Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 43

2001
‎Janari arinen aldeko defentsan hasi zinenean, harrigarri gertatu zen horrelako oturuntzak eskaintzen dituen pertsona batek nutrizioa kontuan izatea eta mahaitik beteta altxa behar dela dioen premisa baztertzea.
2002
‎Fruktosa duen marmelada baten nutrizio konposizioa eta marmelada tradizional batena desberdinak dira; azken horretan fruktosa erabiltzen da gozagarri gisa, sakarosaren ordez (azukre arrunta), eta, ondorioz, produktu egokia da amona diabetikoen kontsumo partikularrerako. Zer da fruktosa?
‎Aitzitik, kaloria gutxiago hartzeak funtsezko mantenugai gutxiegi hartzea dakar, eta horrek arazoak sor ditzake amaren sabelean haurra hazteko. Beraz, gomendagarria da haurdun dagoen emakume orori kaloria murrizketa ez egitea, baizik eta haurdun ez dagoen emakume lodikote baten nutrizio irizpide berari jarraikiz. Mantenugai gabeziaren ondorioz, besteak beste, disfuntzio metabolikoen artean, proteinak eta gantzak erabiltzen dira energia iturri gisa, fetuaren garapen neurologikoa aldatzen duten gorputz zetonikoen ekoizpenarekin.
2006
‎Cibeles Pasabidea antolatzeak baztertu egin du aurreko edizioan desfilatu zuten modeloen %30 hurrengo hitzordurako, ez bat nutrizio adituek irudi osasungarria emateko ezarritako parametroekin (gorputz masaren %18 inguru, hau da, 56 kilo, 1,75 kiloko altuerarako). Datu hori atzo eman zuen Jesús del Pozo diseinatzaileak, Madrilgo Erkidegoko Ekonomia eta Berrikuntza Teknologikoko sailburuorde Concha Guerrak prentsarekin izandako bilera batean, eta lortutako akordioaren berri eman zuen, Pasabidearen edizio berrian (hilaren 18an hasiko da) desfilatuko diren ereduek irudi bat eman dezaten, parametro osasungarriei erantzuteko, errealitatearekin bat datozenak.
‎Elikagai baten nutrizio informazioaren punturik ikusgarriena etiketa da, kontsumitzaileari gehien komeni zaizkion elikagaiak aukeratzen laguntzeko tresna nagusia. Kontsumitzaileak jaso behar duen informazioak zehatza ez ezik, ulergarria ere izan behar du.
2007
‎Izan ere, EFSAk, araudiarekin batera, «beste lan bat hasi du agintari nazionalekin», baldintza berriek planteatzen dituzten «erronkak» konpontzeko, onartu du Catherine Geslain Lanéelle Agentziako zuzendari exekutiboak. Funtzio nagusietako bat nutrizio profil zehatzei buruz hitz egiteko aukera ematen duen informazio zientifikoa ematea izango da, bai eta osasun arloko eskaera berriak baimentzea ere. Alde horretatik, «propietate osasungarrien adierazpen» deritzenetan oinarrituko dira, hots, elikagaien kategoria baten eta osasunaren arteko erlazioari buruzkoetan.
2008
‎Era berean, energia dentsitate handiko eta mantenugai dentsitate txikiko dietak kontsumitzeak desnutrizio azpiklinikoak sor ditzake, eta horiek funtsezko elikagaiei eragin diezaiekete, hala nola bitamina eta/ edo mineral batzuei. Banakako elikadura baldintzak Pertsona baten nutrizio egoera ezagutzeak tratamendu dietetiko egokia diseinatzeko aukera ematen du. Pertsona lodien eta desnutrizioa dutenen kasuan, nutrizio egoeraren ebaluazioa oinarrizko tresna da gorputzaren osaera zehazteko.
‎Mugak Dietaren eta gaixotasunen arteko harremanen konplexutasunaren onarpena nabarmen handitu da azken hamarkadetan. Populazio baten nutrizio baldintzak ezagutzea funtsezkoa da nutrizio ongizaterako politika eta programa eraginkorrak hautatu eta ezartzeko, bai eta dietarekin lotutako gaixotasun kronikoak ager ez daitezen ere, hala nola malnutrizioa, anemia edo edozein gaixotasun karentzial, baita gehiegizko elikadurarekin zerikusia duten beste batzuk ere (obesitatea, hiperurizemia, hiperkolesterolemia…). Elikadurarekin eta gaixotasunekin zerikusia duten osasun publikoko erabaki gehienak elikagaien osaerari buruzko datuak kontuan hartuta hartzen dira.
‎Zenbait ikerketaren emaitzen arabera, minusbaliotasun mota desberdinak (garun perlesia, muskulu distrofia, Down en sindromea, autismoa edo Prader Williren sindromea, besteak beste) dituzten pertsonen ehuneko handi bat nutrizio arriskuan dago. Pertsona horiek beren izaerari lotutako arazoak izateko arriskua dute, eta larriagotu egin daitezke elikadura eta nutrizioa kontuan hartu gabe:
2009
‎Dieta mediterraneo zetogeniko baten nutrizio ondorio onuragarriak erakusten dituzte
2010
‎Lehen taldeko saguen tumoreak %50 txikiagoak izan ziren, eta %30 mantsoago hazi ziren. Prostatako minbiziaren garapenean eragina duen faktoreetako bat nutrizioa da. Horregatik, garrantzitsua da hori prebenitzen laguntzen duten elikagaiak kontuan hartzea, hala nola oliba olioa, arrain urdinak edo fruitu lehorrak, jakinarazpen batean adierazi zuen Brakiterapia Prostatikoaren Zirkuluak.
‎Ikerketak bi helburu nagusi zituen. Batetik, pasteurizatu ondoren emandako amaren esnearen nutrizio balioa ebaluatu behar da, eta, bestetik, esne horrek garaiz aurretik jaiotako haur baten nutrizio beharrak zenbateraino betetzen dituen hauteman behar da, gantz azidoen eta aminoazidoen edukiari dagokionez. Dohaintzan emandako amaren esnea, askotan, haur goiztiarretan erabiltzen da, baina, hala ere, argi utzi behar da haur horien beharrak handituta daudela, energia ekarpenari eta zenbait mantenugairi dagokienez.
2011
‎Hala ere, ez dute ezer egiten horretarako. Elikadura arloko enpresa bateko Nutrizio eta Araudi Sailarekin batera, AEDNko GREPak errealitate hori ikertu zuen, eta ondorioztatu zuen emakumeen pertzepzioari, informazioari, sinesmenei eta jarrerei buruzko txostenak falta zirela osasun orokorrari, gorputzaren zaintzari, elikadurari eta argaltzeko dietei buruz. Haren ondorioekin batera, adierazi zuen harreman horien azterketak osasun publikoaren arloan esku hartzeko erabaki hobeak hartzen lagun dezakeela.
‎Haurren eta nerabeen artean fruta eta barazki kontsumoa ez dator bat nutrizio arloko gomendioekin, nahiz eta elikadura egoki batek haien hazkuntza eta garapen potentzial maximoak lortzea ahalbidetzen dien. Beraz, ezinbestekoa da haurrek elikagai horien kontsumoa sustatzea.
2012
‎Seguru asko, bai. Buruz nekizkien janari mordo baten nutrizio taulak; aldizkarietatik ebaki eta nire armairuko atean eransten nituen. Eta datu haiek guztiek eraso egiten zidaten, platerean jateko zerbait ipintzen zidaten aldiko.
‎Emaitza antropometrikoek aukera ematen dute nutrizio egoera ebaluatzeko, nutrizio jarraibide egokia aplikatzeko eta entrenamendu egokia egiteko. Horrek guztiak pertsona baten nutrizio egoera erreala baloratzeko aukera ematen du, eta emaitza antropometrikoek energia eta nutrizio beharrak zehazten dituzte, eta, ondorioz, elikadura egokia eta entrenamendu optimoa ezartzen dira. Hori egin daiteke, baldin eta azterketa antropometrikoak gorputzaren egitura osoa ebaluatzen badu, bai eta egoera fisiologiko edo patologikoen ondorioz gertatzen diren aldaketak ere, edo adinaren, sexuaren eta bizimoduaren ondorio diren aldaketak ere.
2013
‎Gainera, zerealen artean, guztiek ez dute balio: azukreak, gantzak edo landare olioak eta gatza izateak produktu osasungarria den produktu baten nutrizio balioa indargabetzen du. Muesliri dagokionez, barietate komertzial ugari daude, eta horiei gehitu dakizkieke etxeko errezetak, gustuen eta lehentasunen arabera eginak:
‎Síndic de Greugesek, Kataluniako herriaren defendatzaileak, berriki egindako txostenak ohartarazi zuen erkidego horretako haurren malnutrizio tasa. Eta gai serio bati ahotsa eman zion, haurren desnutrizioa, haur txiki baten nutrizio estatusa baldintzatu eta aldatzeko gai dena, haren hazkundea eta garapena arriskuan jarriz, edo bere osasuna eta bizitza arriskuan jarriz. Komunikabide, gizarte eragile eta ordezkari politiko askok datu horren eta malnutrizio zifren berri eman zuten, ez bakarrik Katalunian, baita beste autonomia erkidego batzuetan ere.
‎Lehenik eta behin, baliabide ekonomikorik ezak elikadura% 75ek ezin du haragia edo arraina jan astean hiru aldiz gutxienez. Bat nutrizio eskasa ondorioak ditu nerabeengan. Eskola errendimenduari ez ezik, errendimendu fisikoari ere eragiten dio.
‎oliba olioan edo fruitu lehorretan kolore gorri hori agertzen dela (kasu honetan laranja). Taula honetan, intxaur eskukada baten eta oliba olio koilarakada baten nutrizio balioak jaso dira. Semaforo gehiagoko etiketatze sisteman oinarrituta dago erabilia Espainian, eta ez dela hala erakusten du:
‎" Kanibalismoari buruzko nire ikerketa sakonetan deskribatu dudan bezala, irensteko beharra gehiago dagokio afektibitate eta moral arloko desira bortitz bati nutrizio behar bati baino. Maite den pertsonarekin erabat eta modurik absolutuenean identifikatzeko irensten da".
2016
‎Arreta gehien eskaintzen zaion alderdietako bat nutrizio arloko informazioa izaten da.
‎Hori dela eta, zenbait herritar talderen kontsumoa murriztu egin da; adibidez, dieta begetarianoak egiten dituztenak. Hala ere, horrek ez du esan nahi elikagai horiek «superelikagai» deitu behar direnik, oso modan dagoen terminoa, askotan funtsik gabe erabiltzen dena, elikagai bati nutrizio propietateak eman nahi dizkiotenean, oso gomendagarria baita gaixotasun baten edo gehiagoren prebentzio edo tratamendu mailan. Zergatik?
2017
‎▪ Bixkotx pakete bateko nutrizio informazioak atxikitzen ditut gogoan.
2018
‎Argi izan behar da hori. Produktu baten nutrizio profila osagaien kalitatearen, elikagai motaren eta prestatzeko moduaren araberakoa da. Adibidez, marrubi industrialeko izozki batean, produktua kalitatezkoa bada eta marrubiekin egina badago, baliteke izozki bat bezain kalorikoa edo koipetsua ez izatea.
‎Zer eskatu udako terraza batean nutrizio aldetik bekarik gabe
‎Baina desnutrizioa dagoenean edo norbaitek ariketa fisiko bizia egiten duenean. Beste adibide bat da pertsona batek nutrizio eskaria handitzen duen gaixotasuna duela edo anorexia (apetitua falta) gertatzen dela. Haurdunaldiko dieta, ziur zaude gorputzak behar duena jaten duzula?
2019
‎Egun erdi inguru! Azterketa zientifiko oso batean nutrizioko zenbait adituk azaltzen dutenez, bitamina hori ederki kontserbatzen da zukuan 12 orduz, edariaren zaporea zertxobait mikatzagoa izan arren. Adituek diotenez, zukua muturreko kondiziotan jarri litzateke (adibidez, 120 °C tik gora berotu), bitamina nabarmen murriztu dadin.
‎Eskolako menua orekatua ez dela uste baduzu, hitz egin ikastetxearekin, alda dezaten. Merienda, unerik onena Askariak haur baten nutrizio eskakizunen %10 inguru eman behar du. Gehien gustatzen zaizun janaria da hau; beraz, esnekiak, fruta eta ogitarteko osasungarriak sartzeko aprobetxatu behar duzu.
2020
‎Aplikazio honen balorazioa Nutrizio Score sistemaren bidez egiten da: bost letra eta koloretako eskala, elikagai baten nutrizio kalitatea adierazten duena. Kolore berdea (A), produktu osasungarrienetarako, eta laranja iluna (E), hain onak ez direnentzat.
‎Gainera, produktuak bakarka bakarrik baloratzen dituzte, ez osorik, eta, beraz, menu osoak gabeziak izan ditzake eta ez dieta orekatua. Manuel Moñinoren iritziz, erakunde bereko lehendakariordea eta Dietista Nutrizionisten Europako Federazioko (EFAD) ordezkaria izanik, aplikazio berriak nutrizio etiketa interpretatzeko beste tresna bat diren arren, ez dira giltzarri, “elikagai baten nutrizio balioa gehiegi sinplifikatzeko arriskua baitago”. Ideia hori ulertzeko, Moñinok gogoeta hau egiten du:
2021
‎Hau da, kalitate komertzialaren ikuspegitik, koipe asko duten produktuak dira ugarienak. Hori ez dator bat nutrizio alderdiekin, elikagai horren kantitate handiagoa eta energia gehiago ematen duten produktuak direlako. Nolanahi ere, garrantzitsua da kontuan hartzea koipe guztiak ez direla berdinak.
‎Hala ere, alde handiak daude marken artean, bai gantz kopuruari dagokionez, bai horiek osatzen dituzten olio eta koipe motari dagokionez. Kalitate komertzialaren ikuspegitik, koipe eduki handiko margarina da preziatuena, baina hori ez dator bat nutrizio alderdiekin. Osaerari dagokionez, hobe da gantz saturatu gutxi izatea eta gantz poliasegabe ugari izatea.
‎Elikadura aholku batzuk Elikagai egokiak aukeratzeak eta jateak ere lagundu diezaioke pazienteari hobeto sentitzen. “Oso garrantzitsua da giltzurrun arazoak dituzten pazienteetan espezializatutako dietista baten nutrizio aholkularitza pertsonalizatua. Dieta kasu bakoitzaren araberakoa izango da, egindako odol probetan oinarrituta egin behar baita”, azaldu du Yazmin Rodríguezek, Mexikoko Unibertsitate Nazional Autonomoko nefrologiako mediku espezialistak.
‎Ez du uzten bereizten, adibidez, “kontrako” elementuak finkatutako atalasearen oso azpitik dituzten elikagaiak (adibidez, azukre, gatz edo koipe gutxi dutenak) eta atalase horretatik oso gertu daudenak (azukre pixka bat, gatz pixka bat edo koipe pixka bat dutenak). Bestalde, elikagai baten nutrizio kalitatea balio absolutuan epaitzen du, baina zaila da produktuen nutrizio kalitatea alderatzea. Nola alderatu gatzari buruzko ohar bat erakusten duen produktu bat gantz aseen edo kalorien beste batekin?
‎Interpretazio egokia, beraz, hauxe da: Nutr Score A duen produktu batek nutrizio profil hobea du bere kategoria bereko beste batek baino, hots, Nutrizio Score B, C, D edo E batek baino; Igaraba Score B duen batek nutrizio kalitate hobea du kategoria bereko beste batek baino, eta horrela hurrenez hurren. Gainera, Igaraba Score ren kalkulua aldatu egiten da produktua elikagai bat, edari bat, gazta bat edo koipekia bada; beraz, ezin da produktu guztien nutrizio kalitatearen rankingik egin kategoriak nahastuz.
‎Interpretazio egokia, beraz, hauxe da: Nutr Score A duen produktu batek nutrizio profil hobea du bere kategoria bereko beste batek baino, hots, Nutrizio Score B, C, D edo E batek baino; Igaraba Score B duen batek nutrizio kalitate hobea du kategoria bereko beste batek baino, eta horrela hurrenez hurren. Gainera, Igaraba Score ren kalkulua aldatu egiten da produktua elikagai bat, edari bat, gazta bat edo koipekia bada; beraz, ezin da produktu guztien nutrizio kalitatearen rankingik egin kategoriak nahastuz.
‎Badakigu Nutr Scorek ezin hobeto lan egiten duela kategoria bereko produktuak konparatzen ditugunean (gosariko bi zereal, bi moldeko ogi, bi jogurt…) edo hainbat kategoriatako produktuak konparatzen ditugunean, baina premia bera ase dezaketenean (zerealak eta opil pieza bat; moldeko ogia eta ohiko ogia; jogurta eta natillak). Baina kontsumitzaileak erabiltzen al du Nutrizio Score produktu familia baten barruan nutrizio aldetik hobea den aukera bat hautatzeko edo kategoria horretatik argi eta garbi osasungarria den batera ateratzeko. Hau da, gosaritako zerealek letra txarreko Igarabea badute, hobe bat duten beste batzuk aukeratu edo horien ordez frutak bezalako elikagai osasungarriago bat hartzea erabakitzen duzu?
‎Zer elikagai dituzte pizzek? Etiketatzearen beste zati garrantzitsu bat nutrizio informazioa da. Irakurtzen dugun ia gauza bakarra kaloriak eta koipeak dira, batez ere, baina berez ez da beti baliagarria eta interpretazio txarrak eragin ditzake.
2022
‎20 g gazta fresko edo arrautzarekin (erdi baten herena), 27 g garbantzu edo 75 ml esne. Lege oinarririk gabeko beste erreklamazio batzuk Era berean, “osagai naturalen% 100” eta “gehigarririk gabe”. Adierazpen horiek ez dute adierazten elikagai batek nutrizio balio handiagoa edo txikiagoa duenik. Lehiakideengandik bereizteko erabiltzen den gakoa da, kontsumitzaileok oker sumatzen baitugu elikagaiek “ gehigarririk gabe “naturalak” edo “naturalak” hobeak dira gure osasunerako.
‎Produktuaren erdia inguru ez da haragia, eta gantz saturatu eta gatz asko dauka. Osagaien zerrenda nahasia da, eta “leuna” aipamena erakargarri komertziala da, ez dator bat nutrizio profil hobearekin. Haragi prozesatua da, eta noizean behin kontsumitu behar da, Osasunaren Mundu Erakundearen adierazpenak (OME).
2023
‎Kopuru horiek txikiak izaten jarraitzen dute; izan ere, Espainiako Bihotzaren Fundazioaren arabera, 100 gramo bakoitzeko 0,3 gramo gatz baino gutxiago duen elikagai batek “gatz gutxi du”. Nola atera etekin guztia lekaleei Proteina osoa lortzea Proteina baten nutrizio kalitatea bere aminoazidoen arabera neurtzen da. Garbantzuak eta sojak izan ezik, gainerako lekaleek ez dituzte aminoazido esentzial guztiak edo ez dituzte kopuru handietan.
‎silviarita ✅ Argaltzeko produktuetan konfiantza izatea: beste akats errepikari bat Nutrizio egoera aldatzeko gehiegizko presak, askotan, argaltzeko produktuen «irtenbide» erakargarrien alde egiten du. Jakina, ez dauden lasterbide horien bila, jende askok oso prezio altua ordaintzen du.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia