2001
|
|
Atera eta jarri sukaldeko paperez estalitako erretilu batean, xukatu daitezen. Bero egoten gara, eta iturri lau bero
|
batean
zerbitzatzen dugu.
|
2003
|
|
II. taldea: menuak edo otordu osoak, askotarikoak, prestatzen eta zerbitzatzen dituzten jantoki kolektiboak, hainbat izaeratako eta jatorritako osagaiekin, era askotako prestaketak izaten dituztenak, eta jangela batean edo horretarako prestatutako gune
|
batean
zerbitzatzen dituztenak. Jantoki horretan sartzen dira ostalaritzako establezimenduak, menuarekin eta/ edo kartarekin, eta horien parekoak.
|
2005
|
|
gari zainzuriek edo hazleek dutena, baita boilur zuria deitzen zaio. Ezin da Extremaduratik alde egin, egindako mami harrigarriak probatu gabe ogia, oliba olioa, piperrautsa, baratxuria, hirugiharra, txorizoa eta piperra berdea, buztin iturri
|
batean
zerbitzatzen den artzain plater tipikoa ahazten ez diren gosari edo hamaiketakoa izan daiteke. Haragiaren garrantzia Extremadura, barrualdeko eskualdea denez, ez du tradizio handirik arrain sukaldaritza.
|
|
hainbat espezia asmatu zituen, hala nola martorria eta kanela. “Couscousa” hainbat pertsonak jaten duten ontzi
|
batean
zerbitzatzen da, eta errespetatu egin nahi bada formak ahalik eta gehien, kusa estalkirik gabe jan da, eskuineko eskuaren laguntza. Azkenburu gozoa eta te moruno Bazkaltzen hasi aurretik, batek pentsatu behar du postre gozoak, bikainak baitira, baina jende askorentzat.
|
|
Hala, pasta pikor samarra lortzen da, humus izenekoa. Platertxo
|
batean
zerbitza daiteke ogi txigortuekin, eta oliba olio eta piperrauts onarekin apaindu. * Falafela (txitxirio frijituak):
|
|
Kontserbarik gabeko olibak Aztertutako gaien artean, Asturiasko Probintzia Auzitegiak ebatzi zuen apirilaren 5ean elikadura arloko intoxikazio baten ondoriozko erreklamazioa. Kasu honetan, pizzeria
|
batean
zerbitzatutako entsaladan zeuden olibak jatearen ondorioz botulismoa jasan zuten batzuek egin zuten erreklamazioa. Lehen Auzialdiko epaileak kondenatu egin zituen pizzeriaren jabeak eta oliben fabrikatzailea ia 8.000 € tik 32.000 € ra bitarteko kalte ordainak ordaintzera, lesioen eta ondorioen arabera, eta, kasuren batean, 35.000 € ra igo zen Probintzia Auzitegian.
|
|
Ugaztun helduek ez dute esnerik kontsumitzen, salbu eta gizakiok katilu
|
batean
zerbitzatzen badiogu. Argudio hori, batzuetan, esnekiek giza osasunean duten zereginari buruzko zalantzak argitzeko erabili izan da, edoskitzaroa amaitu ondoren.
|
2007
|
|
Plater hau jatetxeetan edo kaleko postu ezagunetan har daiteke. Prestatzeko, haragi errea xerratan moztu eta ogi berezi
|
batean
zerbitzatzen da (pita ogia), tipularekin, tomatearekin, beste barazki batzuekin eta saltsekin (mina, baratxuria edo tahinia, besteak beste) edo krema garratzarekin. Nola egiten dira kebab ak?
|
2008
|
|
Aparte ere erabil daitezke. Haragia aurrez berotutako iturri
|
batean
zerbitzatzen da, goarnizioarekin eta saltsarekin batera. Baroia lortzeko (atzeko hankak dituzten bi solomoak barne), ebaki bat egin behar da bizkarrezurreraino (atzeko laurdena hasten den tokiraino), solomoa moztu eta xerra biribiletan ebaki.
|
|
Zukuak berreskuratu egin daitezke saltsa bat egiteko, eta hezurrak itzalkinez estaltzen dira. Haragia hornigaiaz edo platerez hornitutako eta goarnizioz eta saltsaz zerbitzatutako iturri
|
batean
zerbitza daiteke. Hankak edo gigotak aurretik pelbiseko eta panpinako hezurra kendu behar du.
|
2009
|
|
Olioa edalontzi normalizatu
|
batean
zerbitzatzen da, 28 ºC ko tenperaturan, eta kopuru jakina: 15 ml; edalontzia urdin edo anbar kolorekoa izaten da, dastatzaileek ez diezaioten erreparatu olioaren berde tonuei, koloreak esaten baitu zenbateko azidotasuna duen (kalitatearekin, beraz, ez du zerikusirik koloreak).
|
2010
|
|
Errezeta bat aurkeztea, aukeratutako baxera eta platera belarrez, saltsaz edo beste osagai batzuez apaintzea funtsezkoa da gosea eragiteko eta errezeta erraz bat plater ikusgarri eta gustagarri bihurtzeko. Barazki krema erakargarriagoa da ohikoa ez den ontzi
|
batean
zerbitzatzen bada edo fruitu lehorrekin hautseztatzen bada. Alderdi horiek kontuan hartu behar dira menua osatzen duten plateretan, bereziki argaltzeko dieta egiten denean, monotonian erortzeko joera baitago eta entsaladak, barazkiak eta plantxan egindako jakiak behin eta berriz egiten baitira.
|
|
Ontzien tamainak eta zerbitzatzen diren elikagaien zatiek eragin nabarmena dute janari kopuruan. “Ilusio optikoari” esker, gutxietsi egiten da kontsumitutako kantitatea plater sakon batean edo plater handi
|
batean
zerbitzatzen bada, edukiera txikiagoko beste batekin (edo katilu bat baino bolumen handiagoko bol batean) alderatuta, nahiz eta bi kasuetan koilarakada kopuru bera kontsumitu. Plater txikiak aukeratzea modu logiko bat da, lehen, bigarren eta postreen errazio zuzena zerbitzatzen laguntzen duena eta, beraz, gutxiago jaten duena.
|
|
Horren ondorioz, pasta pikortsu samarra lortzen da (humus). Platertxo
|
batean
zerbitza daiteke ogi txigortuekin, eta oliba olioarekin eta piperrautsarekin apaindu. Falafela (txitxirio frijituak).
|
|
Ezaugarri horiez gain, beste batzuk ere badaude, hala nola gehien gustatzen diren elikagaiak aukeratzea, prestakinak aroma atsegina ematea, gustukoa izatea edo tenperatura egokian zerbitzatzea, beroegia izatea (llagetako mina eragin dezake) eta hotzegia izatea, errefusa eragiteko. Hala, barazki krema sinple bat erakargarriagoa da ohiko ontzia ez den beste
|
batean
zerbitzatzen bada, hala nola edalontzi bat edo kopa bat, edo fruitu lehorrez estaltzen bada. Zenbait elikagaik, hala nola oilasko bularkiak, solomoak edo txahal xerrak, plantxan eginak, lehorrak izan daitezke eta murtxikatzeko ahalegina eskatzen dute; beraz, ez dira batere onartzen ganadua jaten denean.
|
|
Sutatik kendu, foie gras gehitu eta hozten utzi. Bete galetak eta gorde labe erretilu
|
batean
zerbitzatu baino lehentxeago berotzeko. Platerean jartzeko, jarri pasta banakako plateretan, eta zerbitzatu kalabaza kremaren gainean, laranjazko errezel kurruskariarekin.
|
2011
|
|
Lekale eltze baten osagai egokia dira, eta zapore handia ematen diote, baina plateraren energia eta koipe balioa ere handitzen dute. Aparteko plater
|
batean
zerbitza daitezke, goarnizio gisa, edo sarrerako plater gisa gorde, aza zatitxo egosi eta salteatuekin, egositako barazkiekin. Odolkia zerbitzatzeko beste modu bat da ur aromatizatuan egostea piperrekin edo beste espezia batzuekin eta usain belarrekin, eta gatz pixka bat hamar minutuz egostea.
|
|
Erre ondoren, atera labetik eta utzi hamar bat minutuz. Betegarriaren eta azpizunaren alternatibak Zerbitzatzeko, xerra lodietan moztu eta azpil
|
batean
zerbitzatzen da, eskarola entsaladarekin, nahiz eta aurkezteko beste modu asko ere onartzen dituen. Banakako errazioak ere presta daitezke, eta, beraz, denbora gutxiago da egosteko.
|
2013
|
|
Kolore arrosako ontziak dituzten elikagaien zapore gozoagoarekin identifikatzen dira. Marrubi mousse batek zapore eta gozotasun handiagoa du plater zuri
|
batean
zerbitzatzen bada, eta ezaugarri horiek galtzen ditu plater beltz batean zerbitzatuz gero. Kafea kolore marroiko pakete batean ontziratuta badago, zaporea eta usaina gehitu egiten zaizkio.
|
|
Kolore arrosako ontziak dituzten elikagaien zapore gozoagoarekin identifikatzen dira. Marrubi mousse batek zapore eta gozotasun handiagoa du plater zuri batean zerbitzatzen bada, eta ezaugarri horiek galtzen ditu plater beltz
|
batean
zerbitzatuz gero. Kafea kolore marroiko pakete batean ontziratuta badago, zaporea eta usaina gehitu egiten zaizkio.
|
|
Marrubi zukuekin marrubi marmelada pixka bat arinduko dugu, eta fresen hutsuneetara botako dugu pastelaren gainean. Bere horretan edo molde egoki
|
batean
zerbitzatzen dugu.
|
|
“Hemen ondo jaten da”. Esaldi ezagun hau profilatzen dutenek ez diote erreferentzia egiten kalitateari, baizik eta jatetxe
|
batean
zerbitzatzen diguten janari kantitateari. Pertsona horientzat, “ondo jatea” buffet librea litzateke, beraz.
|
|
Janaria hegazkinean zerbitzatzea ez da soilik hazi sorta bat, baizik eta hainbat alderdi kontuan hartu behar dituen erronka logistikoa, besteak beste elikagaien segurtasuna. Hegazkin
|
batean
zerbitzatzen diren eta jende asko kontsumitzen duten elikagaiak prestatzeko, beharrezkoa da prestatzeko, garraiatzeko, kontserbatzeko eta gero manipulatzeko higiene neurriak hartzea. Artikuluak prozesu osoko kontrola nolakoa den eta hegazkin batean bazkaltzen duen pertzepzioan eta gustuan nola eragiten duen azaltzen du.
|
2014
|
|
Frijitu ondoren, sukaldeko papera duen erretilu batean xukatu. Beste erretilu
|
batean
zerbitzatu, entsalada batekin. 2 Odolki enpanadillak sagarrarekin.
|
|
Denbora horretan, irakuzi eta garbantzuak xukatu, baratxuri ale xehatu bat, oliba olioa eta gatza gehitu. Plater
|
batean
zerbitzatu, eta beratzen utzi genuen ongarria (xukatua) bota. garbantzu entsalada arrautza egosiarekin.
|
2017
|
|
Irudia: ajafoto Goulash errezeta tradizional bat da, Hungariako eta Erdialdeko Europako herrialde askotan prestatu ohi dena, zopa, krema, gisatu eta postre bat egiteko eta ogi ontzi
|
batean
zerbitzatzeko. Ideia sinplea da:
|
|
Ideia sinplea da: ogiarekin jan ohi diren errezetak prestatzea eta ogi huts
|
batean
zerbitzatzea. Baina trikimailua du… Ogia ondo aukeratu eta berehala zerbitzatu Irudia:
|
|
Likidoa iragazki txinatarretik pasa, oliba olio txorrotada bat, gatz apur bat eta azukrea bota, eta hozkailuan ontzi itxi batean sartu, zerbitzatu arte. Nahasketa hori kopa hotz
|
batean
zerbitzatzen da, eta jogurt izoztuzko bolatxo batzuekin laguntzen dugu. Bolatxo horiek lortuko ditugu izozkailuko jogurt atera berria koilaratxo batez erauziz.
|
|
lehen pertsonan egina dago. Hau da, Phil Libinek bere bizitzako une jakin
|
batean
zerbitzatu dion zerbait kontatzen du. Testigantza bat.
|
2018
|
|
Txikitu martorri orriak eta gehitu nahasketa honi. Koilara batekin nahastu eta bol
|
batean
zerbitzatu. Amaitzeko, gainetik sesamo beltza bota.
|
2019
|
|
Kiwiaren, platanoaren eta pepinoaren nahasketa bitxia da, eta jaki bat edo bestea konbinatuz gero, gustu bat edo bestea hartzen du. Zuntz, potasio, fosforo eta magnesio ugari du, eta pepino gehiago du plater gazi
|
batean
zerbitzatzen denean, eta fruta gozoekin zerbitzatzen denean, berriz, fruta zapore handiagoa du. Kontsumo iradokizuna:
|
|
Egosi arrautza lapiko batean, urez eta gatzez 10 minutuz, eta, ondoren, zuritu, txikitu eta gorde. Krema plater
|
batean
zerbitzatu, arrautza xehatu pixka bat bota eta ganba olioarekin ondu. Zerrenda!
|
2021
|
|
Modurik errazena da edamame freskoa edo izoztua gatzez irakiten dagoen ur eltze batean sartzea eta 5 minutuz egostea, zure gustura egon arte. Azkenean, zorroak ur hotzetan murgildu eta ontzi
|
batean
zerbitza ditzakezu. Ontzi horretan gatz eta piperbeltz gehiago bota dezakezu.
|
2022
|
|
Ondoren, piper eta tipula erreen gainean jarri, eta ozpin olioarekin nahastu. Zekale ogiaren xerra batzuetan eta alioli saltsa arinaren koilarakadatxo
|
batean
zerbitzatzen dira. Brioche ogi txigortua baratxuriarekin Urratsez urrats:
|
|
Frijituta eta gorrituta daudenean, xukadera batean jartzen dira, frijitutako gehiegizko koipea kentzeko. Xukatu ondoren, eta oraindik oso bero daudenean, iturri
|
batean
zerbitzatzen dira. Azukre zuriarekin hautseztatu eta mahaira eraman, txokolatearekin batera, katilu berora.
|
|
Plater batean, oinarri bat patatekin, arrainarekin eta itsaskiarekin zerbitzatu, allioli saltsarekin. Zopa plater sakon batean edo bol
|
batean
zerbitzatzen da.
|
2023
|
|
Oliba olio tanta batzuk bota ditzakegu zopari ukitu lehorragoa emateko. Kopa hotz
|
batean
zerbitzatuko dugu, beso iberiko zatitxoekin edo urdaiazpiko kurruskari batekin. Urdaiazpiko kurruskaria prestatzeko, jarri urdaiazpiko onduaren zatitxoak plater estali batean, mikrouhin laberako tapa egokiarekin, pare bat minutuz, potentzia ertainean; horrela, lehor eta kurruskari geratuko da.
|
|
f449 Turroiak mahaira eramateko hautatzen den platerak edo erretiluak lagundu egingo du aurkezpena janzten. Aukera ona da zatiak metalezko erretilu
|
batean
zerbitzatzea paperezko blonda batekin, baina garrantzitsua da papera pixka bat parafinatuta egotea, inguruko tenperaturarekin pixka bat biguntzen bada turroia ez itsasteko. f449 Izan ere, zerbitzatzeko tenperatura funtsezko faktorea da turroiaren testurari eta zaporeari eusteko.
|
|
hain agerian edukiz gero, jateko gogorik ez izan arren, jan egingo ditugu. Hori gertatzen da askotariko elikagaiak eskura izateak haiek kontsumitzera bultzatzen duelako, bereziki erakargarriak direnean, hala nola Gabonetako mahai
|
batean
zerbitzatzen den ia guztia. Izan ere, bazkalondoko hitzaldiarekin jarraitzea litzateke eszenatoki egokiena.
|