Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 22

2004
‎Baina garagardo aberats eta freskagarria nahiago bada, Hungaria aukera izugarria eskaintzen digu. Eta jaten amaitu ondoren, kafe katilu bat zerbitzatzeko tradizioari eusten zaio, baita likore oneko kopatxo bat ere. fruta, oso ezaguna gerta dakigukeen zerbait.
2006
‎gasik gabeko ura nahi du, normalean gasez hornitzen baita. Kafea hartzeko orduan, edozein lokal hartuta ere, plater bat zerbitzatzen da galleta txikiekin eta hainbat azukre motarekin. Beti esnezko pitxer batekin laguntzen da, baina lurrunduta.
‎Edo herri kultura xarmangarrienari keinuak egitea, hala nola Hal 9000 filmaren kameo hau, ‘2001, odisea espazioan’ filmaren zerbitzaria. Bertsio artistikoen bilduma ona dago Message.sk en, baina gehien kopiatzen den ‘404 errorea’ Haikus en sorgailua da (hiru ahapaldiko poema mistiko japoniarrak), eta akats bakoitzean poema txiki bat zerbitzatzen du; moda MITen (Massachusettseko Teknologia Institutua) hasi dela dirudi. Gaztelaniaz, bildumarik interesgarriena Ez dago.
‎Bernet platte delakoa, haragi egosi mota desberdinekin, saltxitxekin, patatak eta aza. Fondueak ere, Saboyako espezialitateak, mugak gainditu ditu. Gaztelaniarako itzulpena “urtua” da, eta halaxe gertatzen da gazta zati txikiekin —gruyère eta behi gaztarekin— eta mahaiaren erdian jarritako eltze batean berotzen den olioarekin, mahaikide bakoitzak, pintxo baten laguntzaz, gazta urdaitegiko zati bat edo saltsekin lotzen den haragi frijitu bat zerbitza dezan. Beste errezeta tipiko bat raclette izenekoa da, aparatuaren izena hartzen duena, gorri biziaren aurkako erresistentzia, non urtzen ari den gazta zati handi bat zulatuta baitago, eta, horrekin, mahaikideak patata egosiak igurzten baititu.
‎Jaki nagusiak entremesekin hasten dira, kabiarra eta blimiak falta ez diren tokian arto opilak sardinzarrekin eta esne gainezko saltsa. Ondoren, testura trinkoko barazki zopa bat zerbitzatu, eta, ondoren, plater sendoak. Haragietan behi, txahalki eta ehizakiaz goza daiteke.
2009
‎Fruta platerak. Bero puntu bat izan daiteke ukitu atsegina, papillote erara egindako fruta errezeta gozo bat zerbitzatzeko. Gainera, beroak lagundu egiten du fruta karamelizeen azukrearen zati bat hartzen, eta horrek platera gehiago gozatzen du.
2010
‎Ez zait gaizki iruditzen, nahiz eta behin baino sarriago geratu naizen gehiago jateko gogoz gauza gozo gozoren bat zerbitzatu didatenean.
‎Horregatik, soberan dagoen likidoa behin eta berriz berotzea saihestea gomendatzen dute, eta arreta handiagoa jartzea ontziak desinfektatzeari, baita kafe makinen edo pitxerren (belakiak, trapuak edo espartzuak) lurruneztagailuak garbitzeko erabiltzen diren tresnak garbitzeari ere. Esnearen kalitate mikrobiologiko txarraren arrazoi nagusietako bat zerbitzatzen den pitxer metalikoetan dago. Pitxer horiek maizago garbitu lirateke, eta ez dira behin eta berriz berrerabili higienizatzeko prozedura hori egin gabe.
‎Aperitibo oso energetiko eta elikagarria da txikienentzat, eta ohiko haurrentzako aperitiboen alternatiba osasungarria ere bada, hala nola zizaretxoak, lastotxoak, kakotxoak eta patata frijituak. Gatz pixka bat edo gozo bat zerbitza daiteke, gatz, azukre edo ezti ukitu bat gehituz. Opil eta gozoki industrialak, noizbehinkakoak Kalorien ekarpen handiak eta haien gantz ugariak hein handi batean saturatua edo zeharra, opilgintza eta gozogintza industrialeko ohiko kontsumoa (magdalenak, sobaoak, opilak eta kruasanak) ez da osasungarria haurrentzat.
‎Hitzarmen horren helburua da ibilbide erromatar horren turismoa sustatzeko ekintzak egitea, Santiagorako erromesaldian ere erabilia. Hamaiketakoaren eta afariaren zerbitzu guztietan, «Gustatio» izeneko sarrera bat zerbitzatuko du paradore bakoitzak; besteak beste, garbantzu txigortuak, pinazi beruneztatuak dituzten arrautzak, errefauak piperbeltz saltsarekin edo oliben kabiarra. Hala ere, establezimendu bakoitzean hamaiketako desberdinak dastatu ahal izango dira.
2011
‎Tipula eta azenarioarekin eta urdaiazpiko onduarekin erregosiak jan daitezke. Sobratzen bada, patata pixka bat gehitu eta beste egun batean baba freskoen krema fin bat zerbitzatu. Urdaiazpikoaren ukitu gaziarekin batera, baba entsalada bat ere jar daiteke, mendarekin lurrindua, edo babak ganbekin nahastu, platerari zapore eta kolore desberdinak emateko.
2012
‎Aperitibo gisa fruitu lehorren eta fruta lehortuen koktel bat zerbitzatzea izan liteke gomendio hori betetzeko modurik errazena, edo kakahuete batzuk jartzea azal eta guzti.
‎Haurrek nahiago dituzte espazio libre gehiago geratzen zaien platerak, hau da, janariz gainezka ez daudenak. Hala, jantoki txarrei janaria plater txikitan eta kantitate justuan zerbitzatzea baino baliagarriagoa gerta dakieke, eta, behar izanez gero, janariz betetako plater handiago bat zerbitzatu aurretik errepikatzea. Forma deigarriak elikagaiekin.
‎Baina, espero ez bezala, haren zapore metalikoak ez zuen eraginik izan kontsumitzailearen pertzepzioan. Plateren koloreak elikagaien pertzepzioan nola eragiten duen Plater zuriaren hondoak elikagaiak modu biziagoan hautematera bultzatzen du Hirugarren lana ez zen materialei buruzkoa izan, jaki bat zerbitzatzen den plateren koloreari buruzkoa baizik; faktore horrek eragin zuzena du pertzepzioan. Oxfordeko Unibertsitateak Bartzelonako Alicia Fundazioarekin lankidetzan egindako esperimentuan, marrubi mousse bera eskaini zen plater zuri eta beltzetan, eta gozotasuna, zaporearen intentsitatea, kalitatea eta atsegina ebaluatzeko eskatu zen.
‎Txakurrari erakargarrienak zaizkion elikagaiak prestatzeak ere gosea berreskuratzen laguntzen du. Oro har, elikagai heze bat zerbitza daiteke, zaporetsuagoa dena, baita txakur gosegabearen dastamena erakartzen duten etxeko gisatuak ere. Hala ere, albaitariak txakurraren dietan gertatzen diren aldaketa guztiak ikuskatu behar ditu.
2013
‎Eroski Consumer en argitaratutako zenbait artikuluk ideia praktikoak eskaintzen dituzte, eguneroko menuen errezeta tradizional edo arruntenen kaloriak murrizteko. «Mokadu» bat zerbitzatzeko orduan ere, hori osasuntsuagoa izan daiteke proposamenak arintzeko edo, kalorien baliokidetzaz, mantenugaien dentsitate handiagoa izateko; bitamina gehiago, mineral gehiago, zuntz gehiago. Aldaketa batzuek aldi berean balio dezakete, elikagai intolerantziak dituztenei errezetak egokitzeko.
‎Horrela, mahai gaineko arrisku ezkutuak saihesteko, gomendioa da tarta edo edozein tentazio kentzea errazioa zerbitzatu ondoren. Errepikatu nahi duenak, gutxienez, mahaitik mugitu du beste zati bat zerbitzatzeko. Elikagai bat lortzeko ahalegina oztopo izan ohi da horretarako; beraz, kasu horietan, elikagai tentagarrienak urruntzeko neurri egokia da gula bakoitzeko gehiago ez jateko.
‎Pastak. Goarnizioa eta saltsa zerbitzatzeko unean bertan gehitzen direnez, motz geratzen bagara, plater bat zerbitza dezakegu goarnizioarekin, bol bat gaztarekin eta saltsa pixka bat gehiago arindu edo saltsa ontzi batean eskaini, bakoitzak bere erara gehitu dezan. Zopak, kremak eta eltzekariak.
‎Lanean itxitura hermetikoa duen kristalezko ontzi bat gordetzen da, hainbat laborantzatik (arroza, artoa, kinoua, mijo, kamut, espelta…) jositako maluta motak nahasteko. Atsedenaldian, nahasketa horren katilu bat zerbitzatzen da, eta jaten den bezala jaten da, edo jogurt batekin (normala edo soja), mahaspasa eskukada bat… Asetze efektua ia berehalakoa da, eta, arrazoizko errazio bat eginez gero, ezin da kaloriaz kezkatu, katilu bat izan baitaiteke. 3 Fruta ordu artean, zukua baino hobea.
2017
‎Batzuetan, taberna batean zerbait hartzen denean, zerbitzariek aperitiboren bat zerbitzatzen dute, hala nola kakahueteak edo patatak katilu batean. Xaloa eta eskuzabala den keinu hori elikadura arazo bihur liteke.
2018
‎Noizean behin arraunketak egingo ditugu, nahastea ez dadin kristalizatu eta izozki krematsua gera dadin. Brownie base bat zerbitzatzen dugu pixka bat, pixka bat, eta zatikien gainean turroi izozkizko bolak jartzen ditugu, eta almendra xehatuzko zatitxo batzuk hautseztatzen ditugu.
2020
‎Baliteke eskularruak erabiltzea, irudi ona ematen dutelako eta bezeroei lasaitasuna ematen dietelako, baina ez dugu ahaztu behar erabilera txarra kaltegarria izan daitekeela, eskuak biluzik bezala kutsa daitezkeelako. Ekintza zehatzetarako soilik erabiltzea komeni da (adibidez, mahai jakin bat zerbitzatzeko), gero baztertu edo, bestela, sarri berritu (adibidez, ordu oro). Gaur egun, bufet libre tradizionala bezalako aukerek kutsatzeko arrisku handiagoa dakarte, bai pertsonen arteko kontaktu zuzenaren bidez, bai zeharkakoaren bidez, mahai tresnen eta beste elementu komun batzuen bidez. Horregatik, prebentzio neurri hauek hartzea gomendatzen da:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia