2002
|
|
Fruktosa duen marmelada
|
baten
nutrizio konposizioa eta marmelada tradizional batena desberdinak dira; azken horretan fruktosa erabiltzen da gozagarri gisa, sakarosaren ordez (azukre arrunta), eta, ondorioz, produktu egokia da amona diabetikoen kontsumo partikularrerako. Zer da fruktosa?
|
|
Aitzitik, kaloria gutxiago hartzeak funtsezko mantenugai gutxiegi hartzea dakar, eta horrek arazoak sor ditzake amaren sabelean haurra hazteko. Beraz, gomendagarria da haurdun dagoen emakume orori kaloria murrizketa ez egitea, baizik eta haurdun ez dagoen emakume lodikote
|
baten
nutrizio irizpide berari jarraikiz. Mantenugai gabeziaren ondorioz, besteak beste, disfuntzio metabolikoen artean, proteinak eta gantzak erabiltzen dira energia iturri gisa, fetuaren garapen neurologikoa aldatzen duten gorputz zetonikoen ekoizpenarekin.
|
2006
|
|
Elikagai
|
baten
nutrizio informazioaren punturik ikusgarriena etiketa da, kontsumitzaileari gehien komeni zaizkion elikagaiak aukeratzen laguntzeko tresna nagusia. Kontsumitzaileak jaso behar duen informazioak zehatza ez ezik, ulergarria ere izan behar du.
|
2008
|
|
Era berean, energia dentsitate handiko eta mantenugai dentsitate txikiko dietak kontsumitzeak desnutrizio azpiklinikoak sor ditzake, eta horiek funtsezko elikagaiei eragin diezaiekete, hala nola bitamina eta/ edo mineral batzuei. Banakako elikadura baldintzak Pertsona
|
baten
nutrizio egoera ezagutzeak tratamendu dietetiko egokia diseinatzeko aukera ematen du. Pertsona lodien eta desnutrizioa dutenen kasuan, nutrizio egoeraren ebaluazioa oinarrizko tresna da gorputzaren osaera zehazteko.
|
|
Mugak Dietaren eta gaixotasunen arteko harremanen konplexutasunaren onarpena nabarmen handitu da azken hamarkadetan. Populazio
|
baten
nutrizio baldintzak ezagutzea funtsezkoa da nutrizio ongizaterako politika eta programa eraginkorrak hautatu eta ezartzeko, bai eta dietarekin lotutako gaixotasun kronikoak ager ez daitezen ere, hala nola malnutrizioa, anemia edo edozein gaixotasun karentzial, baita gehiegizko elikadurarekin zerikusia duten beste batzuk ere (obesitatea, hiperurizemia, hiperkolesterolemia…). Elikadurarekin eta gaixotasunekin zerikusia duten osasun publikoko erabaki gehienak elikagaien osaerari buruzko datuak kontuan hartuta hartzen dira.
|
2009
|
|
Dieta mediterraneo zetogeniko
|
baten
nutrizio ondorio onuragarriak erakusten dituzte
|
2010
|
|
Ikerketak bi helburu nagusi zituen. Batetik, pasteurizatu ondoren emandako amaren esnearen nutrizio balioa ebaluatu behar da, eta, bestetik, esne horrek garaiz aurretik jaiotako haur
|
baten
nutrizio beharrak zenbateraino betetzen dituen hauteman behar da, gantz azidoen eta aminoazidoen edukiari dagokionez. Dohaintzan emandako amaren esnea, askotan, haur goiztiarretan erabiltzen da, baina, hala ere, argi utzi behar da haur horien beharrak handituta daudela, energia ekarpenari eta zenbait mantenugairi dagokienez.
|
2012
|
|
Seguru asko, bai. Buruz nekizkien janari mordo
|
baten
nutrizio taulak; aldizkarietatik ebaki eta nire armairuko atean eransten nituen. Eta datu haiek guztiek eraso egiten zidaten, platerean jateko zerbait ipintzen zidaten aldiko.
|
|
Emaitza antropometrikoek aukera ematen dute nutrizio egoera ebaluatzeko, nutrizio jarraibide egokia aplikatzeko eta entrenamendu egokia egiteko. Horrek guztiak pertsona
|
baten
nutrizio egoera erreala baloratzeko aukera ematen du, eta emaitza antropometrikoek energia eta nutrizio beharrak zehazten dituzte, eta, ondorioz, elikadura egokia eta entrenamendu optimoa ezartzen dira. Hori egin daiteke, baldin eta azterketa antropometrikoak gorputzaren egitura osoa ebaluatzen badu, bai eta egoera fisiologiko edo patologikoen ondorioz gertatzen diren aldaketak ere, edo adinaren, sexuaren eta bizimoduaren ondorio diren aldaketak ere.
|
2013
|
|
Gainera, zerealen artean, guztiek ez dute balio: azukreak, gantzak edo landare olioak eta gatza izateak produktu osasungarria den produktu
|
baten
nutrizio balioa indargabetzen du. Muesliri dagokionez, barietate komertzial ugari daude, eta horiei gehitu dakizkieke etxeko errezetak, gustuen eta lehentasunen arabera eginak:
|
|
Síndic de Greugesek, Kataluniako herriaren defendatzaileak, berriki egindako txostenak ohartarazi zuen erkidego horretako haurren malnutrizio tasa. Eta gai serio bati ahotsa eman zion, haurren desnutrizioa, haur txiki
|
baten
nutrizio estatusa baldintzatu eta aldatzeko gai dena, haren hazkundea eta garapena arriskuan jarriz, edo bere osasuna eta bizitza arriskuan jarriz. Komunikabide, gizarte eragile eta ordezkari politiko askok datu horren eta malnutrizio zifren berri eman zuten, ez bakarrik Katalunian, baita beste autonomia erkidego batzuetan ere.
|
|
oliba olioan edo fruitu lehorretan kolore gorri hori agertzen dela (kasu honetan laranja). Taula honetan, intxaur eskukada baten eta oliba olio koilarakada
|
baten
nutrizio balioak jaso dira. Semaforo gehiagoko etiketatze sisteman oinarrituta dago erabilia Espainian, eta ez dela hala erakusten du:
|
2018
|
|
Argi izan behar da hori. Produktu
|
baten
nutrizio profila osagaien kalitatearen, elikagai motaren eta prestatzeko moduaren araberakoa da. Adibidez, marrubi industrialeko izozki batean, produktua kalitatezkoa bada eta marrubiekin egina badago, baliteke izozki bat bezain kalorikoa edo koipetsua ez izatea.
|
2019
|
|
Eskolako menua orekatua ez dela uste baduzu, hitz egin ikastetxearekin, alda dezaten. Merienda, unerik onena Askariak haur
|
baten
nutrizio eskakizunen %10 inguru eman behar du. Gehien gustatzen zaizun janaria da hau; beraz, esnekiak, fruta eta ogitarteko osasungarriak sartzeko aprobetxatu behar duzu.
|
2020
|
|
Aplikazio honen balorazioa Nutrizio Score sistemaren bidez egiten da: bost letra eta koloretako eskala, elikagai
|
baten
nutrizio kalitatea adierazten duena. Kolore berdea (A), produktu osasungarrienetarako, eta laranja iluna (E), hain onak ez direnentzat.
|
|
Gainera, produktuak bakarka bakarrik baloratzen dituzte, ez osorik, eta, beraz, menu osoak gabeziak izan ditzake eta ez dieta orekatua. Manuel Moñinoren iritziz, erakunde bereko lehendakariordea eta Dietista Nutrizionisten Europako Federazioko (EFAD) ordezkaria izanik, aplikazio berriak nutrizio etiketa interpretatzeko beste tresna bat diren arren, ez dira giltzarri, “elikagai
|
baten
nutrizio balioa gehiegi sinplifikatzeko arriskua baitago”. Ideia hori ulertzeko, Moñinok gogoeta hau egiten du:
|
2021
|
|
Elikadura aholku batzuk Elikagai egokiak aukeratzeak eta jateak ere lagundu diezaioke pazienteari hobeto sentitzen. “Oso garrantzitsua da giltzurrun arazoak dituzten pazienteetan espezializatutako dietista
|
baten
nutrizio aholkularitza pertsonalizatua. Dieta kasu bakoitzaren araberakoa izango da, egindako odol probetan oinarrituta egin behar baita”, azaldu du Yazmin Rodríguezek, Mexikoko Unibertsitate Nazional Autonomoko nefrologiako mediku espezialistak.
|
|
Ez du uzten bereizten, adibidez, “kontrako” elementuak finkatutako atalasearen oso azpitik dituzten elikagaiak (adibidez, azukre, gatz edo koipe gutxi dutenak) eta atalase horretatik oso gertu daudenak (azukre pixka bat, gatz pixka bat edo koipe pixka bat dutenak). Bestalde, elikagai
|
baten
nutrizio kalitatea balio absolutuan epaitzen du, baina zaila da produktuen nutrizio kalitatea alderatzea. Nola alderatu gatzari buruzko ohar bat erakusten duen produktu bat gantz aseen edo kalorien beste batekin?
|
2023
|
|
Kopuru horiek txikiak izaten jarraitzen dute; izan ere, Espainiako Bihotzaren Fundazioaren arabera, 100 gramo bakoitzeko 0,3 gramo gatz baino gutxiago duen elikagai batek “gatz gutxi du”. Nola atera etekin guztia lekaleei Proteina osoa lortzea Proteina
|
baten
nutrizio kalitatea bere aminoazidoen arabera neurtzen da. Garbantzuak eta sojak izan ezik, gainerako lekaleek ez dituzte aminoazido esentzial guztiak edo ez dituzte kopuru handietan.
|