2003
|
|
Azkenik, dena limoi zuku pixka batekin bustitzen da. Saltsa arrosako kanapeak ganbekin Osagaiak 12 ogitxo txigortu 24 ganba egosi 2 arrautza egosi 2 koilarakada tomate frijitu 8 koilarakada maionesa Laranja erdiko zukua Gatza Brandy pixka
|
bat
Saltsa arrosa maionesarekin, laranja zukuarekin, tomate saltsa pixka batekin eta brandy zorrotadatxo batekin prestatzen da. Dena ondo ligatzen da eta ogi txigortuaren gainean jartzen da.
|
2006
|
|
Horien gaineko informazioa jasotzea komeni izaten da, une jakin
|
batean
saltsa bat edo bestea aukeratzeko ez ezik, kaloria eta gatz gehien daukaten saltsetatik platerean gutxiago jartzeko ere bai.
|
|
errezetak. Pasta edo arroz plater
|
baterako
saltsa, plater baterako goarnizioa arraina, haragia edo ehiza, baita tomate edo berenjenetarako betegarri bat ere. gazta hori izan dezakete osagaien artean, eta, hala, zapore eta usain desberdinak.
|
|
Lurrunetan kuzinatu daitezke, aldez aurretik frijitu arrautzaz eta ogiz. birrindua, barazkiz edo itsaskiz betea, edo errea, eta bakarren
|
batekin
saltsa arina. Hezur eta buru garbi eta garbiak salda egiteko erabil daitezke arrainezkoak une berean edo izoztu egin daitezke aurrerago erabiltzeko.
|
2008
|
|
Halaber, komeni da goiko aldetik zotz batekin ixtea eta, kozinatu ondoren, kentzea. Kontsumitzeko modu ohikoenetako
|
bat
saltsa beltza da, baina zatikatuak eta frijituak ere egin daitezke, “orly” pasta batekin irineztatuak edo arrautza irinetan pasatuak, txibiak edo buztanak. Oso preziatuak dira, halaber, plantxan edo parrillan egindako jaki osoak, arrozetan edo marinel saltsekin egindako gisatuak eta zertxobait tomatatuak.
|
2009
|
|
Arrain zuriak, barazkiak eta zati txiki eta homogeneotan ebakitako patatak etxean zatituta eramaten dira, banakako poltsatxoetan saltzen den aurrez egositako arroza edo kuskusa berehala prestatzen dira. Adibidez, minutu batzuetan, patata erreak presta daitezke izokin ketuarekin (zati batean eramaten da), legatz xerra bat tomatearekin eta pikilloekin edo arroz
|
bat
saltsarekin. Gainera, mikrouhin labeak grill funtzioa badu, prestazio gehiago eskaintzen ditu, urreztatzeko edo gainerretzeko aukera ematen baitu, eta, hala, platerak erakargarriagoak eta gustagarriagoak izango baitira.
|
2011
|
|
Brokolia gaztarekin, espinakak bexamelarekin, zerba zakilak gaztatxoarekin eta urdaiazpiko gozoarekin edo lekak patatekin lehen platerak dira, eta haurren menuan barazkiak agertzen dira. Eguneroko barazki anoa horrekin batera, haragia edo arraina (txahal xerra bat, legatz gurpil on
|
bat
saltsan edo labean edo etxeko albondigak), egunero egon behar ez duen proteina anoa, lekale errazio aberats batekin, paella batekin, fideuarekin edo makarroi platera batekin txandakatuko da. Agian, ohitura gisa barneratzeko zailena plater bakar batek egindako janaria baliozkotzat jotzea da.
|
2012
|
|
Haragia kuzinatzen dugun lehen 50 minutuen ondoren, kipulak eta azenarioak haragi lapikoan sartu, eta 10 minutuz poliki poliki prestatzen utzi. Koilarakada
|
bat
saltsa ukitu azenarioekin eta tipulekin, eta morteroan txikitu. Jarri tomatea eltzean eta kendu.
|
2013
|
|
CONSUMER EROSKI Haragi xehatua oso ongi markatua barazkiekin, baina baita pasta eta zerealekin ere, arroza bezala. Haragizko pastelak, albondigak eta salteatuak, pizzetarako adsortzioa, eta, jakina, kaneloi batzuk, lasagna edo saltsa
|
bat
saltsa bolognesa duen pasta bati emateko aukera ematen du. Pasta edo arroz zuri bati laguntzeko, nahikoa da baratxuri ale xehatu bat tipulin fresko batekin salteatzea, eta, barazkiak prestatu ondoren, haragia eranstea.
|
2014
|
|
Gainerako osagaietan, bada
|
bat
saltsa guztietan ageri dena, gatzaz eta olioaz gain: tipula.
|
|
Ondoren, salda pixka bat eta mmaiena diluitua gehitu. Bota nahasketa hori burruntzali batera (zintzilikatu) eta irakin pixka
|
bat
saltsa loditzeko. Behar izanez gero, gatza bota.
|
2015
|
|
Baina alderantziz ere gerta daiteke: nutrizioaren ikuspegitik asko okertu dezakegu plater bat kaloria eta gatz ugariko saltsa bat eransten badiogu; adibidez, entsalada
|
bati
saltsa arrosa botatzen badiogu.
|
|
Zazpi bat minutuz egosten jarraitzen du. Txikitu bitsegur
|
batekin
saltsa lodia eta tomate oso prestatua geratu arte. Azken unean tipulin puskatu pixka bat gehitzen zaio, eta oliba beltz hezurrik ez, eta gorde egiten da.
|
2016
|
|
Gainera, oso garrantzitsua da ogi mota bat hautatzea betegarriaren arabera: Osagaietako
|
bat
saltsak edo zukuak dituzten elikagaiak badira (tomatea, barazkiak, perretxikoak, tipula edo piper sueztatua), komeni da azalez pixka bat erresistentea den ogia erabiltzea: hazi ogia, zereal anitzekoa edo txapata motako ogia.
|
2021
|
|
Gainontzekoak: denetik pixka
|
bat
Saltsa horrek tomate zatikatuak (%10, 2) eta tipula (%7, 2) ere baditu. Produktuaren guztizkoaren %31 baino ez dagokio guakamolearen osagai tipikoei —aguakatea, tomatea, tipula eta gozagarriak—; beraz, guakamole saltsaren anoa batean (15 g) 2 g aguakate, 1,5 g tomate eta 1 g tipula baino ez ditugu aurkituko.
|
2022
|
|
Entsalada epelak oso egokiak dira etxean jateko. Denbora pixka batekin eta konbinazio onekin, landare gordinez egindako plater osasungarri bat egin daiteke, elementu beroren baten ukituarekin, hala nola perretxikoak, oilasko bularki salteatua edo itsaski pixka
|
bat
saltsa bero batekin. Errezeta:
|
|
Apaintzeko, tipulina zatitu berria. Koilarakada
|
bat
saltsarekin ere ondu daiteke. maionesa edo saltsa eratorrietakoren bat.
|
|
Txikitu arte egosi, gatz puntuan jarri eta gorde, gero multzo hori patata mamiarekin nahastu behar baita. Saltsa Beste lapiko
|
batean
saltsa egin: Erregosi kipula erdia.
|
|
Adibidez, Asturiasko saltsak 12 dauzkate, besteak beste ekilore olioa, piperra, tipula, baratxuria, espeziak edo ziapea. Beste kasu
|
bat
saltsa da. Tabasco Habanero 14 osagai ditu:
|
2023
|
|
Hiru elementu aurkitu ohi ditugu: orea hornigai gutun azal
|
bat
saltsa edo ongailu batekin Prestatzeko, normalean ur irakina bota behar izaten da pasta eta hornigaia berregiteko, eta, azkenik, ongailua. Horregatik, horietako askotan osagaiak multzokatuta adierazten dira, eta horrek erraztu egiten du etiketaren interpretazioa.
|
|
f449 Gisatzeko, hobe da arkumea apur bat handiagoa izatea. Belarrez egindako janariak zapore hobea ematen dio gisatu edo eltzekari
|
baten
saltsarekin. f449 Egun horietako bi errezeta tipiko —oso aberatsak— dira ahuntz txiki edo arkume errea, sagar berdeko chutneyarekin, eta saiheskia eta esneko arkume besoa, patatatxoekin eta tipula konfitatuarekin erreak.
|
|
Oliba olio birjinarekin, sagardo ozpinarekin eta gatzarekin ozpin olioa egiten da. Irabiatu sardexka
|
batekin
saltsa homogeneo bat osatu arte, eta zerbitzatzerakoan entsaladako hostoak ondu. Izokinaren gainean, bota dezagun aguakate leun bat limoiarekin.
|
|
✅ Gabonetako zopa klasikoa egitea hondakinekin. ✅ Piperrentzako betegarri
|
bat
saltsan prestatzea. Errezeta hau oso aberatsa da bakailao hondarrak saltsan aprobetxatuz gero.
|