2006
|
|
Cibeles Pasabidea antolatzeak baztertu egin du aurreko edizioan desfilatu zuten modeloen %30 hurrengo hitzordurako, ez
|
bat
nutrizio adituek irudi osasungarria emateko ezarritako parametroekin (gorputz masaren %18 inguru, hau da, 56 kilo, 1,75 kiloko altuerarako). Datu hori atzo eman zuen Jesús del Pozo diseinatzaileak, Madrilgo Erkidegoko Ekonomia eta Berrikuntza Teknologikoko sailburuorde Concha Guerrak prentsarekin izandako bilera batean, eta lortutako akordioaren berri eman zuen, Pasabidearen edizio berrian (hilaren 18an hasiko da) desfilatuko diren ereduek irudi bat eman dezaten, parametro osasungarriei erantzuteko, errealitatearekin bat datozenak.
|
2007
|
|
Izan ere, EFSAk, araudiarekin batera, «beste lan bat hasi du agintari nazionalekin», baldintza berriek planteatzen dituzten «erronkak» konpontzeko, onartu du Catherine Geslain Lanéelle Agentziako zuzendari exekutiboak. Funtzio nagusietako
|
bat
nutrizio profil zehatzei buruz hitz egiteko aukera ematen duen informazio zientifikoa ematea izango da, bai eta osasun arloko eskaera berriak baimentzea ere. Alde horretatik, «propietate osasungarrien adierazpen» deritzenetan oinarrituko dira, hots, elikagaien kategoria baten eta osasunaren arteko erlazioari buruzkoetan.
|
2008
|
|
Zenbait ikerketaren emaitzen arabera, minusbaliotasun mota desberdinak (garun perlesia, muskulu distrofia, Down en sindromea, autismoa edo Prader Williren sindromea, besteak beste) dituzten pertsonen ehuneko handi
|
bat
nutrizio arriskuan dago. Pertsona horiek beren izaerari lotutako arazoak izateko arriskua dute, eta larriagotu egin daitezke elikadura eta nutrizioa kontuan hartu gabe:
|
2010
|
|
Lehen taldeko saguen tumoreak %50 txikiagoak izan ziren, eta %30 mantsoago hazi ziren. Prostatako minbiziaren garapenean eragina duen faktoreetako
|
bat
nutrizioa da. Horregatik, garrantzitsua da hori prebenitzen laguntzen duten elikagaiak kontuan hartzea, hala nola oliba olioa, arrain urdinak edo fruitu lehorrak, jakinarazpen batean adierazi zuen Brakiterapia Prostatikoaren Zirkuluak.
|
2011
|
|
Haurren eta nerabeen artean fruta eta barazki kontsumoa ez dator
|
bat
nutrizio arloko gomendioekin, nahiz eta elikadura egoki batek haien hazkuntza eta garapen potentzial maximoak lortzea ahalbidetzen dien. Beraz, ezinbestekoa da haurrek elikagai horien kontsumoa sustatzea.
|
2016
|
|
Arreta gehien eskaintzen zaion alderdietako
|
bat
nutrizio arloko informazioa izaten da.
|
2021
|
|
Hau da, kalitate komertzialaren ikuspegitik, koipe asko duten produktuak dira ugarienak. Hori ez dator
|
bat
nutrizio alderdiekin, elikagai horren kantitate handiagoa eta energia gehiago ematen duten produktuak direlako. Nolanahi ere, garrantzitsua da kontuan hartzea koipe guztiak ez direla berdinak.
|
|
Hala ere, alde handiak daude marken artean, bai gantz kopuruari dagokionez, bai horiek osatzen dituzten olio eta koipe motari dagokionez. Kalitate komertzialaren ikuspegitik, koipe eduki handiko margarina da preziatuena, baina hori ez dator
|
bat
nutrizio alderdiekin. Osaerari dagokionez, hobe da gantz saturatu gutxi izatea eta gantz poliasegabe ugari izatea.
|
|
Zer elikagai dituzte pizzek? Etiketatzearen beste zati garrantzitsu
|
bat
nutrizio informazioa da. Irakurtzen dugun ia gauza bakarra kaloriak eta koipeak dira, batez ere, baina berez ez da beti baliagarria eta interpretazio txarrak eragin ditzake.
|
2022
|
|
Produktuaren erdia inguru ez da haragia, eta gantz saturatu eta gatz asko dauka. Osagaien zerrenda nahasia da, eta “leuna” aipamena erakargarri komertziala da, ez dator
|
bat
nutrizio profil hobearekin. Haragi prozesatua da, eta noizean behin kontsumitu behar da, Osasunaren Mundu Erakundearen adierazpenak (OME).
|
2023
|
|
silviarita ✅ Argaltzeko produktuetan konfiantza izatea: beste akats errepikari
|
bat
Nutrizio egoera aldatzeko gehiegizko presak, askotan, argaltzeko produktuen «irtenbide» erakargarrien alde egiten du. Jakina, ez dauden lasterbide horien bila, jende askok oso prezio altua ordaintzen du.
|