak eta oliben fabrikatzailea ia 8.000 € tik 32.000 € ra bitarteko kalte ordainak ordaintzera, lesioen eta ondorioen arabera, eta, kasuren batean, 35.000 € ra igo zen Probintzia Auzitegian.
‎oliba olioa, gatza eta limoia. Bisigu plater bat laguntzeko, goarnizio bat aukeratu daiteke begetal errea arrainarekin batera; tipula, tomatea, piperra edo patata batzuk okindegia; edo entsalada sinple batekin zerbitzatu. Nahiago baduzu ukitu originalagoa dute, eta haren gainean hautseztatu daitezke belar usaintsuak eta limoi zukua gehitu.
‎Ugaztun helduek ez dute esnerik kontsumitzen, salbu eta gizakiok katilu batean zerbitzatzen badiogu. Argudio hori, batzuetan, esnekiek giza osasunean duten zereginari buruzko zalantzak argitzeko erabili izan da, edoskitzaroa amaitu ondoren.
2006
‎gasik gabeko ura nahi du, normalean gasez hornitzen baita. Kafea hartzeko orduan, edozein lokal hartuta ere, plater bat zerbitzatzen da galleta txikiekin eta hainbat azukre motarekin. Beti esnezko pitxer batekin laguntzen da, baina lurrunduta.
‎Aurrez berotutako plater batean aurkezten da, goarnizioarekin. Ikuztegi batekin zerbitzatzen da. Abakandoa Otarraina bezalaxe egiten da.
‎Edo herri kultura xarmangarrienari keinuak egitea, hala nola Hal 9000 filmaren kameo hau, ‘2001, odisea espazioan’ filmaren zerbitzaria. Bertsio artistikoen bilduma ona dago Message.sk en, baina gehien kopiatzen den ‘404 errorea’ Haikus en sorgailua da (hiru ahapaldiko poema mistiko japoniarrak), eta akats bakoitzean poema txiki bat zerbitzatzen du; moda MITen (Massachusettseko Teknologia Institutua) hasi dela dirudi. Gaztelaniaz, bildumarik interesgarriena Ez dago.
‎Bernet platte delakoa, haragi egosi mota desberdinekin, saltxitxekin, patatak eta aza. Fondueak ere, Saboyako espezialitateak, mugak gainditu ditu. Gaztelaniarako itzulpena “urtua” da, eta halaxe gertatzen da gazta zati txikiekin —gruyère eta behi gaztarekin— eta mahaiaren erdian jarritako eltze batean berotzen den olioarekin, mahaikide bakoitzak, pintxo baten laguntzaz, gazta urdaitegiko zati bat edo saltsekin lotzen den haragi frijitu bat zerbitza dezan. Beste errezeta tipiko bat raclette izenekoa da, aparatuaren izena hartzen duena, gorri biziaren aurkako erresistentzia, non urtzen ari den gazta zati handi bat zulatuta baitago, eta, horrekin, mahaikideak patata egosiak igurzten baititu.
‎Jaki nagusiak entremesekin hasten dira, kabiarra eta blimiak falta ez diren tokian arto opilak sardinzarrekin eta esne gainezko saltsa. Ondoren, testura trinkoko barazki zopa bat zerbitzatu, eta, ondoren, plater sendoak. Haragietan behi, txahalki eta ehizakiaz goza daiteke.
‎moztu pasioko frutak erditik eta gehitu esne kontzentratuaren pixka bat. Ondoren, limoi zuku tanta batzuk bota eta koilaratxo batekin zerbitzatu.
2007
‎Plater hau jatetxeetan edo kaleko postu ezagunetan har daiteke. Prestatzeko, haragi errea xerratan moztu eta ogi berezi batean zerbitzatzen da (pita ogia), tipularekin, tomatearekin, beste barazki batzuekin eta saltsekin (mina, baratxuria edo tahinia, besteak beste) edo krema garratzarekin. Nola egiten dira kebab ak?
2008
‎Kontuan hartu behar da mahaietan zerbitzatutako jatetxeetako menu konbentzional asko aldez aurretik prestatuta daudela. Hala ere, itxaronaldia jantokian bertan egiten denez, leku hori ez da hain kontrolatua higienearen eta osasunaren ikuspegitik, eta kontsumitu aurretik berotu gabe (prestakin beroen kasuan), jankideen manipulazio maila handiarekin batera zerbitzatzen denean, toxikazio arriskua nabarmen handitzen da. Behar espezifikoak Higiene baldintza zorrotzak izateaz gain, bai instalazioei dagokienez (materialak, ekipoak, tresnak), bai elaborazio prozesu osoari dagokionez, lehengaiak erosi eta garraiatzeari dagokionez, bai horiek manipulatu, prestatu eta platerean jartzeari dagokionez, bufé motako zerbitzuak aurrez prestatutako platerak erakusteko instalazioak izan behar ditu, elikagaien kontserbazio egokia bermatzeko, haien beharren arabera.
‎Behin prestatuta, krepeek lagun asko onartzen dituzte. Azukre pixka batekin zerbitza daitezke, esne gain harrotuz beteak, txokolate beroarekin, marmeladarekin, hainbat frutarekin, urdaiazpikoarekin eta gaztarekin, karramarro eta barazki makilatxoekin, kalabazinarekin, berenjenarekin, hirugiharrarekin eta datilekin, besteak beste. Errezeta gazi batzuk:
‎Egin ondoren, bota krema moldeetan eta gorde izozkailuan. Bakarrik edo txokolate saltsa bero batekin zerbitzatzen da. Bavaroisea:
‎Mota horretako saltsaren elaborazioa plater gozo edo gazi batekin zerbitzatzen den arabera aldatzen da
‎Gorringoak apurtu ahala, giro tenperaturan sartzen da likidoa, hautatutako aromatizatzailearekin batera. Plater gazi edo gozo batekin zerbitzatzen den. Sabayon gazia Bertsio gazirako, gorringoak prestatzeko erabiliko dugun likidoa arrain salda iragazia eta murriztua izango da, egoskor jarraitu baten bidez, harik eta zaporea kontzentratu arte, garbi eta aldi berean zaporetsua izan dadin.
‎Esne gaina banilla likidozko tantatxo batzuekin eta limoi birrindura apur batekin muntatuko dugu azukrearekin batera. Nahasketa honekin, tututxoak beteko ditugu, eta mami baten gainean zerbitzatuko ditugu txokolatezko fondantarekin, dena nahastuta eta postre honen oinarri gisa. Janaria prestatzeko denbora eta gogoa izanez gero, hainbat betegarri egin daitezke, hala nola pastel krema kanelarekin.
‎Aparte ere erabil daitezke. Haragia aurrez berotutako iturri batean zerbitzatzen da, goarnizioarekin eta saltsarekin batera. Baroia lortzeko (atzeko hankak dituzten bi solomoak barne), ebaki bat egin behar da bizkarrezurreraino (atzeko laurdena hasten den tokiraino), solomoa moztu eta xerra biribiletan ebaki.
‎Zukuak berreskuratu egin daitezke saltsa bat egiteko, eta hezurrak itzalkinez estaltzen dira. Haragia hornigaiaz edo platerez hornitutako eta goarnizioz eta saltsaz zerbitzatutako iturri batean zerbitza daiteke. Hankak edo gigotak aurretik pelbiseko eta panpinako hezurra kendu behar du.
2009
‎Olioa edalontzi normalizatu batean zerbitzatzen da, 28 ºC ko tenperaturan, eta kopuru jakina: 15 ml; edalontzia urdin edo anbar kolorekoa izaten da, dastatzaileek ez diezaioten erreparatu olioaren berde tonuei, koloreak esaten baitu zenbateko azidotasuna duen (kalitatearekin, beraz, ez du zerikusirik koloreak).
‎Fruta platerak. Bero puntu bat izan daiteke ukitu atsegina, papillote erara egindako fruta errezeta gozo bat zerbitzatzeko. Gainera, beroak lagundu egiten du fruta karamelizeen azukrearen zati bat hartzen, eta horrek platera gehiago gozatzen du.
‎Biribilduta, osagai nagusiaren (haragia, arraina edo barazkiak) nahasketa da elaborazioaren oinarria, ondo xehatuta, ia txikituta, ondoren gatza bota, irinarekin lotu eta frijitu egiten dena. Azken pausoa, plater hau bukatutzat ematen duena, saltsa batean prestatzea da, goarnizio batekin zerbitzatzeko. Haragitik arrainera eta barazkietara Gehien kontsumitzen diren albondigak txahal haragia eta txerri haragi pixka bat duten arren, ez dira baztertu behar, eta komeni da probatzea, oilasko haragiarekin egiten direnak, arrainarekin egindakoak oro har, arrain zuriarekin egindakoak eta arrain urdinarekin egindakoak.
2010
‎Ez zait gaizki iruditzen, nahiz eta behin baino sarriago geratu naizen gehiago jateko gogoz gauza gozo gozoren bat zerbitzatu didatenean.
‎Horregatik, soberan dagoen likidoa behin eta berriz berotzea saihestea gomendatzen dute, eta arreta handiagoa jartzea ontziak desinfektatzeari, baita kafe makinen edo pitxerren (belakiak, trapuak edo espartzuak) lurruneztagailuak garbitzeko erabiltzen diren tresnak garbitzeari ere. Esnearen kalitate mikrobiologiko txarraren arrazoi nagusietako bat zerbitzatzen den pitxer metalikoetan dago. Pitxer horiek maizago garbitu lirateke, eta ez dira behin eta berriz berrerabili higienizatzeko prozedura hori egin gabe.
‎Aperitibo oso energetiko eta elikagarria da txikienentzat, eta ohiko haurrentzako aperitiboen alternatiba osasungarria ere bada, hala nola zizaretxoak, lastotxoak, kakotxoak eta patata frijituak. Gatz pixka bat edo gozo bat zerbitza daiteke, gatz, azukre edo ezti ukitu bat gehituz. Opil eta gozoki industrialak, noizbehinkakoak Kalorien ekarpen handiak eta haien gantz ugariak hein handi batean saturatua edo zeharra, opilgintza eta gozogintza industrialeko ohiko kontsumoa (magdalenak, sobaoak, opilak eta kruasanak) ez da osasungarria haurrentzat.
‎Errezeta bat aurkeztea, aukeratutako baxera eta platera belarrez, saltsaz edo beste osagai batzuez apaintzea funtsezkoa da gosea eragiteko eta errezeta erraz bat plater ikusgarri eta gustagarri bihurtzeko. Barazki krema erakargarriagoa da ohikoa ez den ontzi batean zerbitzatzen bada edo fruitu lehorrekin hautseztatzen bada. Alderdi horiek kontuan hartu behar dira menua osatzen duten plateretan, bereziki argaltzeko dieta egiten denean, monotonian erortzeko joera baitago eta entsaladak, barazkiak eta plantxan egindako jakiak behin eta berriz egiten baitira.
‎Ontzien tamainak eta zerbitzatzen diren elikagaien zatiek eragin nabarmena dute janari kopuruan. “Ilusio optikoari” esker, gutxietsi egiten da kontsumitutako kantitatea plater sakon batean edo plater handi batean zerbitzatzen bada, edukiera txikiagoko beste batekin (edo katilu bat baino bolumen handiagoko bol batean) alderatuta, nahiz eta bi kasuetan koilarakada kopuru bera kontsumitu. Plater txikiak aukeratzea modu logiko bat da, lehen, bigarren eta postreen errazio zuzena zerbitzatzen laguntzen duena eta, beraz, gutxiago jaten duena.
‎Horren ondorioz, pasta pikortsu samarra lortzen da (humus). Platertxo batean zerbitza daiteke ogi txigortuekin, eta oliba olioarekin eta piperrautsarekin apaindu. Falafela (txitxirio frijituak).
‎Ezaugarri horiez gain, beste batzuk ere badaude, hala nola gehien gustatzen diren elikagaiak aukeratzea, prestakinak aroma atsegina ematea, gustukoa izatea edo tenperatura egokian zerbitzatzea, beroegia izatea (llagetako mina eragin dezake) eta hotzegia izatea, errefusa eragiteko. Hala, barazki krema sinple bat erakargarriagoa da ohiko ontzia ez den beste batean zerbitzatzen bada, hala nola edalontzi bat edo kopa bat, edo fruitu lehorrez estaltzen bada. Zenbait elikagaik, hala nola oilasko bularkiak, solomoak edo txahal xerrak, plantxan eginak, lehorrak izan daitezke eta murtxikatzeko ahalegina eskatzen dute; beraz, ez dira batere onartzen ganadua jaten denean.
‎Une horretan, irabiatu gutxi irabiatutako arrautzak gehitu eta sutatik kanpo bota, arrautza egosi eta onddo salteatuak bildu arte. Krematsua izan behar du, gatz puntuan jarri eta gainetik zatitutako tipulin pixka batekin zerbitzatu. Kontserbazioa Onddoak kontserbatzea erabakiz gero, ia osorik edo zati handitan uztea da aukerarik onena.
‎Letxuga erreak ere egin daitezke tipulekin, piperrekin eta baratxuriekin. Ondoren, zatitu eta ozpin olio leun batekin zerbitzatu, erretako zukuekin, gatzarekin, kalitateko olioarekin eta ozpin baltsamikoarekin. Barazki krema beste aukera bat da.
‎Hitzarmen horren helburua da ibilbide erromatar horren turismoa sustatzeko ekintzak egitea, Santiagorako erromesaldian ere erabilia. Hamaiketakoaren eta afariaren zerbitzu guztietan, «Gustatio» izeneko sarrera bat zerbitzatuko du paradore bakoitzak; besteak beste, garbantzu txigortuak, pinazi beruneztatuak dituzten arrautzak, errefauak piperbeltz saltsarekin edo oliben kabiarra. Hala ere, establezimendu bakoitzean hamaiketako desberdinak dastatu ahal izango dira.
‎Sutatik kendu, foie gras gehitu eta hozten utzi. Bete galetak eta gorde labe erretilu batean zerbitzatu baino lehentxeago berotzeko. Platerean jartzeko, jarri pasta banakako plateretan, eta zerbitzatu kalabaza kremaren gainean, laranjazko errezel kurruskariarekin.
2011
‎Platerak muntatzeko orduan, ogi mami bat jarri, eta, nahi izanez gero, moldeko molde batekin, nahaskia, tipula kurruskaria eta txip hautsiak nahastuz. Perrexil pixka batekin zerbitzatu gainean.
‎Kasu horretan, lupia desizoztu ondoren, xerra mehe batzuk txikitu behar dira, azalik edo hezurrik gabe, eta limoi tanta batzuekin, soja saltsaren tanta batzuekin eta oliba olio txorrotadarekin aliatu. Prestakina hozkailuan beratzen utzi, ordubetez estalita dagoen ontzi batean, eta hainbat letxuga entsalada batekin eta marrubi ozpin olio batekin zerbitzatu, kontraste bikaina emateko. Frijitu arina.
‎Lekale eltze baten osagai egokia dira, eta zapore handia ematen diote, baina plateraren energia eta koipe balioa ere handitzen dute. Aparteko plater batean zerbitza daitezke, goarnizio gisa, edo sarrerako plater gisa gorde, aza zatitxo egosi eta salteatuekin, egositako barazkiekin. Odolkia zerbitzatzeko beste modu bat da ur aromatizatuan egostea piperrekin edo beste espezia batzuekin eta usain belarrekin, eta gatz pixka bat hamar minutuz egostea.
‎Tipula eta azenarioarekin eta urdaiazpiko onduarekin erregosiak jan daitezke. Sobratzen bada, patata pixka bat gehitu eta beste egun batean baba freskoen krema fin bat zerbitzatu. Urdaiazpikoaren ukitu gaziarekin batera, baba entsalada bat ere jar daiteke, mendarekin lurrindua, edo babak ganbekin nahastu, platerari zapore eta kolore desberdinak emateko.
‎Erre ondoren, atera labetik eta utzi hamar bat minutuz. Betegarriaren eta azpizunaren alternatibak Zerbitzatzeko, xerra lodietan moztu eta azpil batean zerbitzatzen da, eskarola entsaladarekin, nahiz eta aurkezteko beste modu asko ere onartzen dituen. Banakako errazioak ere presta daitezke, eta, beraz, denbora gutxiago da egosteko.
2012
‎Aperitibo gisa fruitu lehorren eta fruta lehortuen koktel bat zerbitzatzea izan liteke gomendio hori betetzeko modurik errazena, edo kakahuete batzuk jartzea azal eta guzti.
‎Haurrek nahiago dituzte espazio libre gehiago geratzen zaien platerak, hau da, janariz gainezka ez daudenak. Hala, jantoki txarrei janaria plater txikitan eta kantitate justuan zerbitzatzea baino baliagarriagoa gerta dakieke, eta, behar izanez gero, janariz betetako plater handiago bat zerbitzatu aurretik errepikatzea. Forma deigarriak elikagaiekin.
‎Baina, espero ez bezala, haren zapore metalikoak ez zuen eraginik izan kontsumitzailearen pertzepzioan. Plateren koloreak elikagaien pertzepzioan nola eragiten duen Plater zuriaren hondoak elikagaiak modu biziagoan hautematera bultzatzen du Hirugarren lana ez zen materialei buruzkoa izan, jaki bat zerbitzatzen den plateren koloreari buruzkoa baizik; faktore horrek eragin zuzena du pertzepzioan. Oxfordeko Unibertsitateak Bartzelonako Alicia Fundazioarekin lankidetzan egindako esperimentuan, marrubi mousse bera eskaini zen plater zuri eta beltzetan, eta gozotasuna, zaporearen intentsitatea, kalitatea eta atsegina ebaluatzeko eskatu zen.
‎Izotz poltsa erosi bada, funtsezkoa da poltsa garbitzea eta lehortzea ireki aurretik, izotz puskak ateratzeko. Taberna, jatetxe edo kafetegi batean kontsumitzen denean, komeni da arreta jartzea ontzien higieneari jantzita badaude– eta edalontziak garbitzeari, izotza edari batez zerbitzatzen denean. Izotz eremuan zikinkeria edo elementu arraroren bat agertzen bada, aldatu egin da.
‎Txakurrari erakargarrienak zaizkion elikagaiak prestatzeak ere gosea berreskuratzen laguntzen du. Oro har, elikagai heze bat zerbitza daiteke, zaporetsuagoa dena, baita txakur gosegabearen dastamena erakartzen duten etxeko gisatuak ere. Hala ere, albaitariak txakurraren dietan gertatzen diren aldaketa guztiak ikuskatu behar ditu.
2013
‎Kolore arrosako ontziak dituzten elikagaien zapore gozoagoarekin identifikatzen dira. Marrubi mousse batek zapore eta gozotasun handiagoa du plater zuri batean zerbitzatzen bada, eta ezaugarri horiek galtzen ditu plater beltz batean zerbitzatuz gero. Kafea kolore marroiko pakete batean ontziratuta badago, zaporea eta usaina gehitu egiten zaizkio.
‎Kolore arrosako ontziak dituzten elikagaien zapore gozoagoarekin identifikatzen dira. Marrubi mousse batek zapore eta gozotasun handiagoa du plater zuri batean zerbitzatzen bada, eta ezaugarri horiek galtzen ditu plater beltz batean zerbitzatuz gero. Kafea kolore marroiko pakete batean ontziratuta badago, zaporea eta usaina gehitu egiten zaizkio.
‎Marrubi zukuekin marrubi marmelada pixka bat arinduko dugu, eta fresen hutsuneetara botako dugu pastelaren gainean. Bere horretan edo molde egoki batean zerbitzatzen dugu.
‎“Hemen ondo jaten da”. Esaldi ezagun hau profilatzen dutenek ez diote erreferentzia egiten kalitateari, baizik eta jatetxe batean zerbitzatzen diguten janari kantitateari. Pertsona horientzat, “ondo jatea” buffet librea litzateke, beraz.
‎Eroski Consumer en argitaratutako zenbait artikuluk ideia praktikoak eskaintzen dituzte, eguneroko menuen errezeta tradizional edo arruntenen kaloriak murrizteko. «Mokadu» bat zerbitzatzeko orduan ere, hori osasuntsuagoa izan daiteke proposamenak arintzeko edo, kalorien baliokidetzaz, mantenugaien dentsitate handiagoa izateko; bitamina gehiago, mineral gehiago, zuntz gehiago. Aldaketa batzuek aldi berean balio dezakete, elikagai intolerantziak dituztenei errezetak egokitzeko.
‎Horrela, mahai gaineko arrisku ezkutuak saihesteko, gomendioa da tarta edo edozein tentazio kentzea errazioa zerbitzatu ondoren. Errepikatu nahi duenak, gutxienez, mahaitik mugitu du beste zati bat zerbitzatzeko. Elikagai bat lortzeko ahalegina oztopo izan ohi da horretarako; beraz, kasu horietan, elikagai tentagarrienak urruntzeko neurri egokia da gula bakoitzeko gehiago ez jateko.
‎Pastak. Goarnizioa eta saltsa zerbitzatzeko unean bertan gehitzen direnez, motz geratzen bagara, plater bat zerbitza dezakegu goarnizioarekin, bol bat gaztarekin eta saltsa pixka bat gehiago arindu edo saltsa ontzi batean eskaini, bakoitzak bere erara gehitu dezan. Zopak, kremak eta eltzekariak.
‎Ondoren, freskatu txorrotaren azpian eta xukatu, solte gera dadin. Ontzi hermetiko batean eraman behar da, jateko unean ondu, cherry tomate batzuekin eta pesto saltsa batekin zerbitzatu edo entsaladari gehitu. Irudia:
‎Lanean itxitura hermetikoa duen kristalezko ontzi bat gordetzen da, hainbat laborantzatik (arroza, artoa, kinoua, mijo, kamut, espelta…) jositako maluta motak nahasteko. Atsedenaldian, nahasketa horren katilu bat zerbitzatzen da, eta jaten den bezala jaten da, edo jogurt batekin (normala edo soja), mahaspasa eskukada bat… Asetze efektua ia berehalakoa da, eta, arrazoizko errazio bat eginez gero, ezin da kaloriaz kezkatu, katilu bat izan baitaiteke. 3 Fruta ordu artean, zukua baino hobea.
‎Janaria hegazkinean zerbitzatzea ez da soilik hazi sorta bat, baizik eta hainbat alderdi kontuan hartu behar dituen erronka logistikoa, besteak beste elikagaien segurtasuna. Hegazkin batean zerbitzatzen diren eta jende asko kontsumitzen duten elikagaiak prestatzeko, beharrezkoa da prestatzeko, garraiatzeko, kontserbatzeko eta gero manipulatzeko higiene neurriak hartzea. Artikuluak prozesu osoko kontrola nolakoa den eta hegazkin batean bazkaltzen duen pertzepzioan eta gustuan nola eragiten duen azaltzen du.
‎Puntu honetan, egosketa leundu egin daiteke, plantxan ardo zuri ukitu bat jarriz, baratxuria erre ez dadin eta zukuak karamelatzen lagunduko baitu. Perrexil xehatu pixka batekin zerbitzatzen dugu zerbitzu ontzira, gainetik hautseztatuta, eta gatz pixka bat ezkatatan. Irudia:
2014
‎Ohikoa izaten da foie freskoa plantxan egin eta mahats gorriz edo mugurdiz egindako marmelada saltsa batekin zerbitzatzea.
‎Frijitu ondoren, sukaldeko papera duen erretilu batean xukatu. Beste erretilu batean zerbitzatu, entsalada batekin. 2 Odolki enpanadillak sagarrarekin.
‎Ohar hori egin zuen, hain zuzen ere, sendotze eta arrakasta lortu duten aplikazio medikoek, hots, pazienteak onartzeak, garapen prozesu osoko patologietako espezialistak izan dituztela. Zalantzarik gabe, konexioa bermatuta dago, baina makina batek zerbitzatzen du argaltzeko dieta generikoa. Dietista batek bere pazientearentzat garatutako erregimen bat da, jarraipena egiten diona eta, bien artean, bien arteko harremana mantentzen duena.
‎Denbora horretan, irakuzi eta garbantzuak xukatu, baratxuri ale xehatu bat, oliba olioa eta gatza gehitu. Plater batean zerbitzatu, eta beratzen utzi genuen ongarria (xukatua) bota. garbantzu entsalada arrautza egosiarekin.
2015
‎Gainaldeko azukrea karamelatu eta hozten uzten da. Pastel gainean txokolate zurizko txirbilak urratu eta banillazko izozki bola batez zerbitzatu. Emaitza, paladarik zorrotzenetara ausartuko ez den postre gozo gozoa.
‎Salteatu ondoren, eta janaria prestatzen amaitu aurretik, ardo zuri kopatxo bat gehitzen da, eta, gero, salteatzen da alkohola lurruntzeko eta zukuak karamelatzeko, eta gatz puntuan jartzen da. Tipulin edo perrexil pixka batekin zerbitzatu azken momentuan zartaginean. 3 Boletus risottoa.
‎200 ml nahasi behar dira prestatzeko, irabiagailuaren ukitu bat eman, krema fina osatu arte, eta gatza zuzendu. Zopa perretxiko goarnizio batekin zerbitzatu daiteke, baratxuri eta perrexilarekin salteatuta, eta oliba olioz egindako haria gainean. Gaztainak zuritzeko eta prestatzeko trikimailuak Irudia:
2016
‎Kozinatuta eta gorrituta daudenean, xukatu eta bota teryaki saltsa, zartaginean oliorik gabe edo wokean bueltaka, harik eta alitak saltsaz inpregnatzen diren arte azalera osoan. Arroz zuri egosiarekin eta entsalada fresko batekin zerbitzatzen dira. 2 Oilasko hegaltxoak barbakoa saltsarekin erreta Irudia:
‎Sartu bexamela alkatxofen erdian, koilara bat edo pastelgintzako mahuka bat erabiliz, eta laberatu 200 ºc an 15 minutuz. Labetik atera berriak, bexamel saltsa arinez eta tomate saltsa pare batekin koloreztatuz, edo bexamel arinarekin birrindutako piper erre pare batekin zerbitzatu berriak.
‎Gatz puntuan jarri, eta arrain budinarekin eta itsaskiekin zerbitzatzeko prest. Alga egosien eta oliba olioz lurrinduen entsalada batekin zerbitzatu, eta maionesa pixka batekin apaindu.
‎Denbora hori gutxi gorabeherakoa da, labe motaren eta paduraren tamainaren araberakoa baita. Bere puntuan prestatzen denean, papa iturri batean jartzen dugu, hankak lotu ditugun sokak kendu eta goarnizio batekin zerbitzatzen da (patata erre osoak, sagar purea). Indioilarrak askatu duen zukuarekin batera, saltsan zerbitzatzen da.
2017
‎Lehenbizikoa, txipiroi batzuk saltsa beltzean, arroz sinple batekin zerbitzatzeko modukoak.
‎Irudia: ajafoto Goulash errezeta tradizional bat da, Hungariako eta Erdialdeko Europako herrialde askotan prestatu ohi dena, zopa, krema, gisatu eta postre bat egiteko eta ogi ontzi batean zerbitzatzeko. Ideia sinplea da:
‎Ideia sinplea da: ogiarekin jan ohi diren errezetak prestatzea eta ogi huts batean zerbitzatzea. Baina trikimailua du… Ogia ondo aukeratu eta berehala zerbitzatu Irudia:
‎Platerean, minutu pare batez platerean gainerreta amaitzen da. Horrela, gainean tipulin pixka batekin zerbitzatzeko prest dago. 3 Tipula zopa gainerrea espelta ogiarekin Lehenik, bi tipula zuritu eta xerratan moztu.
‎Patata zurituak ditu, ontzi handitan zatituak, frijituak eta egosiak gisatuaren barruan. Errezeta ogi ogiz egindako ogi biribil baten barruan zerbitzatzen da, ogiak pare bat egun eduki dezan lehor samar egon dadin. Mahaikideei balio dien zopa handi bat balitz bezala aurkeztu behar da.
‎Batzuetan, taberna batean zerbait hartzen denean, zerbitzariek aperitiboren bat zerbitzatzen dute, hala nola kakahueteak edo patatak katilu batean. Xaloa eta eskuzabala den keinu hori elikadura arazo bihur liteke.
‎Likidoa iragazki txinatarretik pasa, oliba olio txorrotada bat, gatz apur bat eta azukrea bota, eta hozkailuan ontzi itxi batean sartu, zerbitzatu arte. Nahasketa hori kopa hotz batean zerbitzatzen da, eta jogurt izoztuzko bolatxo batzuekin laguntzen dugu. Bolatxo horiek lortuko ditugu izozkailuko jogurt atera berria koilaratxo batez erauziz.
‎lehen pertsonan egina dago. Hau da, Phil Libinek bere bizitzako une jakin batean zerbitzatu dion zerbait kontatzen du. Testigantza bat.
2018
‎Noizean behin arraunketak egingo ditugu, nahastea ez dadin kristalizatu eta izozki krematsua gera dadin. Brownie base bat zerbitzatzen dugu pixka bat, pixka bat, eta zatikien gainean turroi izozkizko bolak jartzen ditugu, eta almendra xehatuzko zatitxo batzuk hautseztatzen ditugu.
‎Txikitu martorri orriak eta gehitu nahasketa honi. Koilara batekin nahastu eta bol batean zerbitzatu. Amaitzeko, gainetik sesamo beltza bota.
2019
‎Komeni da, gainera, zurtoinen zatirik gogorrena kentzea, baina ez erabat, zuntz iturri bikaina baitira. Zainzuriekin bezala, zurtoinak ozpin saltsaz edo maionesa pixka batekin zerbitzatu daitezke, baita zopa eta pureen osagai nagusia ere. Eta beste aurkezpen bat bilatzen badugu, topping gisa erabil dezakegu pizza batean edo krema gozo bat prestatzeko.
‎Kiwiaren, platanoaren eta pepinoaren nahasketa bitxia da, eta jaki bat edo bestea konbinatuz gero, gustu bat edo bestea hartzen du. Zuntz, potasio, fosforo eta magnesio ugari du, eta pepino gehiago du plater gazi batean zerbitzatzen denean, eta fruta gozoekin zerbitzatzen denean, berriz, fruta zapore handiagoa du. Kontsumo iradokizuna:
‎Egosi arrautza lapiko batean, urez eta gatzez 10 minutuz, eta, ondoren, zuritu, txikitu eta gorde. Krema plater batean zerbitzatu, arrautza xehatu pixka bat bota eta ganba olioarekin ondu. Zerrenda!
‎Bota dezagun prestaketa moldeetan edo saihetsetan, aldez aurretik gurinez koipeztatuta, eta egosi 25 bat minutuz Maria bainuan labean (170 °C an berotuta). Kendu eta utzi epeltzen, desmoldatu eta pasteltxo apainduak haziz eta oliba olio birjinaren zorrotadatxo batez zerbitzatu ahal izateko. Azalore krema hurrekin eta shiitakearekin Fruitu lehorrak eta perretxikoak beti funtzionatzen duten zerbait dira, eta neguak badirudiela eskatu.
2020
‎Baliteke eskularruak erabiltzea, irudi ona ematen dutelako eta bezeroei lasaitasuna ematen dietelako, baina ez dugu ahaztu behar erabilera txarra kaltegarria izan daitekeela, eskuak biluzik bezala kutsa daitezkeelako. Ekintza zehatzetarako soilik erabiltzea komeni da (adibidez, mahai jakin bat zerbitzatzeko), gero baztertu edo, bestela, sarri berritu (adibidez, ordu oro). Gaur egun, bufet libre tradizionala bezalako aukerek kutsatzeko arrisku handiagoa dakarte, bai pertsonen arteko kontaktu zuzenaren bidez, bai zeharkakoaren bidez, mahai tresnen eta beste elementu komun batzuen bidez. Horregatik, prebentzio neurri hauek hartzea gomendatzen da:
2021
‎Modurik errazena da edamame freskoa edo izoztua gatzez irakiten dagoen ur eltze batean sartzea eta 5 minutuz egostea, zure gustura egon arte. Azkenean, zorroak ur hotzetan murgildu eta ontzi batean zerbitza ditzakezu. Ontzi horretan gatz eta piperbeltz gehiago bota dezakezu.
‎Zartaginean bertan, olio pixka batekin salteatu baratxuri freskoak gorritu arte. Oilarrak baratxuri freskoekin eta limoi xerra batekin zerbitzatuko ditugu. Oilarraren nutrizio onurak Magnesioa, potasioa, fosforoa ematen ditu, burdina, selenioa, iodoa eta zinka ahaztu gabe.
2022
‎Ondoren, piper eta tipula erreen gainean jarri, eta ozpin olioarekin nahastu. Zekale ogiaren xerra batzuetan eta alioli saltsa arinaren koilarakadatxo batean zerbitzatzen dira. Brioche ogi txigortua baratxuriarekin Urratsez urrats:
‎Kalabaza beste plater batzuen osagarri gisa ere erabil daiteke, hala nola haragia eta arraina; nahikoa da kalabaza zerrenda txikitan ebaki eta labean berotzea. Kanpora atera ondoren, gatz pixka batekin zerbitzatu. Azkenik, oso erabilgarria da kalabaza pastela bezalako postreak egiteko.
‎Frijituta eta gorrituta daudenean, xukadera batean jartzen dira, frijitutako gehiegizko koipea kentzeko. Xukatu ondoren, eta oraindik oso bero daudenean, iturri batean zerbitzatzen dira. Azukre zuriarekin hautseztatu eta mahaira eraman, txokolatearekin batera, katilu berora.
‎Plater batean, oinarri bat patatekin, arrainarekin eta itsaskiarekin zerbitzatu, allioli saltsarekin. Zopa plater sakon batean edo bol batean zerbitzatzen da.
2023
‎Irabiakiak ur izoztuarekin, frutekin eta barazkiekin Egarria kentzeko, bi izotza dituen gazpatxo frijitu edalontzi handi bat, freskagarria izateaz gain, oso elikagarria da. Baina gazpatxotik eta salmorejotik haratago, hainbat irabiaki presta daitezke barazkiekin, ukitu leunagoa emanez, denbora fruten zatitxo batzuk nahastuz eta izotz koilarakada xehatu batekin zerbitzatuz. Meloi irabiakia tomate eta izotzarekin 400 g meloi, kendu pipitak eta txikitu.
‎Oliba olio tanta batzuk bota ditzakegu zopari ukitu lehorragoa emateko. Kopa hotz batean zerbitzatuko dugu, beso iberiko zatitxoekin edo urdaiazpiko kurruskari batekin. Urdaiazpiko kurruskaria prestatzeko, jarri urdaiazpiko onduaren zatitxoak plater estali batean, mikrouhin laberako tapa egokiarekin, pare bat minutuz, potentzia ertainean; horrela, lehor eta kurruskari geratuko da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia